Αποκλείστηκε οριστικά από τη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας και όλοι όσοι έχουν εκλεγεί βουλευτές με το κόμμα αυτό. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποφάσισε ότι δεν έχουν καμία θέση σε μια τόσο σημαντική γιορτή που αφορά τη Δημοκρατία και δεν τους απέστειλε καν προσκλήσεις. Οπως δηλαδή γινόταν παλαιότερα και με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής που δεν κλήθηκε ποτέ στο Προεδρικό Μέγαρο ούτε σε συσκέψεις πολιτικών αρχηγών, ούτε σε δεξιώσεις.
Ετσι το απόγευμα της 24ης Ιουλίου, στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου στην καθιερωμένη σύναξη των πολιτικών αρχηγών θα εμφανιστούν εφέτος τρία νέα πρόσωπα: Ο Σωκράτης Φάμελλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας και ο Δημήτρης Νατσιός εκ μέρους της Νίκης, ο οποίος έλαβε πρόσκληση. Θα έχει ενδιαφέρον η σύναξη αυτή των «νέων πολιτικών προσώπων», μαζί με τους παλαιότερους, την Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό, τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρόεδρο της Βουλής.
***
Η καυτή πατάτα με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Μετά το… έφιππο φιάσκο της περασμένης Πέμπτης η κυβέρνηση έχει εμπλακεί και σε μία άλλη συζήτηση, με πολύ σοβαρό κίνδυνο να πληγεί η αξιοπιστία της, συνολικά και όχι μόνο σε επίπεδο ενός προσώπου. Και αυτή η συζήτηση αφορά τα εξωφρενικά ακριβά ναύλα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Και το θέμα είναι το εξής: Η κυβέρνηση έπρεπε να περιμένει την επανεκλογή της για να ασχοληθεί με το θέμα; Δεν γνώριζαν από την άνοιξη τι ακριβώς συμβαίνει;
Και πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια απόπειρα παρέμβασης τώρα, που είτε οι περισσότεροι έχουν πληρώσει τα… κερατιάτικα, είτε σε κάθε περίπτωση η τουριστική σεζόν για τους Ελληνες πλησιάζει στο τέλος της; Και, υπό αυτή την έννοια, τι νόημα έχουν τώρα οι διαρροές σε βάρος του προηγούμενου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας; Δεν υπήρχε ο γνωστός «επιτελικός» έλεγχος πριν από μερικούς μήνες; Κατά τα άλλα, τα όσα ακούγονται σήμερα από την κυβέρνηση είναι απλώς όψιμες διαπιστώσεις για την ακτοπλοΐα, τις οποίες όσοι ταξιδεύουν γνωρίζουν εδώ και καιρό.
***
Πώς βλέπουν στο ΠαΣοΚ το «σενάριο Εφης»
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχει πέσει σιγή ασυρμάτου για τις διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα. Επισήμως, το ΠαΣοΚ δεν ασχολείται, αλλά στο παρασκήνιο, και απολύτως λογικά εδώ που τα λέμε, οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν στις συζητήσεις βουλευτών και στελεχών. Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά. Στοιχήματα δεν πέφτουν πολλά. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι θεωρούν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα βρουν μπροστά τους την Εφη Αχτσιόγλου για την οποία πρέπει να σας πω ότι δεν θεωρείται καθόλου εύκολος αντίπαλος. Κι αυτό επειδή το μήνυμα που πήραν ήδη από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της είναι πως δεν πρόκειται να στρίψει το τιμόνι προς τα αριστερά και επομένως δεν θα αφήσει ζωτικό χώρο στο ΠαΣοΚ.
Με άλλα λόγια, όσοι περίμεναν πως με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα απελευθερωθούν δυνάμεις στον κεντροαριστερό χώρο με την Εφη μάλλον θα πέσουν έξω. Εδώ οφείλω να σας γνωστοποιήσω ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει τους επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό λέει ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναίσθημα στη βάση του ΠαΣοΚ αφορούσε σε μεγάλο βαθμό το πρόσωπο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Το συναίσθημα αυτό – και πάντα εφόσον επιβεβαιωθεί το «σενάριο Εφης» – αναμένεται να υποχωρήσει. Κι αν επιβεβαιωθεί;
Η εκτίμηση είναι πως θα πυκνώσουν και οι φωνές που θα ζητούν μια κάποιου είδους συνεννόηση με την Κουμουνδούρου. Να θυμίσω εδώ πως στο μέσο της εβδομάδας, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, Θόδωρος Μαργαρίτης, εξέφρασε την άποψη ότι ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναζητήσουν κοινό υποψήφιο για τον Δήμο της Αθήνας. Δεν είναι ο μόνος που διακονεί την άποψη περί αυτοδιοικητικών συνεργασιών. Θα αλλάξει γραμμή η Χαριλάου Τρικούπη που θέλει να κατεβάσει δικούς της υποψηφίους και στις 13 περιφέρειες της χώρας; Χλωμό το βλέπω.
***
Crash test εν όψει με τον γάμο ομοφύλων
Το σχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως ξεδιπλώθηκε προσφάτως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Bloomberg, είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει «κάποια στιγμή» καθώς είναι «μέρος της στρατηγικής» της, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, παρά τις αντίθετες φωνές που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ και το γνωρίζει. Θα είναι, λοιπόν, ένα crash test που θα αφορά τον ιδεολογικό πυρήνα της παράταξης, στελέχη της οποίας δεν κρύβουν την αντίθεσή τους προς μια τέτοια προοπτική, παρά την πεποίθηση του Πρωθυπουργού ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη».
