Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε προχθές ένα ταξίδι στην Κίνα, το οποίο σε ό,τι αφορά το δικό του πρόγραμμα ήταν περιορισμένης διάρκειας και περιελάβανε συναντήσεις με την κινεζική ηγεσία. Προφανώς σημαντικές, αφού μιλάμε για μια υπερδύναμη και δεδομένης της παγκόσμιας γεωπολιτικής συγκυρίας.

Η κυβερνητική αποστολή δεν ήταν πολυπληθής, δεν περιελάμβανε συνοδεία επιχειρηματιών και τα μόνα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που συνόδευσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Αυτό που πάντως προξένησε εντύπωση άμα τη αφίξει του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο ήταν ότι αποβιβάστηκε από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και περπάτησε μπροστά από τα τιμητικά αγήματα… αγραβάτωτος. Μάλλον ασυνήθιστο για εκείνον.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν πλησίασε τη χαλαρότητα εκείνης της πολυμελούς αποστολής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα το 2016, που είχαν κατέβει από το αεροπλάνο με τουριστική περιβολή.

***

Τα «άδεια ταμεία» Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης άρχισε εσχάτως να ομιλεί παρασκηνιακά για άδεια ταμεία που βρήκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αρα; Πρέπει να βρει πόρους να τα γεμίσει και κυρίως να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στο κόμμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως έμαθα, περικοπές είτε στο κόμμα είτε στα κομματικά ΜΜΕ ή ακόμα οικονομική εξόρμηση. Αυτό όμως που μου είπαν κάποιοι είναι ότι έχουν ενοχληθεί ορισμένοι σκληροί υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα για τις αναφορές περί άδειων ταμείων που έχουν λεχθεί παρασκηνιακά. Και αυτό θα είναι ένα θέμα που λένε άλλοι ότι ίσως δοκιμάσει τις σχέσεις του νυν και του πρώην προέδρου.

Ισως οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ να μην το έχουν ακόμη αντιληφθεί, με όλη αυτή την ανακατωσούρα που γίνεται με τα τρολ, αλλά υπάρχουν νέες αφίξεις στην «αυλή» του Στέφανου Κασσελάκη και είναι δύο πρόσωπα από την Περιφέρεια: ο Γιάννης Μπουρνούς, ο πρώην βουλευτής που συμμετέχει στη χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής, και ο Γρηγόρης Θεοδωράκης που δεν εξελέγη στην Αιτωλοακαρνανία και είχε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Κώστα Ζαχαριάδη για τον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, μαθαίνω ότι έχει ισχυροποιηθεί και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος είναι σκληρά δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη.

***

Ποιοι ζητούν διαγραφές

Ενότητα; Ποια ενότητα; Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο κυκλοφορεί παρασκηνιακά κείμενο (ήδη διακινείται και είναι… ανυπόγραφο), το οποίο μάλιστα θα σταλεί στην ηγεσία. Είχα περιέργεια, ρώτησα και το πήρα στα χέρια μου. Και τι είδα; Ζητάνε διαγραφές! Μάλιστα υπάρχει η προτροπή «όσοι σύντροφοι συμφωνούν με το παρακάτω κείμενο ας γράψουν στα σχόλια, όνομα, επίθετο και ΟΜ που ανήκουν!!!».

Στο κείμενο-επιστολή οι συντάκτες του επιτίθενται στα στελέχη «που αποφάσισαν να στραφούν κατά του κόμματος με ανυπόστατες κατηγορίες και απαράδεκτους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του προέδρου μας». Εξαπολύουν πυρά κατά των στελεχών που «εξαγγέλλουν στα ΜΜΕ την ίδρυση νέου κόμματος!!!», καταλογίζοντάς τους ότι «διασύρουν ταπεινούς ανθρώπους του αγώνα και της καθημερινότητας αποκαλώντας τους ψηφοφόρους του δίευρου και τρολ του σκοτεινού Διαδικτύου». Για όλα αυτά ζητούν από τον κ. Κασσελάκη «τη μόνιμη απομάκρυνσή τους από το κόμμα».

***

Οι «διάδοχοι» του Π. Μαρινάκη

Η ώρα της κρίσεως για τη θέση του γραμματέα της ΝΔ φτάνει. Σύμφωνα με πηγές που δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω, η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα συνέλθει – εκτός απροόπτου – εντός του μηνός για να εκλέξει τον νέο ή τη νέα γραμματέα της ΝΔ που θα διαδεχθεί τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει αναλάβει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου ασκώντας παράλληλα τα χρέη του γραμματέα προκειμένου να συνδράμει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να περάσει η σκυτάλη σε νέα χέρια. Το ερώτημα είναι: Σε ποια; Σύμφωνα με ανώτερες κομματικές πηγές, οι επικρατέστερες εναλλακτικές που εξετάστηκαν είναι τρεις. Σύμφωνα με την πρώτη, στον βαθμό που το «στοίχημα Μαρινάκη» βγήκε, το πιο λογικό θα ήταν και ο διάδοχός του να προέρχεται από τη νέα γενιά με την επιλογή ενός ακόμα εξωκοινοβουλευτικού στελέχους. Γι’ αυτό έπεσαν στο τραπέζι τα ονόματα του Τάσου Γαϊτάνη και του Χριστόφορου Μπουτσικάκη, τα οποία όμως «κόπηκαν» επειδή δεν είναι μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.

