Οταν λήξει η εκλογική εκκρεμότητα και φανεί ποιος θα έχει πιάσει τους στόχους, ποιος όχι και ποιος θα αρχίσει να γκρινιάζει πρώτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κάποιους επιπλέον γρίφους να λύσει. Οι βιαστικοί θα πουν «τον ανασχηματισμό», όμως στην πραγματικότητα το θέμα που θα πονοκεφαλιάσει περισσότερο θα είναι το παιχνίδι της καρέκλας στις Βρυξέλλες. Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την προεδρία της Επιτροπής. Που θα είναι σε άμεση συνάρτηση και με το ποιος ή ποια θα πάει για επίτροπος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Οπως είναι γνωστό, οι Μακρόν και Σολτς δεν είναι και πολύ φανατικοί υποστηρικτές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία για να εκλεγεί ενδεχομένως να χρειαστεί τις ψήφους των ακροδεξιών υβριδίων της Λεπέν και της Μελόνι (αν είναι διατεθειμένες να τις δώσουν), ενώ δεν είναι καν βέβαιο ότι και το ΕΛΚ – στο σύνολό του – θα τη στηρίξει.

Το μπέρδεμα αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα και ένα δίλημμα για τον Πρωθυπουργό. Ως ένας από εκείνους που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα (VDL), θα δεχθεί να συμμαχήσει με την Ακροδεξιά; Θα αναλάβει πρωτοβουλία γεφύρωσης του χάσματος στις Βρυξέλλες; Θα εξετάσει την περίπτωση Ντράγκι που προτείνει ο Μακρόν; Δεν είναι και τόσο απλές οι απαντήσεις, ειδικά αν η Ελλάδα πράγματι έχει να διεκδικήσει πολλά, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στα γραφεία της Επιτροπής.

***

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, εκείνο που μαθαίνω από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό είναι ότι έχει αποφασιστεί να γίνει, όχι όμως αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αλλά λίγο πριν από τη ΔΕΘ, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να πάει στη Θεσσαλονίκη με νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Το χρονοδιάγραμμα πάντως θα το κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού χωρίζουν τους υπουργούς που θα «πρωταγωνιστήσουν» στον ανασχηματισμό σε δυο κατηγορίες: Σε όσους χάνουν το χαρτοφυλάκιο (υπολογίζονται σε πέντε), αφού έχουν εισπράξει το τελευταίο διάστημα «κίτρινες κάρτες», και σε πέντε άλλους που θα μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία, χωρίς να χάσουν το αξίωμα του υπουργού. Ονόματα; Προσεχώς.

***

«Πλησιάζουν» οι φρεγάτες

Τέλος καλοκαιριού, αρχές Οκτωβρίου αναχωρούν για τη Γαλλία και συγκεκριμένα για τη Λοριάν 120 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού (που ήδη έχουν επιλεγεί) για να αρχίσουν την εκπαίδευσή τους στην πρώτη ελληνική φρεγάτα Belh@rra «Κίμων», η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ξεκινά από το φθινόπωρο τις εν όρμω δοκιμές. Οπως ξεκινά επίσης τις εν πλω δοκιμές στις αρχές του 2025 για να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό τον Μάρτιο του 2025.

Την ίδια ώρα αναζητείται δημοσιονομικός χώρος για την αγορά και τέταρτης φρεγάτας, ενώ στην τρίτη («Φορμίων») τοποθετήθηκε η καρίνα και άρχισε να παίρνει σχήμα. Το κτίσιμο της πρώτης Belh@rra θα επιθεωρήσει μέσα στην εβδομάδα ο Πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί το γαλλικό ναυπηγείο μαζί με τον Νίκο Δένδια. Στην Πολεμική Αεροπορία τώρα και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση της Τανάγρας περιμένουν στα μέσα Ιουνίου το 19ο Rafale και έως το τέλος του χειμώνα και το 24ο Rafale. Οσον αφορά τα F-16 Viper, μόλις προχθές παρελήφθη το 19ο από την Πολεμική Αεροπορία, αυξάνοντας σημαντικά την ισχύ της.

***

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται

Για τη μεγάλη εκδήλωση που ετοιμάζει το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα μετά τις ευρωεκλογές θα έχετε ακούσει. Ομως μαθαίνω πως ετοιμάζονται και άλλες πρωτοβουλίες, αλλά αυτή τη φορά από ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν σημείο αναφοράς τον πρώην πρόεδρο. Τι θα κάνουν; Κινήσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου σχήματος. «Δεν μπορούμε να συγκατοικήσουμε με τον Κασσελάκη. Αυτό είναι σαφές. Θα δούμε μετά τις ευρωεκλογές τι θα γίνει και πώς θα κινηθούμε» μου είπε πρώην υπουργός.

Επειδή πολλά έχω ακούσει και στο παρελθόν, μένει να φανεί τι θα γίνει αυτή τη φορά. Να ξεκαθαρίσω πάντως, ο κ. Τσίπρας, που έμαθε στο Οσλο όπου βρισκόταν για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης, τις αναφορές Κασσελάκη για το… μέλλον του, δεν είναι διατεθειμένος να ηγηθεί νέου σχήματος στην παρούσα φάση.

***

Γιατί «σκάλωσε» του Στέφανου

Και επισήμως καταλάβαμε γιατί απέτυχε ο σχεδιασμός Κασσελάκη να μπει στη Βουλή, όχι ως επισκέπτης αλλά ως βουλευτής. Στο κείμενο υποστήριξης του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Αριστεράς, που υπογράφουν 78 προσωπικότητες, υπάρχει και η υπογραφή της Ζωρζέτας Λάλη, πρώην διευθυντικού στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήταν όγδοη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, μία θέση πάνω από τον Στ. Κασσελάκη.

