Τι ισχύει τελικά με το περίφημο αίτημα των Ουκρανών, οι οποίοι φέρονται να ζήτησαν από την Ελλάδα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αλλά και πιλότους για να εκπαιδεύσουν τους δικούς τους; Η αλήθεια λοιπόν είναι πως το αίτημα διατύπωσε ο Ζελένσκι επισήμως στον Μητσοτάκη κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα. Και δεν διέφερε και πολύ από εκείνο που είχε καταθέσει ατύπως και επανειλημμένως η δοκιμαζόμενη Ουκρανία στις συσκέψεις που διεξάγονται στη στρατιωτική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας με πρωτοβουλία των Αμερικανών και με αντικείμενο την ενίσχυσή τους.

Και η αλήθεια είναι επίσης πως η ελληνική απάντηση, κατ’ αρχάς για τα F-16, ήταν και παραμένει σταθερά «όχι», αφού «δεν έχουμε διαθέσιμα F-16, καθώς προέχουν οι αμυντικές μας ανάγκες». Η ίδια απάντηση δίνεται και στο αίτημα να στείλουμε τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους S-300. Οσον αφορά τους εκπαιδευτές των F-16, η Αθήνα έστειλε έναν σμήναρχο στην πρεσβεία μας στο Κίεβο ως βοηθό ακόλουθο άμυνας. Εάν απαιτηθεί να εκπαιδευτούν ουκρανοί πιλότοι, τότε η εκπαίδευσή τους από Ελληνες σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει σε ουκρανικό έδαφος, αλλά είτε στην Πολωνία είτε στην Ολλανδία είτε στη Ρουμανία.

***

Τι γράφει στο μπλοκάκι

Καθώς τα μετεκλογικά πάθη καταλαγιάζουν, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με το βασικό πρόβλημα της διακυβέρνησης: την αδράνεια. Τα προβληματικά πεδία είναι πολύ συγκεκριμένα και σε κάποια από αυτά οι αρμόδιοι υπουργοί θα όφειλαν να έχουν λάβει τα μηνύματα, γνωρίζοντας ότι τη γλίτωσαν «στο τσακ» κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Για παράδειγμα, στο μπλοκάκι του Πρωθυπουργού, ψηλά-ψηλά, βρίσκονται οι μεταφορές και οι υποδομές.

Τα καινούργια λεωφορεία, που όλο έρχονται αλλά παραμένουν αόρατα, κυκλοφορούν σε μάλλον ακανόνιστα δρομολόγια, κόσμος συνωστίζεται στις στάσεις μέσα στον καύσωνα, ενώ το μετρό εξακολουθεί να έχει αραιά δρομολόγια. Αλλο μέτωπο; Η υγεία, όπου αναζητούνται ιδιώτες γιατροί για εφημερίες στην περιφέρεια και στα νησιά και δεν βρίσκονται. Ο αρμόδιος υπουργός έχει ανοίξει μέτωπο μαζί τους και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς σύγκρουση καλοκαιριάτικα. Είναι όμως απαραίτητη; Εχουν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές;

***

Ο Μπελέρης νίκησε!

Στις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να φτάσει αεροπορικώς από τα Τίρανα στην Αθήνα ο Φρέντι Μπελέρης και από το «Ελ. Βενιζέλος» θα πετάξει αμέσως για Στρασβούργο ώστε να ορκιστεί ευρωβουλευτής. Δεν ήταν καθόλου εύκολη η παραχώρηση άδειας από τις αλβανικές αρχές. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την εκλογή του και ενώ το αλβανικό κράτος έδειχνε να αδιαφορεί, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι «η Αλβανία βάζει τώρα απέναντί της ολόκληρο το Ευρωκοινοβούλιο».

Γιατί δεν ήταν τελικά μόνο οι πιέσεις της Αθήνας, αλλά στην πορεία προστέθηκαν και εκείνες των Βρυξελλών για να καταστεί δυνατή η εξασφάλιση της άδειας ορκωμοσίας του. Τελικά ο Μπελέρης τα κατάφερε και θα ορκιστεί ευρωβουλευτής μαζί με τους υπόλοιπους. Θα αναλάβει δηλαδή τα καθήκοντά του κατά την εναρκτήρια ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα συμμετάσχει στις ψηφοφορίες ανάδειξης προέδρων του ΕΚ και της Κομισιόν.

***

Τα ταμείο είναι μείον…

Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων, μπήκα στο σάιτ της Βουλής και έψαξα να βρω τι έγινε στις βουλευτικές εκλογές του 2023, Μάιο και Ιούνιο, σχετικά με τις προεκλογικές δαπάνες και τα έσοδά τους. Στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής είδα τα στοιχεία και εστίασα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ. Διαβάστε: Η ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου είχε προεκλογικά έσοδα 2.129.180,29 ευρώ και προεκλογικές δαπάνες 3.689.667,47 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεκλογικά έσοδα 1.495.075,48 ευρώ και δαπάνησε 2.984.289,07 ευρώ. Το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ είχε έσοδα 562.871,73 ευρώ και δαπάνες 1.116,49 ευρώ. Τον Ιούνιο, η ΝΔ εμφάνισε προεκλογικά έσοδα 1.782.088 ευρώ και κατέγραψε δαπάνες 2.531.901 ευρώ. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλωμένα έσοδα 963.910 ευρώ και εμφάνισε δαπάνες 1.839.524 ευρώ. Και το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ δήλωσε προεκλογικά έσοδα 524.405 ευρώ και δαπάνες 791.263 ευρώ. Τα συμπεράσματα δικά σας…

***

«Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Ομως χρειαζόμαστε έναν άλλο υποψήφιο». Ο τίτλος του πρόσφατου άρθρου του διάσημου σταρ του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ (φωτογραφία), δραστήριου υποστηρικτή των Δημοκρατικών, στους «New York Times» συμπυκνώνει τις προφανείς ανησυχίες εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ολο και περισσότερες είναι οι φωνές εκείνων που καλούν τον 81 ετών αμερικανό πρόεδρο να αποχωρήσει από την κούρσα.

