Ιστορίες από τις άγριες ημέρες στο Αιγαίο

Η ιστορία με το ελληνικό «στελθ» υποβρύχιο, από αυτά που τα ονομάζουν «αόρατα», το οποίο βρέθηκε (με διαταγή Φλώρου) κάτω από τουρκικό πολεμικό και παρακολουθούσε με τα σόναρ και το περισκόπιό του κάθε κίνησή του, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί.

Τώρα που έχουν ηρεμήσει τα πράγματα στο Αιγαίο, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούς συζητήσεις ανώτατων αξιωματικών που θυμούνται ιστορίες από τις μέρες (και τις νύχτες) έντασης που έζησαν τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιες από αυτές – εξαιρετικά ενδιαφέρουσες έχω να πω – ακούστηκαν και στο περιθώριο των τελετών παράδοσης – παραλαβής που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.  Ανθρωπός μου ήταν εκεί και μου τις μετέφερε. Ιστορίες με το «Oruc Reis» και το πόσο κοντά τότε φθάσαμε στο «μη περαιτέρω», όταν είχε βγει για έρευνες. Ακουσε, μεταξύ άλλων, την ιστορία με το ελληνικό «στελθ» υποβρύχιο, από αυτά που τα ονομάζουν «αόρατα», το οποίο βρέθηκε (με διαταγή Φλώρου) κάτω από τουρκικό πολεμικό και παρακολουθούσε με τα σόναρ και το περισκόπιό του κάθε κίνησή του, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν με διάφορα ανθυποβρυχιακά μέσα να το εντοπίσουν, πλην όμως ματαίως, την ώρα μάλιστα που ένα δικό τους υποβρύχιο είχε εγκλωβιστεί στα βαθιά νερά του Αιγαίου.

***

Ακουσε επίσης την ιστορία με τα δεκάδες «φορτωμένα» μαχητικά αεροσκάφη και τους πιλότους τους στα πιλοτήρια, αλλά και εκείνη με το υποβρύχιο – επίσης τύπου «Παπανικολής» – που βρισκόταν κοντά σε… αδιαβάθμητη περιοχή και τον κυβερνήτη του έτοιμο να παρέμβει εάν χρειαζόταν. Ηταν τόσο καλά σχεδιασμένη η συγκεκριμένη αποστολή, αλλά και τόσο μεγάλη η επιμονή των Τούρκων για να το εντοπίσουν χωρίς να τα καταφέρνουν, που όταν κάποια στιγμή δόθηκε εντολή από το ΓΕΕΘΑ στον κυβερνήτη του να αναδυθεί κοντά στο λιμάνι του Καστελλορίζου, «απέναντι» θα πρέπει να αισθάνθηκαν μεγάλη ανακούφιση.

Υστερα ήρθαν οι καταστροφικοί σεισμοί του περυσινού Φεβρουαρίου στη γειτονική χώρα και η αρχή ενός νέου μορατόριουμ, που συνεχίζεται έως σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα να ηρεμήσουν τόσο τα νερά ώστε να μη γίνει ούτε καν η «ναυμαχία» της μαύρης τσιπούρας γύρω από τα Ιμια. Οπως επί δεκαετίες γινόταν.

Εντονο παρασκήνιο με τη Φον ντερ Λάιεν

Απομένουν λιγότεροι από πέντε μήνες ως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, αλλά η κινητικότητα στο παρασκήνιο χτύπησε κόκκινο. Οχι μόνο για τις λίστες των ευρωεκλογών, αλλά και επειδή το χρονοδιάγραμμα συμπίπτει με τις αποφάσεις για την επόμενη ηγεσία της ΕΕ και τον/την επικεφαλής της Επιτροπής. Προφανώς το «μεγάλο ερώτημα» είναι τι θα πράξει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οσοι έχουν εικόνα για τα όσα εκτυλίσσονται σε γραφεία των Βρυξελλών (και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών), επιμένουν ότι η UVDL θα διεκδικήσει και δεύτερη θητεία. Πρόσωπο-κλειδί της όλης ιστορίας θα είναι ο Μπγιορν Ζάιμπερτ, ο στενότερος συνεργάτης και εξ απορρήτων σύμβουλός της. Οι κινήσεις του θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, για να αποκωδικοποιηθούν οι εξελίξεις. Με την ευκαιρία, να σας πληροφορήσω ότι η Ούρσουλα συναντήθηκε την Πέμπτη στο Νταβός και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να ζητήσει τη στήριξή του. Θα την έχει.

