Αφή της Φλόγας α λα γαλλικά

Οι Γάλλοι για να τιμήσουν τη χώρα μας επέλεξαν να αρχίσει το ταξίδι της η Φλόγα επί γαλλικού εδάφους από τη Μασσαλία, όπου βρίσκεται το αρχαιοελληνικό λιμάνι της Γαλλίας, το οποίο δημιούργησαν έλληνες άποικοι.

Στο περιθώριο της συνάντησης των Παρισίων για την Ουκρανία, όπου πήρε μέρος και ο Πρωθυπουργός, φαίνεται πως καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για την πιθανολογούμενη άφιξη του γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, με την ευκαιρία τη αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στις 16 Απριλίου, στην Αρχαία Ολυμπία.

Η όλη τελετή, ακόμα και η μεταφορά της Φλόγας στη Γαλλία, θα έχει ελληνικό συμβολικό χαρακτήρα, όπως το σχεδίασαν οι Γάλλοι. Και τούτο γιατί, όπως μαθαίνω, ο γάλλος πρόεδρος αποστέλλει στις 15 Απριλίου στο Κατάκολο το πανέμορφο, τρικάταρτο ιστιοφόρο «Le Belem», το καμάρι του γαλλικού στόλου, το οποίο θα κάνει τον γύρο της Πελοποννήσου (περνώντας από τη Διώρυγα της Κορίνθου) και τον γύρο των νησιών του Αργοσαρωνικού, μεταφέροντας τη Φλόγα και τα μέλη της γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στον Πειραιά θα φθάσει στις 22 Απριλίου και εκεί θα συναντήσει την τριήρη του Πολεμικού Ναυτικού. Η Φλόγα, αφού διανυκτερεύσει στο νεοκλασικό κτίριο της γαλλικής πρεσβείας, απέναντι από τη Βουλή, θα μεταφερθεί και πάλι από τους έλληνες λαμπαδηδρόμους στον Πειραιά, όπου θα βρίσκεται το «Le Belem» που θα τη μεταφέρει στη Μασσαλία.

Οι Γάλλοι για να τιμήσουν τη χώρα μας επέλεξαν να αρχίσει το ταξίδι της η Φλόγα επί γαλλικού εδάφους από τη Μασσαλία, όπου βρίσκεται το αρχαιοελληνικό λιμάνι της Γαλλίας, το οποίο δημιούργησαν έλληνες άποικοι. Στη Μασσαλία όταν θα φθάνει το γαλλικό ιστιοφόρο με την Ολυμπιακή Φλόγα θα ανοίξει το τμήμα του τοπικού μουσείου με σημαντικά  αρχαιοελληνικά εκθέματα, τα οποία φρόντισε να δανείσει το υπουργείο Πολιτισμού στη Γαλλία προς τιμήν των Ολυμπιακών Αγώνων.

***

Γιατί γκρινιάζουν στην Πειραιώς

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και παρά τις προσπάθειες κινητοποίησης του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, στην Πειραιώς έχουν αρχίσει να ακούγονται γκρίνιες, πολλές γκρίνιες. Αποδέκτης είναι η γραμματέας της ΠΕ, Μαρία Συρεγγέλα, και οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Ο βασικότερος είναι ότι με μεγάλη καθυστέρηση συγκροτήθηκε το νέο διαγραμματειακό όργανο, το οποίο, επιπλέον, έχει διπλάσια μέλη από το προηγούμενο και η σύνθεση έχει προκαλέσει πολλά παράπονα. Το βασικότερο όμως θέμα είναι ότι το πλήθος των νέων γραμματέων της κομματικής οργάνωσης είναι τέτοιο που δεν φτάνουν ούτε οι καρέκλες στα κεντρικά της ΝΔ για να καθίσουν.

