Ο μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης έριξε ένα αυστηρό βλέμμα στη θεραπαινίδα Κλημεντίνη. Το μινιμαλιστικού ύφους σαλόνι του, στις χρυσοφόρες βουνοκορφές της Εκάλης με τα μυθικής αξίας έργα τέχνης, είχε γεμίσει από την έντονη μυρωδιά του κρεμμυδιού. Ο παιδικός μου φίλος ρώτησε την τροφαντή, αεικίνητη κόρη του μόχθου για ποιον λόγο αυτό το πέπλο από onion ξέφυγε από τις κουζίνες που βρίσκονται στο βάθος του εντυπωσιακού mansion και διασκορπίστηκε παντού.
Χαμογέλασα πονηρά και ρούφηξα μια γουλιά από το κοκτέιλ μέντας με τζίντζερ. Ακόμα και οι γοητευτικές ημίγυμνες γυναίκες στους πίνακες του Γκογκέν με τα μεγάλα κίτρινα λουλούδια στα μαλλιά, ξαπλωμένες στις παραλίες της Γαλλικής Πολυνησίας, φαίνεται να ενοχλήθηκαν από τη μυρωδιά. Σήκωσαν το κεφάλι τους, εγκατέλειψαν τη μεσημεριανή ραστώνη και έκλεισαν τη μύτη τους τραβώντας προς τα επάνω τα κίτρινα παρεό τους.
Η Κλημεντίνη εξήγησε στον ιδιόρρυθμο, σνομπ οικοδεσπότη ότι ο μπάτλερ Σουλπίκιος έδωσε την εντολή ώστε το προσωπικό που εργάζεται στην κατάλευκη με μαύρα ντουλάπια και «λεπτομέρειες» από βαρύ ασήμι κουζίνα να παρασκευάσει τη λαοφιλή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου. Ο ισχυρός πλοιοκτήτης κοίταξε τη θεραπαινίδα με κάποια έκπληξη. Εκείνη συνέχισε να μιλάει στα αγγλικά με βαριά ισπανική προφορά, προσπαθώντας να τον «πείσει» ότι η παρασκευή της Mykonian κρεμμυδόπιτας αποτελούσε «τρελή» επιθυμία του επίσημου προσκεκλημένου του.
Η συγκεκριμένη επιθυμία μεταβιβάστηκε από τον ταϊλανδικής καταγωγής μπάτλερ του νορβηγού μεγαλοεφοπλιστή στον… πτωχό πλην τίμιο Σουλπίκιο. Ο πασίγνωστος shipowner από την παγωμένη χώρα της Σκανδιναβίας είχε απολαύσει τη νόστιμη κρεμμυδόπιτα σε γνωστή ταβέρνα στα προάστια της Μυκόνου όταν την είχε επισκεφθεί πέρυσι το καλοκαίρι. Ο πλοιοκτήτης με το πορτοκαλόχρυσο α λα Ντόναλντ Τραμπ τσουλούφι ενθουσιάστηκε με την πικάντικη γεύση που «γαργαλούσε» ευχάριστα τον ουρανίσκο του. Ετσι λίγο πριν αναχωρήσει από το ειδυλλιακό suberb ζήτησε ο ίδιος από τους ιδιοκτήτες τη συνταγή του εδέσματος.
Ο Ντίντης κοίταξε μέσα από τις τεράστιες τζαμαρίες του λαμπερού mansion το μικρό, ανηφορικό δρομάκι με το όνομα λουλουδιού. Οι bodyguards, γραμματείς και τα υπόλοιπα άτομα της συνοδείας του πάμπλουτου Νορβηγού είχαν ήδη φθάσει. Ο έλλην πλοιοκτήτης φύσηξε αργά, νωχελικά τον καπνό του πούρου του. Παρατήρησε για λίγο τα ασημένια δαχτυλίδια που «ανέβαιναν» προς το ταβάνι και γύρισε προς το μέρος μου.
