Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο, ανοίγει το κεφάλαιο ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό όμως που πιθανόν ο Εντι Ράμα αγνοεί (ή θέλει να αγνοεί), και πανηγυρίζει με κάποια drones «καμικάζι» που θα του δωρίσει ο Ερντογάν, είναι ότι για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας θα πρέπει πρώτα να περάσει από την Αθήνα. Απαράβατος όρος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Χωρίς αυτόν τον όρο δύσκολα βλέπουν ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι παρατηρητές να πραγματοποιείται ίσως το μεγαλύτερο όνειρο που έχουν οι Αλβανοί, αυτό της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσον αφορά τα τουρκικά drones, σας πληροφορώ ότι δεν είναι πρώτη φορά που θα προσγειωθούν (όποτε κι αν προσγειωθούν) σε ένα παλιό αλβανικό αεροδρόμιο, που είχε κατασκευαστεί επί… Χότζα στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με κινεζικά (μαοϊκά) κεφάλαια. Είχαν ξαναπροσγειωθεί προσφάτως, όταν το ΝΑΤΟ εκσυγχρόνισε το αεροδρόμιο αυτό για τους σκοπούς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ο Ράμα πανηγύριζε.

Παρότι τον αλβανικό εναέριο χώρο προστατεύουν έως και σήμερα ελληνικά και ιταλικά μαχητικά, ο Ράμα ζήτησε να πετάξουν τιμητικά για τα εγκαίνια του αεροδρομίου μόνο τα ιταλικά, αγνοώντας τα ελληνικά. Και όταν τελείωσαν τα ταρατατζούμ και οι πανηγυρισμοί, αυτά που έμειναν στην εκσυγχρονισμένη από το ΝΑΤΟ αεροπορική βάση ήταν τέσσερα μεταχειρισμένα Bayraktar που είχε αγοράσει ο Ράμα από την Τουρκία.

***

Η νέα task force

Εχει καιρό να δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μια task force για εθνικά θέματα. Βρέθηκε όμως τώρα η ευκαιρία με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και το υπουργείο Εξωτερικών δημιούργησε μια ξεχωριστή task force, στην πραγματικότητα μια ομάδα διάσωσης, έτοιμη να επέμβει για εκκενώσεις Ελλήνων (και όχι μόνο) από τον Λίβανο. Δεν είναι μόνο οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι που είχαν απομακρυνθεί την περασμένη εβδομάδα με το μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι και η νεοδημιουργηθείσα task force που έπιασε δουλειά.

Τι ακριβώς κάνει; Κλείνει με απόλυτη μυστικότητα θέσεις στα επιβατικά αεροσκάφη της Middle East, μεταφέρει με ασφάλεια στο αεροδρόμιο τους ομογενείς για επιστροφή στην πατρίδα. Ηδη, χωρίς πολλοί να το αντιληφθούν, έχει απομακρύνει 86 ελληνικής καταγωγής πολίτες από τη συνεχώς βομβαρδιζόμενη Βηρυτό, ενώ έχουν υποβάλει αιτήσεις απομάκρυνσης άλλοι 300. Υπενθυμίζω ότι στον Λίβανο ζουν περισσότεροι από 3.500 Ελληνες σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του υπουργείου Εξωτερικών.

***

Ανάσα στην Κουμουνδούρου

Αυτό που έμαθα προ ημερών είναι ότι επιτέλους μπήκαν χρήματα στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Την άσχημη οικονομική κατάσταση του κόμματος την ξέρετε, αφού κατά καιρούς έχω αποκαλύψει διάφορα. Μου είπαν ότι στις αρχές του μήνα μπήκαν στα ταμεία του κόμματος περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και αυτό το ποσό, όπως έμαθα, έδωσε ανάσες στην Κουμουνδούρου, που αυτή την περίοδο είναι ακέφαλη. Ναι, γιατί τυπικά δεν έχει πρόεδρο το κόμμα, ούτε μεταβατικό ή προσωρινό. Παγκόσμια πρωτοτυπία.

