Το ενδεχόμενο να βρεθεί προσεχώς και η χώρα μας στη δίνη που έχει ανοίξει η διαρροή απόρρητων εγγράφων από το αμερικανικό Πεντάγωνο για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας προβληματίζει ήδη το τρίγωνο Μαξίμου, υπουργείου Εξωτερικών και υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι πληροφορίες ότι μέσα από τα έγγραφα αποκαλύπτονται παρασκηνιακές κινήσεις και ενέργειες για τη μεταφορά πολεμικού υλικού και τεχνογνωσίας στο Κίεβο από 38 ευρωπαϊκές χώρες βάζει εκ των πραγμάτων στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών και την Ελλάδα: «Εμείς ωστόσο δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, όλα όσα έχουμε στείλει στην Ουκρανία είναι γνωστά» μου ανέφερε αρμόδια κυβερνητική πηγή, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ήδη συγκροτείται μια γραμμή άμυνας απέναντι σε τυχόν αποκαλύψεις.

Η ίδια πηγή εξηγούσε ότι στο πλαίσιο των νατοϊκών αποφάσεων έχουμε έως τώρα στείλει στην Ουκρανία τυφέκια Καλάσνικοφ και κάποια πυροβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού κ.ά. Δεν στείλαμε ούτε S-300 που μας ζήτησαν ούτε αντιαεροπορικά Tor-M1 ούτε εκπαιδευτές ούτε, βεβαίως, μαχητικά αεροσκάφη. Επιπροσθέτως έχουμε στείλει τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως έχουμε δεσμευθεί και για σημαντική ελληνική συνδρομή στο σχέδιο ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Προς το παρόν, πρόβλημα από τη μαζική διαρροή απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου αντιμετωπίζει η Σερβία, καθώς αποκαλύπτεται ότι το Βελιγράδι έχει συνδράμει στρατιωτικά με όπλα και εκπαίδευση το Κίεβο. Η σερβική κυβέρνηση διαψεύδει, αλλά το πολιτικό ζήτημα που δημιουργείται για το Βελιγράδι είναι αυτονόητο, πρωτίστως γιατί αυτές οι κινήσεις φαίνεται πως έχουν γίνει πίσω από την πλάτη της Μόσχας και ακυρώνουν τη γραμμή ουδετερότητας που θεωρητικώς ακολουθούσε η Σερβία.

Πώς κάηκε η προσέγγιση

ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ

Η πρόσφατη ανακοίνωση του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά ως υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων από τον Αλέξη Τσίπρα δεν σκόρπισε και τον ενθουσιασμό, όμως την ίδια στιγμή αιφνιδίασε και ορισμένους, οι οποίοι ονειρεύονταν άλλα σχέδια. Στο παρασκήνιο βρισκόταν σε εξέλιξη μια συζήτηση, σε αρχικό στάδιο, για το αν και πώς ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάποια πρόσωπα και σε μια κατά περίπτωση συνεργασία, ώστε τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους να διεκδικήσουν τη νίκη και να διαμορφώσουν ένα άλλο πολιτικό σκηνικό τον προσεχή Οκτώβριο, μόλις λίγους μήνες έπειτα από τις εθνικές εκλογές. Στο μυαλό ορισμένων υπήρξε προς στιγμή η σκέψη για ένα «νέο 1986» από την ανάποδη (τότε η ΝΔ είχε κάνει ένα πρώτο βήμα πολιτικής αμφισβήτησης του Ανδρέα, με τις νίκες στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά). Παρά τα φιλόδοξα αρχικά σχέδια, όμως, η εσπευσμένη ανακοίνωση του Τσίπρα έκαψε τα σενάρια. Και όπως επιμένουν ορισμένοι, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον επιπόλαια το σκέφτεται, αφού η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι και το φόρτε του. Ας μην ξεχνάμε τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με τους… άχαστους υποψηφίους του!

