Κάλπες και προβλέψεις
Οσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών τόσο μεγαλώνει και η αγωνία και το ενδιαφέρον ξένων πρεσβειών αλλά και των… Τούρκων για το αποτέλεσμα. Οι γείτονες μαθαίνω ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις, κάνουν τις εκτιμήσεις τους, βάζουν στοιχήματα και ρωτούν τους έλληνες υπουργούς που τυγχάνει να συναντούν ποιος θα νικήσει στις εκλογές. Μια τέτοια ερώτηση έγινε… εν πτήσει. Στο στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τις προάλλες τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χουλουσί Ακάρ στις σεισμόπληκτες περιοχές του Χατάι ο Τούρκος ρώτησε για μια στιγμή τον κ. Παναγιωτόπουλο: «Ποιος νομίζεις ότι θα κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία;». Ο υπουργός Αμυνας αιφνιδιάστηκε στην αρχή αλλά του αποκάλυψε ότι έχει… στοιχηματίσει πως τις εκλογές θα τις κερδίσει ο Ερντογάν, κάτι που εντυπωσίασε τον Ακάρ. Αμέσως μετά ο Τούρκος ρώτησε για τις εκλογές στην Ελλάδα και πώς τα πάει ο Μητσοτάκης: «Πάει καλά, πάμε πολύ καλά» ήταν η απάντηση του έλληνα υπουργού. Δηλαδή, αν καταλάβατε καλά, έβαλαν στοίχημα μεταξύ τους για να νικήσουν οι «δικοί τους».
«Ο,τι θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε»
Η επόμενη (διπλωματική εκτίμηση για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές της 21ης Μαΐου) έγινε στην ισραηλινή πρεσβεία. Υπήρξε μια εκδήλωση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και πολλοί πρέσβεις ρωτούσαν (πάλι) τον κ. Παναγιωτόπουλο για το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών (μετά τα όσα συνέβησαν, όπως υποκλοπές, τραγωδία των Τεμπών, οικονομία κ.λπ.). Ο υπουργός Αμυνας απάντησε με σιγουριά (αλίμονο εάν απαντούσε διαφορετικά) ότι η νίκη θα είναι της ΝΔ. Μόνο που δεν διευκρίνισε εάν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή όχι, λέγοντας απλώς «έως τώρα πάμε καλά, αρχίζει η ΝΔ και μαζεύει…». Αλλά και ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Ιώβ Γκάλαντ, με το που συνάντησε τον ομόλογό του, ρώτησε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Πήρε την ίδια απάντηση. Δεν παρέλειψε βεβαίως να ευχαριστήσει για την πρόσφατη συνεργασία στο επίπεδο των πληροφοριών που οδήγησε στη σύλληψη δύο τρομοκρατών οι οποίοι σχεδίαζαν να προσβάλουν ισραηλινούς στόχους στη χώρα μας και φάνηκε «ανοιχτοχέρης» όσον αφορά τα εξοπλιστικά: «Ο,τι θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε» είπε στον έλληνα υπουργό, αλλά και στους επιτελείς.
Πρωθυπουργό τη Λούκα!
Πενία τέχνας κατεργάζεται ή αφήνουν τα καλύτερα για το τέλος; Ενδεχομένως και τα δυο, αφού η νέα κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βραχυκυκλώσει το ΠαΣοΚ προτείνοντας για πρωθυπουργό τη Λούκα Κατσέλη! Η κίνηση είναι ασφαλώς ευφυής, αφού προεξοφλείται από το ΠαΣοΚ η συμφωνία του Χάρη Καστανίδη, με τον οποίο η Λούκα είχε ιδρύσει ένα κόμμα το 2012. Για την ιστορία, η Λούκα ήταν πρόεδρος του κόμματος και ο Καστανίδης πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μόνο που η ιδέα δεν περπάτησε διότι το μεν κόμμα βυθίστηκε πριν καθελκυστεί, ενώ ΚΟ δεν υπήρξε διότι δεν έβγαλε ποτέ βουλευτές. Μαθαίνω ότι ένας από τους εμπνευστές στον ΣΥΡΙΖΑ του «σχεδίου Λούκα για την προοδευτική συνεργασία» είναι ο επίσης εκ του ΠαΣοΚ προερχόμενος Νίκος Μπίστης. Αλλά ο Μπίστης δεν είναι καν βουλευτής, ούτε έχει εκλεγεί ποτέ. Συνεπώς, ακόμη κι αν μετρήσουμε τον Καστανίδη, λείπουν άλλοι 150 βουλευτές για να δούμε τη Λούκα πρωθυπουργό.