***

Μουρμούρες

Γκρίνιες και μουρμούρες μαθαίνω ότι εκδηλώνονται στο εσωτερικό των ανεξάρτητων βουλευτών που εσχάτως επιχειρούν να σχηματίσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα αφού αριθμούν πέραν των 10 που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Δεν είναι όλοι σύμφωνοι με τον ορισμό του διαγραφέντος από την Πλεύση Ελευθερίας Μιχάλη Χουρδάκη ως εκπροσώπου τους στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο λόγος είναι ότι οι προερχόμενοι από την Ελληνική Λύση Παύλος Σαράκης και από τους «Σπαρτιάτες» Χάρης Κατσιβαρδάς ήθελαν να συγκροτήσουν ΚΟ χωρίς τους πρώην «Σπαρτιάτες», αν και ο δεύτερος από αυτούς προέρχεται. Θα είχαν τον λόγο τους, όμως οι άλλοι τους υπερσκέλισαν συγκροτώντας μάλιστα πλειοψηφική ομάδα. Είναι οι «8» που με επιστολές τους όρισαν τον κ. Χουρδάκη εκπρόσωπό τους στη Διάσκεψη των Προέδρων, μεταξύ των οποίων και τέσσερις εκ των «Σπαρτιατών» αλλά και «μετριοπαθείς», όπως η Αθηνά Λινού, ο Μάριος Σαλμάς, ο κ. Χουρδάκης και η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου.

Πάντως το θέμα έχει κολλήσει και οι διαφωνίες των δύο πλευρών φαίνεται ότι είναι αγεφύρωτες. Να πω βεβαίως πως η συμμετοχή εκπροσώπου των «8» στη Διάσκεψη δεν είναι διακοσμητική καθώς παίζει ρόλο σε επίπεδο συσχετισμών. Θυμίζω ότι για να οριστούν τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών απαιτούνται 3/5, τα οποία προσφάτως δεν κατέστη εφικτό να συγκεντρωθούν, με αποτέλεσμα να μην περάσει η πρόταση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα για αλλαγή του Συνηγόρου του Πολίτη.

***

Ακροχριστιανοί

Το ακροδεξιό του προφίλ αποκάλυψε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός κατά την επίσκεψή του σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο (θυμίζω ότι το κόμμα του εξέλεξε ευρωβουλευτή, τον Νίκο Αναδιώτη). Και λέω αποκάλυψε, διότι το έκρυβε επιμελώς μη αποδεχόμενος τον όρο – άλλωστε δεν είναι ο μόνος. Στην περιοδεία του, λοιπόν, ο κ. Νατσιός είχε «προκαταρκτικές επαφές» με εκπροσώπους πολιτικών ομάδων που πρόσκεινται στον «πατριωτικό χώρο».

Τουτέστιν, με τον ισχυρό άνδρα της Λεπέν Ζαν Πολ Γκαρό και κλιμάκιό του, δηλαδή της ακροδεξιάς ευρωομάδας με την επωνυμία Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών και τους συμπροέδρους της από το γερμανικό και το πολωνικό κόμμα Ελευθερία και Ανεξαρτησία.

Στα σχέδια του κ. Νατσιού είναι να δημιουργηθεί μελλοντικά ευρωομάδα ορθοδόξων ευρωβουλευτών «για την ανάδειξη της σημασίας της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει». Μάλιστα δέχθηκε στο γραφείο τού ευρωβουλευτή του στο Στρασβούργο τη ρουμάνα ευρωβουλευτή Ντιάνα Σοσοάκα, η οποία προσφάτως αποβλήθηκε από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου επειδή προέβη σε διαμαρτυρία κρατώντας μια χριστιανική εικόνα!

***

Γραμμή ουδετερότητας

Σωστός ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έκανε και μια έξυπνη κίνηση όπως κατάλαβα εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής. Αντί να τον ζαλίζουν με το τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στην Κεντρική Επιτροπή πήγε χθες, ενώ την ώρα που συνεδρίαζε το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, αυτός επέστρεφε από το Βελιγράδι, καθώς είχε αλλάξει η μέρα και η ώρα συνάντησής του με τον σέρβο πρωθυπουργό Μίλος Βούτσεβιτς. Ε, δεν είχε άλλη πτήση μου είπαν, αλλά κάποιοι που το άκουσαν μου είπαν πως θα μπορούσε να επιλέξει ενδιάμεσο σταθμό και να φθάσει στην Ελλάδα. Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός μένει πιστός στη γραμμή της ουδετερότητας.

