Ηταν μόνιμη η απορία κορυφαίου υπουργού από πού αντλεί τις εκτιμήσεις του, τις πληροφορίες του και τις αναλύσεις του για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί εν όψει εκλογών ο αμερικανός σύμβουλος επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αμερικανός είναι υπέρμαχος της άποψης ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Μαθαίνω λοιπόν ότι η απάντηση που δόθηκε αρμοδίως στον κορυφαίο υπουργό δεν είχε να κάνει με μυστικές μετρήσεις ή μεθόδους. Απλώς ειπώθηκε ότι ο κ. Γκρίνμπεργκ λαμβάνει τις μετρήσεις από όλους τους δημοσκόπους, μελετά τις έρευνες που γίνονται εδώ ή στο εξωτερικό, εξάγει τα συμπεράσματά του και τα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό.

Μια τέτοια έρευνα, που έγινε παράλληλα και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, για τη συμπεριφορά των πολιτικών εν όψει εκλογικής αναμετρήσεως μαθαίνω, όπως μου το μετέφερε ο κορυφαίος υπουργός, ότι έχει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η έρευνα αυτή θέλει τους πολιτικούς και ιδιαίτερα τους αρχηγούς κομμάτων να εμφανίζονται στην προεκλογική περίοδο με πιο ανθρώπινο πρόσωπο, να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και να μη φοβούνται να ζητήσουν και «συγγνώμη». Το κυριότερο; Να σταματήσουν τις «κοκορομαχίες» με τους πολιτικούς αντιπάλους τους και να προσπαθούν να λύσουν προβλήματα, διότι (αναφέρει η έρευνα) ο κόσμος φοβάται και δείχνει καχυποψία σε υπερβολές και προεκλογικές παροχές.

Μοντέλο Σημίτη

Δηλαδή, αν το προσέξατε, η έρευνα αναφέρεται στο μοντέλο που ακολουθούσε εν πολλοίς ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος δεν έκανε καμπάνιες με «κοκορομαχίες», ούτε μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις, αλλά ακολουθούσε πιο τεχνοκρατική προβολή της ατζέντας του. Δεν γνωρίζω εάν και αυτή την έρευνα την έχει μελετήσει ο Σταν Γκρίνμπεργκ, αλλά σίγουρα όλοι σας έχετε προσέξει πως ο Πρωθυπουργός ζήτησε το τελευταίο διάστημα αρκετές φορές «συγγνώμη» (πυρκαγιά στην Εύβοια, σκάνδαλο υποκλοπών, τραγωδία στα Τέμπη κ.λπ.), περιόρισε τις προεκλογικές υποσχέσεις και υπερβολές του στυλ «το είπαμε και το κάναμε πράξη». Η εικόνα άλλωστε του Πρωθυπουργού στην ταβέρνα-ψητοπωλείο Αδάμος στη Λάρισα (πριν από την τραγωδία) μαζί με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, τον τότε (ακόμα δεν είχε παραιτηθεί) υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και γαλάζιους βουλευτές να τρώνε αρνάκι στη σούβλα και κοκορέτσι ή στην ταβέρνα 5Φ στην πλατεία του Μετσόβου μαζί με τη Μαρέβα, τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά να τρώνε ντόπια κοψίδια και να πίνουν πεπαλαιωμένο τσίπουρο δεν ήταν καθόλου συνηθισμένη. Τη στιγμή μάλιστα που ο Πρωθυπουργός ήταν πάντα λιτοδίαιτος και υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής (αυτό των ταβερνών με κοψίδια και κοκορέτσι είναι από άλλο μοντέλο αρχηγού βεβαίως).

