Εν μέσω πυρκαγιών και πλημμυρών, ο συναγερμός τις τελευταίες εβδομάδες ηχεί δυνατά στο Μαξίμου για ένα άλλο ζήτημα που μέχρι πρότινος στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούσαν «απολύτως διαχειρίσιμο». Ο λόγος για τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία που εσχάτως αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο – για 500 άτομα την ημέρα γίνεται λόγος, δημιουργώντας νέες συνθήκες ασφυξίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ενδεικτικά μου αναφέρουν ότι ο αριθμός μεταναστών που βρίσκονταν έως την Παρασκευή στη Λέσβο ξεπερνούσαν τις 3.000 και άλλοι τόσοι βρίσκονταν στη Σάμο. Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται πληροφορούμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνά το Μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεών του με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ενώ το ίδιο θέμα θα μονοπωλήσει και τις συζητήσεις των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στη Μάλτα στις 28 Σεπτεμβρίου.

Δημοσκόπηση-καμπανάκι

Οι ανυπολόγιστες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, η απώλεια ανθρώπινων ζωών και η οργή των τοπικών κοινωνιών δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την κοινή γνώμη, όπως αποτυπώθηκε και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, με το 61% των ερωτηθέντων να αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό είναι επόμενο να περιπλέκει τις όποιες εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν εν όψει περιφερειακών εκλογών. Σύμφωνα με μια εκδοχή, στο «γαλάζιο» επιτελείο κάποιοι βλέπουν ότι καταγράφουν θετικά μηνύματα οι Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, ενώ φοβούνται ότι δυσκολεύει το σενάριο νίκης σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Μεγαλύτερη κινητοποίηση του γαλάζιου μηχανισμού έχει ζητηθεί στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας όπου θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να τις κερδίσουν, ενώ αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις για το Βόρειο Αιγαίο. Προβλέψεις πάντως για την πληγείσα Θεσσαλία αποφεύγουν.

Τι ελπίζουν στην Κουμουνδούρου

Οι  αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κινητοποιήσει κόσμο και κοσμάκη. Τόσο το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη με επικεφαλής τον δικηγόρο Μανώλη Καπνισάκη όσο και το επιτελείο της Εφης Αχτσιόγλου με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο έχουν τα τελευταία 48ωρα σπάσει τα τηλέφωνα και τα πληκτρολόγια προκειμένου να παρακινήσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συμπαθούντες να εγγραφούν στην πλατφόρμα για τις εκλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να πάνε να ψηφίσουν. Η υψηλή συμμετοχή είναι το ζητούμενο πέραν όλων των άλλων και για έναν επιπλέον λόγο. Θα απομακρύνει τα σενάρια διάσπασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι ένας αρχηγός ο οποίος θα έχει εκλεγεί με ευρεία λαϊκή αποδοχή δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα. Ακόμα κι αν ο συνυποψήφιός του έχει λάβει κι αυτός σημαντικό ποσοστό ψήφων. Πολύ απλά διότι ο κόσμος σήμερα θα πάει να ψηφίσει για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και όχι για τη διάλυσή του.

Η σιωπή Τσίπρα

Πάντως όσοι περιμένετε μια δήλωση ή έστω ένα νεύμα του Αλέξη Τσίπρα ματαιοπονείτε. Ο πρώην πρωθυπουργός και επί 15 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν σκοπεύει να κάνει καμία νύξη. Επέλεξε τη σιωπή και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το τελικό αποτέλεσμα που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει τη δεύτερη Κυριακή στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο Αλ. Τσίπρας έχει άλλα κατά νου, όπως π.χ. τις προσεχείς ευρωεκλογές που αποτελούν για τον ίδιο μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενεργοποιηθεί αρκετά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξάλλου για την Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, τους σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά ο κ. Τσίπρας είναι πόλος έλξης ακόμα και τώρα. Το 2014 ήταν ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι επαφές υπάρχουν και τα κανάλια επικοινωνίας παραμένουν ανοικτά, με Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, κ.ά. Και αυτό θα αξιοποιηθεί από τον κ. Τσίπρα καθώς παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην ιδέα ότι πρέπει να υπάρξει γεφύρωση των όποιων αντιθέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο απέναντι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Το νέο «σύστημα Μαξίμου»

Στο πρώτο αυτό, τραυματικό, τρίμηνο της δεύτερης θητείας του Μητσοτάκη ένα από τα στοιχεία που έχουν διαπιστωθεί είναι ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του Μαξίμου. Πρωτίστως έχει γίνει αντιληπτό από υπουργούς και όσους τέλος πάντων έρχονται σε άμεση, λιγότερο ή περισσότερο συχνή, επαφή με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Τι; Οτι το σύστημα έχει γίνει πιο συγκεντρωτικό και ότι μετά τον Πρωθυπουργό την πρωτοκαθεδρία έχει ο Σταύρος Παπασταύρου. Η πρωτοκαθεδρία αυτή διαπιστώνεται πολλαπλώς. Οπως μαρτυρούν πηγές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι, σε πολλές περιπτώσεις ο υπουργός Επικρατείας διαχειρίζεται προσωπικά πολλά και κρίσιμα ζητήματα, χωρίς αυτό απαραιτήτως να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή οι Σκέρτσος και Μπρατάκος, δεν γνωρίζουν.

