Σε αυτές τις λεγόμενες «κλειστές συσκέψεις», που πραγματοποιούνται καθημερινώς στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, έπεσε πράγματι στο τραπέζι το ενδεχόμενο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, με προτάσεις του τύπου να μειωθεί το όριο της αυτοδυναμίας ή να επανέλθει το μπόνους των 50 εδρών, ακόμα και με πρόταση για αύξηση του εκλογικού πλαφόν πάνω από το 3%.
Μάλιστα οι όποιες αλλαγές, όπως ειπώθηκε, θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν με την ευκαιρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις αρχές του 2025, και με την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Πλην όμως όλες οι προτάσεις περί αλλαγής του εκλογικού νόμου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τις απέρριψε συλλήβδην ο Πρωθυπουργός, όχι επειδή, όπως ειπώθηκε, δεν θέλει να τον κατηγορήσουν για ηττοπάθεια, αλλά επειδή θεωρεί ότι ο εκλογικός νόμος που η κυβέρνησή του θέσπισε δεν μπορεί να αλλάζει κάθε φορά που γίνονται εκλογές ή όποτε μειώνονται τα δημοσκοπικά ποσοστά του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Ο ίδιος, όπως λέει στους συνεργάτες του, ακολουθεί «πολιτική αρχών» (έτσι ακριβώς την ονόμασε) και ότι ισχύουν όσα είπε για τον εκλογικό νόμο στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του – αυτή τη στάση, θυμίζω, κράτησε και στις εκλογές του 2023. Δύσκολο να μετακινηθεί, πλην όμως όχι αδύνατο.
***
…η παράμετρος ΠαΣοΚ…
Υπάρχει μόνο μία περίπτωση που θα μπορούσε να μετακινηθεί από αυτή τη θέση (και να προχωρήσει σε τροποποίηση του εκλογικού νόμου): εάν και το ΠαΣοΚ (ως αξιωματική αντιπολίτευση) ζητήσει κάτι τέτοιο. Δεδομένου ότι το ΠαΣοΚ αυξάνει τα δημοσκοπικά ποσοστά του, ανησυχεί και αυτό για την πολυδιάσπαση του κομματικού σκηνικού. Εάν δηλαδή, μου λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το ΠαΣοΚ επιθυμεί επιστροφή στον δικομματισμό, τότε θα μπορούσε ενδεχομένως να προχωρήσει η τροποποίηση του εκλογικού νόμου, διαφορετικά ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει αμετακίνητος στις θέσεις του έως τις εκλογές.
Ο κ. Ανδρουλάκης βεβαίως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τον εκλογικό νόμο, αν και στο Μαξίμου λένε ότι ίσως θέλει να εφαρμοστεί το γερμανικό σύστημα, που προβλέπει τις μισές εκλογικές περιφέρειες να είναι μονοεδρικές ενώ τις άλλες μισές με ενισχυμένη αναλογική. Αν συνεπώς ο Μητσοτάκης καταλάβει ότι ο Ανδρουλάκης θέτει θέμα εκλογικού νόμου, τότε θα προχωρήσει. Να μη σας φανεί παράξενο εάν το κεφάλαιο «εκλογικός νόμος» συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν στις 4 Δεκεμβρίου.
***
…και τα σενάρια
Πρέπει, τώρα, να σας μεταφέρω και μία διαφορετική συζήτηση που διεξάγεται στις παρυφές της ΝΔ, όχι από άσχετα πρόσωπα, την οποία μάλιστα εντείνει η διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού περί μη αλλαγής του εκλογικού νόμου. Κατά τα όσα ψιθυρίζονται, σχετικά επίμονα, η απόφαση αυτή (εφόσον φυσικά παραμείνει ως έχει) ερμηνεύεται ως εξής: είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας μπορεί – όσο δύσκολο κι αν είναι – να επιτευχθεί, κάτι που θα σημάνει ότι ο ίδιος θα είναι και πάλι Πρωθυπουργός, ή ότι η αυτοδυναμία δεν θα επιτευχθεί μετά τις επόμενες εκλογές και αφήνει το κοινοβουλευτικό χάος με την πολυδιάσπαση των κομμάτων να διαμορφωθεί. Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο (που συζητείται ακόμα στα πηγαδάκια βουλευτών της ΝΔ) περί μετακόμισής του σε κάποια διεθνή θέση, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω».
