Καθόμουν αναπαυτικά σε μία καρέκλα του Ralph Lauren η οποία είχε το χρώμα της αγαπημένης μου σοκολάτας. H RL-CF1 chair μινιμαλιστική αλλά συγχρόνως άκρως εντυπωσιακή, «καθρεφτιζόταν» στις τεράστιες τζαμαρίες που «βλέπουν» στο Μανχάταν. Ακούμπησα τα χέρια μου στους μεταλλικούς και δερμάτινους βραχίονες. Εγειρα το κεφάλι μου στην «πλάτη» της καρέκλας-πολύτιμο αντικείμενο που ο κορυφαίος designer εμπνεύστηκε από τις απίθανες «γραμμές» μιας McLaren, την ώρα που παρακολουθούσε αγώνες της Formula 1, στο Αμπου Ντάμπι.
Ενιωθα εξουθενωμένη μετά από τις συνεχείς βόλτες στις πάρα πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες δημοπρασίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα στη Νέα Υόρκη. Δημοπρασίες λοιπόν με υπερδιάσημους εικαστικούς, παντοδύναμους συλλέκτες, ιστορικούς τέχνης και εκθαμβωτικά ωραίες γυναίκες να «λυγίζουν» πάνω στα δωδεκάποντα Louboutin δημιουργούσαν ένα μάλλον «περίπλοκο», σίγουρα όμως κινηματογραφικού τύπου θέαμα.
Η Ούρσουλα μου εξομολογήθηκε ότι ένιωθε ένα δυνατό κύμα συγκίνησης να διαπερνά το καλογυμνασμένο σώμα της τη στιγμή που παρακολουθούσε τον μεγαλοεφοπλιστή, μεγαλογαιοκτήμονα Ντίντη Ευπαλίδη να υπογράφει ένα ποσό με πάρα πολλά μηδενικά στο μπλοκ των επιταγών του. «Oh! My God!» αναφώνησε η πλατινομαλλούσα καλλονή, κάνοντας την πανταχού παρούσα γάτα Αγκύρας Φαράχ να σηκωθεί από τη θέση της. «Τα μηδενικά έμοιαζαν με σιδηρόδρομο. Ατέλειωτα, χρυσή μου, ατέλειωτα! Η αλήθεια όμως είναι ότι το έργο του Σεζάν άξιζε τα λεφτά του» συνέχισε. «Μην ξεχνάμε ότι ο πολυαγαπημένος μας Ντίντης σε κάτι τέτοιου είδους δημοπρασίες με international κύρος και λάμψη συναγωνίζεται τα μέλη της πανίσχυρης οικογένειας συλλεκτών Ντε Μανίλ» κατέληξε. Το βλέμμα μου έπεσε στα «βουναλάκια» από μαύρο χαβιάρι του οίκου Petrosian, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στο μεγάλο διάφανο τραπέζι. Δοκίμασα κάτι λίγο, μαζί με γουλιές ροζ σαμπάνιας.
Η γάτα Αγκύρας και το διαμάντι
Τελικά το Big Apple διαθέτει αυτά τα στοιχεία που καμία άλλη πόλη στον κόσμο δεν μπορεί να αποκτήσει. Θεαματικά κτίρια, γέφυρες που νομίζεις ότι «στέκουν» στον αέρα, super λαμπερά ξενοδοχεία, μουσεία, γκαλερί, έχουν και άλλες μητροπόλεις στον πλανήτη. Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ όμως συνδυάζει άψογα το απόλυτο glamour με το underground. Το Μανχάταν, με τα πολυτελή διαμερίσματα σε εμβληματικούς ουρανοξύστες όπως αυτόν που μας φιλοξενεί τώρα στο αριστοκρατικό Upper East Side και περιοχές στο downtown πιο «σκοτεινές», σίγουρα όμως με ένα υπέροχο χρώμα. Τις underground γειτονιές έχουν επιλέξει άλλωστε αυτοί που «κρύβονται» πίσω από αστραφτερά spots εστίασης και διασκέδασης για να χαρίσουν αυτή τη διαφορετική αίσθηση στους πελάτες τους. Κάτι σαν το ιστορικό «Harry’s bar» που μετά τις αξέχαστες βραδιές στο uptown «κατηφόρισε» στο downtown. Ενα μικρό δάκρυ συγκίνησης έτρεξε από τα μάτια μου. Πασίγνωστος επιχειρηματίας ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα σοβαρά με την κίνησή του ζήτησε πριν… ταξιδέψει για τον άλλο κόσμο να απολαύσει το dinner του για τελευταία φορά στο downtown Harrys’ Bar. Ξαφνικά το μικρό διαμαντένιο σκουλαρίκι έπεσε από το αφτί μου. Η γάτα Αγκύρας με νωχελικές κινήσεις πλησίασε κοντά του.
Πόσα είναι τα πλαστά στα αχανή mansions;
Η γάτα Αγκύρας που είναι τόσο όμορφη όσο (στα νιάτα της) η συνονόματή της, αυτοκράτειρα της Περσίας Φαράχ (Ντιμπά), φεύγει γρήγορα αφού έχω προλάβει να «αρπάξω» από τα νύχια της το διαμαντένιο σκουλαρίκι του οίκου Cartier. Κατευθύνεται στις τεράστιες τζαμαρίες. Την ακολουθώ. Σκέφτομαι ότι νωρίς το βράδυ πρέπει να επισκεφθώ το κοντινό ξενοδοχείο Nine Orchard για ένα κλειστό δείπνο πολλών αστέρων. Το ξενοδοχείο στην Dimes Square μου αρέσει πάντα για τις γαστρονομικές του επιλογές. Steak au poivre και lamp ragu φτιαγμένα με μια «ιδιαίτερη» τέχνη.
