Μεγάλη ανησυχία πληροφορούμαι πως επικρατεί στην κυβέρνηση εξαιτίας του φόβου για επεισόδια στις διαδηλώσεις της ερχόμενης Παρασκευής για τα Τέμπη. Η ΕΛ.ΑΣ. συλλέγει πληροφορίες για δεκάδες οργανώσεις αναρχικών, οι οποίοι προετοιμάζουν «ακτιβιστικές» ενέργειες με στόχο, αν μπορέσουν, να επαναλάβουν την «επιτυχία» των επεισοδίων του Δεκεμβρίου 2008 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Επιχειρησιακά, ο κίνδυνος είναι ο εξής, όπως εξηγούν πηγές μου από το Situation Room της Κατεχάκη. Αν η διαδήλωση είναι μεγάλη και η αστυνομία μείνει μακριά, οι αντιεξουσιαστές θα βρουν χώρο να σπάσουν την Αθήνα, αν πλησιάσει θα τους δώσει αφορμή να επιτεθούν. Το στοίχημα είναι πώς να διατηρηθεί ο ειρηνικός χαρακτήρας της διαδήλωσης, απομονώνοντας τα ταραχοποιά στοιχεία.

***

Το «κόλπο» με το λογότυπο

Μια σχετική αναστάτωση έχει προκαλέσει στις υπηρεσίες της Βουλής, όπως μαθαίνω, η σπουδή των προσκείμενων στον Στέφανο Κασσελάκη ανεξάρτητων βουλευτών να καταθέτουν ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου βάζοντας στα έγγραφα το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι το Κίνημα Δημοκρατίας δεν έχει συγκροτηθεί σε ΚΟ και άρα το «κόλπο» με το λογότυπο είναι μια προφανής παρατυπία για λόγους εντυπώσεων και για να προκαταλάβουν τις καταστάσεις.

Εκτός, πάλι, αν επίκειται συγκρότησή της ΚΟ και δεν το ξέρουμε. Πάντως, προς το παρόν, το σενάριο δεν φαίνεται να ευδοκιμεί. Σε κάθε περίπτωση, οι «Κασσελίστας» δεν δικαιούνται να εμφανίζονται διά των ερωτήσεών τους ως Κοινοβουλευτική Ομάδα διότι πολύ απλά τέτοια δεν υφίσταται, κάτι που τους έχει διαμηνυθεί αρμοδίως. Μάλιστα μου λένε ότι το θέμα τέθηκε και στην πρόσφατη Διάσκεψη από τον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη προς γνώση και συμμόρφωση. Για να δούμε…

***

Χρήση δικαιώματος με Χρηστίδη

Μου λένε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε (επιτέλους) να κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνει το Σύνταγμα να έχει το ΠαΣοΚ και τρίτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Το δικαίωμα αυτό το απέκτησε από τη στιγμή που το ΠαΣοΚ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, όμως για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο δεν έκανε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης.

Ετσι, τη Χαριλάου Τρικούπη εκπροσωπούσαν στη Βουλή οι Παύλος Γερουλάνος και Δημήτρης Μάντζος, ενώ πλέον αυτό το βάρος θα μοιράζεται στα τρία. Με βάση όσα κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής, ο Παύλος Χρηστίδης είναι το πρόσωπο που προαλείφεται για τη συγκεκριμένη θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα η στάση του σε σημαντικά ζητήματα και γενικά θεωρείται ότι κοινοβουλευτικά κρατά ισορροπίες, μολονότι κάποιοι κακεντρεχείς διαδίδουν ότι εξαργύρωσε τη θέση που πήρε στις εσωκομματικές εκλογές υπέρ του Ανδρουλάκη.

***

Σοβάδες αντί για χρήματα

Αθάνατη γραφειοκρατία! Ας ξεκινήσω από τα δεδομένα, την τραγική κατάσταση διαφόρων δικαστικών μεγάρων ανά τη χώρα, συγκεκριμένα στην έδρα κάθε πρωτοδικείου. Τα κτίρια αυτά είχαν για πολλά χρόνια αφεθεί στην τύχη τους και έχουν διάφορα προβλήματα συντήρησης, για τα οποία προβλέφθηκε το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για τα λειτουργικά έξοδα (λάμπες φωτισμού, πετρέλαιο θέρμανσης, βάψιμο, κ.λπ.) αποφασίζει άμεσα η οικονομική υπηρεσία, αν όμως πρόκειται για κατασκευαστικά θέματα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του ΤΑΧΔΙΚ.

Οι δύο υπηρεσίες βρίσκονται σε αντικριστά γραφεία και η κάθε κοινή υπόθεση παίρνει πάνω από δύο μήνες για να διεκπεραιωθεί. Αν αναμιχθεί και το υπουργείο Οικονομικών που διατηρεί τα αποθεματικά του ΤΑΧΔΙΚ, είναι πιθανότερο να πέσουν οι σοβάδες στα κτίρια παρά τα απαιτούμενα χρήματα.

Βλέποντας την κατάσταση αυτή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αποφάσισε να απλοποιήσει τον νόμο και όπου να ‘ναι ολοκληρώνεται η επεξεργασία του. Μέχρι τότε παρακινεί τους ενδιαφερομένους, που κατά κύριο λόγο είναι οι δικηγορικοί σύλλογοι, να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια. Το αποτέλεσμα είναι ότι καθημερινά δέχεται τηλεφωνήματα για να κανονίσει το πετρέλαιο, την επιδιόρθωση υδραυλικών, τους ελαιοχρωματισμούς, σε διάφορα δικαστικά μέγαρα. Αλλά δεν φταίει μόνο η γραφειοκρατία.

