Μπορεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αγκυρα στις 13 Μαΐου να κλείδωσε, όμως εξίσου σημαντική είναι και η επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που κλείδωσε και αυτή για τις 20 Μαΐου στην Αθήνα. Ο Σίσι έρχεται επικεφαλής μεγάλης κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο του ελληνοαιγυπτιακού στρατηγικού διαλόγου.

Ολόκληρο το αιγυπτιακό Υπουργικό Συμβούλιο θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, με επικεφαλής τον πρόεδρο Σίσι, ενώ θα τους συνοδεύει και ο αιγύπτιος διοικητής των μυστικών υπηρεσιών. Και όλα αυτά μόλις 20 ημέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές. Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό βήμα των αναβαθμισμένων ελληνο-αιγυπτιακών σχέσεων. Οι συζητήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα περιλαμβάνουν ένα ευρύτατο φάσμα κυβερνητικών πολιτικών και συνεργασιών, από την παιδεία και τον πολιτισμό μέχρι την οικονομία, τις θαλάσσιες ζώνες και τη μετανάστευση.

***

Βεβαίως ο πρόεδρος Σίσι έρχεται στην Αθήνα την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο αυξάνονται, με αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός να στέλνει εκτάκτως στο Κάιρο τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη με στόχο τη στενότερη δυνατή συνεργασία των δύο πλευρών στο μέτωπο της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και της ενίσχυσης της νόμιμης.

Σε συνέχεια της διμερούς διακρατικής συμφωνίας που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια ανάμεσα στις δύο χώρες και τώρα ενεργοποιείται και επεκτείνεται. Ηδη μαθαίνω, όπως με πληροφορούν αρμοδίως, ότι το αιγυπτιακό Λιμενικό συνεργάζεται με το ελληνικό και η δική μας πλευρά είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στην ενίσχυσή του, με κάθε τρόπο, μέσω της ευρωπαϊκής βοήθειας που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο ταξίδι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κάιρο.

***

Στρατιωτικά ραντεβού στον Εβρο

Παρά την ένταση που δημιούργησαν τελευταίως οι τουρκικές προκλητικές δηλώσεις για τα θαλάσσια πάρκα, πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα ελληνοτουρκικά στρατιωτικά… ραντεβού κατά μήκος των συνόρων του Εβρου και μάλιστα πριν από τη συνάντηση της Αθήνας, στις 22 Απριλίου, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τέτοιες ελληνοτουρκικές στρατιωτικές συναντήσεις είχαν πολύ καιρό να γίνουν. Το πρώτο στρατιωτικό συνοριακό ραντεβού έγινε στις 16-17 Απριλίου.

Σε αυτό ο Τούρκος ταξίαρχος, υπεύθυνος-διοικητής για τον βόρειο Εβρο, συναντήθηκε με τον έλληνα διοικητή, ταξίαρχο της Ορεστιάδας. Η πρώτη ελληνοτουρκική συνάντηση έγινε στην Τουρκία. Οι διοικητές που συναντήθηκαν συμφώνησαν μάλιστα να φιλοξενήσουν ο ένας τον άλλον στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Το δεύτερο ραντεβού έγινε προχθές. Ο έλληνας ταξίαρχος της περιοχής των Φερών και ο τούρκος ταξίαρχος Υψάλων συναντήθηκαν στις Φέρες. Οι επαφές των στρατιωτικών και από τις δύο χώρες, όπως αυτές στις παραμεθόριες περιοχές του Εβρου, αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση της έντασης και θεωρείται ότι μπορούν να αποβούν ιδιαιτέρως… πρακτικές.

***

Αμοιβαία οφέλη

Οι τούρκοι τουρίστες (πολλούς από τους οποίους συνάντησε την Παρασκευή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Μυτιλήνη) φαίνονται να είναι ενθουσιασμένοι με το πρόγραμμα διευκόλυνσης των επισκέψεών τους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (μέσω της βίζας των 7 ημερών) που αποτελεί – όπως έλεγαν – και μια χειροπιαστή απόδειξη της υποστήριξης της Ελλάδας στο πάγιο τουρκικό αίτημα για διευκόλυνση των ταξιδιών των τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν.