***

Ετοιμάζονται για… απόβαση

Θυμάστε την ελληνοτουρκική συμφωνία για τη χορήγηση βίζας 72 ωρών σε Τούρκους για επίσκεψη σε δέκα ελληνικά νησιά, που είχε ανακοινωθεί με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα; Σας πληροφορώ ότι η συμφωνία υπογράφηκε, αλλά έως τώρα δεν υλοποιήθηκε επειδή έπρεπε προηγουμένως να δημιουργηθούν στα δέκα νησιά του Αιγαίου οι τεχνικές υποδομές (τελωνεία, εφορίες, αστυνομικά τμήματα κ.τ.λ.) που ήθελαν χρόνο. Οι δυσκολίες ωστόσο ξεπεράστηκαν και εντός του Μαρτίου τα νησιά αναμένουν τους πρώτους τούρκους τουρίστες. Η πίεση από τουρκικής πλευράς είναι μεγάλη για την ενεργοποίηση της συμφωνίας. Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή της εκατοντάδες (για να μην πω περισσότεροι) τούρκοι τουρίστες ετοιμάζονται να περάσουν απέναντι, δίνοντας έτσι μεγάλη ανάσα στην οικονομία των νησιών. Πίεση υπάρχει και στην ελληνική πλευρά να συμπεριληφθούν τουλάχιστον άλλα τρία νησιά (ανάμεσά τους και η Πάτμος) στη συμφωνία.

***

«Μετεκπαίδευση» στα drones

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας βρέθηκε μεσοβδόμαδα στη Φινλανδία για θέματα θητείας και ενθουσιάστηκε με τον τρόπο που εκπαιδεύονται οι εκεί νεοσύλλεκτοι. Μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι αξιολογούνται ακόμα και για τις ψηφιακές τους δυνατότητες στον χειρισμό… drones. Ο υπουργός αναχωρεί αύριο για την Αρμενία με πρώτο θέμα στην ατζέντα των εκεί συνομιλιών του πάλι τα drones. Αυτή τη φορά όμως το ενδιαφέρον του αφορά τα τουρκικά του Αζερμπαϊτζάν, που είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πρόσφατο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο κ. Δένδιας θέλει να μάθει πώς έδρασαν, πώς εξουδετερώθηκαν (όσα εξουδετερώθηκαν) από τους Αρμενίους και πώς μπορούν να εξουδετερωθούν περισσότερα. Ηδη ομάδες ελλήνων αξιωματικών έχουν επισκεφθεί την Αρμενία και μελέτησαν το θέμα, ενώ ο υπουργός θα προσκαλέσει τους Αρμενίους στην Ελλάδα για κοινές ασκήσεις με αντικείμενο και την εξουδετέρωση επιθέσεων με drones.

***

Το τετ α τετ Στέφανου – Ολγας

Τον δημόσιο διάλογο Στέφανου – Ολγας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είμαι σίγουρος ότι τον παρακολουθούσατε ενδιαφέρον. Εγώ εδώ θα σας μεταφέρω έναν πιο «ιδιωτικής φύσης» διάλογο με τους ίδιους πρωταγωνιστές που έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης σε στέκι του Παγκρατίου. Εκεί, λοιπόν, η Ολγα Γεροβασίλη προέτρεψε τον Στέφανο Κασσελάκη να προσλάβει επικοινωνιολόγο επειδή, όπως του είπε, το κόμμα έχει ήδη μικρύνει και θα μικρύνει κι άλλο αν συνεχίσει έτσι. Οπότε θα πρέπει να το διαχειριστεί και επικοινωνιακά. Του αποκάλυψε επίσης ότι ενοχλήθηκε από τη στάση του στο συνέδριο. Αυτά μου μετέφεραν τα αφτιά που τους άκουσαν. Τα μάτια που τους έβλεπαν από τα παρακείμενα τραπέζια παρατήρησαν ότι ο Στέφανος φορούσε εσπαντρίγες, που κάποια στιγμή τις έβγαλε και έμεινε ξυπόλυτος.

***

Διακοπές για Στέφανο και Τάιλερ

Στιγμές χαλάρωσης περνούν, στο μεταξύ, το τρέχον Σαββατοκύριακο ο Στέφανος Κασσελάκης με τον σύζυγό του Τάιλερ Μάκμπεθ. Τις έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα μετά τoν ανασχηματισμό που έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος λοιπόν επέλεξε να ξεκουραστεί σε χωριό της ορεινής Αρκαδίας καθώς στις 13 Μαρτίου παρουσιάζεται στη Σπάρτη, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ), για τη θητεία των 20 ημερών (με πενθήμερη άδεια). Ακουσα ακόμα ότι το καλοκαίρι θα γίνει και ο γάμος τους, κάπου στην Ελλάδα. Και ότι οι εκ νέου δημόσιες εμφανίσεις του συζύγου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν διότι θεωρούν στην Κουμουνδούρου πως τους δίνει πόντους και πως θα υπάρξουν και συνεντεύξεις του σε εκπομπές life style γιατί τους ενδιαφέρει αυτό το κοινό.

