Ολα άρχισαν όταν υπήρξε αξιόπιστη πληροφορία ότι οι Τούρκοι είχαν μετακινήσει τέσσερα F-16 από μία βάση ανατολικά της Τουρκίας (προς τα σύνορα με τη Συρία), μεταφέροντάς τα δυτικά, απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Οπως ήταν αναμενόμενο, σήμανε ένα είδος συναγερμού και οι επιτελείς στο Πεντάγωνο προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τι σήμαινε αυτή η τουρκική κίνηση, τη στιγμή που δεν υπήρχαν στο πεδίο ενδείξεις για ένταση στο Αιγαίο, αλλά γενικότερα και στις σχέσεις των δύο χωρών. Και τότε ήρθε η εξελιγμένη τεχνολογία, την οποία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας επιχειρεί να εισαγάγει στο στράτευμα, για να φανεί τι ακριβώς είχε συμβεί. Συγκεκριμένα, μετά από συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, λύθηκε το μυστήριο. Η μετεγκατάσταση των τουρκικών μαχητικών φαίνεται πως ήταν προσωρινή και έγινε επειδή στη μόνιμη αεροπορική βάση τους, διεξάγονται έργα στον διάδρομο απο-προσγειώσεων του αεροδρομίου. Ωστόσο ήταν μια ευκαιρία να αξιοποιηθεί η χρήση τεχνολογίας στο έπακρον.

***

Ελληνικός δορυφόρος

Επίσης, από τη συνεργασία των δυο υπουργείων βγήκε και μια άλλη είδηση: Οι Ενοπλες Δυνάμεις αποκτούν λίαν συντόμως δικό τους ελληνικής κυριότητας γεωστατικό δορυφόρο. Βρέθηκε ήδη ο δημοσιονομικός χώρος των 200 εκατ. ευρώ, άρχισαν οι επαφές με τεχνολογικές εταιρείες υψηλού επιπέδου για την κατασκευή του και συμφωνήθηκε το πεδίο εκτοξεύσεως που θα χρησιμοποιηθεί: είτε ο ευρωπαϊκός εκτοξευτήρας Vega, ο οποίος βρίσκεται στο ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα, είτε το ακρωτήριο Κανάβεραλ της NASA.

***

O Μητσοτάκης στις ΗΠΑ

Μετά τις εκλογικές αναταράξεις, τους ανασχηματισμός, το ηλεκτροσόκ των Καραμανλή – Σαμαρά και την αναταραχή με τους κουτσαβακισμούς του Αυγενάκη, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για την Ουάσιγκτον, όπου την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Στο περιθώριό της ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως θα έχει αρκετά βαρύ πρόγραμμα. Πέραν της άτυπης συνάντησης με τον Ερντογάν, όπου ως συνήθως κοιτάμε βασικά «μη γίνει καμιά στραβή και βλέπουμε», τo βράδυ της Τετάρτης θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο και θα παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτει ο πρόεδρος Μπάιντεν. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα και άλλες συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, ενώ την Τρίτη θα παραστεί σε ανοικτή συζήτηση στη δεξαμενή σκέψης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων με σημαίνοντες αμερικανούς διαμορφωτές κοινής γνώμης, καθώς και με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Tην Τετάρτη θα έχει συζήτηση με την πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Νάντια Σάντλοου.

Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί από την Ουάσιγκτον στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Θέματα της συζήτησης θα είναι η ανάληψη από την Ελλάδα μίας θέσης μη μόνιμου μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025-26 και – φυσικά – το Κυπριακό. Για όσους δεν κατάλαβαν, όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός θα λείπει όλη την εβδομάδα και μαθαίνω ότι έχει και άλλα ταξιδιωτικά σχέδια, που περιλαμβάνουν και το Βερολίνο για τον τελικό του Euro.

