Τα λάθη δεν έχουν «πατέρα»

Η δημοσκοπική πτώση Μητσοτάκη και ο Σταν Γκρίνμπεργκ, η «ψύχρα» με Μακρόν, οι καναδικές μέρες, η δύσκολη υπογραφή και το επισκεπτήριο Κασσελάκη.

Οτι η κυβέρνηση έχει αρχίζει να ζορίζεται σε πολλά πεδία είναι φανερό, ασχέτως αν η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να επωφεληθεί. Τελευταίο πεδίο δοκιμασίας ήταν η καταληκτική (;) φάση της συζήτησης στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη. Ηταν φανερό ότι έγιναν λανθασμένες επιλογές, με πρώτη το να μην είναι παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δημοσκοπική ηγεμονία του Μητσοτάκη μάλλον έχει οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα και επιδερμικές αναγνώσεις των ερευνών, που υποστηρίζουν ότι «άλλα απασχολούν τους πολίτες». Οι κακές γλώσσες καρφώνουν ως υπεύθυνο για τις εισηγήσεις του τύπου «προχώρα και μη σε νοιάζει τίποτε» τον – κατά τα άλλα – γκουρού της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος πιθανώς και παρά τη μακρά παραμονή του στην Ελλάδα, δεν έχει καταλάβει σε βάθος κάποιες λεπτομέρειες που επηρεάζουν τις διαθέσεις των Ελλήνων.

Εκτός και εάν κάποιοι στο Μαξίμου έχουν βρει στο πρόσωπο του αμερικανού επικοινωνιολόγου ένα βολικό θύμα για να φορτώσουν τις ευθύνες για τη βουτιά που καταγράφουν τα ποσοστά τόσο της κυβέρνησης όσο και του Πρωθυπουργού προσωπικά.

Καναδικές ημέρες

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά, με αφορμή την εθνική επέτειο αλλά και την επιστολική ψήφο, έχει πολλαπλή σημασία. Ο ίδιος ήδη ανακοίνωσε τη συμφωνία για την προμήθεια των 7 Καναντέρ, ενώ μαζί του ταξιδεύει και επιχειρηματική αποστολή, η οποία αναμένεται να υπογράψει διάφορες συμφωνίες.

Ομως, υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα ιστορική διάσταση που δεν αφορά τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, με τον οποίο και θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός στο Μόντρεαλ. Η τελευταία επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά ήταν αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1983. Και εκείνη την εποχή πρωθυπουργός του Καναδά ήταν ο Πιερ Τριντό, πατέρας του Τζάστιν. Αν το δει κανείς και από μία άλλη σκοπιά, υπάρχει και εκεί μία εκδοχή της οικογενειοκρατίας.

***

Οι δύο ηγέτες θα παρακολουθήσουν μαζί την παρέλαση των ομογενών για την εθνική επέτειο, θα επισκεφθούν ελληνικές επιχειρήσεις στο Μόντρεαλ (και ένα ελληνικό εστιατόριο με ψάρια και θαλασσινά) και θα υπογράψουν και μια διακήρυξη, όχι από τις συνηθισμένες…

Και τούτο γιατί πέραν της επιβεβαίωσης της μακροχρόνιας σχέσης φιλίας Ελλάδας και Καναδά και την προσήλωσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία καθώς και τη βούλησή τους για την προώθηση της ειρήνης, οι δύο ηγέτες θα υπογραμμίσουν και κάτι άλλο: «Τη σημασία της νομιμοποίησης των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών από την Ελλάδα για την περαιτέρω διασφάλιση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+». Οχι, δεν το ζήτησε η ελληνική πλευρά να συμπεριληφθεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στην κοινή διακήρυξη, το ζήτησαν οι Καναδοί.

