Για τα προεκλογικά, σας ενημερώνω συνεχώς και αδιαλείπτως. Για τα εκλογικά, σας έχω προϊδεάσει.

Γι’ αυτό θα σας πάω στα μετεκλογικά, και πιο συγκεκριμένα στην ώρα για τρεις σημαντικές αποφάσεις που θα σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ή μάλλον για 2+1, όχι επειδή θέλω να σας ασκήσω στην υψηλή τέχνη της αριθμητικής, αλλά επειδή η τελευταία από αυτές έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και νόημα.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά, εκκινώντας από το πρόσωπο που θα καλύψει τη θέση του Έλληνα επιτρόπου. Αν και ο Μαργαρίτης Σχοινάς αρχικώς θεωρούνταν «φαβορί», δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα παραμείνει, αφενός επειδή η ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει κλειδώσει, αφετέρου επειδή στο παρελθόν δεν έχει μετρήσει Έλληνας επίτροπος δύο θητείες. Από εκεί κι έπειτα, «παίζουν» διάφορα ονόματα.

Όπως, για παράδειγμα, του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος όμως εκτιμώ ότι μάλλον θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, του Θοδωρή Σκυλακάκη, που είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, ενώ από κάποια μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ακούγονται διάφορα σενάρια, λιγότερο ή περισσότερο ευφάνταστα (π.χ. Νίκη Κεραμέως), που εμπλέκουν έως και τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

***

Η δεύτερη απόφαση αφορά τον ανασχηματισμό, ο οποίος μπορεί στην επίσημη γλώσσα του Μαξίμου να αποκαλείται «διορθωτικές κινήσεις», αλλά πρόκειται ακριβώς περί αυτού. Εδώ να σας πω ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, με «θύματα» υπουργούς στους οποίους αποδίδονται ευθύνες επιτελικά για δυσλειτουργίες και άλλες αβαρίες της κυβερνητικής μηχανής. Και έχω δυο-τρεις υπόψη μου, που θα πρέπει να προετοιμάζονται.

***

Και τώρα θα καταλάβετε γιατί άφησα για το τέλος την απόφαση «+1». Αφορά την επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εν προκειμένω, η ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου παραμένει το πιθανότερο σενάριο. Ωστόσο, σε διάφορες  συζητήσεις (πάλι εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ) έχουν πέσει δύο ονόματα, και συγκεκριμένα του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Τέλος, υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που όμως μπαίνουν (σχεδόν) παραδοσιακά σε αυτές τις περιπτώσεις.

***

Περιμένει στη γωνία…

Μένω στον Αντώνη Σαμαρά, επειδή αναμένει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με μεγαλύτερη αγωνία από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι συνομιλητές του αυτές τις ημέρες είναι πολλοί και διαπιστώνουν με ευκολία ότι αν τυχόν γίνει καμία «στραβή» και το ποσοστό της ΝΔ είναι κάτω από το 33%, όπου έβαλε τον πήχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή ακόμα χειρότερα κάτω από το 30%, τότε δεν θα μείνει απαθής. Σε ποια βάση; Σε αυτή που υποστηρίζει – λένε – ότι ο Μητσοτάκης έχει αλλοιώσει τον δεξιό χαρακτήρα του κόμματος και αυτό πρέπει να σταματήσει.

Όπως μάλιστα έχει ακουστεί να λέει ο πρώην πρωθυπουργός: «Εγώ πήρα 25% έχοντας απέναντί μου τον Τσίπρα και τέσσερα χρόνια μνημόνιο στην πλάτη. Αν αυτός (σ.σ.: ο Πρωθυπουργός) πάρει 29% σε αυτές τις συνθήκες, δεν θα υπάρχει θέμα;». Για να καταλάβετε, ο Σαμαράς μαθαίνω ότι θεωρεί λάθος ακόμα και το ότι ο Μητσοτάκης βγήκε να στηρίξει τόσο ανοιχτά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πολλά τα ζητήματα και μεγάλη η παρασκηνιακή κινητικότητα.

***

Φλόγα στο… ψύχος

Οχι μόνο δεν ήλθε ο Μακρόν στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αλλά δεν ήρθε, όπως είχαν πει οι Γάλλοι, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ στην τελετή παράδοσης της Φλόγας. Κι όμως, εδώ στην Αθήνα τον περίμεναν τον Γάλλο ΥΠΕΞ. Μου λένε μάλιστα ότι είχε κλειστεί και ραντεβού με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ίσως για να δοθούν κάποιες «εξηγήσεις», για θέματα που φαίνεται να δυσαρέστησαν τον Μακρόν (Ουκρανικό, εξοπλιστικά κ.λπ.). Το αποτέλεσμα; Και από ελληνικής πλευράς, στην τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η επίσημη εκπροσώπηση ήταν «χαμηλών τόνων». Ωστόσο, παρά τις απουσίες, η τελετή ήταν λαμπρή, και αυτό οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι πρωταγωνίστησε η Νάνα Μούσχουρη.

***

Οι δήμαρχοι δεν τρέχουν

Η μεγάλη μάχη για να είναι το ΠαΣοΚ στην «όχθη των νικητών» το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα δοθεί στα αστικά κέντρα, και εκεί η Χαριλάου Τρικούπη, για να καταγράψει άνοδο, πρέπει να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις της στην Αυτοδιοίκηση. Χάρης Δούκας και Στέλιος Αγγελούδης θα κληθούν να σηκώσουν τα τηλέφωνα, να βγουν στον δρόμο και να βάλουν μπροστά τους μηχανισμούς τους. Κάτι που μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει, καθώς αμφότεροι νίπτουν τας χείρας τους. Οπως μου μετέφερε κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, οι δύο δήμαρχοι συμπεριφέρονται περίπου σαν «πρίγκιπες», είναι διαθέσιμοι αλλά μόνο για… φωτογραφίες και όχι για κινήσεις ουσίας. Κάτι που προκαλεί ανησυχία, αλλά και αμηχανία στο πράσινο διευθυντήριο.