Επιλογή-έκπληξη για το Επικρατείας της ΝΔ

Αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να τρέχουν και οι τελικές διαβουλεύσεις για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας που αποτελούν, ως γνωστόν, προνόμιο των πολιτικών αρχηγών. Με αυτά άλλωστε θα κλείσουν και οι εκκρεμότητες των συνδυασμών πριν οι λίστες κατατεθούν προς επικύρωση στο ξακουστό πλέον Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Με ενδιαφέρον αναμένω την επιλογή ψηφοδελτίου Επικράτειας της ΝΔ, για την οποία πρωθυπουργικοί κύκλοι με προϊδεάζουν ότι πρόκειται για μεγάλη έκπληξη. Ωστόσο πληροφορούμαι ότι για την τρίτη θέση τουλάχιστον έχει ουσιαστικά κλειδώσει ο νυν υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Αναφέρομαι στην τρίτη θέση επειδή μέσω αυτής ο Στυλιανίδης θα καλύπτει και την απαιτούμενη εκ του νόμου πλέον εκλόγιμη θέση υποψηφίου που θα εκπροσωπεί την Ομογένεια. Για αυτόν τον λόγο εξάλλου μαθαίνω ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν επιθυμεί να παραμείνει σε ένα υπηρεσιακό κυβερνητικό σχήμα που πιθανότατα θα προκύψει από την πρώτη κάλπη και ίσως από τη δεύτερη.

Κατά τα λοιπά, οι ίδιες πηγές εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν ως προεξοφλημένη τη νέα υποψηφιότητα στη λίστα Επικρατείας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. Στην Κουμουνδούρου, από την άλλη, για την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ακούω πολλές φωνές εσχάτως να αναφέρονται στη Λούκα Κατσέλη. Περισσότερο, μου λένε, η θέση αυτή δεν εξαρτάται από τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα αλλά από τις δικές της αποφάσεις. Οπερ συνεπάγεται, ο Τσίπρας τη θέλει και περιμένει τις απαντήσεις της.

Το πρωτόκολλο για το… τσούγκρισμα αβγών

Υπάρχει ένα είδος άτυπου πρωτοκόλλου όσον αφορά τους επισήμους στο… τσούγκρισμα των κόκκινων αβγών: Ποτέ, για παράδειγμα, ένας πρόεδρος δεν βάζει το αβγό του από κάτω. Πάντα «χτυπά» πρώτος. Ούτε βεβαίως επιτρέπεται να δοκιμάσει την αντοχή του αβγού με τα δόντια, όπως κάποιοι συνηθίζουν. Σας τα λέω όλα αυτά γιατί κατά καιρούς, σε εποχές που το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί το περνούσαν σε στρατόπεδα, υπήρξαν ορισμένες αποκλίσεις από το πρωτόκολλο. Φέρ’ ειπείν, επίσημος θέλησε να κάνει το Πάσχα σε στρατόπεδο ειδικών δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο. Πήρε στην τύχη ένα αβγό από το καλάθι, το δοκίμασε χαμογελώντας με τα δόντια του και εν συνεχεία άφησε έναν λοκατζή να τον τσουγκρίσει. Ελα όμως που κανείς δεν είχε ελέγξει εάν το αβγό ήταν… μελάτο. Ενα μέρος του κρόκου «προσγειώθηκε» στα γυαλιά του, ένα άλλο μέρος στο πέτο του ανοιξιάτικου σακακιού της συζύγου του. Την αμήχανη ατμόσφαιρα αποσυμπίεσε ένας δημοσιογράφος που είχε την πρόνοια να φωνάξει: «Γούρι, γούρι». «Γούρι» φώναξε αμέσως και ο παριστάμενος υπουργός Αμυνας, «γούρι» και ο διοικητής του στρατοπέδου, «γούρι» ψέλλισε και ο λοκατζής (που το χρώμα στο πρόσωπό του άρχισε σιγά-σιγά να επανέρχεται), «γούρι» αναγκάστηκε να φωνάξει και η σύζυγος. Βεβαίως αυτό το έθιμο με το «Πάσχα στα στρατόπεδα», όπου γινόταν σύναξη πολιτικών αρχηγών, καταργήθηκε λόγω οικονομικής κρίσης και μνημονίων.

