Το στρες έχει χτυπήσει κόκκινο στις Βρυξέλλες, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι πιο στενοί της συνεργάτες, κεκλεισμένων των θυρών, στον 13ο όροφο του επιβλητικού κτιρίου Berlaymont, γράφουν και σβήνουν τα χαρτοφυλάκια δίπλα στα ονόματα των επιτρόπων. Με λίγα λόγια, το πολιτικό «παζάρι» με τα κράτη-μέλη για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η κάθε χώρα είναι στο ζενίθ.

Εκτός από τις πολιτικές ισορροπίες που πρέπει να τηρήσει η Ούρσουλα, μεγάλο αγκάθι στην οριστικοποίηση του Κολεγίου των Επιτρόπων αποτελεί η γυναικεία εκπροσώπηση. Δεν υπάρχει ποσόστωση επίσημα, αλλά η Ούρσουλα έχει στόχο το Κολέγιο να έχει τουλάχιστον 13 γυναίκες σε σύνολο 26 επιτρόπων (εξαιρουμένης της ιδίας).

Αρχικά η πρόεδρος είχε ζητήσει με επιστολή της η κάθε χώρα να προτείνει έναν άντρα και μια γυναίκα, αλλά αυτό δεν έγινε και προτάθηκαν μόνο 9 γυναίκες. Κάτι παρόμοιο ζήτησε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε μόνον ένα όνομα, αυτό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Μετά από «διαπραγμάτευση» το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Σλοβενία τής έκαναν το χατίρι και φημολογείται ότι ασκεί πιέσεις και σε άλλες μικρές χώρες, όπως η Μάλτα.

Και εκεί που ήταν προγραμματισμένο να ανακοινώσει τα χαρτοφυλάκια στις 11 Σεπτεμβρίου, η ανακοίνωση ανεβλήθη. Ο λόγος; Η προτεινόμενη επίτροπος από τη Σλοβενία πρέπει να ψηφιστεί από επιτροπή του εθνικού κοινοβουλίου προκειμένου να εγκριθεί η υποψηφιότητά της. Αλλος πονοκέφαλος, αλλά λίγος χρόνος ακόμη απομένει για να οριστικοποιηθεί το σχήμα, οπότε τα πολιτικά-ευρωπαϊκά «μαχαιρώματα» συνεχίζονται με νέα ημερομηνία ανακοίνωσης την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, που είναι και εβδομάδα Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

***

Οι ατασθαλίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Την ιστορία την ξέρετε. Κάποτε στο γραφικό Πότσνταμ, ένας ταπεινός μυλωνάς διαβεβαίωσε τον πανίσχυρο Κάιζερ πως «υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο». Η δική μου ταπεινότητα διαβεβαιώνει, για όποιον νομίζει πως είναι αρκετά ισχυρός για να ιδιοποιείται ό,τι δεν είναι δικό του, πως «υπάρχουν εισαγγελείς στις Βρυξέλλες». Το λέω επειδή τα εντεταλμένα όργανα της Κομισιόν εξετάζουν αυτές τις ημέρες διάφορα θέματα οικονομικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος που έχουν προκύψει εδώ, στον δικό μας γραφικό τόπο. Θέματα, όπως μαθαίνω, με ευρύτερες διαστάσεις και πολλές πτυχές. Και εξηγούμαι.

Οι ψίθυροι που κυκλοφορούν, για να μην πω καταγγελίες, έφτασαν ως τις Βρυξέλλες. Γενικώς αλλά και ειδικώς για την περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, του οργανισμού που διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αγροτική μας παραγωγή. Ακούγονται πολλά για ατασθαλίες, μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση καταλαμβάνουν τα πλαστά τιμολόγια. Οι εισαγγελείς στις Βρυξέλλες, λοιπόν, θα κάνουν τη δουλειά τους και θα μαθευτεί η αλήθεια, την οποία και θα σας μεταφέρω αμέσως. Στο μεταξύ, θα ψάξω και θα σας πληροφορήσω τι έχει απογίνει εκείνη η πολυπαινεμένη «μηδενική ανοχή στη διαφθορά». Θα μάθω και ας ψάχνω και ψύλλους στ’ άχυρα…

***

Πλημμύρα ευθυνών

Πλημμύρισε ξανά η Αθήνα με μια νεροποντή (διαρκείας περίπου δύο ωρών) και ήταν μάλλον αναμενόμενη η κόντρα της κυβέρνησης με τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας για τα βουλωμένα φρεάτια. Οι δικαιολογίες και η μετάθεση ευθυνών ήταν επίσης μια προβλέψιμη εξέλιξη αφού σε άλλους πλημμυρισμένους δρόμους δεν υπήρχαν καθόλου φρεάτια και σε άλλους που ήταν βουλωμένα ο Δήμος Αθηναίων υπέδειξε ως αρμόδια για τον καθαρισμό τους την Περιφέρεια Αττικής.

Οποια κι αν είναι η ευθύνη του Δήμου και όσες παραλείψεις καταλογίζει κανείς στην προηγούμενη δημοτική αρχή, η νέα εξουσία στην πλατεία Κοτζιά θα πρέπει να αποδείξει ότι κινητοποιείται εγκαίρως και ότι λύνει προβλήματα. Οποια μεζούρα κι αν κρατήσει κανείς για τις αρμοδιότητες, το Κολωνάκι, για παράδειγμα (έστω και πλημμυρισμένο), δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί κομμάτι του κέντρου της Αθήνας. Και ο Χάρης Δούκας πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αρχηγικές φιλοδοξίες δοκιμάζονται και στη γειτονιά.

