Μια ειδική, εμπιστευτική αποστολή ανατέθηκε στην υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αμέσως μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ. Αναχωρεί εντός της εβδομάδας για την Ουάσιγκτον για να συναντήσει γερουσιαστές και συνεργάτες της κυβέρνησης Τραμπ, αφού, όπως λέει, είναι καλύτερα για τα εθνικά μας συμφέροντα να τους συναντήσεις προτού σχηματίσουν κυβέρνηση, παρά μετά, για να τους αναπτύξεις τις δικές μας θέσεις.

***

Η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών έχουν διαχρονικά μια πολιτική διακομματικής προσέγγισης με την Ουάσιγκτον. Ετσι δεν πρόκειται να υπάρξουν όλο αυτό διάστημα, έως τις 20 Ιανουαρίου που θα ορκιστεί πρόεδρος ο Τραμπ, μόνο οι συναντήσεις με τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και συναντήσεις με τους ηττημένους Δημοκρατικούς, δηλαδή με τα περιβόητα και πανίσχυρα think tanks των Δημοκρατικών, γιατί, όπως λένε διπλωματικές πηγές, σε δυόμισι χρόνια που θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές πολλά μπορεί να αλλάξουν στο Κογκρέσο.

Το ίδιο έγινε και στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Την ώρα που οι Δημοκρατικοί του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις γιόρταζαν τη νίκη τους επί του Τραμπ, έλληνες διπλωμάτες, με την εμπειρία και τις γνώσεις που είχαν ως μέλη της διπλωματικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, είχαν συναντήσεις με τους τότε ηττημένους Ρεπουμπλικανούς (και τους επιτελείς του Τραμπ) επιχειρώντας να κτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.

***

Και κάτι ακόμα. Η αποστολή της υφυπουργού στην Ουάσιγκτον ολοκληρώνεται με τις συναντήσεις που θα έχει με το μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού από την 1η Ιανουαρίου η χώρα μας αναλαμβάνει αυτό το πόστο.

Παράλληλα θα υπάρξουν επαφές με επιφανείς της Ομογένειας που, πέραν των έξι γερουσιαστών που έχουν εκλεγεί, μπορούν να βοηθήσουν. Ενδεικτικά μου είπαν για τον Μιχάλη Αμοιρίδη, πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, ή τον Πολ Αλιβιζάτο, πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Σικάγου, καθώς και το ζεύγος Ντιν και Νταϊάνα Μητρόπουλος, οι οποίοι μαζί με άλλους ομογενείς προσφέρουν στην εθνική υπόθεση.

Μάλιστα ο εκατομμυριούχος Ντιν Μητρόπουλος χρηματοδότησε προσφάτως μια ταινία για το 1821 με τίτλο «Ο Βράχος της Ελευθερίας» που προβάλλεται σε Πολιτείες των ΗΠΑ. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί η προσπάθεια που άρχισε από το υπουργείο Εσωτερικών και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την αναζήτηση των ελληνόπουλων (όσων ακόμα βρίσκονται εν ζωή) που υιοθετήθηκαν στις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να τους αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια.

***

Μια απαρατήρητη σύσκεψη

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός ότι η Αννα Διαμαντοπούλου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ Κώστας Τσουκαλάς συναντήθηκαν την Τρίτη στη Βουλή με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, πολιτικό και καθηγητή Χρήστο Ροζάκη. Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που σημειώθηκε πριν από την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στη χώρα μας.

Προφανώς και αυτή η επίσκεψη ήταν στο τραπέζι του διαλόγου των Τσουκαλά – Διαμαντοπούλου – Ροζάκη, άλλωστε μην ξεχνάμε πως ο Χρήστος Ροζάκης ξέρει τα ελληνοτουρκικά όσο ελάχιστοι. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι πως τον Αύγουστο ο Χρήστος Ροζάκης είχε «αδειάσει» το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την Κάσο, ενώ την Πέμπτη σε ραδιοφωνική του παρέμβαση διαφώνησε με την τακτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.