Πόσα γυαλιά είχε ο Ανδρέας;

Τελικά πόσα «εμβληματικά» ή, εάν θέλετε, «ιστορικά» γυαλιά είχε ο ιδρυτής του ΠαΣοΚ, γιατί όπως αντιλαμβάνομαι το κεφάλαιο «εμβληματικά γυαλιά του Ανδρέα Παπανδρέου» αρχίζει να παίρνει διαστάσεις ταινίας μυστηρίου. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά. Τα «ιστορικά γυαλιά», όπως χαρακτηρίστηκαν, του Ανδρέα Παπανδρέου έπιασαν προ ημερών το ποσό-ρεκόρ των 25.000 ευρώ στη δημοπρασία που διενεργήθηκε για τον φιλανθρωπικό σκοπό της ενίσχυσης του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα». Είναι τα γυαλιά που είχε στην κατοχή του ο γιος του ιδρυτή του ΠαΣοΚ, Νίκος Παπανδρέου, που τα παραχώρησε για τον παραπάνω ευγενή σκοπό. Ομως, σύμφωνα με τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, δεν ήταν αυτά τα «εμβληματικά γυαλιά» του Ανδρέα, αλλά αυτά που έχει η ίδια στην κατοχή της και που εάν της είχαν ζητηθεί, θα τα είχε παραχωρήσει. Αλλά αν τα «ιστορικά γυαλιά» του ιδρυτή του ΠαΣοΚ είναι αυτά που δημοπρατήθηκαν και τα «εμβληματικά γυαλιά», όπως τα χαρακτήρισε η ίδια, είναι εκείνα που έχει η χήρα του στην κατοχή της, τότε τα γυαλιά που έχει η Βουλή των Ελλήνων και εκθέτει σε ειδική προθήκη στον δεύτερο όροφο του κτιρίου μαζί με την πένα, το ρολόι Cartier και άλλα προσωπικά αντικείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου πώς θα τα χαρακτηρίζαμε; Και για να σοβαρευτούμε: ο φετιχισμός έχει και αυτός τα όριά του…

Οι εργασίες της Βουλής κορυφώθηκαν με την ψήφιση της συμπληρωματικής ρύθμισης που έφερε ο Μάκης Βορίδης (φωτογραφία) για τον έλεγχο των προϋποθέσεων κατάρτισης των συνδυασμών από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, ώστε να μπει φραγμός στη συμμετοχή του «κόμματος Κασιδιάρη», με το όποιο προκάλυμμα, στις εκλογές. Οι προσπάθειες του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών – αναμένεται να αντικατασταθεί από υπηρεσιακό πρόσωπο λόγω των εκλογών – να συγκροτηθεί ευρύτατο «μέτωπο» συναίνεσης αφού ο «στρατηγικός στόχος» όλων των κομμάτων, όπως παραδέχθηκαν, ήταν ο ίδιος, δεν καρποφόρησαν. Πρυτάνευσαν οι διαφωνίες και οι κομματικές οπτικές, με εξαίρεση το ΠαΣοΚ που παρά τις ενστάσεις ψήφισε τελικά τη ρύθμιση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απέχει, αμφισβητώντας ακόμα και τον ρόλο της διακυβέρνησης Σαμαρά στη σύλληψη των χρυσαυγιτών, κάτι που στάθηκε αφορμή για να έρθει στο φως ένα ενδιαφέρον στοιχείο: ότι αυτός που προώθησε τη θέση της σύλληψής τους ήταν ο Μάκης Βορίδης: «Εγώ ήμουν αυτός που το εισηγήθηκε. Εγώ ήμουν αυτός ο οποίος έπεισε, προκειμένου να υπάρξει μία συγκεκριμένη νομική επιλογή η οποία οδήγησε τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή, την ώρα που πολλοί έλεγαν ότι ήταν λάθος», εκμυστηρεύθηκε ο τότε υπουργός Υγείας.