***
Ριμέικ
Και να θέλω να… αγιάσω δεν με αφήνουν, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Τους ξεχωρίζετε; Δυσκολεύομαι εάν δεν δω πρόσωπα. Το περασμένο Σάββατο στη Νέα Αριστερά έγιναν εκλογές για το Πολιτικό Γραφείο και τον νέο γραμματέα στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εκεί, μετά τον πρόεδρο Αλέξη Χαρίτση, είδα να μπαίνει μπροστά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που εκλέχθηκε γραμματέας του κόμματος.
Αρα έχουμε τριπλέτα Αλ. Χαρίτση, Γ. Σακελλαρίδη και Εφη Αχτσιόγλου αν και απλό μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Εκεί τι είδα; Ηταν σαν να έβλεπα ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλ. Τσίπρα. Διαβάστε μερικά ονόματα: Νάσος Ηλιόπουλος, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Νίκος Μπίστης, Αριστείδης Μπαλτάς, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
***
Ο ναύαρχος απέπλευσε
Κάποιοι μίλησαν για αιφνιδιασμό. Στην πραγματικότητα ήταν… κρυφτούλι. Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, που έχει υπηρετήσει και στα υποβρύχια, κρυβόταν εδώ και καιρό από όλους. Κάποιοι θεωρούσαν πολύ δύσκολη τη θέση του μετά και τη δήλωση της κασσελακικών φρονημάτων βουλευτού Επικρατείας Ελενας Ακρίτα που ξεκαθάρισε ότι «οι έδρες ανήκουν στο κόμμα». Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον ναύαρχο να πλεύσει ολοταχώς για «λιμάνια ξένα», φροντίζοντας εδώ και ημέρες να μην απαντά στις επίμονες τηλεφωνικές κλήσεις και SMS που δεχόταν για να αποσαφηνίσει τι θα κάνει.
Και επειδή ξέρει ότι όλα τα οφείλει στον κ. Τσίπρα, ο οποίος τον έκανε υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο κ. Αποστολάκης του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει για την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί κάνοντας τον πρώην πρωθυπουργό «τούρμπο», λέγοντάς του ότι ένας διορισμένος βουλευτής, όταν διαφωνεί, παραιτείται παραδίδοντας την έδρα του, η οποία «ούτε πολιτικά ούτε ηθικά του ανήκει».
Πηγές από το περιβάλλον Τσίπρα σχολίαζαν ότι «προφανώς εισάκουσε συμβουλές άλλων», βαριά μομφή εδώ που τα λέμε. Αλλωστε δεν ξεχνούν ότι στο παρελθόν (2021) ο «ναυαρχούκος», για να θυμηθούμε την αξέχαστη Τζένη Καρέζη, παρ’ ολίγον να γίνει υπουργός Πολιτικής Προστασίας του… Κυριάκου Μητσοτάκη και χρειάστηκε «να τον μαζέψει» ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προφανώς δεν νιώθει υπερήφανος για άλλη μια προσωπική επιλογή του που τον «πρόδωσε», όπως έγραψε ο έμπιστός του Θανάσης Καρτερός.
***
Η εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου (φωτογραφία) στο τιμόνι του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με τελευταία «ζαριά». Το κόμμα του έχει απολέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βαίνει διαρκώς μειούμενο – ήδη έφτασε τους 27 βουλευτές μετά και την ανεξαρτητοποίηση των Γιάννη Σαρακιώτη και Ευάγγελου Αποστολάκη. Ο κ. Φάμελλος καλείται να ισορροπήσει στην κόψη του ξυραφιού, επιχειρώντας «να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται» αφενός, στεγανοποιώντας την ΚΟ από άλλες διαρροές και αφετέρου επιχειρώντας να επαναπατρίσει, ει δυνατόν, βουλευτές που επέλεξαν τον δρόμο της εξόδου.