***

Ο Καραμανλής, ο Σαμαράς και ο Μεϊμαράκης

Πάμε στο νεοδημοκρατικό χωριό όπου κυκλοφορούν διάφοροι άλλοι αναστατωμένοι και ανήσυχοι, άλλοι (κυρίως) παγερά αδιάφοροι επειδή ακόμα αναλύουν γιατί οι Καραμανλής και Σαμαράς δεν πήγαν στη Ρηγίλλης την προ-προηγούμενη Παρασκευή. Είναι συζητήσιμο το πόσο δικαιολογημένη είναι η ανησυχία και το αν το κόμμα βρίσκεται εν μέσω σοβαρών κραδασμών, όπως επιμένουν και γράφουν διάφοροι, είτε σε έντυπα είτε στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο βαθμός της κρισιμότητας της κατάστασης μπορεί να φωτιστεί πάντως με ένα απλό ερώτημα: Τι θα κάνουν δηλαδή ο Καραμανλής και ο Σαμαράς; Και σε ποιους και πόσους ακριβώς απευθύνονται; Και κυρίως ο δεύτερος δηλαδή, αφού εξακολουθεί να είναι βουλευτής (της ΝΔ). Μόνο ο ίδιος μπορεί να το απαντήσει και πάντως άλλος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

***

Πρέπει εδώ πάντως να σημειωθεί κάτι για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και για να υπάρχει πλήρης εικόνα. Είναι άδικο να στέκεται κανείς στις «ηχηρές απουσίες» Καραμανλή και Σαμαρά από τη Ρηγίλλης και να μη λέει την πλήρη αλήθεια. Ποια είναι αυτή; Οτι από το street party απουσίαζε και ο τρίτος πρώην αρχηγός της ΝΔ, που όμως δεν κατόρθωσε να γίνει και πρωθυπουργός, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Είναι άδικο για τον πρόεδρο Βαγγέλη να μην αναφέρεται η απουσία του, που κατά τα όσα διακινούν διάφοροι παρα-νεοδημοκρατικοί αναλυτές, συνθέτει μια ζοφερή εικόνα για τον Μητσοτάκη: Τον αποδοκιμάζουν, λένε, και οι τρεις «πρώην».

***

Από την εποχή του Ευάγγελου Γιαννόπουλου και το «κωλόσπιτο» της οδού Αγράμπελης στην Εκάλη, όπως είχε αποκαλέσει στη Βουλή τη βίλα του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας Λιάνη, το θέμα των (ακριβοπληρωμένων) σπιτιών των πολιτικών προσελκύει πάντα το ενδιαφέρον. Και αν εξαιρέσει κάποιος το νόμιμο, στον βαθμό που αυτό τεκμηριώνεται (προέλευση χρημάτων κ.λπ.), το ηθικό ήταν πάντα μια πτυχή που προκαλούσε έντονες συζητήσεις. Και ναι μεν ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα να επιλέγει για τον εαυτό του και την οικογένειά του αυτό που επιθυμεί.

Ομως τα 1,2 εκατ. ευρώ που κατέβαλε ο κ. Βασίλιας Κικίλιας  για 115 τ.μ. στη Βασιλίσσης Σοφίας, σε απόσταση αναπνοής από τον Εθνικό Κήπο και το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν αναμενόμενο ότι θα διεγείρουν τα αντανακλαστικά όχι μόνον των πολιτών αλλά και των «γαλάζιων», χώρια ότι προκάλεσε «βραχυκύκλωμα» στην κυβέρνηση μέχρι να αποκαλυφθεί ότι επρόκειτο για τον ίδιον και όχι άλλον υπουργό της κυβέρνησης. Οι εξηγήσεις εκ μέρους του για τα χρήματα δόθηκαν και το Μέγαρο Μαξίμου έχει καλυφθεί με βάση τα στοιχεία που ο κ. Κικίλιας έδωσε στη δημοσιότητα, ωστόσο κρατώ μια αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, που είπε ότι «ο καθένας κάνει τις επιλογές του, διαχειρίζεται όπως θέλει την περιουσία του» και ότι «όλοι κρινόμαστε καθημερινά».