Πέρα ωστόσο από ζήτημα γοήτρου, η διευκόλυνση των ταξιδιών των Τούρκων έχει και ένα άμεσο, απτό, οικονομικό αντίκτυπο. Πάνω από 20.000 τούρκοι τουρίστες ήρθαν τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Απριλίου και υπολογίζεται ότι ξόδεψαν πάρα πολλά ευρώ σε μια περίοδο εκτός σεζόν. Ταυτόχρονα, οι παράνομες ροές από τη μικρασιατική ακτή έχουν μειωθεί κατά πολύ και γι’ αυτό πολλοί μιλούν για αλλαγή υποδείγματος: στη θέση των παράνομων και επικίνδυνων διελεύσεων, νόμιμες, με αμοιβαία οφέλη και για τους δύο λαούς.

***

Σερβικές αγάπες

Ο Αλέξης Τσίπρας χαίρει της εκτίμησης των Σέρβων. Μάλιστα το όνομα του πρώην πρωθυπουργού απασχόλησε θετικά προ ημερών τον σερβικό Τύπο, καθώς εκτενείς ήταν οι αναφορές στην ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Εκεί, στην Εαρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που έγινε στο Στρασβούργο, δόθηκε το πράσινο φως στην πλήρη ένταξη του μη αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ Κοσόβου. Ο Αλέξης Τσίπρας όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου απείχαν από την ψηφοφορία, αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε θετικά. Καταψήφισε όμως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, κάτι που έκαναν και κύπριοι ευρωβουλευτές.

***

Αναβάθμιση από S&P

Σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) του ελληνικού αξιόχρεου από σταθερές σε θετικές, απόρροια των προσδοκιών πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερβαίνει της ευρωζώνης, η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχιστεί και το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται, διατηρώντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας στα επίπεδα της επενδυτικής βαθμίδας («BBB-/A-3»),προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ η S&P Global Ratings, ενώ ανέφερε πως θα μπορούσε να προχωρήσει εντός 24 μηνών σε αναβάθμιση εάν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειωθεί στα επίπεδα άλλων χωρών με αντίστοιχη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ανάπτυξη εκτιμάται στο 2,4% το 2024, έναντι 2,5% το 2025, 2,4% το 2026 και 2,3% το 2027, ενώ το υψηλό δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται (από το 150,7% του ΑΕΠ το 2024, στο 143,7% το 2025, στο 137,3% το 2026 και στο 131,3% το 2027).

***

Κωδικός «Βόρεια Ελλάδα»

Όπως θέλει η περίφημη ρήση για κάποια πράγματα στην πολιτική, έτσι και κάποιες δημοσκοπήσεις «γίνονται αλλά δεν λέγονται». Μια τέτοια δημοσκόπηση θα σας αποκαλύψω, αφού σας πω ότι αφορά την κρίσιμη από πολλές απόψεις Βόρεια Ελλάδα και πως είναι αποκαλυπτική και ως προς την αγωνία των κυβερνώντων για τις προθέσεις των Βορειοελλαδιτών. Εκεί, λοιπόν, η κυλιόμενη μέτρηση έδειξε πως η ΝΔ έχει απολέσει σημαντικό έδαφος.

