Η βραχνή, αισθησιακή φωνή του μεγαλοβιομήχανου, χρυσού κληρονόμου Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή ακουγόταν σαν να ερχόταν από το… υπερπέραν. Ο παιδικός μου φίλος προσπάθησε να μου εξηγήσει μέσω του κινητού του τηλεφώνου ότι βρισκόταν μακριά, πολύ μακριά, η «σύνδεση» όμως διακόπηκε για πολλοστή φορά. Τα γεμάτα ροζ διαμάντια αφτιά του λαγού που είχε σχεδιάσει αποκλειστικά για τη βίλα «Ροζ Ορτανσία», στις αστραποβόλες οροσειρές της Εκάλης, ο «πολύς» Τζεφ Κουνς «έγειραν» με κατεύθυνση προς τα κάτω. Εκεί όπου βρίσκονταν μια κρυστάλλινη βάση και ένα ειδικό κάλυμμα με συναγερμό. Ακριβώς για να προστατευτεί το πανάκριβο γλυπτό του εκκεντρικού αμερικανού καλλιτέχνη. Χαμογέλασα πονηρά.
Ο διάσημος pink rabbit, το γλυπτό των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθεί τις συνήθειες του κακομαθημένου μας pinscher Ρόμελ. Οταν ο μικροσκοπικός αλλά… επικίνδυνος (για φοβερές ζημιές) σκύλος νιώθει ότι δεν του κάνουμε τα χατίρια, ή δεν μπορεί τέλος πάντων να πάρει κάτι που επιθυμεί, «κατεβάζει» με νάζι τα αφτιά του. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον ροζ λαγό του Τζεφ τόσο λυπημένο; Ισως το γεγονός ότι ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής έλειπε για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα από το υπερπολυτελές (ολίγον κιτς) mansion, κτισμένο λίγο πιο μακριά από αυτό γνωστής οικογένειας μεγαλοεφοπλιστών. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ ένιωθα ένα κενό στο στομάχι. Ενα κενό που δεν μπορούσαν να αναπληρώσουν τα καμωμένα από μαύρη σοκολάτα δημιουργήματα του pastry chef Pierre Hermé στο Παρίσι και η συλλεκτική σαμπάνια με την υπογραφή του μεγάλου Καρλ Λάγκερφελντ.
Ρινόκερος και… Ιόλας
Ο αγαπημένος μου Φίφης δεν έχει κατορθώσει από το Μεξικό όπου βρισκόταν και την περίφημη Playa del Amor στα Marieta Islands να μας ενημερώσει γύρω από τα τελευταία καυτά νέα που κυκλοφορούν στους κύκλους των old money επιχειρηματιών αλλά και στα νεόπλουτα σαλόνια. Στα σαλόνια με τα πανάκριβα έπιπλα και τους αναρριχητικούς τύπους (ή social climbers) οι οποίοι επιθυμούν να μαθαίνουν, να σχολιάζουν, να κάνουν τελικά… gossip μεγατόνων με φόντο μυθικά έργα τέχνης. Ποιο είναι όμως αυτό που όλοι επιθυμούσαμε να μάθουμε από το στόμα του χρυσού κληρονόμου, ο οποίος λιαζόταν στην επονομαζόμενη «κρυφή παραλία» σε μια χώρα πανέμορφη (αλλά και επικίνδυνη) όπως το Μεξικό;
Στο επίκεντρο της προσοχής στις βίλες των βορείων προαστίων αλλά και σε σπίτια της Belgravia στο Λονδίνο ένας… ρινόκερος! Πρόκειται για αυτόν που φέρει τη σφραγίδα Λαλάν, ένα υπέροχο γλυπτό που κάποτε ήταν μέρος της τεράστιας συλλογής του Αλέξανδρου Ιόλα. Το παλιό λοιπόν έργο του μεγάλου έλληνα συλλέκτη πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Christie’s έναντι του ποσού των 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ποιος απόκτησε τελικά τον Ρινόκερο; Ενας άλλος (σε μικρότερο μέγεθος) βρίσκεται σε town house «κραταιού» Ελληνα στη Νέα Υόρκη. Ο Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής είναι ο μόνος που μπορεί να αποκαλύψει ονόματα, γεγονότα και ιστορίες με… πιπέρι καγέν. Το μεγάλο όμως «μπαμ» αναμένεται να γίνει στο Παρίσι, αύριο Δευτέρα, σε μια δημοπρασία πάλι με έργα Λαλάν, ενώ το ελληνικό ενδιαφέρον πέφτει στη συλλογή της δικής μας Πωλίν Καρπίδα, σε ένα auction πολλών ολόχρυσων αστέρων.
Στοχευμένες συλλογές έργων, νέα spots, bachelor party
Η tres chic Πωλίν Καρπίδα, με τα εξαιρετικά έργα τέχνης, τα καλόγουστα σπίτια στο εξωτερικό αλλά και ένα θαυμάσιο νεοκλασικό στην Πλάκα, έκανε πάντοτε τις κορυφαίες επιλογές. Οι διεθνείς κύκλοι συλλεκτών, ιστορικών τέχνης και εικαστικών θαυμάζουν απεριόριστα τον πλούτο της κολεξιόν της, κυρίως όμως τα «σωστά» στοχευμένα έργα. Οι συλλογές πρέπει πλέον να έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και στόχο. Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι επιμένει ότι οι νέοι συλλέκτες δεν πρέπει να «κινούνται» σε μια κατάσταση αλαλούμ, συλλέγοντας από Πικάσο, Γκογκέν μέχρι Ανίς Καπούρ και Ανσελμ Κίφερ.