Η προεργασία έχει ξεκινήσει. Από το 2021 υπάρχει το Εθνικό Σχέδιο για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα που έχει καταρτίσει η επιτροπή υπό τον Αλέξανδρο Σισιλιάνο, επί σειρά ετών πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου παραδίδοντας την έκθεση που συντάχθηκε στον κ. Μητσοτάκη, ενώ με τις δηλώσεις του στο Bloomberg ο ίδιος «επικαιροποίησε» το κυβερνητικό ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα της νομοθετικής διευθέτησης του ευαίσθητου αυτού κοινωνικού θέματος. Πρωτοβουλία που προφανώς θα αναλάβει το νεότευκτο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας από κοινού με ομάδες εργασίας από συναρμόδια υπουργεία καθώς απαιτούνται αλλαγές στο ισχύον Οικογενειακό Δίκαιο.
***
Συντροφικά καρφιά
Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε ο Νίκος Παππάς με την κίνησή του να εγκαλέσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ λέγοντας ότι ήταν προϊόν υπερφορολόγησης. Ουσιαστικά επικρότησε την επιχειρηματολογία της ΝΔ, κάτι που όπως έμαθα δεν άρεσε και στον Αλέξη Τσίπρα που είχε στηρίξει πολλά πάνω στο περίφημο θεώρημα πως άφησε γεμάτα ταμεία. Αλλά τα συντροφικά καρφιά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τελειώνουν εδώ. Οπως πληροφορούμαι, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Παύλος Πολάκης άφησε αιχμές για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να τον αντικαταστήσει από τη θέση του υπευθύνου για τον τομέα διαφάνειας του κόμματος.
***
Η νέα ιεραρχία των υπουργείων
Στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και ειδικά στην πρεμιέρα, όπου η κυβέρνηση σε πλήρη σύνθεση παρατάχθηκε στα υπουργικά έδρανα, οι πιο παρατηρητικοί ίσως να διαπίστωσαν κάτι και με μια ματιά στη σχετική απόφαση του Πρωθυπουργού της 27ης Ιουνίου 2023 να το επιβεβαίωσαν. Μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης άλλαξε η ιεραρχία των υπουργείων.
Στην προηγούμενη θητεία, η ιεράρχηση των πρώτων πέντε υπουργείων ήταν η εξής: 1. υπουργείο Οικονομικών, 2. υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 3. υπουργείο Εξωτερικών, 4. υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 5. υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στην έκτη θέση ήταν το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μόλις στη 12η το υπουργείο Εσωτερικών. Μετά τις 25 Ιουνίου η νέα κατάταξη έχει ως εξής: 1. υπουργείο Οικονομικών, 2. υπουργείο Εξωτερικών, 3. υπουργείο Εθνικής Αμυνας, 4. υπουργείο Εσωτερικών, 5. υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Το πάλαι ποτέ δεύτερο τη τάξει υπουργείο Ανάπτυξης έχει υποβαθμιστεί στην 9η θέση και δεδομένου ότι η πλέον εντυπωσιακή αναβάθμιση είναι αυτή του ΥΠΕΣ, ορισμένοι επιμένουν ότι αυτό δεν συνέβη ούτε τυχαία, ούτε επειδή με αυτή την ιδέα ξύπνησε ένα πρωί ο Πρωθυπουργός. Οπως λέγεται, μάλλον δεν τον είχε αφήσει σε ησυχία η προοριζόμενη για τη θέση υπουργός, που στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν έκτη τη τάξει και δεν θα μπορούσε να δεχθεί υποβάθμιση.
***
Το δηκτικό χιούμορ του Πρωθυπουργού που θα προτιμούσε μέσα στον καύσωνα να περιπολούν… καμήλες στην Αθήνα αντί για άλογα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι προκάλεσε χαμόγελα στον Νότη Μηταράκη . Η υπόθεση για την έφιππη Αστυνομία που άνοιξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν τέντωσε απλώς τα νεύρα στο Μαξίμου και στην πρωθυπουργική αποστολή στο Βίλνιους, αλλά προκάλεσε εκρήξεις οργής. Η παρέμβαση του βρετανοτραφούς υπουργού για τους έφιππους αστυνομικούς κάηκε πριν καν διατυπωθεί, ωστόσο η ηχηρή αποδοκιμασία του από το πρωθυπουργικό γραφείο ερμηνεύεται – ορθώς – ως «κίτρινη κάρτα» για πολλούς και ως τελευταία προειδοποίηση. Επιστρέφοντας από το Βίλνιους ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μη λειτουργήσει εν θερμώ και να αφήσει το ζήτημα να εκτονωθεί. Οι αναταράξεις και οι αρρυθμίες στην κυβερνητική μηχανή όμως είναι ένα πρόβλημα που αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η παρέμβαση του υπουργού Προ Πο όμως δεν προέκυψε μέσα στην παραζάλη της αφόρητης ζέστης, αλλά ήταν ένα θέμα για το οποίο είχε ήδη ενημερωθεί το Μαξίμου με την υπουργική βεβαιότητα ότι πρέπει να υλοποιηθεί, παρά την αρνητική στάση του κυβερνητικού επιτελείου. Ο Νότης Μηταράκης όχι μόνον δεν ξαναζύγισε το ζήτημα, αλλά προχώρησε και στην υπογραφή ειδικής απόφασης που βασιζόταν σε εισήγηση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.