Rafale (και άλλα) θέλουμε, χρήματα έχουμε;

Εάν βρεθούν τα χρήματα και γίνει η συμπληρωματική αγορά, τότε η Πολεμική Αεροπορία θα έχει συνολικά 30 Rafale, κάτι που σημαίνει ότι θα διαθέτει δύο μοίρες σύγχρονων μαχητικών 4,5 γενιάς.

Το τελευταίο διάστημα ένα ζήτημα που συζητείται στις συσκέψεις του υπουργείου Αμυνας είναι και η αύξηση του αριθμού των Rafale. Ωστόσο υπάρχει ένα θέμα: Κατ’ αρχάς, πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για την αγορά άλλων έξι μαχητικών αυτού του τύπου. Εάν βρεθούν τα χρήματα και γίνει η συμπληρωματική αγορά, τότε η Πολεμική Αεροπορία θα έχει συνολικά 30 Rafale, κάτι που σημαίνει ότι θα διαθέτει δύο μοίρες σύγχρονων μαχητικών 4,5 γενιάς.

Από 15 Rafale η κάθε μοίρα και όχι από 12, που θα ήταν χωρίς την προσθήκη των έξι. Υπέρ αυτής της εξέλιξης φαίνεται να συνηγορεί το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του ελληνικού Πενταγώνου εξέφρασε την πρόθεσή της να απαλλαγεί από την πολυτυπία μαχητικών αεροσκαφών και να παραμείνει η Πολεμική Αεροπορία μόνο με σύγχρονα αεροσκάφη 4,5 γενιάς (όπως τα Rafale και τα F-16 vipers), καθώς και πέμπτης γενιάς, όπως τα F-35, όταν αυτά αρχίσουν από το 2028 να παραλαμβάνονται από έλληνες πιλότους.

***

Το δύσκολο ερώτημα όμως που παραμένει είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα. Στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές προτάσεις, οι οποίες και εξετάζονται. Για παράδειγμα, να πουληθούν αεροσκάφη παλαιότερης γενιάς, όπως τα Phantoms, που εφέτος κλείνουν 50 χρόνια υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία. Ή ακόμα να πουληθούν, όπως προανήγγειλε ο υπουργός, τα παλαιότερα F-16 block30 ή τα επίσης γαλλικής κατασκευής Mirage 2000-5.

Ωστόσο, δεν αναζητούνται χρήματα μόνο για να αγοραστούν νέα μαχητικά. Αναζητούνται χρήματα για να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό και τέταρτη φρεγάτα τύπου Belh@rra. Οπως μου εξήγησε υψηλόβαθμη πηγή μου στο υπουργείο, η option αυτή υπάρχει σε δύο περιπτώσεις: α) Αν δεν παραχωρηθούν δωρεάν τα αμερικανικά πλοία παράκτιων επιχειρήσεων LCS και β) αν οι LCS δεν έχουν θεραπεύσει τα προβλήματα που παρουσίαζαν. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί λοιπόν να ενεργοποιηθεί  η option της τέταρτης Belh@rra.

***

«Κίτρινες» κάρτες πριν από τις «κόκκινες»

Σε άλλα νέα από το κυβερνητικό στρατόπεδο, μαθαίνω πως το Μαξίμου εξακολουθεί να μοιράζει «κίτρινες κάρτες» σε υπουργούς για τους οποίους κρίνεται ότι δεν έχουν αρθεί στο ύψος των υπουργικών περιστάσεων. Ανάμεσά τους, μάλιστα, ξεχωρίζει μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που είχε δει και στην προηγούμενη θητεία το κίτρινο χρώμα της προειδοποίησης, αν και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε. Δεν ξέρω εάν στο Μαξίμου σβήνουν τις «κάρτες» μετά την παρέλευση κάποιου διαστήματος. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως πως οι τελευταίες που δόθηκαν θα ληφθούν υπόψη στις «διορθωτικές κινήσεις» που θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές.