Ο Ντίντης Ευπαλίδης με πληροφορεί ότι οι πολύ υψηλές τιμές που έργα του Φερνάντο Μποτέρο πουλήθηκαν σε μία από τις μεγάλες δημοπρασίες στην πόλη συζητούνται στους κύκλους της ελληνικής παροικίας στο Λονδίνο αλλά και στη Νέα Υόρκη. Οι τιμές για τον κολομβιανό εικαστικό που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή ξεκίνησαν από δυόμισι και έφθασαν τα πέντε εκατομμύρια δολάρια στο Sotheby’s. Οι τιμές για τα έργα των σπουδαίων εικαστικών αλλά και οι συζητήσεις για το μεγάλο σκάνδαλο με τους παραχαράκτες στην Αθήνα έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.
Η αγορά λέει ότι οι συλλέκτες, οι καλλιτέχνες, κάποιοι γκαλερίστες τούς γνώριζαν. Γιατί τότε δεν μιλούσε κανείς; Ισως επειδή υπάρχουν κάποιοι άσχετοι, οι επονομαζόμενοι Macho συλλέκτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τίποτα (τα κάνουν όλα για επίδειξη) και παριστάνουν ότι γνωρίζουν τα πράγματα καλύτερα από curators. Πάρα πολλοί τώρα μεγαλοεπιχειρηματίες «τσεκάρουν» τα έργα που έχουν αποκτήσει έναντι υψηλοτάτων τιμών στα αχανή mansions, πάνω στις αστραποβόλες οροσειρές της Εκάλης ή τα ήσυχα (τον χειμώνα) δρομάκια του Καβουρίου και της Βουλιαγμένης. Είναι αυθεντικά τα γλυπτά; Είναι okey οι πίνακες των super εικαστικών; Ο χρόνος και η πεπειραμένη «ματιά» curators που έφθασαν από τη Γηραιά Αλβιώνα για λογαριασμό επιφανούς βιομηχάνου ίσως «δείξουν» κάτι…
Η αποθέωση του κιτς, ένα private dinner…
Το πιπεράτο φιλέτο είναι πολύ καλό. Η γεύση εξαιρετική. Το πιπέρι όσο πρέπει, ο συνδυασμός με κόκκινο, εκλεκτό κρασί θαυμάσιος. Ενας γνωστός Ελληνας κολεξιονέρ λέει ότι στη χώρα του δεν υπάρχει μια υγιής αγορά τέχνης, ενώ στη Γηραιά Αλβιώνα, την Ελβετία, στο Παρίσι και βέβαια στη Νέα Υόρκη, όλα δουλεύουν με απόλυτα σωστό τρόπο. Οι συζητήσεις στο εστιατόριο του «Nine Orchard» συνεχίζονται και γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέρουσες και «πικάντικες» όταν εμφανίζεται ο «πολύς» Ντίντης Ευπαλίδης. Ο ισχυρός shipowner υποστηρίζει ότι πάρα πολλοί χώροι στην Αθήνα έχουν αποκτήσει μια διάθεση να «γείρουν» προς τον… art world, δημιουργώντας βλαχομπαρόκ καταστάσεις. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, ακόμα και roof gardens ή… κομμωτήρια φιλοξενούν πίνακες και γλυπτά δήθεν επιφανών καλλιτεχνών.
Ο Ντίντης υποστηρίζει ότι ένα πέπλο βλαχουάρ, καρακίτς, φτηνιάρικο, έχει κατακλύσει την ελληνική πρωτεύουσα. Κουνάω το κεφάλι μου βαριεστημένα. Σκέφτομαι ότι λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι κινούνται έχοντας σαν γνώμονα την υψηλή αισθητική και το φίνο γούστο. Ο κ. Ευπαλίδης αναφέρθηκε στο καινούργιο σπίτι του ταλαντούχου κοσμηματοπώλη Νίκου Κούλη, το οποίο είναι πραγματικά αποτέλεσμα φίνου γούστου. Κάπου στο κέντρο της πόλης. Καλεσμένες μόνο 35 γυναίκες σε ένα private dinner. Γνωρίζω καλά τις περισσότερες από αυτές, οι οποίες ήταν πολύ κομψές και με ευχάριστη διάθεση, θα σταθώ όμως στη super elegant εμφάνιση της Αγγελικής Τσίγκα με outfit Chanel και τη δυναμική «επιστροφή» της Νατάσας Λιακουνάκου. Είχα καιρό να μάθω νέα της αγαπητής Νατάσας που διατηρείται πάντα πολύ fit.
Ενα άλλο βράδι που ο Ντίντης απόλαυσε το φαγητό του στο «Gallina» στο Κουκάκι, αισθάνθηκε ευτυχής όταν στις τουαλέτες «ανακάλυψε» έργο του σπουδαίου Φαϊτάκη. Τουαλέτες με άρωμα «chic», αντίθετα από τις κιτς υπέρλαμπρες όμως του λονδρέζικου «Baccanalia» που έγιναν θέμα συζήτησης στους αθηναϊκούς κύκλους όταν δημοσιεύσαμε φωτογραφίες τους στο BHMAgazino πριν από δύο εβδομάδες. Υπάρχει και βίντεο, αγαπητοί μου, υπάρχει και βίντεο με την ωραιοτάτη Ντέβα Κασέλ, κόρη της Μόνικα Μπελούτσι και του Βενσάν Κασέλ, να ακουμπάει τη σαμπάνια της στο μάρμαρο προτού περάσει την κρυστάλλινη πόρτα…