Και μπορεί οι του Μαξίμου να δηλώνουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς δεν φαίνεται να ενισχύεται η Δεξιά της Δεξιάς, ωστόσο μόνο τυχαίο δεν είναι ότι για την τόνωση του νεοδημοκρατικού φρονήματος στην περιοχή επιστρατεύονται τρεις κορυφαίοι της κυβέρνησης, οι κ.κ. Βορίδης, Γεωργιάδης και Δένδιας. Σας έχω όμως κυλιόμενα νέα και για τους υποψηφίους του κόμματος. Προηγείται λοιπόν ο τηλεοπτικός Γιώργος Αυτιάς, στη δεύτερη θέση ισοψηφούν Βόζεμπεργκ και Μεϊμαράκης, ενώ ακολουθούν Κεφαλογιάννης, Πύρρος, Πατουλίδου και Κυμπουρόπουλος. Θα αναρωτιέστε πού βρίσκονται ο Φρέντι Μπελέρης και η Ελεονώρα Μελέτη. Θα μετρηθούν στην επόμενη κυλιόμενη που θα γίνει χωρίς να ειπωθεί. Αλλά εγώ θα σας ενημερώσω αμέσως.

***

Προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται πως αντιμετωπίζει το ΠαΣοΚ, με στελέχη του κόμματος να μην αποδέχονται την υποψηφιότητα Ζαγοράκη και την προβολή που αυτός τυγχάνει. Κάποιοι μάλιστα δηλώνουν πως έχει την εύνοια του προέδρου καθώς παρακολουθούν μαζί έως και ποδοσφαιρικούς αγώνες του ΠΑΟΚ.

Αυτό όμως που περισσότερο ενοχλεί τα στελέχη της βάσης, σε πολιτικό επίπεδο, είναι η στροφή που κάνει μέσω της συγκεκριμένης υποψηφιότητας το ΠαΣοΚ προς τα δεξιά, με κορυφαίο στέλεχος της περιοχής να μην αφήνει ασχολίαστο στη στήλη το γεγονός πως από τη μια αποπέμπεται ο Χάρης Καστανίδης, ένας έμπειρος κοινοβουλευτικός με δεκαετίες προσφοράς στην παράταξη και υποψήφιος αρχηγός του κόμματος, και από την άλλη σουλατσάρει στην πόλη φορώντας τη φανέλα του κόμματος με τον πράσινο ήλιο ο Ζαγοράκης.

***

Κακή αρχή έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα-φιάσκο Παπανώτα, που δεν μπόρεσε να τη σώσει ούτε το «θαύμα Κασσελάκη», επιβεβαιώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εισέλθει στη σφαίρα της (παρα)πολιτικής σύγχυσης. Η αναφορά του προέδρου του κόμματος από τις ΗΠΑ στο θαύμα με τον σταυρό από λάδι που σχηματίστηκε στην κολυμβήθρα που βαπτίστηκε από τον Αγιο Ιάκωβο Τσαλίκη και η… προφητεία του Αγίου για τον Stefanos ότι «αυτός είτε παπάς θα γίνει είτε πολύ σπουδαίος» εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα υπερβατικά πεδία, προκαλώντας παραζάλη ακόμα και σε αυτούς που στήριξαν την υποψηφιότητά του και τώρα δηλώνουν «σοκαρισμένοι» από τις μεταφυσικές τάσεις του.

Οπως και εκείνοι που σε ρόλο ιδεολογικού πάτρωνα «κρούουν τον κώδωνα» για τις μετατοπίσεις σε θέματα-«ταμπού» όπως το ΝΑΤΟ (το χαρακτήρισε «ιερή αμυντική συμμαχία»), τον ρόλο του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή κ.λπ. Ωστόσο, με τον ούριο δημοσκοπικό άνεμο στα πανιά του, ο κ. Κασσελάκης, αφού ανακοίνωσε και την «πεντάδα» υποψηφίων της προσωπικής του επιλογής επιχειρώντας να προσπεράσει το «ναυάγιο Παπανώτα», ξεκίνησε το πολυήμερο προεκλογικό τουρ σε 26 νησιά του Αιγαίου με ιδιωτικό σκάφος, συνοδεία του ναυάρχου Αποστολάκη, «κουνώντας το μαντίλι» σε όσους αδυνατούν πλέον να τον παρακολουθήσουν…