Την Τρίτη η Αθήνα «μετατρέπεται» σε… Φρανκφούρτη. Θα αρχίσουν εκείνη την ημέρα να καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλον οι 26 ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά συζύγων και συνεργατών. Στο τέλος της ημέρας αναμένεται να έρθει και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ο οικοδεσπότης Γιάννης Στουρνάρας έχει καταρτίσει ένα απόρρητο σχέδιο φιλοξενίας, λόγω βεβαίως και των γεγονότων που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Εχει κηρύξει από χθες, όπως έλεγε, ένα είδος silence period έως την Πέμπτη που τελειώνουν οι εργασίες της συνόδου των ευρωπαίων τραπεζιτών. Ουδείς ακόμα γνωρίζει πού θα μείνουν, πού θα γίνουν τα γεύματα και τα δείπνα, πώς θα μετακινηθούν, σε ποια μέρη θα ξεναγηθούν, τι πρόγραμμα θα έχουν οι σύζυγοί τους και βεβαίως τι θα πουν. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι σε ένα από τα δείπνα θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός και μάλιστα θα μιλήσει. Εάν σας πουν ότι η σύναξη στην Αθήνα των ευρωπαίων τραπεζιτών θα φέρει και ειδήσεις, μην εκπλαγείτε, καθότι αναμένεται να συμπέσει με το τέλος του κύκλου ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η συνεδρίαση δεν θα γίνει στο Ζάππειο (που συνήθως φιλοξενεί συνόδους κορυφής), αλλά στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο εδώ και έναν χρόνο δημιουργούσε όλη την υποδομή που χρειαζόταν για να φιλοξενήσει μια τέτοια σύνοδο, που γίνεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα (η πρώτη έγινε το 2009, χωρίς όμως να δοθεί τότε η ανάλογη δημοσιότητα). Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο καθώς θα το παρακολουθήσουν γύρω στους 35 ξένους δημοσιογράφους. Οσον αφορά τους ελληνόφωνους κεντρικούς τραπεζίτες, που συνήθως αρχίζουν τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, στα ελληνικά, με το «καλημέρα», δεν είναι άλλοι από τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Κύπριο Κωνσταντίνο Ηροδότου και τον Ιρλανδό Γκάμπριελ Μαχλούφ που έχει ελληνοκυπριακή καταγωγή από τον πατέρα του.
Το «μήνυμα» Κασσελάκη
Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη προ ημερών στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φανερώνει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα άγνωστα που πρέπει να μάθει ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης: Σε κάποια φάση, λοιπόν, και αφού υπήρχε ένταση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους λέει από τη Νέα Υόρκη, καθώς συμμετείχε διαδικτυακά λόγω του πολιτικού γάμου του με τον Τάιλερ, ότι ο ίδιος δεν είναι μέλος της ΠΓ. Ολοι σχεδόν ξαφνιάστηκαν, κάποιοι κοιτάχτηκαν και κουνούσαν το κεφάλι τους. Και τότε ακούστηκε η λυτρωτική φράση που τους έβγαλε όλους από την κατάσταση αμηχανίας, διότι ο πρόεδρος δεν ήξερε το καταστατικό του κόμματος. «Μα, ως πρόεδρος συμμετέχεις εξ οφίτσιο στην Πολιτική Γραμματεία». Και έτσι μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους και κάποιος από την «Ομπρέλα» σχολίασε πικρόχολα όταν μου το εξιστόρησε: «Καλό είναι να κάτσει να διαβάσει το καταστατικό και να μάθει σε τι κόμμα συμμετέχει». Δεν μου είπε σε ποιο κόμμα είναι πρόεδρος γιατί ουσιαστικά δεν τον αναγνωρίζουν! Τον αναγνωρίζουν – δεν τον αναγνωρίζουν, όμως, γεγονός αποτελεί ότι ο Κασσελάκης έστειλε ένα εικοσιτετράωρο μετά το μήνυμά του: Παραπέμποντας για διαγραφή τον Στέφανο Τζουμάκα.
Συναντήσεις και ζυμώσεις
Στο μεταξύ, πυκνώνουν οι συναντήσεις των διαφωνούντων με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια από αυτές έγινε την επομένη, όπως έμαθα, της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη. Στο επίκεντρο ήταν οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και τι θα κάνουν από εδώ και πέρα. Αλλοι ψάχνονται και μετακινούνται, όπως π.χ. προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το γεγονός της συμπόρευσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου με την «Ομπρέλα» στην Πολιτική Γραμματεία, όπου και καταψήφισε και αυτός την πρόταση του Στ. Κασσελάκη για το συνέδριο του Φεβρουαρίου.