«Είναι τόσα τα οφέλη από τη συμφωνία που έχω υπογράψει με τον Νορβηγό που… χαλάλι του η κρεμμυδόπιτα και οι ενοχλητικές μυρωδιές της» μου είπε. Συμφώνησα απόλυτα μαζί του. Ο μπάτλερ Σουλπίκιος δοκίμαζε τώρα ένα ζευγάρι από λευκά γάντια. Σκέφθηκα ότι είχε προμηθευτεί αρκετά νέα ζευγάρια, καθώς τα γεύματα του κ. Ευπαλίδη είναι σχεδόν καθημερινά.
Μετά τους Ολυμπιακούς
Η μεγάλη γιορτή των Ποσειδωνίων ξεκινάει επίσημα στις 3 Ιουνίου, τα μεσημεριανά και βραδινά όμως γεύματα σε κατοικίες στα βόρεια και νότια προάστια, όπως και σε πολυτελή yachts, έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο μπάτλερ Σουλπίκιος, χρόνια πολλά στις υπηρεσίες του Ντίντη, έχει δει… χιλιάδες γιορτές Ποσειδωνίων να πραγματοποιούνται στη χώρα.
Η φετινή όμως διοργάνωση – και όχι μόνο επειδή γίνεται μετά το τέλος της COVID-19 – αναμένεται να φέρει εδώ τον περισσότερο κόσμο και να έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη χρονιά. Η Ναυτιλία είναι στα φόρτε της, πέφτουν πολλά χρήματα, υπάρχουν οι νέες τεχνολογίες, το κλίμα, όλα αυτά τέλος πάντων που δημιουργούν τεράστιο ενδιαφέρον και φέρουν στην καινούργια, υπερπολυτελή μαρίνα της Βουλιαγμένης μεγαλοεφοπλιστές με μερικά από τα ωραιότερα σκάφη στον κόσμο.
Υπάρχουν κάποιοι άλλοι που φθάνουν στην Αθήνα από αύριο Δευτέρα, προερχόμενοι από το Μονακό όπου πραγματοποιείται σήμερα το δημοφιλέστατο Grand Prix. Πληροφορούμαι από την Ούρσουλα, η οποία βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στο Πριγκιπάτο (έφθασε εκεί μετά τις Κάννες), ότι τα outfits by Akris της πριγκίπισσας Σαρλίν δημιουργούν κινηματογραφικού τύπου σκηνικά. Αναμένουμε την πριγκίπισσα, πρώην ολυμπιονίκη στην κολύμβηση, μετά τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι, να «κατηφορίσει» (με τον Αλβέρτο) στην αγαπημένη της Αντίπαρο.
Φρέσκο ψάρι και σκόνη
Ο Ντίντης Ευπαλίδης στη διάρκεια του γεύματος έβγαλε το μπλε σακάκι του και έμεινε με το γαλάζιο, μεταξένιο πουκάμισο που τόνιζε τα καλογυμνασμένα του μπράτσα. Νομίζω ότι ο παιδικός μου φίλος παρακολουθούσε με μεγαλύτερη προσοχή τα λόγια της γοητευτικής, νεαρής συζύγου τού προσκεκλημένου του για όσα… θαυμαστά τής έτυχαν στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Μύκονο, παρά τον ίδιο τον επίσημο προσκεκλημένο του.
Ο κ. Ευπαλίδης άκουγε λοιπόν την ελληνικής καταγωγής κυρία να του διηγείται ότι το καλύτερο ψάρι το έφαγε σε ταβέρνα που διαθέτει Μυκονιάτης στον Ορνό (κάτω από το Santa Marina) παρά στα πολυσυζητημένα, glamorous ψαροφαγικά spots. «Η συναγριδούλα, το λαβράκι και η ντοματούλα!», αναφωνούσε η πλατινομαλλούχος κυρία με το super mini. Αχ, αχ αυτό το κρεμμύδι. Παίζει παντού στα γεύματα στα αχανή σαλόνια των mansions στα προάστια, στο Πόρτο Χέλι, στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στα χειροποίητα decks των θαλαμηγών με αποτέλεσμα να… τρέπονται σε φυγή ακόμα και αυτά τα μικρά ψαράκια στις μαρίνες.
