Σε κουίζ για δυνατούς λύτες φαίνεται πως εξελίσσεται στη ΝΔ το ζήτημα «Κώστας Αχ. Καραμανλής», την ώρα που πυκνώνουν οι εσωκομματικές φωνές για την έξοδό του και από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στις Σέρρες. Το τριπλό «χτύπημα» από βουλευτές της πάλαι ποτέ καραμανλικής φρουράς, ήτοι τους Θόδωρο Ρουσόπουλο, Νικήτα Κακλαμάνη και Γιώργο Κουμουτσάκο, που έκριναν σκόπιμο να υποδείξουν με τον τρόπο τους στον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών και Υποδομών να μην είναι ούτε υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, προκάλεσε αναταράξεις αλλά και έντονο προβληματισμό για το έναυσμα της παρέμβασής τους.
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής από την πλευρά του δεν προτίθεται να εξέλθει του ψηφοδελτίου, παραπέμποντας στην κρίση του σερραϊκού λαού, ενώ θεωρεί ότι η παραίτησή του από τη θέση του υπουργού λειτούργησε για την κυβέρνηση ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης σε μια χύτρα ταχύτητας που ήταν εν βρασμώ». Εκείνο που θα σας αποκαλύψω σήμερα όμως είναι ότι έντονη κινητικότητα για το ζήτημα της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Μεταφορών υπήρξε και από την πλευρά του πατρός Αχιλλέα. Ο παλαίμαχος πολιτικός, αδελφός του ιδρυτή της ΝΔ, μπροστά στα ομαδικά πυρά των άλλοτε καραμανλικών, αναζήτησε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Και αυτός έκρινε, όπως μαθαίνω, σκόπιμο να υπάρξει μια παρέμβαση από την πλευρά του ώστε να μη θεωρηθεί ότι ήταν ο υποβολέας των… προτροπών. Οι πηγές μου με διαβεβαιώνουν ότι η τηλεφωνική αναζήτηση εκείνο το απόγευμα δεν έφερε αποτέλεσμα (ενδεχομένως γιατί ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν σε περιοχή που δεν είχε σήμα…). Κατόπιν αυτού οι πηγές μου αναφέρουν ότι ο Αχιλλέας Καραμανλής επικοινώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος σε συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό ανέλαβε να μεταφέρει και τη διευκρινιστική δήλωση (των… κύκλων Καραμανλή) που εν πολλοίς «άδειαζε» τον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Από την αντίδραση Ρουσόπουλου αντιλαμβάνομαι ότι και η δική τους επικοινωνία προσκρούει τώρα σε… φραγή κλήσεων.
Γιατί «κόπηκε» η Σοφία Νικολάου
Το παρασκήνιο μιας απόσυρσης υποψηφιότητας από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ έχει ενδιαφέρον. Εδώ και αρκετές ημέρες η Σοφία Νικολάου, πρώην γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, είχε αναστείλει την προεκλογική της εκστρατεία στην Εύβοια περιμένοντας, όπως έλεγε, κάποια ουσιώδη στήριξη από τη ΝΔ για να τη συνεχίσει. Μια στήριξη όμως που δεν ήρθε ποτέ και μάλιστα, όπως έλεγαν από το περιβάλλον της, την άφησαν ακάλυπτη στις επιθέσεις που δεχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, ενώ η κυρία Νικολάου παρουσίασε σε υψηλά ιστάμενους στην κυβέρνηση το πόρισμα του ΣΔΟΕ και στοιχεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που, όπως έλεγε, την αθώωναν για τις απευθείας αναθέσεις, από το Μαξίμου την είχαν… στο περίμενε. Και επιπλέον δεν ανακοίνωναν τις υποψηφιότητες του κόμματος στην Εύβοια.
Την Παρασκευή το βράδυ πηγές από τη ΝΔ της διεμήνυσαν ότι τελικά δεν θα περιλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ωστόσο, παρά τις ερωτήσεις της, δεν αιτιολογούσαν, όπως έλεγαν οι συνεργάτες της, την απόφαση αυτή, ειδικά από τη στιγμή που είχε στήριξη από το κόμμα και από το Μαξίμου ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Ετσι, την ίδια ώρα η κυρία Νικολάου προχώρησε σε μια ανάρτηση στην οποία έλεγε ότι «η ηθική της δεν της επιτρέπει να κατέβει υποψήφια όσο είναι σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος της». Συνεργάτες της άφηναν εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι υπήρξαν και πιέσεις από διάφορους «ενδιαφερομένους» (χωρίς να τους κατονομάζουν) ώστε η κυρία Νικολάου να μην είναι υποψήφια.