***

Αναπάντητο ερώτημα στο ΠαΣοΚ

Οσο στον ΣΥΡΙΖΑ η (όποια) συζήτηση εξελίσσεται με τρόπο που συνεχώς εκπλήσσει για την ελαφρότητα, την επιπολαιότητα και την πολιτική ανευθυνότητα, η παράλληλη κούρσα ηγεσίας στο ΠαΣοΚ παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα. Δεν υπάρχουν (ακόμη) εμφανή στοιχεία ξεκατινιάσματος. Από πολιτικής άποψης πάντως όλοι μιλούν γενικώς και αορίστως περί διαγραμμάτων και αποφεύγουν το ένα και κύριο θέμα: Στην περίπτωση που το ΠαΣοΚ δεν είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, όπως υποστηρίζουν οι επίδοξοι αρχηγοί του, θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ;

Κανείς δεν απαντά. Οπως πάντως διαμηνύουν στους επίδοξους αρχηγούς παλαιότεροι και σοφότεροι, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να παρουσιάσουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, αν θέλουν να πείσουν για κάτι. Μπορεί και να το δούμε, υπάρχει χρόνος. Χθες οι έξι υποψήφιοι παρουσίασαν τις θέσεις τους στο ντιμπέιτ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

***

Ποιον θεωρούν οι συριζαίοι ψηφοφόροι καταλληλότερο για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ; Το 42,8% των ερωτηθέντων στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO απάντησε: τον Αλέξη Τσίπρα. Τον Τσίπρα όμως τον ρώτησαν; Διότι είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαγράψει προ πολλού από τα ενδιαφέροντά του τον ΣΥΡΙΖΑ ως αυτό που γνωρίσαμε. Το αποδεικνύει ο τρόπος που αποχώρησε μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα του 2023, χωρίς να οδηγήσει το κόμμα του συντεταγμένα και με όρους σοβαρής πολιτικής ενδοσκόπησης στην αλλαγή ηγεσίας ως εγγυητής της ενότητας.

Το αποδεικνύει και η στάση του έναντι του «ουρανοκατέβατου» Κασσελάκη που από τη σιωπηρή αποδοχή της υποψηφιότητάς του «από το πουθενά» για την αρχηγία του κόμματος οδηγήθηκε στην ανοιχτή αμφισβήτησή του. Φυσικά παρακολουθεί τα όσα απίστευτα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας την αποστασιοποίηση και παρότι κάποιοι θα ήθελαν έστω και τώρα ένα κάποιο «νεύμα» του μπας και σωθεί «οτιδήποτε αν σώζεται», εκείνος επιλέγει την εκκωφαντική σιωπή – δημοσίως τουλάχιστον.

Αφήστε που μερικοί «κασσελίστας» πιστεύουν ότι πίσω από την υπονόμευση του έκπτωτου προέδρου βρίσκεται ο Τσίπρας. Το «άστρο» του, παρά ταύτα, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, συνεχίζει να λάμπει στο συριζαϊκό σύμπαν, μόνον που ο Αλέξης Τσίπρας οδεύει προς άλλους «γαλαξίες»…

***

Κάτι ήξερε παραπάνω για την Κεντρική Επιτροπή

Το άκουσα και δεν το πίστευα. Στην πρόσφατη κρίσιμη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όπου ήρθη η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη είχαμε ανοικτή γραμμή στελεχών της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Και πώς να μην είχαμε, αφού ήταν χρόνια σύντροφοι και μπορεί και πάλι, σε δεύτερο χρόνο, να ξαναβρεθούν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη.

Μάλιστα, ένας βουλευτής της Νέας Αριστεράς μιλώντας με μέλος της ΚΕ της ομάδας των «87» του είπε κάποια στιγμή, όταν όλοι ψάχνονταν να δουν εάν βγαίνουν τα κουκιά για να περάσει η πρόταση μομφής: «Σας λείπουν λίγοι». Και άφησε άφωνο τον Συριζαίο αφού φάνηκε ότι τελικά ήξερε περισσότερα.

***

Οι τριμερείς της Νέας Υόρκης και το γεύμα στη Madison Str.

Ετοιμη μαθαίνω ότι είναι η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αλλά μην περιμένετε ότι οι δύο ηγέτες θα μπουν στα βαθιά. Μια από τα ίδια θα έλεγα, εκτός εάν την τελευταία στιγμή αποφασίσουν κάτι το διαφορετικό και εισέλθουν στην ουσία των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Εως ότου φθάσει εκείνη η στιγμή, Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη θα κάνουν μια ανασκόπηση της έως τώρα πορείας των σχέσεων των δύο χωρών, θα μιλήσουν για συνέχιση του πολιτικού διαλόγου, των συνομιλιών για τα ΜΟΕ και βεβαίως για θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως είναι η θετική ατζέντα, θέματα που μπορούν να συζητήσουν ακόμα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ωστόσο στη Νέα Υόρκη έχουν πολιτική σημασία οι δύο τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας των υπουργών Εξωτερικών. Γιατί αυτές οι συναντήσεις έχουν σημασία; Επειδή έχουν άμεση σχέση με τη Γάζα, από εκεί περνά όλη η ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά το επίσημο γεύμα στη Νέα Υόρκη θα το παραθέσει ο Αντονι Μπλίνκεν στους υπουργούς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (και των χωρών που είναι φιλικές προς το ΝΑΤΟ) στο Μανχάταν, σε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία στη Madison Str. Σε αυτό γεύμα θα παρακαθήσουν στο ίδιο τραπέζι Γεραπετρίτης – Φιντάν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.