«Ψύχρα» με Μακρόν

Μπορεί να έγινε πολλή φασαρία και κριτική για τις νέες ενδυμασίες της τελετής για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας εν όψει των εφετινών αγώνων στο Παρίσι, όμως ένα πράγμα δεν αλλάζει. Για μία ακόμη φορά και με τη συμπλήρωση 20 ετών από τους Αγώνες της Αθήνας, η χώρα μας θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αυτή την αφορμή και το τοπίο της Αρχαίας Ολυμπίας θα επιβληθεί ως εικόνα, έστω και για λίγο, στη διεθνή ειδησεογραφία της ημέρας. Ομως, υπάρχουν και κάποια πολιτικά παραλειπόμενα εν όψει όλων αυτών.

Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας είναι προγραμματισμένη για τις 16 Απριλίου και δεδομένου ότι οι Αγώνες διεξάγονται στο Παρίσι, έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να βρεθεί στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν. Μόνο που μαθαίνω ότι αρχίζει να «χλομιάζει» λίγο η επίσκεψη, δίχως να είμαι βέβαιος για τους ακριβείς λόγους.

Εχω πάντως τη βάσιμη υποψία ότι σχετίζονται με την επιμονή του Μακρόν να εκστρατεύσει στο ουκρανικό μέτωπο, αλλά και με το ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν βλέπει και με πολύ καλό μάτι την ολοένα και στενότερη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Προς το παρόν και εν αναμονή της απόφασης του Μακρόν, οι Γάλλοι προετοιμάζονται να στείλουν στην Αρχαία Ολυμπία τον υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, αλλά και το επιβλητικότατο παραδοσιακό γαλλικό τρικάταρτο ιστιοφόρο «Le Belem», το οποίο θα  μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ

Σας έχω νέα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Oι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν στις 14 Απριλίου για να αποφασίσει η βάση ποια πρόσωπα θα είναι στο ψηφοδέλτιο. Ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε όλοι να περάσουν τη «βάσανο» της εκλογής, πλην όμως υπήρξαν εισηγήσεις και τελικά δέχθηκε να τοποθετηθούν και πέντε πρόσωπα που θα επιλέξει ο ίδιος. Αν και όπως άκουσα ένας ή δύο υποψήφιοι θα προταθούν και από άλλα κεντρικά στελέχη.

Σε αυτούς υπολογίστε και τους νυν ευρωβουλευτές, τον Κώστα Αρβανίτη και την Ελενα Κουντουρά. Πάντως από τα γνωστά ονόματα που ξέρουμε μέχρι στιγμής για τη λίστα έχουμε: Γιώργο Τσίπρα, Δώρα Αυγέρη, Νικόλα Φαραντούρη, Βαγγέλη Αντώναρο και από τον χώρο του αθλητισμού τον Νίκο Παππά και τη Νίκη Μπακογιάννη. Και κάτι τελευταίο: Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση, δεν κέρδισε έδαφος η εισήγηση να είναι ο Στ. Κασσελάκης υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Δύσκολη υπογραφή

Κάποιοι υπογράφουν και κάποιοι άλλοι όχι. Ο λόγος για την καμπάνια που διενεργεί η eteron στη χώρα μας με τίτλο «Tax The Rich». Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη φορολόγηση των εκατομμυριούχων. Ο πρώτος που υπέγραψε από τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα ήταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ακολούθησε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και κάπου εκεί οι πολιτικοί αρχηγοί του δημοκρατικού τόξου σταμάτησαν.

Οπως μαθαίνω, από τη συγκεκριμένη καμπάνια απουσιάζει η υπογραφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. Για τον δεύτερο μάλιστα έχει αρχίσει και μουρμούρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιους βουλευτές να αναρωτιούνται στο καφενείο της Βουλής αν ένας από τους λόγους που φόρεσε τώρα το χακί ήταν για και για να αποφύγει αυτή την υπογραφή! Υπερβολικό μού ακούγεται.