Aξέχαστo weekend στου Στέφανου

Ροτόντες γύρω από το αναμμένο τζάκι, μπουφές (και για vegan), διάλειμμα για τσιγάρο, αλλά στην αυλή και πολλή κουβέντα για το «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Ονειρο» περιελάμβανε το πρόγραμμα του τριημέρου στις Σπέτσες. Που συνεχίζεται και σήμερα. Φαντάζομαι ότι οι αναμνήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το ξεχωριστό weekend που τους επιφύλαξε ο Στέφανος Κασσελάκης θα τους μείνουν αξέχαστες. Ενώ αν συνεδρίαζαν στη Λάρισα, στον Εβρο ή στον Βόλο…

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του κ. Κασσελάκη να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων με τους βουλευτές του φαίνεται ότι θα επιτευχθεί. Οπως και το να πέσουν λιγάκι οι τόνοι της γκρίνιας, της μουρμούρας, των ενστάσεων. Εξ ου και η φροντίδα που επιφύλαξε στους καλεσμένους του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πνεύμα στο οποίο έγιναν οι συζητήσεις: με ελεύθερο διάλογο, χωρίς σφιχτές διαδικασίες, με τα λάπτοπ ανοιχτά για σημειώσεις, με παρεμβάσεις κ.λπ., κ.λπ. Πολιτισμένα πράγματα.

Η «Υδρα», τα «Ψαρά» και οι παραιτήσεις

Η παραίτηση 17 μελών του πληρώματος (αξιωματικών και υπαξιωματικών) από μια φρεγάτα δεν είναι συνηθισμένη υπόθεση. Και μάλιστα από τη φρεγάτα «Υδρα» που είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί σε λίγες ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα, μετέχοντας στη διεθνή αποστολή «Prosperity Guardian» εναντίον των επιθέσεων των Χούθι.

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως; Το Πολεμικό Ναυτικό, όπως πληροφορούμαι, που επιχείρησε να διασκεδάσει την όλη υπόθεση, επιβεβαίωσε αφενός την είδηση, αφετέρου όμως επεσήμανε ότι οι 17 παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια όλου του 2023 (και όχι τώρα) «σε αναζήτηση άλλης επικερδούς εργασίας». Κι ότι το υπουργείο Αμυνας δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα αποστείλει στην Ερυθρά Θάλασσα τη φρεγάτα «Υδρα» ή τη φρεγάτα «Ψαρά». Εγώ εδώ να σημειώσω ότι μπορεί το υπουργείο να μην έχει αποφασίσει ποια φρεγάτα θα στείλει, αλλά οι πληροφορίες μου λένε ότι μόνον τη μία έως τώρα έχουν εξοπλίσει με σύγχρονα συστήματα αεραμύνης (anti-drone και Phalanx). Και αυτή είναι η φρεγάτα «Υδρα».

***

Το 2021, μετά από αίτημα της Σαουδικής Αραβίας, είχε σταλεί στο Ριάντ μια συστοιχία ελληνικών πυραύλων Patriot για την προστασία κυρίως των εκεί πετρελαιοπηγών από τις επιθέσεις των Χούθι. Εχουν περάσει τρία χρόνια και μαθαίνω ότι προσφάτως ανανεώθηκε η παρουσία της συστοιχίας εκεί έως τον Νοέμβριο. Να σημειώσω ότι μαζί με το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot βρίσκονται και 120 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που γνωρίζουν άριστα πώς να το χειρίζονται.