Η sexy κυρία μιλούσε επίσης για τα ενοχλητικά ελικόπτερα τα οποία προσγειώνονται σε χώρο τεράστιου μαγαζιού (αγαπημένο του Λεονάρντο Ντι Κάπριο) σε προάστιο της Μυκόνου. Σηκώνεται όλη η σκόνη πάνω από πιάτα και ποτήρια, κανείς όμως δεν φαίνεται να ενοχλείται. Οι Πακιστανοί μάλιστα, οι οποίοι έχουν «αντικαταστήσει» στις σκληρές δουλειές τους Αλβανούς, παρατήρησε η πνιγμένη στις ακουαμαρίνες κυρία ότι πιάνουν τα σκουπίδια που τοποθετούν στους κάδους και μετά φαγητά και σερβίτσια στις κουζίνες! Oh! My God!
Αν ζούσε ο υπέροχος Βασίλης Αυλωνίτης είμαι σίγουρη ότι αντί για το «Πού πάμε, βρε, πού πάμε!» θα αναφωνούσε «Τι τρώμε, βρε, τι τρώμε!». Και τι πληρώνουμε, να συμπληρώσω εγώ που έχω και μία «μανία» με τα μικρόβια, που όσο τα αποφεύγεις τόσο τρυπώνουν εδώ και εκεί! Ο Ντίντης Ευπαλίδης πληροφορεί την προσκεκλημένη του ότι οι Αλβανοί έχουν γίνει πλέον επιχειρηματίες, αγοράζουν σπιτάκια και τα ενοικιάζουν σε τουρίστες αποκομίζοντας πολλά χρήματα. Οι πάντες λοιπόν είναι σε κατάσταση εγρήγορσης. Η Βίκυ Λέανδρος, η οποία αγόρασε και αυτή κατοικία στο Αγράρι, προσπαθεί να την «αξιοποιήσει» με τον σωστό τρόπο.
Το ατελιέ, το φημισμένο spot, η βάπτιση
Τα κορίτσια του Γκογκέν με τα κίτρινα λουλούδια στα μαλλιά και τα κίτρινα παρεό, παρακολουθούν τις συζητήσεις γύρω από το μεγάλο μαρμάρινο τραπέζι, με τα κρυστάλλινα, κόκκινα baccarat σερβίτσια. Ακούνε με προσοχή ότι δύο πολύ γνωστές κυρίες, μία Ελληνίδα και μία Ελβετίδα, αναχώρησαν για να συναντήσουν τον Anselm Kiefer σε μία περιοχή έξω από τη Λυών, εκεί όπου βρίσκεται το εργαστήριό του. Λίγο πριν ο Kiefer φθάσει στην Ελλάδα για την έκθεσή του στην «Gagosian».
Η μία από τις δύο διαθέτει δύο πίνακες ενός από τους top ζωγράφους της εποχής μας. Ενας πίνακας που στο «παρελθόν» βρισκόταν στο σαλέ διάσημου αρχιτέκτονα στα Rocky Mountains. Οι δύο γυναίκες πριν τη Λυών είχαν πετάξει και εκείνες στις Κάννες, όπου επισκέφθηκαν το νέο «Nammos» αλλά και τα αγαπημένα τους κλασικά hotels για να απολαύσουν συλλεκτικές σαμπάνιες με αυθεντικά γαλλικά μακαρόν.
Εκεί άκουσε και για τη βάπτιση του χαριτωμένου βρέφους της κόρης γνωστού εφοπλιστικού ζεύγους. Μία βάπτιση η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο weekend στο «Matsuhisa», μέρα μεσημέρι. Με αρκετό κόσμο να δίνει το «παρών». Οι σουίτες πάντως του «Four Seasons» είναι γεμάτες, οι καμπάνες φίσκα, τα εστιατόρια όπως το «Matsuhisa», το «Beef Bar» μέχρι το «Πέλαγος» είναι εδώ και καιρό κλεισμένα για τα γεύματα και parties των Ποσειδωνίων. Η Ελλάδα λάμπει με εκτυφλωτικό τρόπο…