Πάντως από το ΠαΣοΚ τηρούν σιγή ασυρμάτου και δεν λένε τίποτα για όσα ειπώθηκαν στην κλειστή αυτή σύσκεψη. Και βεβαίως δεν λένε τίποτα γιατί ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης δεν μετείχε στη σύσκεψη αυτή.

***

Στον επόμενο τόνο ανασχηματισμός

Πάμε τώρα στα ενδότερα της κυβέρνησης, που όταν «χωνευτεί» (που λέει και ο Ιλον Μασκ) το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η πολιτική ρουτίνα θα επανέλθει στους ρυθμούς της, έστω και με νέα δεδομένα. Και πιθανότατα όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να το «πάρουν» κάπως αλλιώς.

Τώρα, τι θα σημάνει αυτό, εξαρτάται από τον καθένα και τις δυνατότητες ελιγμών και προσαρμογών. Σε αυτό το πλαίσιο και στα καθ’ ημάς, η πολιτική συζήτηση των προσεχών εβδομάδων θα περιλάβει (πιθανώς) και ολίγη από Αντώνη Σαμαρά, στον απόηχο της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν και εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, προεδρολογία και αμέσως μετά ανασχηματισμό και (πιθανώς) την καθιερωμένη πρόωρη εκλογολογία. Α, μην ξεχάσω και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη σκέψη πως εάν δεν ψηφιστεί, όποτε κι αν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, για δεύτερες εκλογές (όποτε αποφασίσει η κυβέρνηση να γίνουν).

***

Πότε και πώς ακριβώς θα εξελιχθούν αυτά, δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά. Μπορώ όμως να πω κάποια πράγματα που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία για τα υπουργεία που είναι πιθανόν να αλλάξουν οι επικεφαλής. Το πρώτο στον κατάλογο του Πρωθυπουργού μαθαίνω ότι είναι το Υποδομών και Μεταφορών.

Μεταξύ όλων των άλλων και για έναν ειδικό λόγο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται ότι έχει εκτεθεί προσωπικά στο συγκεκριμένο πεδίο, αφού τον έτρεχαν επανειλημμένως και αξημέρωτα στα αμαξοστάσια να διαφημίζει τα κατορθώματα της κυβέρνησης στις δημόσιες συγκοινωνίες, που όμως κανένας πολίτης δεν διαπιστώνει. Και μου λένε με βεβαιότητα ότι τα έχει «μαζεμένα» με την ηγεσία του υπουργείου.

***

Το άλλο υπουργείο που πιθανότατα θα αλλάξει αφεντικό μαθαίνω ότι είναι το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού ο κ. Σκυλακάκης προορίζεται για κάποια άλλη θέση, αλλά μετά την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας, σε πιθανό ανασχηματισμό.

Μου λένε επίσης ότι εκτός υπουργείου Πολιτικής Προστασίας είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί και ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ αλλαγή, παρά το όσα έχουν ακουστεί, δεν πρόκειται να γίνει στο Εξωτερικών, καθώς ο Γ. Γεραπετρίτης ετοιμάζεται για… τρία Ανώτατα Συμβούλια, με Κύπρο, με Σαουδική Αραβία και αρχές του νέου έτους με Τουρκία. Προς το παρόν, αυτά.

Σίγουρα, όσο θα πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού θα έχουμε και πολλά άλλα. Ομως κάθε πράγμα στον καιρό του. Προέχει το ξεμπέρδεμα με την Προεδρία της Δημοκρατίας.

***

Η «υπέρβαση» του αυστηρού Φιντάν

Τι άνθρωπος είναι ο Χακάν Φιντάν; ρώτησα ένα από τα μέλη των αντιπροσωπειών που μετείχαν στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών. Στην αρχή, αφού μου υπενθύμισε ότι χρημάτισε αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, αρχηγός της περιβόητης ΜΙΤ, μου είπε ότι είναι «πολύ δομημένος», δεν φεύγει καθόλου από το πρόγραμμα, σοβαρός, σπάνια χαμογελά και επιμένει σε αυτό που πιστεύει.

