Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες που η πιο απόρρητη υπηρεσία της χώρας, η ΕΥΠ, απευθύνεται σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για έλεγχο των τηλεφωνικών συσκευών τους. Η πρώτη φορά ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν με επείγον σήμα της η ΕΥΠ (το οποίο μάλιστα είχε διαρρεύσει) προειδοποιούσε τα κυβερνητικά στελέχη ότι «οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες – καθώς και η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης επικοινωνίας – δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς και αδιάβλητες».
Αυτή τη φορά όμως δεν υπήρξε «επείγον σήμα», αλλά τηλεφωνική, προσωπική επικοινωνία της ηγεσίας της ΕΥΠ με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, ζητώντας τους (εάν το θελήσουν) να προσκομίσουν οι ίδιοι το κινητό τους τηλέφωνο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για έλεγχο. Είναι ζητούμενο εάν η ειδοποίηση έγινε στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων ή εάν έχει προκύψει ζήτημα που κινητοποίησε εκτάκτως την ΕΥΠ.
***
Τι είδους έλεγχος όμως είναι αυτός από την ΕΥΠ; Μου λένε, λοιπόν, κυβερνητικά στελέχη που παρέδωσαν τα κινητά τους στην ΕΥΠ ότι ο έλεγχος γίνεται στο σύνολο του αρχείου του κινητού με συγκατάθεση του κατόχου σε μια βάση δεδομένων, όπου ελέγχεται εάν έχει προσβληθεί από παράνομο λογισμικό.
Εάν βρεθεί ότι έχει μολυνθεί το κινητό, διαγράφεται το αρχείο (πάντα με τη συγκατάθεση του κατόχου), εάν δεν έχει μολυνθεί, καθαρίζεται το αρχείο και επιστρέφεται το κινητό ασφαλές στον κάτοχό του. Δεν γνωρίζω πόσα κυβερνητικά στελέχη ανταποκρίθηκαν και έστειλαν στην ΕΥΠ το κινητό τους για να ελεγχθεί εάν είναι καθαρό ή όχι, όπως και δεν ξέρω και πόσοι από αυτούς που το έστειλαν το έκαναν με ενθουσιασμό…
***
Του γάμου τα απόνερα…
Η ψήφιση του γάμου των ομοφύλων δεν ήταν και τόσο απλή υπόθεση όπως αποδείχθηκε και μάλλον έφερε στην επιφάνεια νέα στοιχεία ως προς το τι επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Η σχέση Μητσοτάκη – Σαμαρά δεν αφήνει και πολλές απορίες και το πού απευθύνεται ο ένας και ο άλλος δεν σηκώνει παρερμηνείες.
Ωστόσο, μέχρι να φανεί αν από τη σχέση αυτή μπορεί να συνεχίσει να προκύπτει πολιτική σύνθεση, ορισμένοι επισήμαναν κάτι μάλλον παράτολμο εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Ηταν η επιλογή του να αφήσει από το βήμα της Βουλής αιχμές κατά της Εκκλησίας, με το «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς». Οπως λένε αυτοί οι ορισμένοι, μάλλον δεν υπάρχει καλή αίσθηση στο Μαξίμου για τα όσα ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες στις (γεμάτες) εκκλησίες…
***
Γιατί θύμωσε ο Φλαμπουράρης
Μεγάλη γκρίνια, μαθαίνω, υπάρχει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εμμονή του Στέφανου Κασσελάκη να θέτει, όταν ζορίζεται σε μια κομματική συνεδρίαση, το όπλο του κομματικού δημοψηφίσματος. Αυτό έγινε και προ ημερών στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας σε σημείο που εκνευρίστηκε και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που έμαθα ότι συνομίλησε για το θέμα και με τον Αλέξη Τσίπρα, που όμως παραμένει αμέτοχος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να γίνει και διά ζώσης ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών επιτροπών και είπε πως εάν δεν γίνει δεκτή η πρόταση, θα προτείνει δημοψήφισμα κομματικό. Οι εκλογές ήταν να γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά, όπως έμαθα, δεν κατάφεραν οι γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης να ικανοποιήσουν την επιθυμία του προέδρου για πολλούς τεχνικούς αλλά – σύμφωνα με πολλούς – και πολιτικούς λόγους.
Μάλιστα, μου είπαν πως ο Στ. Κασσελάκης είναι δυσαρεστημένος από τους γραμματείς του κόμματος για το θέμα. Πάντως στη συνεδρίαση «φόρτωσε» ο Αλέκος Φλαμπουράρης, έθεσε θέμα για το αδιάβλητο της διαδικασίας και κάποιοι μου είπαν πως μίλησε για «αυταρχική συμπεριφορά» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Αυτό διαψεύστηκε από την Κουμουνδούρου, αλλά καλή πηγή μού είπε πως το επεισόδιο έγινε.
Και επειδή πάντα περνάει του προέδρου, τελικά υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για μετάθεση δύο εβδομάδων μετά το συνέδριο των εσωκομματικών εκλογών. Η ψηφοφορία μαθαίνω πως θα γίνει και με φυσική παρουσία και ψηφιακά προς τα μέσα Μαρτίου.
***
Η αντεπίθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών
Την ώρα που τα μη κρατικά ΑΕΙ φαίνεται να είναι προ των πυλών, ας δούμε το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το άλμα ανόδου στις διεθνείς κατατάξεις που πέτυχε δείχνει ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες, μπορεί να έχει πολύ σημαντικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά αποτελέσματα.
Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από τον πρύτανή του Γεράσιμο Σιάσο ότι το ΕΚΠΑ είναι πλέον στην υψηλότερη θέση που έχει πετύχει ποτέ πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα 90 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και 16ο στην Ευρώπη. Σήμερα πρωτοπορεί στις διεθνείς συνεργασίες και κάνει βήματα διεθνοποίησης.
Μετά τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, πριν από λίγες ημέρες το ΕΚΠΑ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με άλλο ένα σπουδαίο Ιδρυμα, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Η συμφωνία περιλαμβάνει ανταλλαγές φοιτητών, νέων επιστημόνων και κοινά εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα για τα δύο πανεπιστήμια. Ετσι το ΕΚΠΑ είναι το μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο με σύμφωνα συνεργασίας με τα κορυφαία αυτά πανεπιστήμια της Ευρώπης και Αμερικής. Ο πρύτανης μπορεί να πανηγυρίζει. Το δημόσιο πανεπιστήμιο αντεπιτίθεται…
***
«Γκάζι» για τη δίκη των Τεμπών
Τέτοια μεγάλη δίκη, με 31 κατηγορουμένους, να διεξάγεται σε διάστημα μόλις 16 μηνών από την τέλεση των αδικημάτων, σίγουρα δεν έχει ξαναγίνει. Να σκεφτείτε ότι εκείνη για το Μάτι έγινε μετά από πέντε χρόνια. Πρόκειται για τη δίκη των Τεμπών, η οποία δεν καθυστερεί χάρις στον νέο Ποινικό Κώδικα του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.
Αυτή η επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας αναμένεται να αποδώσει την πρέπουσα τιμή στα θύματα, αλλά και στις οικογένειές τους που περιμένουν τη δικαίωση. Και κάτι ακόμα. Τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης θα βρεθεί στη Λάρισα, όπου σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη θα ψάξουν να βρουν ειδική αίθουσα η οποία θα στεγάσει τη δίκη των Τεμπών.
Μαθαίνω πως προκρίνεται μια αίθουσα, κατάλληλη να φιλοξενήσει 31 κατηγορουμένους, 150 δικηγόρους και τις οικογένειες των θυμάτων και μάλλον έχει εντοπισθεί.
***
Μη κερδοσκοπικά… funds
Θα σας πάω στα της εκπαίδευσης διά της επαγωγικής μεθόδου που κάποτε έκανε θραύση στις αίθουσες της διδασκαλίας. Τι έχουμε λοιπόν; Το νομοσχέδιο περί μη κρατικών ΑΕΙ για τα οποία τονίζεται σε όλους τους τόνους ο μη κερδοσκοπικός τους χαρακτήρας.
Παράλληλα όμως έχουμε και το δεδηλωμένο ενδιαφέρον από δυο σχήματα που ελέγχονται από funds να ιδρύσουν πανεπιστήμια. Στο ένα σχήμα συμπράττουν η CVC Capital Partners με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που φέρονται να έχουν προχωρήσει μάλιστα και σε αγορά κτιρίου. Οπως, δε, ανέφεραν δημοσιεύματα ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, η κοινοπραξία στοχεύει στην ίδρυση ιατρικής σχολής στην περιοχή του Ελληνικού. Ετερος ενδιαφερόμενος είναι το Μητροπολιτικό Κολέγιο, του οποίου ωστόσο το πλειοψηφικό πακέτο εξαγοράστηκε πρόσφατα από την BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου.
Τι τεκμαίρεται λοιπόν; Οτι funds, σκοπός των οποίων και εκ των πραγμάτων είναι το κέρδος, διακατέχονται από επενδυτικές διαθέσεις στον ευαίσθητο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Εάν παρ’ ημίν δεν ιδρυθούν μόνο μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ αλλά και μη κερδοσκοπικά… funds, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι επενδυτικές ορέξεις που σας προανέφερα συνάδουν με το πνεύμα και τις προθέσεις του νόμου. Η απάντηση είναι μάλλον εύκολη, δεν συμφωνείτε;
***
«Εχω βαρεθεί στη ζωή μου να απολογούμαι για τον Πολάκη» δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης με αφορμή την αποχή του «αψύ Σφακιανού» από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ και ο Ευάγγελος Αποστολάκης «έδειξε» στον Στέφανο Κασσελάκη τον δρόμο των κυρώσεων («πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κάθε αρχηγός»).
Ο δε βουλευτής Χανίων διεμήνυσε ότι «σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση». Στο ίδιο έργο θεατής, όπως και ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Κασσελάκης καλείται να διαχειριστεί το «θέμα Πολάκη», ο οποίος δεν δίσταζε να κάνει του κεφαλιού του επί Τσίπρα προκαλώντας διαρκείς κεφαλαλγίες στον «Αρχηγό», όπως τον αποκαλούσε, με κεφαλαίο «A». Τώρα θα διστάσει με τον κ. Κασσελάκη, τον οποίο ο ίδιος έφερε στο συριζαϊκό προσκήνιο και τον ώθησε στην ηγεσία;
Ο βουλευτής Χανίων είναι μαθημένος στον «ανταρτοπόλεμο» και όποια και να είναι η τύχη του (θυμίζω ότι ο κ. Κασσελάκης είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας διαμηνύοντας ότι «η αποχή είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου»), δεν θα σταματήσει να παίζει το προσωπικό του πολιτικό παιχνίδι αγνοώντας και αδιαφορώντας για τις βουλές του νέου «αρχηγού» του με μικρό «α».