Στυλιανίδης για το Επικρατείας
Για εκλογές (υποτίθεται ότι) δεν θέλουν να συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η τραγωδία στα Τέμπη βέβαια έχει αλλάξει τα πάντα, παρά ταύτα, κάποιες διαδικασίες και συζητήσεις είχαν δρομολογηθεί πριν από την τραγωδία, και μεταξύ αυτών τα ψηφοδέλτια. Υποτίθεται ότι μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες ήταν η τελική επιλογή των προσώπων που θα βρεθούν στο Επικρατείας, που όπως λέγεται είναι και αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής η μάλλον ισχυρότερη βεβαιότητα είναι πως σε εκλόγιμη θέση θα βρεθεί για δεύτερη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τα υπόλοιπα υποτίθεται ότι θα είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες εκπλήξεις. Μία από εκείνες που έχουν φτάσει στα αφτιά μου είναι και η τοποθέτηση σε εκλόγιμη θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.
Η Τάνια Καραγιάννη του ΣΥΡΙΖΑ και η ΡΑΣ
Την Τάνια Καραγιάννη, την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως να την ακούσατε να κάνει συχνά κριτική για ελλείψεις προσωπικού στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Πιθανόν όμως να μη γνωρίζετε πως η κυρία Καραγιάννη εργαζόταν μέχρι πρότινος στη ΡΑΣ και αποσπάστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου δικαιολογούν την απόσπασή της από τη ΡΑΣ στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενοι πως δεν είχε σχέση με την ασφάλεια στα τρένα, αλλά εργαζόταν στο οικονομικό τμήμα. Δεν λένε όμως λέξη γιατί έφυγε από τη ΡΑΣ, παρά μόνον ότι η απόσπασή της που έγινε το 2021 φέρει υπογραφή Βορίδη. Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι, αφού έφυγε από την Αρχή, ότι υπήρξαν καταγγελίες για «υποστελέχωση που δεν επιτρέπει στη ΡΑΣ να επιτελέσει τα ελεγκτικά της καθήκοντα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται, προτιμούσε να αποσπά εργαζόμενες από τη ΡΑΣ στα γραφεία βουλευτών του. Μια δεύτερη απόσπαση έγινε και στο γραφείο του Γιάννη Ραγκούση και ας φώναζαν στη ΡΑΣ ότι με τις αποσπάσεις αποψιλώνεται το προσωπικό της.
Καταδικάζουν όλοι την επίθεση στον Βαρουφάκη
Σαφής, όπως της έπρεπε, ήταν η καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο Γιάνης Βαρουφάκης από ομάδα τεσσάρων κουκουλοφόρων έξω από το εστιατόριο «Γιάντες» στα Εξάρχεια όπου δειπνούσε με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του πανευρωπαϊκού δικτύου DIEM25. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ξυλοκοπήθηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στον «Ευαγγελισμό» όπου υποβλήθηκε σε απεικονιστικές εξετάσεις για το ενδεχόμενο εσωτερικού αιματώματος, ενώ του τοποθετήθηκε νάρθηκας στη μύτη. Ολα ξεκίνησαν όταν η ομάδα που εντόπισε τον κ. Βαρουφάκη στο εστιατόριο άρχισε από τον πεζόδρομο να τον προκαλεί με υβριστικούς χαρακτηρισμούς φωνάζοντάς του ότι υπέγραψε μνημόνια. Εκείνος βγήκε να τους μιλήσει και άρχισαν να τον χτυπούν ενώ στη συνέχεια διέφυγαν. Κατά τραγική σύμπτωση, ανάλογο περιστατικό, αλλά χωρίς ξυλοδαρμό, είχε σημειωθεί και το 2015 όταν ομάδα αγνώστων τον εντόπισε στο ίδιο εστιατόριο, όπου συχνάζει, και παρά το τεταμένο κλίμα, μετά από διάλογο που είχε μαζί τους αποχώρησε.
Ηλθαν, (δεν τους) είδαν και απήλθαν
Η επίσκεψη της υποεπιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα όπου θα ήλεγχε το κράτος δικαίου εξελίχθηκε σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο. Δεν είδαν κανέναν, δεν τους είδε κανείς και επέστρεψαν άπραγοι στις Βρυξέλλες. Στην υποεπιτροπή δεν συμμετείχε το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα, το ΕΛΚ, αλλά (ευτυχώς) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρβανίτης. Θυμίζω ότι είχε προηγηθεί η υποεπιτροπή PEGA με τον Κούλογλου, η οποία σημείωσε ανάλογη επιτυχία αλλά τουλάχιστον εκείνη είχε καταφέρει να συναντήσει τον Γεραπετρίτη! Δεν ξέρω αν το φιάσκο κάνει σοφότερους τους ακτιβιστές των υποεπιτροπών. Μακάρι. Προφανώς όμως δουλειά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι να κάνει αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και σίγουρα οι υποεπιτροπές του δεν είναι ελεγκτικές αρχές της εθνικής πολιτικής. Θα μπορούσαν να βρουν κάτι σοβαρότερο να ξοδεύουν την ώρα τους.