Εδώ και δύο μήνες, από τον Ιούλιο του 2023, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει την Πρωτοβουλία Σιτηρών του Εύξεινου Πόντου, άρχισε ένας αγώνας δρόμου ώστε τα ουκρανικά σιτηρά να μεταφέρονται μέσω Αλεξανδρούπολης. Η συμφωνία, μαθαίνω, εάν προχωρήσει, έχει διεθνές ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, καθότι έχει εκτιμηθεί πως είναι ασφαλέστερος τρόπος εξαγωγής σιτηρών από τη στεριά, μέσω σιδηροδρόμου προς την Αλεξανδρούπολη, παρά από τη θάλασσα, την ώρα που οι Ρώσοι βομβαρδίζουν με πυραύλους κρουζ αλλά και με drones τα τρία ουκρανικά λιμάνια Chornomorsk, Οδησσό και Yuzhny/Pivdennyi από τα οποία γίνονταν μέχρι πρότινος οι εξαγωγές.
Η σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν επικαλεστεί ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Εάν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία, με μεσολάβηση μάλιστα και του ΟΗΕ (όπως απαιτείται), τότε παρακάμπτεται για άλλη μια φορά ο Εύξεινος Πόντος.
***
Η κομματική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος
Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη. Και ο Στέφανος Κασσελάκης το πέτυχε αυτό σε πρώτη φάση, καθώς σήμερα είναι πιθανόν να αναδειχθεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να «ιδρώσει».
Ωστόσο, είναι άλλο το να κατακτάς την προεδρία και άλλο να κατακτάς το κόμμα. Το δεύτερο απαιτεί να επιβληθείς επί της κομματικής νομενκλατούρας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο κ. Κασσελάκης, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να πετύχει δύο ακόμα νίκες. Να διοργανώσει με επιτυχία το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και να συγκροτήσει μια κεντρική επιτροπή που θα αποτελείται από υποστηρικτές του. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Διότι όπως ρητά αναφέρει το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ «σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50%+1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο». Με απλά λόγια, εάν τα 147 από τα 292 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αμφισβητήσουν τον Στέφανο (εάν βεβαίως εκλεγεί πρόεδρος) τότε… Και η κομματική νομενκλατούρα δεν είναι μικρό εμπόδιο, ακόμα και εάν έχεις για σύμμαχο τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη.
Νέα δεδομένα για τις σημερινές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έμαθα ότι τελικά έκαναν επικαιροποίηση στοιχείων περίπου 8.000 μέλη. Αρα αυξάνεται το εκλογικό σώμα κατά 5% και έχουμε και αλλαγή της απόφασης της Εφορευτικής. Τι σημαίνει αυτό; Δύνανται να ψηφίσουν και τα περίπου 30.000 παλαιά μέλη ακόμα και χωρίς να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους.
***
Ο εύθυμος συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα
Με το αγαπημένο του σκουρόχρωμο πόλο μπλουζάκι και το μαύρο backpack σακίδιό του εμφανίστηκε ξαφνικά την Παρασκευή στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, την ημέρα μάλιστα που ψηφιζόταν το εργασιακό νομοσχέδιο. Οχι για να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση από το βουλευτικό έδρανό του, αλλά για να δει κόσμο στο γραφείο του, στο ισόγειο του κτιρίου.
Κρατώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ένεκα των όσων διαδραματίζονται στο κόμμα του, μια επίσκεψη που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να έχει επιλέξει τη «στεγανή ουδετερότητα», όπως λέει ο έμπιστος αρθρογράφος του Θανάσης Καρτερός, αυτό ωστόσο δεν τον εμποδίζει να διατηρεί επικοινωνία με τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματός του.
Τον κ. Τσίπρα λοιπόν, όπως μου μεταφέρει ο πληροφοριοδότης μου, επισκέφθηκε ο άλλοτε εξ απορρήτων του Νίκος Παππάς, υποψήφιος διάδοχός του στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου και νυν υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη. Δεν ξέρω φυσικά αν η συζήτησή τους αφορούσε την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά φαντάζομαι ότι δεν περιορίστηκε στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Βιγιαρεάλ. Πάντως το εκρηκτικό γέλιο του κ. Παππά ακουγόταν μέχρι τον διάδρομο της Βουλής…
***
Πρώτα στοιχεία για τη μάχη της Αθήνας
Ισχυρό προβάδισμα Μπακογιάννη αλλά όχι εκλογή δημάρχου Αθηναίων από την πρώτη Κυριακή δείχνει μέτρηση που έχει φτάσει στα χέρια μου. Ο νυν δήμαρχος βρίσκεται αισθητά μπροστά από τον δεύτερο, ενώ χαμηλή «πτήση» καταγράφει η υποψηφιότητα Κασιδιάρη. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο Κώστας Μπακογιάννης προηγείται με 34%, ενώ ο Κώστας Ζαχαριάδης βρίσκεται 22 μονάδες πίσω (12%). Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο υποψήφιος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός με 8%, ενώ τέταρτος με 7% έρχεται ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ Χάρης Δούκας, με τον έγκλειστο των φυλακών Δομοκού να ακολουθεί με 6%.