***

Στο απυρόβλητο για τη μονταζιέρα

Στο απυρόβλητο του νόμου μένουν τελικά όσοι έβαλαν… χέρι στις ηχογραφημένες συνομιλίες για την τραγωδία των Τεμπών. Η συλλογιστική; Η κοπτοραπτική εκείνων των κρίσιμων ντοκουμέντων δεν μπορεί να «γεννήσει καμία έννομη συνέπεια γιατί στα χέρια του ανακριτή, ο οποίος διενεργεί την ερεύνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών, το αποδεικτικό υλικό έφτασε ολόκληρο και όχι «πειραγμένο»».

Εξω από το κάδρο των ποινικών ευθυνών μένουν και όσοι έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν τους πειραγμένους διαλόγους, γιατί δεν προέκυψε ότι από τις ενέργειές τους προκλήθηκε βλάβη στο κράτος ή σε άλλη αρχή. Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, δεν θα κατηγορηθεί κανείς για το γεγονός ότι υπήρξε μοντάζ των συνομιλιών που διέρρευσαν. Και τι μένει τελικά από αυτή την ιστορία; Τα επτά στελέχη του ΟΣΕ που καλούνται ως ύποπτοι από τον εισαγγελέα για τη διαρροή των ηχητικών συνομιλιών. Αν και ζουμί μπορεί να προκύψει στο τέλος της ημέρας κι από εκεί. Αν τους γίνουν δυο απλές ερωτήσεις: Γιατί τις πήραν; Και πού τις έδωσαν;

***

Τι ετοιμάζει ο Τσίπρας μέσω… Ινστιτούτου

Πολλοί ρωτούν τι γίνεται με τον Αλέξη Τσίπρα και τι ετοιμάζει. Μαθαίνω πως δεν ενδιαφέρεται να κινηθεί εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και παρακολουθεί. Τον «καίει» θα έλεγα το Ινστιτούτο και οι επόμενες δράσεις του. Ρώτησα και έμαθα λοιπόν ότι το Ινστιτούτο θα πραγματοποιήσει την επόμενη εκδήλωσή του τον Σεπτέμβριο για τη Δικαιοσύνη και σχεδιάζεται και τρίτη τον Νοέμβριο. Και όπως μου είπε πρόσωπο που έχει κεντρικό ρόλο, η θεματολογία θα ποικίλλει και οι παρεμβάσεις σχεδιάζεται να είναι τακτικές και συνεχείς.

***

Δεν στηρίζουν Γερουλάνο

Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου και προσωπικός του φίλος τα χρόνια της κυβέρνησης του μνημονίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει στενές σχέσεις και με τον Νίκο Παπανδρέου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πάρει και τη στήριξή τους στην κούρσα για τη διαδοχή.

«Το λεγόμενο παπανδρεϊκό μπλοκ δεν προβλέπεται να τον στηρίξει» μου ανέφερε κορυφαία πηγή. Βλέπετε, η ομάδα των «Παπανδρέου» δεν ξεχνά πως όταν έγινε το ΚΙΔΗΣΟ, ο Γερουλάνος δεν ακολούθησε. Και αναφέρουν πως όταν είχε την ευκαιρία να επανορθώσει, τον Δεκέμβριο του 2021, δεν το έκανε. Κατέβηκε ως υποψήφιος απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου και μεγάλωσε το χάσμα.

***

Το ΠαΣοΚ πάει Χανιά

Και μια και είμαστε στον χώρο του ΠαΣοΚ, να σας αναφέρω ότι υποψήφιοι αρχηγοί και στελέχη με ειδικό βάρος στο κόμμα αναμένεται να δώσουν το «παρών» σε έναν γάμο: του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί και για επικεφαλής της παράταξης της ΚΕΔΕ. Ο κ. Σημανδηράκης υπήρξε επιστήθιος φίλος του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, όταν έχτισε την ομάδα του, από τους λοχαγούς του στη νεολαία. Μαθαίνω λοιπόν πως τον Αύγουστο στα Χανιά θα βρεθεί το μισό ΠαΣοΚ, η μισή Κεντρική Επιτροπή και αρκετοί μνηστήρες για την αρχηγία ώστε να του ευχηθούν. Και να κάνουν και κανένα μπάνιο.