***

Οι αποδοχές των τραπεζιτών

Με 20 μήνες διαφορά η Ελλάδα υιοθέτησε τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σχετικά με τις συγκριτικές αξιολογήσεις των πρακτικών για τις αποδοχές των τραπεζικών στελεχών. Στη βάση της μεθοδολογίας αυτής, τα υπόχρεα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να υποβάλουν στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος τα στοιχεία αποδοχών, τα στοιχεία της διαφοράς αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών και ό,τι άλλο σχετικό. Ενδεχόμενες μεγάλες διαφορές αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών τραπεζιτών θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι εάν τα ευρήματα δείξουν χάσμα, θα πρέπει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας να επέμβει και να απαιτήσει να διορθωθούν οι αδικίες.

***

«Πονοκέφαλοι»

Είναι ιδέα μου ή ο Δ. Σπυρίδης εξελίσσεται ολίγον τι σε «βαρίδι» για το CVC, που ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα; Ιδιαίτερα αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι το fund εξετάζει το ενδεχόμενο να αποεπενδύσει από τον κλάδο στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί, σε αυτή την περίπτωση, η παρουσία του σε κεντρικό πόστο στην ελεγχόμενη από το CVC HHG κατά κάποιον τρόπο μπορεί να αποδειχθεί εμπόδιο στα σχέδια του εδώ επικεφαλής του fund, Αλεξ Φωτακίδη.

Και εξηγούμαι: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος έχει δώσει εντολή για ένα «σπάσιμο» της επένδυσης. Ηδη φέρεται να προχωρεί στην πώληση «ασημικών» της HHG, όπως, για παράδειγμα, εκείνη του κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού. Την ίδια ώρα, όμως, δεν μπορεί παρά να τον απασχολεί το γεγονός ότι έχουν ανακύψει ερωτήματα για τη ναυαρχίδα της HHG, την κλινική ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ στο Φάληρο, με την οποία είναι συνδεδεμένος ο κ. Σπυρίδης. Κι αυτά θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα και πειστικά, ειδικά αν υπάρχουν ανάλογα σχέδια και για την κλινική.

Και κάτι τελευταίο: Η όποια – εκ των υστέρων – απόπειρα να δοθούν οι… πειστικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, με τη βοήθεια της κυβέρνησης, ενδεχομένως στο τέλος της ημέρας να εξελιχθεί σε νέο (μεγαλύτερο) πονοκέφαλο για τον κ. Φωτακίδη. Κουβάρι η υπόθεση.

***

Οι υπογραφές για τα Τέμπη

Εχουν ξεπεράσει ήδη τα 1,2 εκατομμύρια οι υπογραφές που συγκεντρώνονται κάτω από το ψήφισμα για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη συγκάλυψη ευθυνών για τα Τέμπη. Η συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη συμφορά έφερε στην επιφάνεια την καθολική απαίτηση να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες.

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε τον κύκλο της επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει τις κατά καιρούς Εξεταστικές να μην εισφέρουν στη διερεύνηση μεγάλων υποθέσεων, επιτρέποντας έτσι να αιωρούνται βαριές μομφές, σαν αυτές που εξαπολύει η αντιπολίτευση, περί συγκάλυψης. Ακόμα και η δήλωση του τότε αρμοδίου υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή ότι η σκέψη του δεν θα φύγει ποτέ από τους 57 συνανθρώπους μας που χάθηκαν, αλλά και η έκφραση της προσωπικής του οδύνης και η επίκληση της «συναίσθησης της πολιτικής ευθύνης» που τον οδήγησε στην άμεση παραίτηση, αμφισβητήθηκαν. Οπως έχει αμφισβητηθεί και το επιχείρημα ότι η επανεκλογή του δεν συνδέεται με το «προνόμιο» της βουλευτικής ασυλίας, καθώς ελέγχεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως υπουργού. Στη Δικαιοσύνη, λοιπόν, επαφίονται η πλήρης αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πάντα για τους πάντες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.