Στην καταλληλότητα ο κ. Μπακογιάννης υπερέχει με 31% έναντι του βασικού αντιπάλου του, κ. Ζαχαριάδη, που συγκεντρώνει το 7% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ενώ στο πιθανό σενάριο του δεύτερου γύρου μεταξύ τους ο κ. Μπακογιάννης καταγράφει 41% και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ 33%. Στην παράσταση νίκης έχουμε συντριπτική κυριαρχία Μπακογιάννη με 67% έναντι 6% του Ζαχαριάδη και 4% του Κασιδιάρη, ενώ στα ποιοτικά στοιχεία μάλλον αρνητικό κρίνει το έργο του νυν δημάρχου το 59% και μάλλον θετικό το 34%, ενώ ούτε θετικό ούτε αρνητικό είναι για το 6%.
***
Επιστροφή στα θρανία και στη Θεσσαλία
Το άνοιγμα από αύριο των σχολείων στην πληγείσα Θεσσαλία – εκτός εκείνων που κρίθηκε απαραίτητη η προσωρινή συστέγασή τους (28 από τις 1.034 σχολικές μονάδες) – βρέθηκε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη. Οπως μαθαίνω, ανέλαβε προσωπικά το θέμα, με διαρκείς τηλεφωνικές επαφές με τους τοπικούς άρχοντες και τα στελέχη του υπουργείου στην Περιφέρεια και με τη συμβολή της υφυπουργού του Ζέττας Μακρή που εκλέγεται στη Μαγνησία, προκειμένου να έχει εικόνα για την κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά, ώστε να επιτευχθεί το μεγάλο «στοίχημα» της επαναλειτουργίας τους.
Αναμένεται δε να επισκεφθεί την περιοχή με την έναρξη των σχολείων. Μάλιστα, για τις ανάγκες της Θεσσαλίας τέθηκε σε λειτουργία μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την ακριβή καταγραφή της κατάστασης και των αναγκών των σχολείων. Τέλος, δεδομένων των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, στη Μαγνησία θα τεθεί σε λειτουργία για τα σχολεία τεσσάρων χωριών το «Ψηφιακό Σχολείο».
***
Το δίλημμα του ευρωσταυρού
Η δήλωση του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό, προκάλεσε αναταραχή σε ορισμένα γαλάζια στελέχη. Υπήρξαν, μαθαίνω, στελέχη της ΝΔ που εξέφρασαν ήδη ενδιαφέρον να κατέβουν υποψήφιοι. Εις εξ αυτών δεν κατάφερε να εκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές, τοποθετήθηκε όμως σε λαμπρή θέση στο εξωτερικό, αλλά, όπως είπε στο περιβάλλον του, είναι ευκαιρία να ξαναδοκιμάσει τώρα.
Το αυτό δήλωσε και έτερο στέλεχος που έχει μεν εκλεγεί, πλην όμως θεωρεί πως δεν τοποθετήθηκε όπως θα… άρμοζε σε υπουργικό θώκο και πιστεύει ότι με το να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές θα αξιοποιηθεί καλύτερα στις Βρυξέλλες ενώ παράλληλα θα δυναμώσει με την υποψηφιότητά του το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αφού στις εθνικές εκλογές συγκέντρωσε αρκετούς σταυρούς. Μαθαίνω επίσης πως τουλάχιστον δύο ακόμη βουλευτές λένε πως αν δεν αξιοποιηθούν κυβερνητικά θα ζητήσουν κι αυτοί διέξοδο στη λαϊκή ψήφο προς τις Βρυξέλλες. Κάτι δηλαδή στη λογική «ξενιτευόμαστε γιατί δεν υπουργοποιούμαστε».
Ο ένας δε από αυτούς εσχάτως δηλώνει πως σκέφτεται ακόμα και να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές, απογοητευμένος από τον παραγκωνισμό του. Από την άλλη, όσοι νόμιζαν πως θα ίσχυε η λίστα για τις υποψηφιότητες και είχαν εξασφαλίσει υποσχέσεις ότι θα βρίσκονταν σε εκλόγιμη θέση απογοητεύτηκαν γιατί γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να εκλεγούν ακόμα κι αν χωριστεί η χώρα σε εκλογικές περιφέρειες. Μερικοί από αυτούς μάλιστα είχαν δοκιμάσει επανειλημμένως την τύχη τους σε εθνικές εκλογές και απέτυχαν.
***
Η δικαστική εξέλιξη που προέκυψε το απόγευμα της Παρασκευής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αφορά τους Δημοκρατικούς, την αμερικανική Γερουσία και τους ψηφοφόρους του Νιου Τζέρσεϊ. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα τηλέφωνα άναψαν τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα, αφού κεντρικός πρωταγωνιστής είναι πρόσωπο με πολλές συμπάθειες και αντιπάθειες στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Αναφέρομαι στον γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ (φωτογραφία), εναντίον του οποίου ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες για διαφθορά.
Το κατηγορητήριο κατά του 69χρονου Δημοκρατικού γερουσιαστή διαμορφώθηκε έπειτα από μακρά έρευνα από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν και έρχεται σχεδόν έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση της δίκης του για άλλες κατηγορίες διαφθοράς, στην οποία οι ένορκοι δεν κατέληξαν σε απόφαση. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης και στη σύζυγο του Μενέντεζ, Ναντίν Αξερλιάν. «Επί χρόνια δυνάμεις στα παρασκήνια επιχειρούν να κάνουν τη φωνή μου να σιγήσει. Είμαι όμως βεβαιος ότι η υπόθεση θα λυθεί μια και καλή μόλις παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία» δήλωσε από την πλευρά του ο αμερικανός γερουσιαστής.