Το ιδανικό σενάριο για τη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου θα ήταν να επιστρέψουν οι «σύντροφοι» της Νέας Αριστεράς, όμως δεν είναι εύκολο – δεν ξεχνούν τις υποβολιμαίες διαρροές περί «υπονομευτών» του Αλέξη Τσίπρα, ούτε βέβαια ότι ηγετικά στελέχη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν ή… χαριεντίζονταν με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ομως είναι κυρίως πολιτικοί οι λόγοι που το σενάριο επιστροφής δεν είναι ανθόσπαρτο. Θα χρειαστεί να υπάρξουν πολιτικές «διευκρινίσεις» για να υπάρξει τυχόν προσέγγιση, αρχής γενομένης από την κοινοβουλευτική δράση. «Ο στόχος είναι να μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ» λέει η νέα ηγεσία. Αν είναι εφικτό θα φανεί και αποτελεί το προσωπικό στοίχημα του νέου προέδρου, από το οποίο και θα κριθεί.
***
Το μπόι και η… σκιά
Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που μπερδεύουν το μπόι τους με τη… σκιά τους, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι έχουν αξία μεγαλύτερη από αυτή που πραγματικά έχουν. Ενας τέτοιος, λένε όσοι τον γνωρίζουν, είναι ο Θόδωρος Καρυπίδης, επιχειρηματίας… κατά δήλωσή του και μεγαλοπαράγοντας του Αρη, παρά το γεγονός ότι αρκετοί που έχουν συνεργαστεί μαζί του αμφισβητούν την αξιοπιστία του.
Τώρα, λοιπόν, το μπόι ή η… σκιά του Καρυπίδη αποφάσισαν ότι μπορούν να προειδοποιούν (και κατά τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Νίκο Ταχιάο, να απειλούν) την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, το ίδιο το κράτος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι κάποια «καλόπαιδα» του Αρη θα τα έσπαγαν στα εγκαίνια του μετρό, του πιο εμβληματικού έργου της Θεσσαλονίκης. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και λίγο ένας πρόεδρος μιας ομάδας να σηκώνει το τηλέφωνο, να επικοινωνεί με υφυπουργό και να προειδοποιεί ότι θα «κατέβουν» χιλιάδες φίλαθλοι για να σπάσουν τη δημόσια περιουσία.
Ο υφυπουργός ως όφειλε έπραξε τα δέοντα και έσπευσε να συναντηθεί με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Νικόλαο Καλλίδη προκειμένου να τον ενημερώσει για το ενδεχόμενο τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων κατά την έναρξη λειτουργίας του μετρό. Αποτέλεσμα ήταν να κινηθεί η Δικαιοσύνη εναντίον του. Και όλα αυτά επειδή τιμωρήθηκε η ομάδα του Αρη και ο Καρυπίδης έχει πάθει «ονείρωξη» ότι είναι τεράστιος παράγοντας.
Βεβαίως, στη Βόρεια Ελλάδα δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τον Καρυπίδη. Η Δικαιοσύνη, όμως, σίγουρα θα ασχοληθεί, καθώς η προτροπή σε βία, από όποιον κι αν προέρχεται, είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα. Για κάθε ενδεχόμενο, εκτός από τη Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί της υπόθεσης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Θα πρέπει ακόμα να σας πω ότι την ενέργεια αυτή του Καρυπίδη καταδίκασαν όλα τα κόμματα. Επιπλέον ενημερώθηκε προσωπικά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, απ’ ό,τι μου είπαν οι πιο στενοί συνεργάτες του, εξοργίστηκε με τις απειλές Καρυπίδη.