Αυτοψία στην Belh@rra

Το τελευταίο ραντεβού πριν από τις εκλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα γίνει στη Λοριάν στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις βορειοδυτικές ακτές της Γαλλίας στις 23 Μαρτίου καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες για το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της κυβερνητικής θητείας. Στα ναυπηγεία της Ναβάλ θα δει από κοντά την πορεία της κατασκευής της Belh@rra – της πρώτης από τις τρεις φρεγάτες (με option και για τέταρτη) που έχουν αγοραστεί για το Πολεμικό Ναυτικό. Με τον Μακρόν η συζήτηση θα περιστραφεί, πέρα από τη διμερή συνεργασία στο Μεταναστευτικό, στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο ενεργειακό αλλά και στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Δουλεύουν για τις 9 Απριλίου

Η τραγωδία στα Τέμπη έφερε, όπως είναι λογικό, τα πάνω κάτω, αλλά δεν φαίνεται να αλλάζει τους σχεδιασμούς της Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν θα αλλάξουν οι σχεδιασμοί του Μαξίμου. «Ο Μητσοτάκης θα στήσει κάλπες στις 9 Απριλίου» λένε. Στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚ πνέουν όμως μένεα για την τακτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση. «Προσπαθούν να ρίξουν όλη την ευθύνη στον σταθμάρχη για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες και την απραξία τους» αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ. Βέλη εκτοξεύονται και προς την πλευρά του υπουργού Μεταφορών, για τον οποίο θεωρούν ότι έχει «ευθύνες μεγάλες που δεν μπορεί να καλύψει η παραίτησή του», για την οποία λένε ότι «ήταν επιβεβλημένη».

Το παρασκήνιο για τον Πολάκη

Η υπόθεση του Παύλου Πολάκη κινητοποίησε ευρύτερα το προεδρικό επιτελείο στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήθελε να υπάρξει αρνητική κατάληξη στην πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια του κρητικού πολιτικού. Η μάχη δόθηκε στο παρασκήνιο για να μη διαγραφεί. Ρώτησα και έμαθα ότι έγινε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση την περασμένη Κυριακή για το συγκεκριμένο θέμα. Στην Καισαριανή, σε ταβέρνα, βρέθηκε ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αλ. Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου που συμμετέχει και στην Επιτροπή Δεοντολογίας με τον πρόεδρο του κομματικού οργάνου, τον πασοκογενή Αντώνη Κοτσακά. Θέμα της συζήτησής τους ήταν η υπόθεση Πολάκη και πώς τη διαχειρίζονται. Οφείλω να σας μεταφέρω επίσης ότι πολλές κακίες ακούστηκαν στο παρασκήνιο για την Επιτροπή Δεοντολογίας που θα τον «δικάσει». Μάλιστα πικρόχολα σχόλια ακούστηκαν για την άλλοτε πανίσχυρη γραμματέα του Γιώργου Παπανδρέου, τη Ρεγγίνα Βάρτζελη, που συμμετέχει στην Επιτροπή. «Από πασόκους θα τη βρει ο Παύλος» έλεγαν διάφοροι υπονοώντας τη Βάρτζελη και τον Κοτσακά.

Από τον Βόλο στην Καβάλα

Οι Αμερικανοί τώρα τελευταίως αρχίζουν και ανακαλύπτουν, πέραν της Σούδας, της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης, και άλλες περιοχές της χώρας μας. Μια ομάδα, φέρ’ ειπείν, αμερικανών στρατιωτικών – «ελικοπτεράδες» για την ακρίβεια – εμφανίστηκε στον Βόλο και έφερε μαζί της και μια ολόκληρη… σχολή. Φαίνονταν μάλιστα ικανοποιημένοι από τις κλιματικές συνθήκες, ιδανικές για τα ελικόπτερα που βρήκαν στον Βόλο. Την ίδια ώρα, άλλη ομάδα Αμερικανών βρέθηκε στην Καβάλα και οι δυο καβαλιώτες υπουργοί (Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Φραγκογιάννης) προσπαθούσαν να τους πείσουν πως η Καβάλα είναι ό,τι πρέπει για να στήσουν εκεί ένα εργοστάσιο συντήρησης και επισκευής πυροσβεστικών ελικοπτέρων Ερικσον. Δεν ξέρω τι αποφάσισαν, αλλά η Καβάλα από τουριστικής και γαστρονομικής άποψης τους ενθουσίασε.

Η «διπλή εικόνα» του ΠαΣοΚ

Ισως να μην το είχατε προσέξει αλλά τελευταίως, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, το ΠαΣοΚ παρουσιάζει «διπλή εικόνα». Από τη μια, εκείνη των δημοσκοπήσεων. Η κάμψη του προηγούμενου διαστήματος φέρνει πονοκέφαλο, και τα ποσοστά που κυμαίνονται στη σφαίρα του 10% δεν ικανοποιούν ούτε τη βάση ούτε την ηγεσία του κόμματος. Από την άλλη, είναι η εικόνα των συγκεντρώσεων που πραγματοποιούν οι υποψήφιοι βουλευτές του. Μου λένε ότι εκεί συγκεντρώνεται κόσμος, κυρίως νέοι σε ηλικία, που δεν έχουν ξαναφανεί σε κομματικές συγκεντρώσεις. Αυτή την εικόνα των συγκεντρώσεων που δείχνει «διάθεση συσπείρωσης και μάχης» θέλει να μεταδώσει το ΠαΣοΚ. Βαρόμετρο πάντως θεωρείται η συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαρτίου.

Η φαρσοκωμωδία των Σφακίων

Αγνωστο πώς θα εξελιχθεί και πώς θα κλείσει (αν κλείσει…) η υπόθεση Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν η τραγωδία των Τεμπών έσπρωξε προς τα πίσω τη φαρσοκωμωδία των Σφακίων. Αλλά δεν ακούστηκε (ακόμη) το σφύριγμα της λήξης. Πληροφορούμαι ότι ο πρόεδρος Τσίπρας αιφνιδιάστηκε από τις αντιδράσεις στο ενδεχόμενο διαγραφής του Πολάκη, τις οποίες καταφανώς δεν ανέμενε. Ιδίως επειδή διάφοροι διαγκωνίζονταν πώς να εκτονωθεί η κατάσταση. Από την άλλη, ο πρόεδρος το έχει πάρει επάνω του και πώς να κάνει πίσω; Δεν είναι απλό. Πρέπει ενδεχομένως να σωθεί ο Πολάκης αλλά πρέπει να σωθεί και ο πρόεδρος. Τετραγωνισμός του κύκλου, λοιπόν.

Στο γραφείο του, στον δεύτερο όροφο της Χρήστου Λαδά, όχι πολύ μακριά από τα γραφεία των Χρήστου Λαμπράκη και Λέοντα Καραπαναγιώτη, ο Γιώργος Ρωμαίος , τότε διευθυντής σύνταξης στο «Βήμα της Κυριακής», είχε καρφιτσωμένες δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Η μία ήταν του Ελευθερίου Βενιζέλου και η άλλη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ηταν οι φωτογραφίες, όπως έλεγε, που απεικόνιζαν την ελευθερία και τη δημοκρατία. Είχε ένα πάθος με τη δημοκρατία και το έδειξε άφοβα στη διάρκεια της δικτατορίας, όταν οι συνταγματάρχες τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν. Ηταν μέλος του ΠΑΚ, κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου. Υπήρξε δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός (αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, υπουργός Δημόσιας Τάξης, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου). Ηταν ο πρώτος που παρουσίασε στο «Βήμα» έγχρωμες σελίδες όταν η εφημερίδα πέρασε από τη λινοτυπία στη φωτοσύνθεση. Το 1963 ο Γιώργος Ρωμαίος, μαζί με τους Γιάννη Βούλτεψη και Γιώργο Μπέρτσο και παρά τον ασφυκτικό κλοιό της Χωροφυλακής, αποκάλυψε τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Την 1η Μαρτίου έγινε η κηδεία του στο νεκροταφείο στο Χαλάνδρι, όπου τίμησαν τη μνήμη του πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ (Τάσος Γιαννίτσης, Τηλέμαχος Χυτήρης, Πέτρος Ευθυμίου, Απόστολος Κακλαμάνης, Χρήστος Παπουτσής), αλλά και η Σοφία Βούλτεψη. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του Μαρία.