***

Φουρτούνες…

Από χίλια μύρια κύματα περνάει η ακτοπλοΐα μας. Και δεν μιλώ για τα μελτέμια του Αιγαίου, αλλά για την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες απομυζούν είτε τους ταξιδιώτες με τις πρακτικές τους στις τιμές των εισιτηρίων είτε τους εργαζομένους με τις συνθήκες εργασίας. Πληροφορούμαι δε ότι προσφάτως είχαμε και μια παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε ακτοπλοϊκή με παρουσία και στο κομμάτι των τζετ. Το αποτέλεσμά της θα έχει ενδιαφέρον. Το παρακολουθώ και θα σας ενημερώνω.

***

Τα καλύτερα έρχονται

Ποιο ένοχο μυστικό κρύβει η περίπτωση ενός τύπου ο οποίος εμφανίζεται ως εφοπλιστής, αλλά δεν έχει καράβια, συμπεριφέρεται ως πολυεκατομμυριούχος, αλλά όταν σφίγγουν τα πράγματα (τα… γάλατα καλύτερα) κάνει ότι δεν έχει μία, υποδύεται τον μιντιάρχη, αλλά με ξένα κόλλυβα, συγγνώμη λεφτά (ενός ρώσου ολιγάρχη, κολλητού του Πούτιν) και επιπλέον κόβει βόλτες στα αθηναϊκά γκαλά, αλλά μόλις απομακρύνεται, όσοι τον χαιρέτισαν μετράνε τα δάχτυλα μην τους λείπει κανένα; Ο τύπος, λάθρα βιώσας για πολλά χρόνια, έκανε και πολλές περίεργες μπίζνες με ιρανικά πετρέλαια, χωρίς να ανοίξει μύτη (γιατί άραγε;), αλλά βρήκε τον διάολό του πρόσφατα στην Ολλανδία. Εκεί η Δικαιοσύνη δεν μασάει και του έριξε δυόμισι χρονάκια στο κεφάλι, να έχει να πορεύεται, για απάτη, πλαστογραφία και άλλες «δράσεις» του κοινού ποινικού δικαίου. Τώρα ψάχνεται να δει πώς θα γλιτώσει τη φυλακή γιατί τον έχουν πάρει και τα χρόνια. Και ήθελε τρομάρα του να αγοράσει και την πράσινη ΠΑΕ. Αλλά τα καλύτερα έρχονται…

***

Μια ιστορικών διαστάσεων ήττα για τους Τόρις

Η πρόβλεψη μετά την απόφαση του Ρίσι Σούνακ  για πρόωρες εκλογές που όλοι έλεγαν ότι θα ισοδυναμούσε με πολιτική «αυτοκτονία» και «τρέλα» επαληθεύτηκε στην κάλπη. Η πρωθυπουργική του θητεία έληξε με μια ιστορικών διαστάσεων ήττα για τους Τόρις. Είναι ό,τι πιο ταπεινωτικό μπορούσε να αναμένει ακόμα και ο ίδιος ο Σούνακ για το κόμμα του, το οποίο επί χρόνια συσσώρευε πολιτικό κόστος από τις πολιτικές που εφάρμοσε με τη δημοσιονομική λιτότητα, τη ραγδαία πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, τη συρρίκνωση του εμβληματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και των κοινωνικών παροχών.

Ο Σούνακ πλήρωσε εκτός από την απειρία του και τις αποτυχίες των προκατόχων του, όπως το χάος που προκάλεσε στις αγορές η δημοσιονομική πολιτική της προκατόχου του Λιζ Τρας, η οποία δεν κατάφερε καν να εκλεγεί βουλευτής! Η Μεγάλη Βρετανία γύρισε σελίδα. Η «καυτή πατάτα» περνά πλέον στα χέρια των Εργατικών.