Λέω «διορθωτικές κινήσεις» και όχι «ανασχηματισμό» επειδή ο όρος δεν αρέσει καθόλου στον πυρήνα του κυβερνητικού επιτελείου και με τη φόρα που έχουν πάρει εκεί στου Μαξίμου κινδυνεύω κι εγώ να δω καμιά «κίτρινη κάρτα». Οχι τίποτε άλλο, αλλά θα πάει χαμένη και, όπως και να το κάνεις, οι «κάρτες» στο τσεπάκι κάποια στιγμή τελειώνουν. Στον ανασχηματισμό λοιπόν – για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους – θα βγουν οι «κόκκινες».

***

Τα τρία ενδεχόμενα για τους «Σπαρτιάτες»

Υπάρχουν μου λένε κάποια «μυστικά» που μπορεί να κρύβουν πολιτικές εκπλήξεις: Το πρώτο έχει να κάνει με τη δικαστική συνέχεια του «δράματος» των «Σπαρτιατών», εν αναμονή της απόφασης του εκλογοδικείου σε συνέχεια της απόφασης του Αρείου Πάγου, με την οποία αποκλείστηκαν από τις προσεχείς ευρωεκλογές. Τα κυρίαρχα σενάρια είναι τρία, ενώ υπάρχει ένα ακόμα, για το οποίο επιμένουν οι πηγές μου.

Τα τρία ενδεχόμενα που θεωρούνται πιθανά για την απόφαση του εκλογοδικείου είναι: 1. Να εκπέσουν από τις 12 έδρες τους οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» και να μην πληρωθούν, με τη Βουλή να συνεχίζει με 288 έδρες έως τις επόμενες εκλογές. 2. Να αποφασιστεί η κατανομή των 12 εδρών στα άλλα κόμματα, βάσει της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, κάτι που μοιάζει ακροβατικό και μάλλον δύσκολο, αφού εξαρχής δεν ήταν δικές τους. 3. Να προκηρυχθούν εκλογές στις Περιφέρειες όπου είχαν εκλεγεί οι 12. Ολα τα σενάρια κρύβουν μπερδέματα. Υπάρχει όμως ένα ακόμα που, κατά τις πηγές μου, μπορεί να κρύβει ακόμα μεγαλύτερα: να κρίνει το εκλογοδικείο ότι η συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές του 2023 δεν ήταν παράνομη. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε άλλα…

***

Η «παράμετρος» Λοβέρδος

Το άλλο μυστικό έχει ενδιαφέρον για διαφορετικούς λόγους. Επιμένουν ορισμένοι ότι η προσοχή στις προσεχείς εκλογές πρέπει να στραφεί στους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου. Το κόμμα εμφανίζει μια ενδιαφέρουσα δυναμική προς το 3% στις δημοσκοπήσεις, καθώς φαίνεται να «παίρνει» και από το ΠαΣοΚ και από τη ΝΔ.

Το πρώτο το λες και αναμενόμενο, το δεύτερο ίσως κρύβει περιπλοκές. Για ποιον λόγο; Αυτοί οι ορισμένοι που επιμένουν, μου λένε να προσέξω το βράδυ των εκλογών τα ποσοστά που θα λάβει το κόμμα του Λοβέρδου σε δύο περιοχές: τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και την Πελοπόννησο. Στην πρώτη περίπτωση είναι μία μερίδα δυσαρεστημένων και παραδοσιακών δεξιών που δεν πάνε όμως με τίποτε στον Βελόπουλο και τους λοιπούς.

Στη δεύτερη, υπάρχει η επιρροή του Αντώνη Σαμαρά και σε κάθε περίπτωση του κοινού στο οποίο απευθύνεται ο πρώην πρωθυπουργός. Τώρα, αν αυτοί που μου τα λένε αυτά γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο ή απλώς ψυχανεμίζονται τι θα συμβεί, δεν μπορώ να είμαι απολύτως βέβαιος.

***

Αθήνα «καλεί» Κάιρο

Ως προάγγελος της επίσκεψης Σίσι και της προετοιμασίας της διοργάνωσης Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Αιγύπτου έρχεται στην Αθήνα ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Το Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει τον Μάιο, αλλά, λόγω της κατάστασης στη Ράφα και της δράσης των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα (και στη Διώρυγα του Σουέζ), ούτε είχαν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ούτε είχε καταρτιστεί η ατζέντα των συζητήσεων. Ολα αυτά θα μπουν στο τραπέζι, εν εκτάσει, αύριο.