Οι τελευταίες μνημειώδεις φραστικές γκάφες του «πάγωσαν» για μια ακόμα φορά όσους βλέπουν ότι ο άλλοτε κραταιός Μπάιντεν δεν μπορεί να διασφαλίσει τη νίκη έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Η υποψηφιότητά του θα οριστικοποιηθεί τυπικά στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα γίνει 19-22 Αυγούστου στο Σικάγο. Ο ίδιος πάντως δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα είναι παρών στην κούρσα ως ο καταλληλότερος να νικήσει τον Τραμπ, φέρνοντας έτσι το παλαιότερο ενεργό πολιτικό κόμμα σε όλον τον κόσμο (ιδρύθηκε το 1828) σε πολύ δύσκολη θέση.

***

«Δεν Ξεχνάμε»

Είναι λίγες οι φορές που δύο αρχηγοί κρατών βρίσκονται μαζί σε κάποια εκδήλωση εκτός των προεδρικών τους μεγάρων. Ομως η συγκεκριμένη ήταν ξεχωριστή. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρύτανης, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, για τα 50 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η ατμόσφαιρα ήταν έντονα φορτισμένη και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν εμφανώς συγκινημένος, κυρίως όταν είπε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό, είμαστε όλοι ηττημένοι». Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στο σύνθημα του Ελληνισμού για την εισβολή, το «Δεν Ξεχνώ». Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες κύπριους φοιτητές, ανάμεσά τους και τον πρώτο Πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, και όπως ανέφερε ο πρύτανης Σιάσος, οι δεσμοί του πρώτου και μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Ελλάδας με την Κύπρο είναι ισχυροί και αδιατάρακτοι.

***

Δει δη χρημάτων

Οι αποφάσεις για «Αυγή» και Κόκκινο έρχονται από εβδομάδα και μαθαίνω πως δεν θα είναι και τόσο εύκολες – και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Εμαθα, πάντως, ότι προ ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ, από την όποια ρευστότητα του έχει απομείνει, κατέβαλε τους μισθούς στους εργαζομένους στο κόμμα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει υστέρηση στα ΜΜΕ του κόμματος. Ζητείται λύση στη δύσκολη εξίσωση.

***

Το όνομα του επιτρόπου

Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του την εβδομάδα που ξεκινά θα αρχίσουν – και πιθανώς να τελειώσουν – τη συζήτηση για το πρόσωπο του/της επιτρόπου. Υπό τον όρο ότι θα λήξει και επισήμως το σίριαλ με την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν. Ακούω για διάφορα ονόματα, που συνεχώς ανακυκλώνονται, γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι στο τέλος ο Πρωθυπουργός θα κάνει την έκπληξη, από τη στιγμή που όλα όσα έχουν ακουστεί μπορεί και να έχουν «καεί».

Μην αποκλείετε λοιπόν και το ενδεχόμενο του τεχνοκράτη, αν το χαρτοφυλάκιο που μας δοθεί είναι περίπλοκο και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις (π.χ. το Αγροτικής Πολιτικής). Αντιθέτως, αν είναι πιο πολιτικό, όπως της Διεύρυνσης, τότε η επιλογή θα είναι και αυτή πολιτική. Υπομονή. Ολα δείχνουν ωστόσο ότι αυτός που «χαιρέτησε» είναι ο νυν επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Παρά την επιμονή της Ούρσουλα στο πρόσωπό του.

***

Στα σκαριά και ανασχηματισμός γενικών γραμματέων

Θέμα ημερών είναι ο λεγόμενος «ανασχηματισμός β’». Αυτός δηλαδή των γενικών γραμματέων στα υπουργεία και κυρίως σε εκείνα που μετακινήθηκαν οι υπουργοί, αλλά και όχι μόνο. Ακούω ότι ετοιμάζονται μερικά μικρά δράματα, αλλά από την άλλη θα γίνουν και κάποιες τακτοποιήσεις. Μου λένε ότι πολλοί θα αποχωρήσουν δικαιολογημένα, αλλά και κάποιοι αδικαιολόγητα. Θέση είναι πιθανόν να καταλάβει ο Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής, αν και υπήρχε η εντύπωση ότι κάπου θα έμπαινε φρένο στην αξιοποίηση στελεχών πασοκικής προέλευσης. Τι άλλο ακούω;

Οτι ο επερχόμενος ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων θα φέρει πιο κοντά την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την κυβέρνηση, αφού ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος προορίζεται για γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, στη θέση του Μιχάλη Σταυριανουδάκη που παραιτήθηκε μετά το mail-gate. Λέγεται, τέλος, ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Παπαδημητρίου προορίζεται για γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας, ενώ από την άλλη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θεωρείται «αμετακίνητος».