Η Θέκλα, η οποία βρίσκεται πάντα τέτοια εποχή στη Γενεύη, μας ενημερώνει ότι η ελληνολάτρις Σάφια (πρώην σύζυγος του σαουδάραβα επιχειρηματία Αλ Ρασίντ), ετοιμάζει πάρτι μεθαύριο Τρίτη στο Μόντε Κάρλο και το δημοφιλές Saas. Μμμ! Πάντα είναι επιτυχημένα τα parties της Σάφια, η οποία αρκετές φορές τον χρόνο βρίσκεται στην Αθήνα, στο Πόρτο Χέλι, στα νησιά μας. Η Γενεύη είναι γεμάτη σύμφωνα με τη Θέκλα από καταριανούς και σαουδάραβες κροίσους οι οποίοι επιμένουν να επιλέγουν για διαμονή το αστραφτερό Four Seasons, απολαμβάνουν όμως τα γεύματά τους σε μικρές auberge. Σερβίρουν εκπληκτικό φαγητό και οι πελάτες είναι μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Αναφέρθηκα σε φαγητό και νιώθω την «υποχρέωση» να ενημερώσω αυτούς οι οποίοι επιμένουν να ανακαλύπτουν νέες «γωνιές» ότι άνοιξε το Lolita’s σε παράδρομο της Κηφισίας, το Gaspar ετοιμάζει το νέο του πρόσωπο μετά από μια περίοδο σιωπής και τα σχόλια συνεχίζονται αν κάποιος έχει εξαγοράσει ιστορικό, δημοφιλέστατο spot του Κολωνακίου.
Η Θέκλα, η οποία απολαμβάνει τις βόλτες της κοντά στο ποτάμι της Γενεύης, πριν καταλήξει στο Mandarin, με πληροφορεί για το bachelor party του Θανάση Μανόπουλου (νυμφεύεται γόνο της επιχειρηματικής οικογένειας της εταιρείας Καλπίνης-Σίμος) στα La Mamounia στο Μαρόκο πριν από λίγες ημέρες. Το Μαρόκο, λένε οι Ελληνες που ταξίδεψαν εκεί, διατηρεί τη γοητεία του, παρά τους σεισμούς…
Μην είμαστε και… πλεονέκτες!
Λονδίνο, Μαρόκο, Νέα Υόρκη, Γαλλικές και Ελβετικές Αλπεις, Γενεύη, Μύκονος και Σπέτσες. Η πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιώνας μεταμορφώνεται το τριήμερο της αργίας λόγω της 28ης Οκτωβρίου σε ελληνική αποικία, εδώ και πολλά χρόνια. Βόλτες, shopping και τα καλύτερα members clubs είναι στο Λονδίνο. Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιούνται οι πλέον ενδιαφέρουσες δημοπρασίες και όλα τα άλλα είναι αγαπημένα των ελλήνων ισχυρών του χρήματος.
Η Μύκονος, η οποία ύστερα από χρόνια «άλλαξε» δήμαρχο, είναι άκρως γοητευτική όταν το τοπίο γκριζάρει και πέφτουν οι σταγόνες βροχής. Στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα ετοιμάζονται τα καινούργια, πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και beach bars. Στο Νησί της Μπουμπουλίνας (και το απέναντι Πόρτο Χέλι με τα αχανή mansions που έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό και αυτής ακόμα της Λιζ Χάρλεϊ, παντρεμένης στο παρελθόν με ινδό κροίσο) στη διάρκεια του τριημέρου υπήρχαν κάποια πολυτελή yachts τα οποία λικνίζονταν νωχελικά στα γαλάζια νερά.
Η νέα κατοικία που ετοιμάζει στις Σπέτσες η διεθνούς φήμης designer Mary Katrantzou έχει προκαλέσει πλήθος θετικών σχολίων (λίγο πιο μακριά από την εξέδρα του Σιώρα) για το υψηλής αισθητικής γούστο. Στην περιοχή όπου χτίζει η international Mary, η οποία ξεκίνησε μια νέα κορυφαία συνεργασία με τον οίκο κοσμημάτων Bvlgari, επικρατούν ησυχία και ένα απαλό άρωμα από γαρίφαλο. Σε μια άλλη όμως μεριά του νησιού, η κόντρα μεταξύ δύο (υπάρχει και ένας τρίτος, αλλά αυτός είναι «εξωκοινοβουλευτικός») πλοιοκτητών ίσως οδηγήσει σε… ναυμαχία στο «στενό» μεταξύ Σπετσών και Πόρτο-Beverly-Χέλι. Ο ένας εφοπλιστής, πολύ γνωστός, always classic (πάντα με χρήματα και ουχί σκαμπανεβάσματα), διατηρούσε ιδιοκτησίες στις Σπέτσες.
Πριν κάποιο διάστημα άλλος εφοπλιστής πολυσυζητημένος τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να αγοράσει μια τεράστια προνομιούχα έκταση και να κτίσει εκεί αστραποβόλο mansion. Να όμως που ο πρώτος εφοπλιστής αντιδρά και… φωνασκεί εναντίον του δεύτερου (έχοντας συμπαραστάτη φίλο του shipowner επίσης λάτρη των Σπετσών), επιθυμώντας στην πραγματικότητα να σταματήσει το κτίσιμο του σπιτιού. Ο άλλος πλοιοκτήτης δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει, το ερώτημα όμως είναι το εξής: Σε ελεύθερη χώρα δεν ζούμε; Ο καθένας, από τη στιγμή που αγοράζει, πληρώνει και δεν είναι παράνομος, δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτό που επιθυμεί; Μήπως οι Σπέτσες ανήκουν σε δυο-τρεις ανθρώπους και δεν το ξέρουμε; Μην είμαστε και πλιουνέκτες που έλεγε με «ειδική προφορά» και ο… Χατζηχρήστος!