***

Κρουαζιέρες και φουρτούνες

Αρεσε στον Στέφανο Κασσελάκη η περιοδεία στο Αιγαίο με το ενοικιαζόμενο σκάφος. Προφανώς στη βάση των αποτελεσμάτων της, από την επαφή με τον κόσμο. Γι’ αυτό, μετά την περιοδεία των 10 ημερών στα νησιά του Αιγαίου, ετοιμάζεται, μαθαίνω, και για τα νησιά του Ιονίου, αλλά μετά την Κυριακή του Θωμά.

Στη στεριά τα πράγματα είναι πάντως πιο δύσκολα, αφού η δυστοκία να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπόμνημα εντός προθεσμιών κατά της συμμετοχής των «Σπαρτιατών» στις ευρωεκλογές – στάση που εξήρε ο Στίγκας – πυροδότησε γκρίνιες και μουρμούρες. Αλλά και κάτι άλλες απόψεις του προεδρικού εξαδέλφου προκάλεσαν «ανατριχίλα» σε κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να αναφέρω ότι ο εξάδελφος πρώτευσε στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών στα Χανιά, «βιλαέτι» του Παύλου Πολάκη, κάτι που πυροδότησε διάφορα υπόγεια σενάρια για τη μοναδική έδρα του κόμματος στον νομό…

***

Ο Αρχιεπίσκοπος «έβαλε πλάτη»

Η κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Δήλεσι Βοιωτίας, σε δομές της Εκκλησίας, ήταν μια κίνηση συμβολική που δείχνει την αμοιβαία διάθεση επαναπροσέγγισης μετά την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Γεγονός αποτελεί ότι ο κ. Ιερώνυμος «έβαλε πλάτη» στο θέμα καταδικάζοντας τα περιστατικά βίας και αποδοκιμασιών. Τι μαθαίνω τώρα; Ότι Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος θα ξαναβρεθούν τη Μεγάλη Πέμπτη στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ την επομένη ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για την Τήνο, όπου θα περάσει το Πάσχα. Θα προηγηθεί αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, Υπουργικό Συμβούλιο και τη Μεγάλη Τετάρτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

***

Το μυστήριο με το ξυλόλιο στα Τέμπη

Λίγο μετά το Πάσχα μαθαίνω ότι αναμένεται το πόρισμα καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με τα αίτια της φονικής έκρηξης στα Τέμπη. Την ίδια ώρα νέα ερωτήματα φαίνεται να απασχολούν νομικούς και τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών των θυμάτων, αλλά και τις δικαστικές αρχές. Το πρώτο από αυτά αφορά την ανίχνευση ξυλολίου σε επτά διαφορετικά σημεία του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Το ξυλόλιο αρχικά συνδέθηκε με το «λιώσιμο» – από τις υψηλές θερμοκρασίες – των βαφών των βαγονιών και των υλικών για εξαφάνιση των γκράφιτι. Με τους πραγματογνώμονες να ανταπαντούν ότι: α) δεν έχει παρατηρηθεί αφενός αλλοίωση της βαφής των συρμών και κυρίως ότι β) το ξυλόλιο βρέθηκε σε 3-4 σημεία, όπου δεν υπήρχε κοντά κανένα βαγόνι, επαναφέροντας το ερώτημα αν το ξυλόλιο προέρχεται από ενδεχόμενη παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία.

Την ίδια ώρα ζητείται να επιταχυνθούν οι έρευνες του Γενικού Χημείου του Κράτους για τυχόν ανίχνευση ουσιών σε μεγάλους όγκους χωμάτων που μεταφέρθηκαν άρον-άρον σε ιδιωτικό χώρο, στο πλαίσιο της εκχέρσωσης του χώρου για την οποία διεξάγεται ήδη δικαστική έρευνα.

***

Οι εν υπνώσει διατάξεις και τα γρήγορα αντανακλαστικά

Τα γρήγορα θεσμικά αντανακλαστικά του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, όταν εκδηλώθηκε το αδιανόητο επεισόδιο με τη βιαιοπραγία Φλώρου κατά Γραμμένου στο πλατύσκαλο της αίθουσας της Ολομέλειας, ενεργοποίησαν διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής και του Ποινικού Κώδικα που είτε βρίσκονταν εν υπνώσει είτε δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ! Το αυτόφωρο κακούργημα της βιαιοπραγίας κατά βουλευτή που προβλέπει το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα πρωτοεφαρμόστηκε στην περίπτωση Φλώρου.

Ετσι οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ και στην Ευελπίδων με χειροπέδες. Αλλά και η κράτησή του από τη φρουρά της Βουλής κατ’ εντολή Τασούλα, ο 15ήμερος αποκλεισμός του από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η περικοπή της μισής βουλευτικής αποζημίωσης «έδεσαν» τον «νταή» πρώην «Σπαρτιάτη», ασχέτως αν δέχθηκε, όπως επιμένει, χυδαία υβριστική επίθεση από το θύμα του. Οι τραμπουκισμοί και οι εικόνες ντροπής που είδαμε στον Ναό της Δημοκρατίας έδειξαν ότι η τοξικότητα και η πλειοδοσία σε κραυγές και λαϊκίστικες κορόνες στα άκρα δεξιά της Βουλής δημιουργούν το σαθρό πεδίο έκφρασης των πλέον ειδεχθών πράξεων και συμπεριφορών.