Εμείς, μεταξύ άλλων, σκοπεύουμε να ζητήσουμε από τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ πρόσθετη προστασία της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά (βρίσκεται κοντά στη Ράφα) και αυξημένα μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο. Θυμίζω ότι οι Αιγύπτιοι έχουν λάβει ένα κονδύλι-μαμούθ (7,4 δισ. ευρώ) από την ΕΕ και τα Εμιράτα. Οσον αφορά τον καθορισμό των Θαλάσσιων Ζωνών και της ΑΟΖ, όλα αυτά παραπέμπονται να συζητηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο.

***

Ανατροπές

Σας είχα προϊδεάσει την περασμένη εβδομάδα περί ανακατατάξεων στη γαλάζια κούρσα των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Και ιδού οι πρώτες αλλαγές στη σειρά των προτιμήσεων: Οπως με ενημέρωσε ο τακτικός «μετρητής» της λίστας, η «παλιά, καλή ΝΔ» φαίνεται να παίρνει κεφάλι. Εγώ θα σταθώ ονομαστικά μόνο στην περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη, που παραμένει σε εκλόγιμη θέση. Και στη μάχη χαρακωμάτων στις εκλόγιμες θέσεις «7» και «8» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εκεί συνωστίζονται τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι.

***

«Προεκλογική εκστρατεία» για τον ΟΗΕ

Στο φουλ τέθηκαν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου οι μηχανισμοί του υπουργείου Εξωτερικών για την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη διετία 2025-2026. Και όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική διαδικασία, υπάρχει προεκλογική προετοιμασία και βεβαίως προεκλογικό παρασκήνιο.

Η χώρα μας έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των περισσοτέρων χωρών, στο πλαίσιο ανταλλαγής υποσχέσεων για εκλογή σε θέσεις-κλειδιά σε διεθνείς οργανισμούς. Η διαδικασία θα γίνει στις 4 Ιουνίου (λίγες μόνον ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές) και το πακέτο της ελληνικής υποψηφιότητας περιλαμβάνει τρεις λέξεις-«πυξίδες», που όλες αρχίζουν από δέλτα: Ποιες είναι αυτές; Dialogue (Διάλογος), Diplomacy (Διπλωματία) και Democracy (Δημοκρατία). Επειδή όμως η ψηφοφορία είναι μυστική και επειδή υπάρχει και άλλη μία ευρωπαϊκή χώρα που ενδιαφέρεται, στις 4 Ιουνίου θα γνωρίζουμε ποιοι τήρησαν τις υποσχέσεις τους και μας ψήφισαν, τη στιγμή που είχαμε και εμείς στηρίξει την υποψηφιότητά τους για άλλους διεθνείς οργανισμούς. Ασχετα εάν δεν εξελέγησαν…

***

Αν περίμενε από το κόμμα του να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία άφησε ως παρακαταθήκη στους επιγόνους του, δηλώνοντας υπερήφανος για την υπογραφή της, μάλλον θα ήταν ακόμη στην αναμονή.

Η μη αναφορά του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα στην ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για τις εξελίξεις, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις της νέας πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, δείχνει την πρόθεση της Κουμουνδούρου να αποστασιοποιείται από το συριζαϊκό παρελθόν και τον πρώην πρωθυπουργό. Ωστόσο η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί σημείο-τομή της διακυβέρνησής του και γι’ αυτό αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στήριξής της από κοινού με τον τότε ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Στις 17 και 18 Ιουνίου το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ιδρυμα Ζόραν Ζάεφ συνδιοργανώνουν στην Αθήνα Διεθνή Διάσκεψη για την «Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Εξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας το ερώτημα που πλανάται στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Σιλιάνοφσκα, και του ηγέτη του VMRO, Μίτσοσκι, είναι αν το θεωρούμενο από τον Τσίπρα «επίτευγμα» της διακυβέρνησής του θα επιβιώσει ή μπαίνουμε ως χώρα σε νέες περιπέτειες…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.