Οι Σαουδάραβες εκφράζουν συχνά ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα για το γεγονός, ενώ πρόσφατα έγινε και επίδειξη των δυνατοτήτων της συστοιχίας στους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Αμυνας Νίκο Δένδια που επισκέφθηκαν την περιοχή. Κάπως έτσι η Ελλάδα αποκτά εκτόπισμα.

Αγωγές εκφοβισμού

Οταν μιλάμε για ελευθερία του Τύπου, θα πρέπει να επισημανθούν και τούτα: Οι εννέα μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου εξέδωσαν ανακοινώσεις υπέρ των δημοσιογράφων και καταδίκασαν τις αγωγές που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης εις βάρος δημοσιογράφων που ερεύνησαν και ερευνούν την υπόθεση των υποκλοπών καλώντας τον να τις αποσύρει. Οι οργανώσεις αυτές υποστηρίζουν επίσης ότι οι αγωγές εναντίον δημοσιογράφων αποσκοπούν στην καθυστέρηση της διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών.

Τα αρχαία της Ατλάντα

Πηγή μου από το Μουσείο Μάικλ Κάρλος του Πανεπιστημίου Εμορι στην Ατλάντα των ΗΠΑ με προδιαθέτει για σημαντικές εξελίξεις σχετικά με επαναπατρισμούς παρανόμως εξαχθέντων αρχαιοελληνικών θησαυρών. Κι αυτό επειδή αύριο αναμένεται στην Ατλάντα κοινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Ράβι Μπελαμκόντα και τον διευθυντή του Μουσείου Χένρι Κιμ.

Η πηγή κάνει λόγο για σύναψη «πολιτιστικής συνεργασίας» μεταξύ της Ελλάδας και του Μουσείου. Θυμίζω ότι στη συλλογή του περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις ελληνικές αρχαιότητες, προϊόντα λαθρανασκαφής και παράνομης εξαγωγής από την Ελλάδα, οι οποίες διεκδικούνται από το 2007: ένα μαρμάρινο άγαλμα της μούσας Τερψιχόρης (4ος-2ος αι. π.Χ.), μια μινωική πήλινη λάρνακα (14ος αι. π.Χ.) και ένα γιγαντιαίο ροδιακό πίθο (650-600 π.Χ.). Μια τέταρτη, αττικό επιτύμβιο ανάγλυφο του 4ου αιώνα π.Χ., ταυτοποιήθηκε πέρυσι, όπως αποκάλυψαν τότε «ΤΑ ΝΕΑ», από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσιρογιάννη, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την Παράνομη Διακίνηση Αρχαιοτήτων της έδρας της UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το ρήγμα μεταξύ Πολιτείας Εκκλησίας για το γάμο των ομόφυλων και την τεκνοθεσία

Πόσο βαθύ μπορεί να είναι το ρήγμα μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας που θα προκαλέσει η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια; Διότι μπορεί οι ισορροπίες που τηρούνται – όπως έδειξε και το μυστικό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και διαλόγου, ωστόσο οι διαφωνίες της Ιεραρχίας και οι πιέσεις των μητροπολιτών είναι μεγάλες.

διο

Η έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου (για μεθαύριο) αντανακλά τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις που φτάνουν στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έχει δηλώσει ότι «την ελευθερία του ανθρώπου τη δέχομαι», αλλά «το να μου αλλάξει τον τρόπο ζωής δεν το επιτρέπω», ζήτησε όμως και δημοψήφισμα, για να εισπράξει την κυβερνητική απάντηση ότι στην Ελλάδα τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα.

Εχω την αίσθηση ότι αυτό που ενοχλεί τον επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι η τεκνοθεσία και όχι η συμβίωση. Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που η Εκκλησία θα βρεθεί απέναντι σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση. Το ίδιο είχε γίνει στον πολιτικό γάμο, στην καύση των νεκρών κ.λπ. Ομως η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία και η Βουλή νομοθετεί. Με σεβασμό πάντα στη διαφορετική άποψη, αλλά Πολιτεία και Εκκλησία δεν… συγκυβερνούν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.