Εν όψει της νέας, 8ης συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν τον προσεχή Ιανουάριο στην Αγκυρα, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών μαθαίνω πως έχουν ήδη καθορίσει τα τρία βήματα που, εφόσον συμφωνηθούν, είναι πιθανό να μας οδηγήσουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Προτού σας τα αναφέρω, σας πληροφορώ ότι τα τρία βήματα πρόκειται να συζητηθούν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν. Από αυτή τη συνάντηση θα εξαρτηθεί εάν θα προχωρήσουμε σε ουσιαστικό διάλογο ή εάν θα συνεχίσουν οι δύο ηγέτες να ομιλούν για την ανάγκη να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είναι όμως χαμηλής πολιτικής.

***

Στο πρώτο βήμα αναμένεται να τεθεί το βασικό πλαίσιο των συζητήσεων, δηλαδή το θέμα της υφαλοκρηπίδας και γενικά του προσδιορισμού των θαλασσίων ζωνών. Μόνον αυτό είναι διατεθειμένη να συζητήσει η Αθήνα. Οποιαδήποτε άλλη ατζέντα (δηλαδή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εναέριος χώρος κ.τ.λ.), που ίσως επιδιώξει να φέρει η Αγκυρα, θα οδηγήσει σε διακοπή της συζήτησης, όπως με ενημερώνουν ανώτατες διπλωματικές πηγές.

Το δεύτερο βήμα θα περιλαμβάνει συζήτηση για το εφαρμοστέο Δίκαιο και τις Αρχές πάνω στις οποίες θα διεξάγεται εφεξής ο ελληνοτουρκικός διάλογος: στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, επιθυμεί η Αθήνα, άρα οποιαδήποτε άλλη Αρχή που θα θέσει η τουρκική πλευρά εκτός Διεθνούς Δικαίου (π.χ. το δίκαιο του… ισχυρού) θα σημαίνει (και πάλι) διακοπή της συζήτησης. Στο τρίτο βήμα – εάν τελικά ολοκληρωθούν τα δύο πρώτα – θα ανοίξει ο διάλογος για την παραπομπή του μοναδικού για τη χώρα μας θέματος του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας σε Διεθνές Δικαιοδοτικό Οργανο.

***

Παράλογο;

Δεν περνά ούτε μια μέρα που να μην υπάρχουν παράπονα με τη δυσλειτουργία της εφαρμογής του νόμου Κεραμέως για την αξιολόγηση, μέσω εξετάσεων, στελεχών. Αλλά το τελευταίο παράπονο εξόργισε ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο όταν μου το μετέφεραν πραγματικά δυσκολεύτηκα να το πιστέψω. Διοικητές εν ενεργεία νοσοκομείων (που τους είχε τοποθετήσει η ΝΔ) δίνουν εξετάσεις σε ειδική επιτροπή για επανατοποθέτηση βάσει του νόμου Κεραμέως.

Οι ερωτήσεις πέφτουν σαν βροχή, αλλά οι εξεταζόμενοι διοικητές νοσοκομείων αρχίζουν να εκνευρίζονται γιατί οι ερωτήσεις ήταν εντελώς άσχετες, ακαταλαβίστικες (όπως τις ονόμαζαν) και κυρίως ουδεμία σχέση είχαν με την Υγεία. Εκεί όμως που έγιναν έξω φρενών ήταν όταν τους υποβλήθηκε, με κάθε σοβαρότητα μάλιστα, η ερώτηση: «Εάν συγκρουστούν δύο πουλιά στον αέρα πού θα κατευθυνθούν τα φτερά τους;». Τα έχασαν, δεν ήξεραν εάν τους έκαναν πλάκα ή όχι, σηκώθηκαν να φύγουν και μερικοί από αυτούς απευθύνθηκαν στο Μαξίμου, το οποίο τώρα εξετάζει πού έγινε το λάθος. Στα μέλη της επιτροπής, στην επιλογή διοικητών νοσοκομείων ή στην κυρία Κεραμέως με τον νόμο της περί αξιολόγησης;

***

Εμφανίσεις

Από τη χώρα των Γότθων ή αλλιώς το νησί Gotland της Βαλτικής επέστρεψε ο τέως υπουργός Επικράτειας Σταύρος Παπασταύρου στην αρχή την εβδομάδας που μας πέρασε. Συμμετείχε σε διάσκεψη για την ασφάλεια της Ευρώπης με 15 υπουργούς από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες μαζί με εκπροσώπους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Visby που διοργανώνει ο τέως πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ μαζί με το κυβερνών κόμμα της σκανδιναβικής χώρας. Ο ίδιος άλλωστε έχει άρρηκτους δεσμούς με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά.