Η «ανάγνωση» του Περισσού
Ενίσχυση του ρεύματος που προκρίνει τη συνεργασία ή ακόμα και τη συγχώνευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ μέσα από διασπάσεις ή αποχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» ο Περισσός, ο οποίος έχει πικρή εμπειρία από τη διάσπαση του ‘91. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος συνεδρίασε για να κάνει «ταμείο» και να αναλύσει τις τρέχουσες εξελίξεις, εκτιμώντας ότι η κοινή στήριξη των προοδευτικών υποψηφίων, όπου υπήρξαν, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ (Δούκας στην Αθήνα, Κουρέτας στη Θεσσαλία κ.λπ.) είναι ο «δοκιμαστικός σωλήνας» για τα «παζάρια στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ». Οσον αφορά το ΚΚΕ, κατέγραψε άνοδο των δυνάμεών του και στις 13 Περιφέρειες, με συνολικό ποσοστό 10,03%, δηλαδή αύξηση 3,2% σε σχέση με το 2019 (6,86%), ενώ σημείωσε «πρωτιές» σε έξι δήμους και άνοδο των ποσοστών του σε όλες τις μεγάλες πόλεις και στις εργατικές – λαϊκές γειτονιές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και αλλού.
Το ΙΤΕ στα… σχολεία
Οι περιοδείες του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ανά την Ελλάδα παράγουν ειδήσεις που όλους τους ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, προχθές βρέθηκε στην Κρήτη, όπου υπέγραψε συμφωνία για την αξιοποίηση του ΙΤΕ, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ερευνας, στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται πραγματικά για μια σημαντική συμφωνία εξαιρετικά χρήσιμη για τους μαθητές με τους διαδραστικούς πίνακες. Επίσης επισκέφθηκε το παράρτημα των Γενικών Αρχείων Κράτους στο Ηράκλειο των οποίων οι εκατομμύρια σελίδες του, διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα, πρόκειται να ψηφιοποιηθούν ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να ενημερώνονται δωρεάν για τον πλούτο των κρατικών αρχείων.
Πώς κέρδισε τη μάχη της Πελοποννήσου η ΝΔ
Η επικράτηση του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο υπό μια έννοια έσωσε και τα προσχήματα για τη ΝΔ και την κυβέρνηση στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού εάν είχε χαθεί και αυτή η Περιφέρεια, η εικόνα για τον γαλάζιο χάρτη θα ήταν διαφορετική. Και παράλληλα ανέδειξε τον ρόλο του Αντώνη Σαμαρά. Η «μάχη» της Πελοποννήσου ήταν δύσκολη καθώς η νίκη του κ. Πτωχού απέναντι στον Πέτρο Τατούλη εξασφαλίστηκε από μια διαφορά της τάξης των πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Ο νέος περιφερειάρχης ανέτρεψε μέσα σε έναν μήνα μια κατάσταση που έδειχνε ιδιαίτερα προβληματική για τον ίδιο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η αναγνωρισιμότητά του περιοριζόταν στο 17%, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Τατούλη ξεπερνούσαν το 60%. Η εικόνα άλλαξε με μια εκστρατεία σχεδόν πόρτα-πόρτα στους πέντε νομούς της Περιφέρειας και βεβαίως στην κινητοποίηση όλης της ΝΔ, πρωτίστως όμως του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε και τον κεντρικό ρόλο στην κινητοποίηση. Εκ του αποτελέσματος συνάγεται το συμπέρασμα ότι στην Πελοπόννησο η ΝΔ εμφανίστηκε με την πιο συσπειρωμένη βάση – όπερ σημαίνει ότι ο δεξιός κορμός του κόμματος «το πήρε πάνω του» – και έτσι ο έντονος κομματικός χαρακτήρας που απέκτησε η υποψηφιότητα Πτωχού εξελίχθηκε σε πλεονέκτημα.
Η Εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη
Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι εκεί, στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στις 6 Νοεμβρίου το απόγευμα, στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη (φωτογραφία) που διοργανώνει το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου από κοινού με το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση». Στην εκδήλωση έχει «κλειδώσει» η συμμετοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αναμένεται το «παρών» να δώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ έχουν κληθεί και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί όπως και προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής ζωής.
Φαντάζομαι η (αναγκαστική) συνύπαρξη του κ. Μητσοτάκη και του προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη με «φόντο» τα πολυάριθμα στελέχη του άλλοτε «εκσυγχρονιστικού ΠαΣοΚ» που έχουν προσχωρήσει στη ΝΔ δεν είναι και η ιδανικότερη εικόνα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Από την άλλη όμως βρίσκω βέβαιο πως θα παραστεί ο κ. Ανδρουλάκης σε μια τιμητική εκδήλωση για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σημίτη, ο οποίος τον έχει στηρίξει – είχε παραστεί και είχε μιλήσει στο συνέδριο μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη. Σε μια από τις σπάνιες παρεμβάσεις του με άρθρο του πριν λίγους μήνες είχε χαρακτηρίσει «σταθερή και ισορροπημένη» τη στάση του, διατυπώνοντας παράλληλα αιχμές για τη μεταρρυθμιστική και επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης.