Ο φάκελος στο Μαξίμου για τις εκλογές είναι έτοιμος και τιτλοφορείται με τον κωδικό «Ωρα Μηδέν». Στην πραγματικότητα περιέχει πολλές «Ωρες» (συνολικά οκτώ) και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια και βήμα προς βήμα όλο το εκλογικό σχέδιο της κυβέρνησης από την ώρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές έως την ώρα που θα ανοίξουν και οι δεύτερες κάλπες. Η «Ωρα Μηδέν» ξεκινά από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τυπικά για την απόφαση διάλυσης της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Εν συνεχεία καταγράφονται όλα τα βήματα. Ακολουθεί δεύτερο κεφάλαιο, δηλαδή η «Ωρα Μηδέν συν ένα»: Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει με μήνυμα τον ελληνικό λαό και θα κηρύξει επισήμως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Το τρίτο κεφάλαιο είναι η «Ωρα Μηδέν συν δύο», που έχει να κάνει με τη συγκρότηση της διακομματικής επιτροπής που θα παρακολουθεί την προεκλογική και εκλογική διαδικασία. Το επόμενο βήμα είναι η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εσωτερικών, το μοναδικό υπουργείο που θα αποκτήσει υπηρεσιακό υπουργό. Στον φάκελο δεν υπάρχει το όνομά του, αλλά πληροφορούμαι ότι θα είναι και πάλι πανεπιστημιακός.

Το πλάνο είναι όλο προσαρμοσμένο για εκλογές στις 9 Απριλίου, έστω κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταστήσει ακόμη οριστική την ημερομηνία. Στις σελίδες του εκλογικού φακέλου ακολουθεί (με κωδικό «Ωρα Μηδέν συν τέσσερα και συν πέντε») το χρονολόγιο με τα βήματα από την πλευρά του κόμματος, όπως η κατάθεση της αίτησης κομματικής υποψηφιότητας στον Αρειο Πάγο και η ανακήρυξη των συνδυασμών. Από τα ψηφοδέλτια προβλέπεται πως τελευταίο θα ανακοινωθεί με ειδικό τελετουργικό το γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στον φάκελο καταγράφονται ακόμα (με κωδικούς «Ωρα Μηδέν συν έξι έως οκτώ») και τα βήματα που θα γίνουν μετά την πρώτη εκλογική καταμέτρηση και την προοπτική νέων εκλογών μέσα στον Μάιο. Ειδικότερα αναφέρονται οι χρόνοι για τις διερευνητικές εντολές που θα δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο χρόνος που απαιτείται για να ανακηρύξουν τα δικαστήρια και επισήμως τους 300 της νέας Βουλής, διότι δεν μπορεί να διαλυθεί η Βουλή εάν προηγουμένως δεν συγκροτηθεί. Από εκείνο το σημείο ξεκινά ένα άλλο κεφάλαιο του εκλογικού φακέλου που τιτλοφορείται «Ωρα Μηδέν συν Μηδέν» και προβλέπει, μετά τη διάλυση της Βουλής, τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό (κατά πάσα πιθανότητα) τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά. Πολλά «Μηδέν» όμως μου φαίνεται πως έχουν μαζευτεί, ελπίζω να μη μείνουν στο τέλος στο… μηδέν και τρέχουμε.

Τα μυστικά της υποψηφιότητας Μητσοτάκη στον Δυτικό Τομέα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι και πάλι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, όπως και το 2019. Κράτησε, όπως ενθυμείστε, την έδρα και συνολικά η ΝΔ εξέλεξε εκεί τρεις βουλευτές. Μαζί με τον Πρωθυπουργό εκλέχθηκαν οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Λοβέρδος. Ο Δυτικός Τομέας είναι μία από τις περιφέρειες που κέρδισαν μία έδρα έπειτα με βάση την απογραφή του 2021. Ωστόσο εκεί έχει προστεθεί η, πολύ δυναμική όπως μαθαίνω, υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το στοίχημα είναι προφανές για τη ΝΔ, τους υποψηφίους της και τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Θα πρέπει το κόμμα να υπερβεί την όποια λογική φθορά και να κερδίσει τη μία επιπλέον έδρα, και προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός επιλέγει να είναι εκεί υποψήφιος.

Ιδρυμα στη μνήμη του Ανδρέα

Ο Γιώργος Παπανδρέου εκτός από τα φημολογούμενα σχέδια για κυβέρνηση ηττημένων κάνει, πληροφορούμαι, και σχέδια για το Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου. Να θυμίσω ότι το Ιδρυμα ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1996 στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και σκοπός του «είναι η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, η διεύρυνση των ελευθεριών του πολίτη, η ενίσχυση του δημοσίου διαλόγου, η παραγωγή πολιτικής». Τώρα, ο κ. Παπανδρέου σκέφτεται να δημιουργήσει παραρτήματα του Ιδρύματος και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οσα δηλαδή έχει και το ΚΙΔΗΣΟ.

Σαμαράς και υιός

Με αφορμή όσα συνέβησαν για τη μη υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, να σας ενημερώσω ότι, όπως έμαθα, ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι εκ νέου υποψήφιος στη Μεσσηνία. Ποιο είναι το ενδιαφέρον εδώ, επειδή έχουν λεχθεί πολλά για τον γιο του, Κωνσταντίνο; Ο Σαμαράς τζούνιορ έχει «κλειδώσει» να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εάν εκλεγεί, που θεωρείται δεδομένο, και περιφερειάρχης είναι από τη ΝΔ, θα οριστεί αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και έτσι… στρώνει τον δρόμο για να είναι μετά υποψήφιος βουλευτής. Ετσι δεν θα του πει κανείς ότι κληρονόμησε την έδρα. Ποιος όμως θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης με τη ΝΔ; Σίγουρα όχι ο νυν Παναγιώτης Νίκας, αλλά συζητείται ο κουμπάρος του Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσσης.

Στενοχώριες…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε την Πέμπτη στην Κύπρο όπου παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης του ιδρυτή του σοσιαλιστικού κόμματος της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη. Το περίεργο είναι ότι ενώ η ΕΔΕΚ και το ΠαΣοΚ είναι αδελφικά κόμματα και είναι και τα δύο σοσιαλιστικά, δεν πήγε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι σοσιαλιστές της Κύπρου προτίμησαν τον Αλέξη Τσίπρα, και μάλιστα φρόντισαν να συναντήσει και τον Μαρίνο Σιζόπουλο, πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Ολο το σκηνικό μού θυμίζει τις συνόδους των Ευρωσοσιαλιστών όπου κάθε φορά ο κ. Ανδρουλάκης διαμαρτύρεται γιατί καλείται ο κ. Τσίπρας (που δεν είναι σοσιαλιστής) ως παρατηρητής.

Ντέρμπι

Τελικά η τιτανομαχία Τσανακλίδου – Τσαπανίδου για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ωχριά μπροστά στη «μάχη γιγάντων» που προμηνύεται στον ΣΥΡΙΖΑ Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών μεταξύ των Τζουμάκα (77 ετών) και Μαντζουράνη (71 ετών). Πολλοί θεωρούν ότι ως πρώην αρχηγός κόμματος ο Τζουμάκας έχει το προβάδισμα. Θυμίζω ότι το 2014 ήταν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και είχε πάρει κοτζάμ 0,19% – μια εκλογική προίκα καθόλου ευκαταφρόνητη. Αντιθέτως, ο Μαντζουράνης δεν υπήρξε μεν αρχηγός κόμματος αλλά μην υποτιμάτε το γεγονός ότι έχει και αυτός κόμματα στο πέρασμά του. Τώρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ντέρμπι, λοιπόν!

Το «μενού» με τον Μπλίνκεν

Ηταν άκρως ενδιαφέρουσα η συζήτηση στο δείπνο που παρέθεσε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν. Μεταξύ τυρού και αχλαδίου (για να ακριβολογήσω, μεταξύ ταραμά και ριζότου με γαρίδες) ο κ. Μπλίνκεν μίλησε για τη Δημοκρατία και πόσο ισχυρή είναι αυτή στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να στείλουμε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, μίλησε με συγκινητικά λόγια για την καταστροφή που βρήκε την Τουρκία από τον σεισμό και έδωσε τα εύσημα στους διασώστες της ΕΚΑΜ. Ζήτησε μάλιστα να τους συναντήσει, όπως και έκανε την επόμενη ημέρα. Σε κάποια στιγμή η συζήτηση, έμαθα, περιέλαβε και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις απειλές προς τα ελληνικά νησιά, με τον Πρωθυπουργό να λέει «δεν θα μας πουν πώς θα οργανώσουμε την άμυνά μας στα νησιά. Δεν συζητάμε ούτε θα συζητήσουμε ποτέ τέτοιο θέμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (φωτογραφία) όχι μόνο κρυολόγησε αλλά δεν πήγε και στο δείπνο που παρέθεσε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τιμήν του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν. Και άφησε εκείνο το βράδυ να συνομιλούν στο Μαξίμου με τον αμερικανό υπουργό τη Λίνα Μενδώνη, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Αννα-Μαρία Μπούρα, σε ένα δείπνο στο οποίο περίμενε εδώ και καιρό να συμμετάσχει. Δεν ήταν δυνατόν όμως να βρίσκεται στην Αθήνα ο Μπλίνκεν και να μην τον συναντήσει. Το πρωί της επόμενης ημέρας, κρυολογημένος και με κλειστή τη φωνή, αφού προηγουμένως έκανε COVID-test για να βεβαιωθεί ότι δεν κόλλησε κορωνοϊό, πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου κήρυξε μαζί με τον Μπλίνκεν την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες. Η κατάστασή του όμως επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για εξετάσεις. Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά, έμαθε πως αποχωρεί και ο Κώστας Καραμανλής από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Πόσα, αλήθεια, μπορεί ακόμα να αντέξει ο άνθρωπος…