Σε επίσκεψή του σε ένα καταρρέον μέγαρο της περιφέρειας συμφώνησε με τον πρόεδρο του τοπικού δικηγορικού συλλόγου να επισπεύσουν τη διαδικασία άμεσης συντήρησής του. Μετά από δύο εβδομάδες που δεν είχε νέα, του τηλεφώνησε για να μάθει τι συμβαίνει. «Πολύ μας τρέχεις, υπουργέ!» απάντησε ο συνομιλητής του.

***

Ευρωβουλευτές στη Μέση Ανατολή

Στη διακεκαυμένη ζώνη της Μέσης Ανατολής βρέθηκε ο Γιάννης Μανιάτης ως μέλος αντιπροσωπείας των Ευρωσοσιαλιστών. Η περιοδεία περιλάμβανε Αίγυπτο, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο και οι συμμετέχοντες σε αυτήν απέκτησαν εικόνα από πρώτο χέρι για τα αδιέξοδα της περιοχής. Στην Αίγυπτο ενημερώθηκαν ότι το σχέδιο Τραμπ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Γάζα δεν προχωρά και ότι οι αραβικές χώρες ετοιμάζουν δική τους αντιπρόταση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί μάλλον στις 4 Μαρτίου.

Στο πέρασμα της Ράφα η κατάσταση είναι τραγική και ο έλεγχος των Ισραηλινών τόσο ασφυκτικός ώστε παρακρατώνται όλα τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε όπλα, ακόμα και τα αναπηρικά αμαξίδια. Στο Ισραήλ η αντιπροσωπεία των Σοσιαλιστών διαπίστωσε πόσο έχει ριζοσπαστικοποιηθεί η κατάσταση κατά των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη άκουσαν για την ανυπόφορη καθημερινότητα και για τους εξευτελισμούς των κατοίκων από τους Ισραηλινούς.

Στον Λίβανο η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών ζει με την αμφιβολία ότι δεν έχουν ξεμπερδέψει οριστικά με τη Χεζμπολάχ. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου άλλαξε για πάντα την περιοχή και η εντύπωση που αποκόμισαν οι ευρωβουλευτές είναι ότι η λύση των δύο κρατών είναι πλέον πολύ μακρινή, αν όχι ανέφικτη.

***

Στα Γιάννενα ήθελε η τύχη να είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην ελληνική περιφέρεια. Και λέω «ήθελε η τύχη» λόγω των ιδιαίτερων δεσμών που διατηρεί με την πόλη ο διάδοχός της στο Προεδρικό Μέγαρο Κώστας Τασούλας. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, στις εκδηλώσεις για την 112η επέτειο από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων παρευρέθηκαν δύο Πρόεδροι Δημοκρατίας: η εν ενεργεία και ο φρεσκοεκλεγμένος.

Αν προστεθεί και το «παρών» που έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, τότε ήταν εύστοχο το σχόλιο που μετέφερε ο τοποτηρητής μου περί «συνωστισμού προέδρων». Τι άλλο μου μετέφερε; Πως δεν πέρασε απαρατήρητο από κάποιους το γεγονός ότι η Πρόεδρος παρακολούθησε σε στάση προσοχής την παρέλαση στην πόλη, αντίθετα από όλους τους υπολοίπους που προτίμησαν τα καθίσματα της εξέδρας. Αλλοι, πάλι, στάθηκαν στη χωροταξία εντός του ναού.

Διότι η μεν εν ενεργεία Πρόεδρος κατέλαβε την επίσημη θέση όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, στον δε εκλεγμένο Πρόεδρο παραχωρήθηκε η θέση του επισκοπικού θρόνου. Κατά τα λοιπά, το κλίμα ήταν καλό ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους, στους οποίους περιλαμβάνω τους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. «Ανάσα πολιτικού πολιτισμού» ήταν το σχόλιο που μου μεταφέρθηκε. Κι εγώ έμεινα να αναρωτιέμαι πόσα χιλιόμετρα μακριά πρέπει να ταξιδέψει κανείς για να ξεφύγει από την τοξικότητα της κεντρικής πολιτικής σκηνής…

***

Επιχείρηση φίμωσης για μια δυσώδη υπόθεση

Θα μάθατε για την απόφαση του ΕΣΡ να επιβάλει πρόστιμο 90.000 ευρώ στο Mega σχετικά με ρεπορτάζ του που αφορούσαν την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος είχε νευραλγική θέση στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξαιτίας του σκανδάλου που ξέσπασε απομακρύνθηκε από τη θέση του, αλλά προσέφυγε για κάποια μέσα ενημέρωσης στη Δικαιοσύνη και για άλλα στο ΕΣΡ με φανερό στόχο τη φίμωσή τους. Το ΕΣΡ εξέδωσε αθωωτικές αποφάσεις για το Mega, αλλά με οριακή πλειοψηφία 5-4 επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Η δημοσιογραφική έρευνα, ωστόσο, ήταν επιβεβλημένη για μια τέτοια δυσώδη υπόθεση, η οποία αφορούσε το κράτος δικαίου και το συνταγματικό δικαίωμα του απορρήτου των επικοινωνιών. Τελικά την ίδια τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. Επ’ αυτών εκφράστηκαν τόσο οι νομικοί όσο και η ΕΣΗΕΑ. Αλγεινή εντύπωση προκαλούν και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το MEGA, σύμφωνα με τις οποίες στενό συγγενικό πρόσωπο του μέλους του ΕΣΡ, Γιάννη Μιχελάκη, o οποίος ψήφισε κατά του MEGA ακόμη και στις υποθέσεις που απαλλάχθηκε, φέρεται να συνδέεται επαγγελματικά με κατηγορούμενο στην υπόθεση του παράνομου λογισμικού Predator.