Προτεραιότητα η Θεσσαλία

Η κινητικότητα, μπορώ να πω, δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα στο υπουργείο Τουρισμού όλο το καλοκαίρι, μετατρέποντάς το σε ένα μάχιμο υπουργείο. Δεν είναι μόνον το νέο σχέδιο για τον ελληνικό Τουρισμό που ετοιμάζει με το επιτελείο της η Ολγα Κεφαλογιάννη, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών που αφορούν την επόμενη ημέρα από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Σε αυτά ρίχνει το βάρος της η υπουργός, αφού οι επιπτώσεις και στο δικό της κομμάτι θα είναι σημαντικές. Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο η κρίση λόγω των πυρκαγιών στη Ρόδο όπου το υπουργείο συμμετείχε στον συντονισμό της διακίνησης 3.000 τουριστών από τη θάλασσα και 16.000 από τη στεριά (ήδη προχωρεί σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου ο σχεδιασμός υλοποίησης της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για μια εβδομάδα δωρεάν διακοπών για όσους τουρίστες αναγκάστηκαν να τις διακόψουν). Οσον αφορά τη Θεσσαλία, όπου βρέθηκε εκ μέρους του υπουργείου Τουρισμού ο γενικός γραμματέας Μύρων Φλουρής, συντονίζοντας την κινητοποίηση των ξενοδόχων για την έγκαιρη φιλοξενία των πληγέντων, η προτεραιότητα που έχει θέσει η κυρία Κεφαλογιάννη είναι η αποκατάσταση των υποδομών και ο σχεδιασμός βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων ενεργειών για την τόνωση του τουριστικού προϊόντος. Θα ακολουθήσουν και ειδικά προγράμματα για την προβολή της Θεσσαλίας.

Κώδικες χωρίς άρση ασυλίας των τραπεζιτών

Πολλές είναι οι περιπτώσεις για τις οποίες θεσπίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων ρυθμίσεις για την ποινική ασυλία τραπεζιτών, μελών ανεξαρτήτων αρχών και φορέων διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας όπως το Υπερταμείο κ.λπ. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι όλα αυτά να αξιολογηθούν στην ώρα τους υπό το πρίσμα των τρεχουσών συνθηκών που προφανώς έχουν αλλάξει. Στο πλαίσιο αυτό, όπως μαθαίνω, θα ξαναδούν και το ζήτημα της άρσης του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών και όχι μόνον που έχει θέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και επανέφερε στη Βουλή τις περασμένες μέρες. Οπως έλεγε ο ίδιος σε πληροφοριοδότη μου στη Βουλή «θα πρέπει να δούμε αν εξέλιπαν ή όχι οι λόγοι που επέβαλαν τότε (2019) την εν λόγω ρύθμιση», η οποία θεσπίστηκε εν όψει της εκχώρησης των «κόκκινων» δανείων στα funds, κάτι που θα αξιολογηθεί όταν τεθούν αρμοδίως στο Υπουργικό Συμβούλιο τα σχετικά στοιχεία τα οποία ο ίδιος δεν έχει υπόψη του. Ο πληροφοριοδότης μου επιβεβαιώνει ότι το θέμα αυτό έχει ήδη συζητηθεί διεξοδικά μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια και για τον κατευνασμό του κ. Φλωρίδη. Συνεπώς η αλλαγή των κωδίκων που θα έρθουν προσεχώς στη Βουλή θα διατηρεί την προνομιακή ασυλία με την υποσημείωση ότι αυτή θα αρθεί όταν η χώρα θα έχει επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα.

Στο μάτι του κυκλώνα των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών που μετρούν τις πληγές τους από τις πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο και της αντιπολίτευσης που ζητεί την παραίτησή του, βρίσκεται ο επί δώδεκα χρόνια περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός (φωτογραφία), η στήριξη προς το πρόσωπο του οποίου δεν αίρεται από τη ΝΔ, κυρίως ελλείψει εναλλακτικής εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε, όπως δεν το έκρυψε από την αρχή, αναβολή τους, η κυβέρνηση δεν του έκανε το χατίρι. Αν δεν μας χώριζε ένας μόλις μήνας από τις εκλογές, ο κ. Αγοραστός το πιθανότερο είναι ότι θα έχανε το «γαλάζιο» χρίσμα. Η εισαγγελική έρευνα θα ρίξει φως στις ευθύνες και στις ολιγωρίες, όπου υπήρξαν, στους χειρισμούς που έγιναν στο πεδίο από την Περιφέρεια (σπάσιμο αναχωμάτων κ.λπ.), αλλά και στο πώς αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια που δόθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα μετά τον «Ιανό». Ο ίδιος ο κ. Αγοραστός, πάντως, δηλώνει έτοιμος να προσκομίσει όλα τα στοιχεία, στο πλαίσιο της έρευνας.