Επισκεπτήριο

Εμαθα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στον ελεύθερο χρόνο του στο Πυροβολικό (δηλαδή ανάμεσα στις ασκήσεις βηματισμού και βολής), ασχολείται με τα του κόμματός του. Προ ημερών τον επισκέφθηκαν στο πρώτο του επισκεπτήριο ο διευθυντής του γραφείου του Μανώλης Καπνισάκης και ο στενός του συνεργάτης και σύμβουλος, βουλευτής Επικρατείας και ναύαρχος ε.α., Ευάγγελος Αποστολάκης.

Εκεί συζήτησαν για τις τρέχουσες κομματικές υποθέσεις συνοπτικά. Αυτό που μου είπαν είναι ότι διαβάζει βιογραφικά υποψηφίων ευρωβουλευτών. Ρώτησα και έμαθα ότι έχουν κατατεθεί περίπου 400 τέτοια βιογραφικά προσώπων που θέλουν να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. Πάντως το σίγουρο είναι ότι έχει φτιάξει μια πρώτη μαγιά στελεχών με τον τρόπο αυτόν ο Κασσελάκης.

Η Αθήνα θέλει το «ενισχυμένο» μοντέλο του F-35

Θα σας αποκαλύψω γιατί σημειώνεται μια μικρή καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση για την προμήθεια των F-35 από τις ΗΠΑ. Η LOA, που έχει πλέον στα χέρια της η ελληνική πλευρά, περιλαμβάνει τη δυνητική πώληση έως 40 αεροσκαφών F-35 που ισοδυναμούν σε δύο πολεμικές μοίρες.

Ωστόσο η Αθήνα ζήτησε η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί στο ενισχυμένο μοντέλο του μαχητικού, στο F-35 version 4 (ή F-35 block 4), που παράγει τώρα η κατασκευάστρια εταιρεία με προηγμένο ραντάρ, με πιο σύγχρονο λογισμικό και με πιο ισχυρό οπλισμό που θα συμβάλει στη διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής.

Αυτό ακριβώς είναι και το κυριότερο πλεονέκτημα της version 4 του F-35, το ραντάρ δηλαδή, που θα παρέχει απαράμιλλη επίγνωση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης. Οπως λέει στους επιτελείς του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, το προηγμένο, αναβαθμισμένο F-35 που ζητάμε αφαιρεί και διάφορα «προβλήματα» των έως τώρα εκδόσεων του F-35.

Το F-16 Block 52+ του νεαρού υποσμηναγού (Ι) Παναγιώτη Αποστολάκη (φωτογραφία), που κατέπεσε ενώ πετούσε νότια της Χαλκιδικής, πάνω από τη νήσο Ψαθούρα, μετείχε σε προγραμματισμένη άσκηση αεραμύνης, ήτοι στην καθομιλουμένη σε άσκηση αναγνώρισης και αναχαίτισης.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η αερομαχία (dogfight) διεξαγόταν σε ύψος 12.000 ποδών. Στο ύψος αυτό εντόπισε τη βλάβη, αλλά χρησιμοποίησε τον μηχανισμό εκτίναξης σε πολύ χαμηλό ύψος, στα 3.000 πόδια, με κίνδυνο της ζωής του. Αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, αποδεικνύει ότι ο νεαρός υποσμηναγός προσπαθούσε έως την τελευταία στιγμή να σώσει το F-16 (αξίας εκατ. ευρώ, το οποίο θα αναβάθμιζαν σε Viper).

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει εξαιρετική εκπαίδευση ώστε να γίνει πιλότος του πλέον προηγμένου μαχητικού της γενιάς των F-16: Στην Αραξο, αμέσως μετά τη σχολή, στο Σμήνος Μετεκπαίδευσης, αλλά και στην Ανδραβίδα, στην περίφημη Σχολή των Top Gun. Οπως συμβαίνει με την πλειονότητα των πιλότων μας, έτσι και ο υποσμηναγός κατάγεται από την περιφέρεια, από το Πολυνέρι Τρικάλων. Οταν στο χωριό του πληροφορήθηκαν ότι σώθηκε, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και σήμαναν οι καμπάνες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.