Οι συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές και οι συμμετέχοντες σε αυτές συζήτησαν με τον υπουργό Αμυνας της Σουηδίας Παλ Γιόνσον και τον μέχρι 2019 πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τα θέματα ασφαλείας που αναδύονται για την Ευρώπη και τον κόσμο από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, αλλά και από τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές. Αυτή είναι η δεύτερη επίσημη εμφάνιση και παρέμβαση του τέως υπουργού Σταύρου Παπασταύρου μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυτή τη φορά στο εξωτερικό, αφού είχε προηγηθεί η παρέμβασή του σε πάνελ για το επιτελικό κράτος που διοργάνωσε η Προεδρία της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, του υπ. Επικρατείας Μάκη Βορίδη και του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Στέλιου Κουτνατζή. Με δυο λόγια, πληθαίνουν οι εμφανίσεις του τέως υπουργού εντός και εκτός των τειχών, λέτε να προμηνύει κάτι αυτό;

***

Μαντεψιές

Στο Μαξίμου ασφαλώς και παρακολουθούν τα του ΠαΣοΚ. Υπάρχει όμως και κάποιος άλλος που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα ΠαΣοΚικά, όσο και αν δεν αναμειγνύεται. Είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει και μία προφανή συναισθηματική (στην πολιτική της διάσταση) σχέση με τον χώρο και δεν τον αφήνουν καθόλου αδιάφορο οι εξελίξεις στο κόμμα – όχι τόσο για το κόμμα το ίδιο, όσο για την ισορροπία του συστήματος, που εύλογα τον απασχολεί. Τώρα, ως προς το ποια επιλογή θα στήριζε ο κεντρικός τραπεζίτης, σας αφήνω να το μαντέψετε και πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολη η μαντεψιά.

***

Μια ωραία ατμόσφαιρα στη ΝΔ

Διαστάσεις άτυπης αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση λαμβάνει το μπαράζ ερωτήσεων «γαλάζιων» βουλευτών προς υπουργούς για φλέγοντα κοινωνικά θέματα. Και ναι μεν το «μασάζ» συνεχίζεται για κατευνασμό των παθών, ωστόσο τα προβλήματα αναδεικνύονται πιο πιεστικά από όσο νομίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και επιπλέον το «ψυχολογικό χάσμα» που επικαλούνται αρκετοί βουλευτές φαίνεται ότι δεν μπορεί να κλείσει εύκολα.

Λίγες ώρες μετά τον Γιώργο Βλάχο που κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια σε συνέχεια της σχετικής ερώτησης που είχαν καταθέσει οι «11» και μια ημέρα μετά την ερώτηση των «8» προς τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για τη φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλοσυνταξιούχων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε δική του ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας να διαγραφούν οι «προκλητικές χρεώσεις ρεύματος» στους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας. Και, όπως όλα δείχνουν, οι ερωτήσεις θα συνεχιστούν…

***

Το θέμα άλλωστε δεν περιορίζεται στις πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές στις τοπικές κοινωνίες από τους πολίτες, αλλά έχει και εσωτερικές διαστάσεις. Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία των «8», οι οποίοι είναι άλλοι από τους «11» που ξεκίνησαν το «αντάρτικο» και το προετοίμαζαν καιρό, ήταν ένα «ξαφνικό χτύπημα», κάτι που ώθησε ορισμένους να δώσουν διάφορες ερμηνείες, παρατηρώντας με νόημα ότι οι εν λόγω κινούνται στον «αστερισμό» του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φέρεται να μην ένιωσε ιδιαίτερα ευδιάθετος με την κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να διαρρεύσει το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους δυο πρώην πρωθυπουργούς (Σαμαρά και Καραμανλή) για την εκδήλωση των 50 χρόνων της ΝΔ στη Ρηγίλλης – θεωρήθηκε προφανώς… άκομψο (άλλωστε δεν είναι τυχαίο που και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν παρέστησαν στη φιέστα της Παρασκευής).

Και κάπου εκεί «έσκασε» η ερώτηση των «8» και ορισμένοι συνέδεσαν τα δυο γεγονότα δίνοντας μάλιστα και κάποιες πιο τραβηγμένες προεκτάσεις. Υπερβολές, θα έλεγα εγώ. Τι λέει όμως για όλα αυτά το Μαξίμου; Εχει, μαθαίνω, προγραμματίσει την έναρξη των διαδοχικών επαφών του Πρωθυπουργού με βουλευτές της ΝΔ, προκειμένου να εξομαλυνθούν κάπως οι σχέσεις και να μην εξελιχθεί σε σίριαλ η υπόθεση των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που έχουν «φτιάξει κλίμα» εσωτερικής αμφισβήτησης.

***

Θέση στο Cabinet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα ανακοινώθηκε επισήμως ότι καταλαμβάνει η πρέσβης Αννα-Μαρία Μπούρα (φωτογραφία), που ήταν εδώ και μία διετία κοντά στον Πρωθυπουργό ως διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου. Θα έχει την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής και των συμπερασμάτων στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μια θέση που θεωρείται από τις πλέον σημαντικές που έχει καταλάβει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα θα έχει πλέον λόγο στην προετοιμασία των Συνόδων Κορυφής. Δηλαδή θα συμμετέχει στη σύνταξη της ατζέντας που θα συζητηθεί στις Συνόδους Κορυφής.

Η Αννα-Μαρία Μπούρα, που διατήρησε, κατά τη θητεία της στο Μαξίμου, ανοικτούς τους διαύλους του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με μακρά διαδρομή σε μεγάλες πρωτεύουσες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα, ως στέλεχος του διπλωματικού σώματος έχει θητεύσει στη Μόσχα, στα Τίρανα, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στη Νέα Υόρκη (στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2004-2005) και στο Κόσοβο. Τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις γνωρίζει πολύ καλά, αφού χρημάτισε στη σημαντική Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Διετέλεσε ειδική σύμβουλος στη Φεντερίκα Μογκερίνι, την προκάτοχο του Ζοζέπ Μπορέλ, ως ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.