Μονομαχία στην Αρτα
Προχθές ο Αλέξης Τσίπρας είχε ως σταθμό των περιοδειών του την Αρτα το μεσημέρι και το απόγευμα την Πρέβεζα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στην Αρτα το βράδυ της Δευτέρας σε ανοικτή συγκέντρωση. Μόνο που ο κ. Τσίπρας γύρισε την πλάτη στον τόπο καταγωγής του και προτίμησε να κλείσει με περιοδεία στην Πρέβεζα το απόγευμα της Παρασκευής. Αυτό προκάλεσε μουρμούρα σε φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μάλλον ο κ. Τσίπρας, όπως μου είπαν, σκέφτηκε ότι στην Αρτα την πρωτιά την έχει και θέλει να κάνει το ίδιο στην Πρέβεζα. Και δεν είναι λίγο ένας δεξιός νομός να γυρίσει και να στηρίζει κ. Τσίπρα λόγω της καταγωγής του, αλλά και κυρίως εξαιτίας της δουλειάς της Ολγας Γεροβασίλη. Αυτό θέλει να το αλλάξει ο Κυρ. Μητσοτάκης και θα κάνει ανοικτή συγκέντρωση, αν και το ψηφοδέλτιο στην περιοχή είναι αναιμικό. Η Αρτα έχει σημασία και για τους δυο. Γιατί; Διότι είναι η πατρίδα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει μια μάχη εκεί.
Γκρίνιες για τις Σέρρες
Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να θέσει υποψηφιότητα στις Σέρρες και να κάνει και επιθετική ομιλία στην περιοχή, βάλλοντας κατά του Κώστα Καραμανλή, του πρώην υπουργού Μεταφορών που είναι εκ νέου υποψήφιος στον Νομό Σερρών, προκάλεσε, έμαθα, και εσωτερικές γκρίνιες. Γιατί; Διότι η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα συσπείρωσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Δεν το λες και έξυπνη κίνηση.
Πρετοιμασίες στο Προεδρικό
Βαψίματα, όπως πληροφορούμαι, έχουμε στο Προεδρικό Μέγαρο, οι χώροι του οποίου φρεσκάρονται εν όψει και της κινητικότητας που αναμένεται την επαύριον των εκλογών. Βλέπετε, μας περιμένουν οι διερευνητικές εντολές και στην Ηρώδου Αττικού θα μπαινοβγαίνουν επί μέρες πολιτικοί αρχηγοί, δημοσιογράφοι (και τηλεοπτικές κάμερες).
Ο Ανδρουλάκης τα έβαλε με τον Βαρουφάκη
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν βάλει στο στόχαστρο μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο νέος αγαπημένος των επιτελών του Νίκου Ανδρουλάκη ακούει στο όνομα Γιάνης Βαρουφάκης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 προκαλεί εκνευρισμό στο ΠαΣοΚ, που διαφωνεί οριζοντίως και καθέτως με τις πολιτικές του θέσεις και έχει αποκλείσει κάθε περίπτωση συνεργασίας μαζί του. «Δεν θα μπω σε μια κυβέρνηση με τον άνθρωπο που έπαιξε την Ελλάδα στα ζάρια» ακούγεται να λέει συχνά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη όμως έχουν παρατηρήσει κάτι άλλο και άρχισαν να ανησυχούν. Οτι η «αντισυστημική τρέλα» που πουλάει ο Βαρουφάκης δείχνει να έχει απήχηση στο νεανικό κοινό, στο οποίο στοχεύει και η Χαριλάου Τρικούπη.
Τους κοψοχόλιασε ο Καραμανλής, αλλά…
Το «σίριαλ» Καραμανλή εξελίσσεται σε δύο μέτωπα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ και ως προς αυτό οι εκλογές φαίνεται ότι θα είναι μια λύτρωση. Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, εδώ και εβδομάδες καλλιεργείται η αίσθηση ότι έπειτα από την αναστάτωση που προκλήθηκε με τη δήλωση αποστασιοποίησής του προ μηνών η ένταση με το Μέγαρο Μαξίμου έχει κοπάσει ή ότι, τέλος πάντων, έχει συμφωνηθεί ατύπως ένα μορατόριουμ. Σε αυτό συνέβαλε και η λήξη της εκκρεμότητας στο άλλο μέτωπο, με την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις Σέρρες. Κομβικής σημασίας ημερομηνία θεωρήθηκε για κάποιον λόγο η 9η Μαΐου. Για την ημέρα αυτή είναι προγραμματισμένη η ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο για την επέτειο υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ και με ομιλητές τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Στο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκδήλωση και επιμένουν ότι το μήνυμα που θα σταλεί είναι «όλα καλά» και όλοι αγαπημένοι στη ΝΔ, αν και όλοι ξέρουν ότι κάπως διαφορετικά είναι τα πράγματα. Εν όψει αυτών, προ ημερών δημιουργήθηκε μια ανησυχία, όταν έγινε γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα απουσίαζε για άγνωστο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό για ιδιωτικούς λόγους. Μαθαίνω όμως και επιβεβαιώνεται από τα πέριξ της Παναγή Κυριακού ότι πράγματι ο Κώστας Καραμανλής θα είναι στο Ζάππειο και θα μιλήσει. Να ηρεμήσουν και στο Μαξίμου, να ησυχάσουμε κι εμείς.
Ισως να προσέξατε ότι στα ψηφοδέλτια των κομμάτων υπάρχουν λαμπροί επιστήμονες, ισχυρά κομματικά στελέχη, φίλοι αρχηγών και καθηγητές Ιατρικής, επιδημιολόγοι, εντατικολόγοι και λοιποί που έγιναν γνωστοί από τις εμφανίσεις τους στα τηλεπαράθυρα την περίοδο της πανδημίας. Εκείνον όμως που δεν είδατε ήταν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (φωτογραφία), εκείνον που κάθε απόγευμα στις 6, κατά τους δύσκολες μήνες του υποχρεωτικού εγκλεισμού, μας συντρόφευε από τηλεοράσεως, μας έδινε με νηφαλιότητα θάρρος, ελπίδα και επιστημονικά στοιχεία. Δεν εξαργύρωσε τη δουλειά του. Συνεχίζει και την κάνει, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μπορεί να ενόχλησε κάποιους, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν «ο Σωτήρης του Πρωθυπουργού» και τον λοιδόρησαν επειδή έκριναν ότι ταυτίστηκε με την στρατηγική της κυβέρνησης. Το ίδιο και όταν ήρθε σε αντίθεση με στελέχη της ΝΔ, τολμώντας να πει πως υπάρχει πρόβλημα στις Εντατικές. Η αλήθεια είναι ότι του έγιναν προτάσεις για να «κατέβει» στην πολιτική, αλλά τις απέρριψε όλες. Και αν ρωτάτε πού είναι σήμερα, η απάντηση είναι μία: Βρίσκεται στο Αττικό Νοσοκομείο. Κοιτάζει τους ασθενείς του, κάνει την έρευνά του, σώζει όσες ζωές μπορεί να σώσει, κάνει προφανώς και λάθη. Αλλά δεν «τρύπωσε» στο ψηφοδέλτιο κανενός κόμματος.