Η μοναδική φορά, στις λίγες ώρες που έμεινε στην Αθήνα, που βγήκε έξω από το πρόγραμμά του ήταν το τετ α τετ με τον Γεραπετρίτη. Αντί να διαρκέσει μία ώρα, όπως προγραμματίστηκε, διήρκεσε δύο ώρες και μέσα σε αυτές τα συζήτησαν όλα: ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Ουκρανία, εκλογή Τραμπ, Γάζα και Μέση Ανατολή, ανθρωπιστικούς διαύλους και άλλα. Εμειναν οι δύο υπουργοί μόνοι τους συνομιλώντας πολλή ώρα, κάτι που προκάλεσε εντύπωση.

Ακόμα και στο γεύμα στον Διόνυσο οι Γεραπετρίτης και Φιντάν θέλησαν να καθίσουν ξεχωριστά από τα υπόλοιπα μέλη των αντιπροσωπειών τους και συνομιλούσαν συνεχώς, χωρίς συνεργάτες, χωρίς μεταφραστές, χωρίς κάμερες της τηλεόρασης, τρώγοντας το αργοψημένο αρνάκι με πατάτες και μελιτζάνες που τους πρόσφεραν. Συμφώνησαν, ωστόσο, ότι διαφωνούν για το εύρος της συζήτησης, για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο οι προσπάθειες δεν σταματούν και θα συνεχιστούν στην επόμενη συνάντηση των δύο υπουργών, αφού, όπως και οι δύο είπαν, στόχος είναι να παραμείνουν οι δίαυλοι ανοικτοί και τα νερά ήρεμα.

***

Λάτρης των αριθμών και των αλγορίθμων και άριστος εκλογολόγος, με θητεία στον αυτοδιοικητικό χώρο (επί δημαρχίας Καμίνη), όπως και στο υπουργείο Εσωτερικών από την εποχή του ΓΑΠ, ο Θοδωρής Λιβάνιος βρέθηκε στην πορεία του χρόνου να είναι ένα από τα πιο έμπιστα στελέχη που έχει δίπλα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα πέτρινα μνημονιακά χρόνια.

Επιφορτισμένος σήμερα ως υπουργός Εσωτερικών με το καθήκον να προωθήσει μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, φέρνει τα πάνω κάτω στον τρόπο ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών προκαλώντας αιφνιδιασμό στην ΚΕΔΕ: εκλογές σε έναν γύρο (με δύο φάσεις, για την περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν θα συγκεντρώνει το 50%+1), ηλεκτρονική ψηφοφορία, κήρυξη πρόωρων εκλογών, ορισμός υποψήφιων συμβούλων δίχως σταυρό κ.λπ.

Η προηγούμενη φορά που η ΝΔ άλλαξε τον αυτοδιοικητικό εκλογικό καταστατικό χάρτη ήταν το 2021 για να ανατρέψει τους «πειραματισμούς» που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δύο χρόνια μετά και ενώ μεσολάβησαν οι εκλογές του Οκτωβρίου 2023, ο κ. Λιβάνιος εισηγείται έναν ριζικά νέο τρόπο ανάδειξης των δημάρχων και των περιφερειαρχών προκαλώντας «τρικυμία» στον αυτοδιοικητικό χώρο, ο οποίος αναζητεί πόρους και αρμοδιότητες, αναλαμβάνοντας ένα προσωπικό πολιτικό ρίσκο. Το σχέδιο το ετοίμασαν με απόλυτη μυστικότητα με τον Πρωθυπουργό και όταν το παρουσίασαν αιφνιδίασαν τους πάντες, ακόμα και υπουργούς.