Λέγεται λοιπόν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την απόπειρα, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της, αλλά οι προσπάθειές του «σκάλωσαν» στην άρνησή της. Τώρα καταλάβαμε και το γιατί.

***

«Απόβαση» Αμερικανών

Ενας ιδιότυπος αγώνας διεξάγεται τούτες τις ημέρες και επί ελληνικού εδάφους για τις αμερικανικές εκλογές. Ο λόγος αφορά τον «πόλεμο» των αμερικανικών think tanks για τη στήριξη των υποψήφιων προέδρων. Οι γνωστές δεξαμενές σκέψης των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών καταγράφουν τούτο τον καιρό δραστηριότητα και στην Ελλάδα.

Πρόσφατα, βρέθηκε στην Αθήνα το Chicago Council on Global Affairs (το πιο γνωστό think tank των Δημοκρατών) με τον επικεφαλής του Ιβο Ντάλντερ, ο οποίος προαλείφεται για υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για την περιοχή μας, αν ο Μπάιντεν επανεκλεγεί. Οι αμερικανοί επισκέπτες συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό και τους Γεραπετρίτη, Καιρίδη και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ομως η Αθήνα δεν επαναπαύεται. Σύντομα προγραμματίζεται επίσκεψη και «δεξαμενών» της άλλης πλευράς (του Ντόναλντ Τραμπ). Για παράδειγμα, θα έρθει το Heritage Foundation, που πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η Αθήνα επιθυμεί να καλλιεργεί σχέσεις και με τους Δημοκρατικούς και με τους Ρεπουμπλικανούς. Μάλιστα, στο παιχνίδι έχουν αρχίσει να μπαίνουν δειλά και οι ελληνικές «δεξαμενές», όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ και το ΙΔΙΣ του Παντείου.

***

Οι χρησμοί του Γκρίνμπεργκ

Στις λεγόμενες «κλειστές συσκέψεις» στο Μαξίμου παίρνει μέρος, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο Σταν Γκρίνμπεργκ, ο αμερικανός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οχι σε όλες τις συσκέψεις, αλλά στις περισσότερες, όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία των ευρωεκλογών.

Μαθαίνω λοιπόν ότι οι τελευταίες «συμβουλές» που δίνει στο επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού αφορούν κυρίως την αποδόμηση του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτό που λέει είναι ότι η κριτική απέναντί του πρέπει να επικεντρωθεί στο οικονομικό του πρόγραμμα και όχι σε θέματα lifestyle.

***

Οι ντρίμπλες των Τιράνων για τον Μπελέρη

Για μετά τις ευρωεκλογές δρομολογείται από την αλβανική Δικαιοσύνη η απόφαση για την προσφυγή του Φρέντι Μπελέρη στο Εφετείο και ο λόγος προφανώς δεν είναι άλλος παρά η πρόθεση των Τιράνων να μη δοθεί βήμα λόγου και προβολής στον κρατούμενο υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ. Η εκλογή του μέσα από τη φυλακή θα είναι άλλωστε ένα συντριπτικό πλήγμα για τον Εντι Ράμα και μέσο ανάδειξης της καταπάτησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

«Η υποψηφιότητα Μπελέρη έχει αυταπόδεικτα έναν πολύ βαρύ συμβολισμό» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, αναδεικνύοντας το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο των ηγετών της ΕΕ, ενώ, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως, «η συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιό μας συμβολίζει τη στήριξή μας στη δημοκρατία».

Αλλά δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός που επιβεβαίωσε ότι η υποψηφιότητά του έχει εθνικό χαρακτήρα. Το ίδιο αναγνώρισε και η Εκκλησία μετά την αρχική συνάντηση που είχε ο γιος του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Και όπως λένε στη ΝΔ, το πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη έγινε το σημείο σύνδεσης πολιτείας και κλήρου, δικαιώνοντας την επιλογή της υποψηφιότητάς του και όσους την υποστήριζαν παρά τις αντιδράσεις.

***

Ο «σοφός» Μεντιλίμπαρ

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Πέρυσι κατέκτησε το Europa League με τη Σεβίλλη και εφέτος το Europa Conference League με τον Ολυμπιακό. Ορισμένοι τον αποκαλούν «σοφό», επιβεβαιώνοντας πως έχει τον τρόπο του. Κυρίως, όμως, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως όταν ένα σύνολο – σε όλα τα επίπεδα, αθλητικά, εταιρικά και όχι μόνο – λειτουργεί με σχέδιο, συντεταγμένα και με στρατηγική, μπορεί να πετύχει τους στόχους του. Τόσο απλά.

Η έλευσή του και κυρίως η ανανέωση του συμβολαίου του, πρόωρα και χωρίς να έχει κυλήσει η σεζόν έως το φινάλε της, ήταν ίσως το ισχυρότερο μήνυμα εμπιστοσύνης που δόθηκε στο εσωτερικό του οργανισμού. Γιατί φανέρωσε τις προθέσεις της διοίκησης να επενδύσει μακροπρόθεσμα σε έναν μάνατζερ (γιατί αυτό είναι) με παραστάσεις και ικανότητες. Και αυτό έκανε με τη σειρά του και ο βάσκος προπονητής. Πρώτα έπεισε και μετά απέδειξε. Δίχως να «κολλήσει» στο παρελθόν, αλλά κοιτώντας στο αύριο. Και εν τέλει πέτυχε, μαζί με όλον τον οργανισμό, το γνωστό αποτέλεσμα.