Ο Παύλος Μαρινάκης

Η δεύτερη εναλλακτική έχει ως βασικό κριτήριο την εμπειρία και αυτός είναι ο λόγος που έχουν ακουστεί ονόματα πιο «μπαρουτοκαπνισμένων» βουλευτών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Ζέττα Μακρή, Χρήστο Κέλλα, Κώστα Τσιάρα και Ζωή Ράπτη, αλλά και μιας ευρωβουλευτού, της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι και πολύ μακριά χρονικά. Ο τρίτος δρόμος είναι ο ενδιάμεσος των δύο πρώτων και περιλαμβάνει μια σειρά από βουλευτές που είναι και κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχουν κομματικό παρελθόν, μεταξύ των οποίων η Μαρία Συρεγγέλα και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει ακόμη καμία τελική απόφαση, κάτι όμως που δεν πρόκειται να αργήσει και πολύ.

***

Πολλά νεύρα στη ΝΔ

Ανω κάτω έγινε η ΝΔ με τους καβγάδες Κικίλια – Παπαδημητρίου και Σαλμά – Πλεύρη. Στο «μενού» ανταλλαγές ύβρεων, υπονοουμένων και απειλών με φόντο την πολιτική, την Ακροδεξιά, τον διορισμό αλλά και το… μπάσκετ. Οπως φαίνεται, άρχισαν και στη ΝΔ τα δημόσια μαχαιρώματα μεταξύ στελεχών, σε στιγμή μάλιστα που ο Πρωθυπουργός απουσίαζε στο Πεκίνο. Αφορμή για τον πρώτο καβγά ήταν ο χαρακτηρισμός «μπασκετμπολίστας υπουργός» του πρώην βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Κάτι που δεν άρεσε στον δεύτερο, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε τον Μπάμπη «βουλευτή για ένα φεγγάρι και σχολιαστή του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης». Ο Μπάμπης δεν άφησε τον χαρακτηρισμό αυτόν να πέσει κάτω και αποκάλυψε ότι στα περιθώρια μιας εκπομπής ο υπουργός κινήθηκε απειλητικά εναντίον του, τον απείλησε με… ξύλο, για να του απαντήσει (πάλι) ο κ. Κικίλιας: «Είσαι ψεύτης». Και η κόντρα συνεχίζεται, με το Μαξίμου να παρακολουθεί αμήχανο.

Η έτερη γαλάζια αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον πρώην υπουργό Υγείας (και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο) Θάνο Πλεύρη και στον Μάριο Σαλμά. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση ενός διοικητή νοσοκομείου στο Αγρίνιο (εκλογική περιφέρεια του κ. Σαλμά), με αποτέλεσμα τις ευθείες βολές Σαλμά κατά Πλεύρη (δεν ήταν η πρώτη φορά) δηλώνοντας: «Με τον Θάνο Πλεύρη ιδεολογικά και πολιτικά δεν έχω καμία συνάφεια. Εγώ δεν υπηρέτησα ποτέ ακροδεξιές θέσεις, ούτε πρόκειται». Κάτι τρέχει, όπως φαίνεται, στη Νέα Δημοκρατία με την εμφάνιση αυτών των υπόγειων ρευμάτων και την προσθήκη των γαλάζιων επικρίσεων για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, που συζητούνται τις τελευταίες ημέρες στα πηγαδάκια της Βουλής.

***

Τα επτά νησιά με «χαλαρή» βίζα για τους Τούρκους

Μία από τις συμφωνίες που θα ανακοινωθούν από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, στις 7 Δεκεμβρίου, στο Ανώτατο Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης θα αφορά και το Μεταναστευτικό. Από την Πρωτοχρονιά του νέου έτους θα αρχίσει να ισχύει η λεγόμενη τουριστική βίζα 72 ωρών για τους τούρκους τουρίστες σε επτά ελληνικά νησιά, ήτοι: Χίος, Λέσβος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Καστελλόριζο και Σύμη.

Ηδη για τη βίζα αυτή έχει ενημερωθεί και η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ κυρία Γιόχανσον και θα μπορεί να χρησιμοποιείται για έναν χρόνο. Δεν ξέρω εάν το προσέξατε, αλλά τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκαν μηδενικές ροές μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες εισέρχονταν περίπου 500 μετανάστες την ημέρα. Εφόσον διατηρηθεί η μηδενική ροή μεταναστών, τότε από την 1η του έτους θα αρχίσει να ισχύει και η «χαλαρή» βίζα.

***

Το τέρας της φοροδιαφυγής είναι αδηφάγο. Από την άποψη αυτή οι αλλαγές στη φορολογία που προωθεί ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (φωτογραφία) για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ένα μεγάλο στοίχημα, τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για την κυβέρνηση συνολικά.

Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι δεν είναι εύκολη η μάχη με τη φοροδιαφυγή, μικρή και (κυρίως) μεγάλη. Οι διαβεβαιώσεις του κ. Χατζηδάκη ότι με τα μέτρα κατά της προκλητικής φοροδιαφυγής η κυβέρνηση «δεν απειλεί» αλλά επιδιώκει να πληρώσουν όσοι είτε δεν πλήρωναν καθόλου είτε πλήρωναν ελάχιστα θα μετρηθούν στην πράξη. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου διακηρύσσει ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο προωθείται «ένα πιο δίκαιο σύστημα τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι μαχητό». Αν θα υπάρξουν βελτιώσεις ή όχι, θα φανεί σύντομα στη φάση της διαβούλευσης.

Σε κάθε περίπτωση ο κεντρικός στόχος παραμένει: δεν μπορεί ένας εργοδότης ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει λιγότερο φόρο από όσο πληρώνουν οι υπάλληλοί του που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ μόλις δύο στους δέκα δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ ετησίως, κάτι που ισοδυναμεί με εισόδημα ενός εργαζομένου ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά μηνιαίως για 14 μήνες στον ιδιωτικό τομέα.