Η Εσθήρ ξεκίνησε με αργές, νωχελικές κινήσεις να ξετυλίγει τα δερμάτινα κορδόνια που έδεναν τρυφερά γύρω από τις μακριές, καλλίγραμμες γάμπες της. Τα χρυσά, Greek Ancient Sandals που συνόδευαν την πλισέ ιβουάρ μακριά της φούστα, βρήκαν τη θέση τους μέσα σε ένα διάφανο κουτί από πλεξιγκλάς. Χαμογέλασα πονηρά. Ρούφηξα μια γουλιά από την τζιτζιμπίρα μου που η θεραπαινίς Κονσουέλο είχε τοποθετήσει στο σωστό, κρυστάλλινο vintage ποτήρι.
Πρόσεξα ότι η παιδική μου φίλη πρώτα φρόντισε να «απαλλαγεί» από τα υπέρκομψα σανδάλια της και μετά ασχολήθηκε με το καπέλο και το φουλάρι, που «έκρυβαν» τον πλατινένιο χείμαρρο των μαλλιών της. Το μαντίλι του οίκου Hermes σε εκρού και πορτοκαλί χρώματα είχε φορεθεί πάνω από την τεράστια, ψάθινη καπελίνα του Philipp Treacy, κάνοντας την άκρως γοητευτική γυναίκα να μοιάζει με ηρωίδα στο πολύκροτο μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι «Εγκλημα στον Νείλο».
Λίγες μόλις ώρες πριν, η Εσθήρ είχε επιστρέψει από την Αίγυπτο και μία κρουαζιέρα στον Νείλο. Η αγαπημένη μου φίλη, η οποία «μπλέκει» πάντα τα «πράγματα» στο μυαλό της, δεν είναι σίγουρη αν αισθάνθηκε ικανοποιημένη με την επιλογή της. Οταν δέχθηκε την πρόταση από επιφανείς αμερικανούς φίλους της να πάρει μέρος στη συγκεκριμένη κρουαζιέρα, ένιωσε ότι ήθελε να ζήσει κάτι από τη ζωή των… Φαραώ και της πανέμορφης Κλεοπάτρας (με την ελληνική καταγωγή) αλλά και να αισθανθεί αυτό το μαγικό «touch» από μία κρουαζιέρα γεμάτη πλούτο, glamour και μυστήριο.
Τελικά η περίφημη περιήγηση, αυτό το river cruise on the Nile, αποδείχθηκε μια αποτυχία για την πτωχή Εσθήρ με τα ολόχρυσα σανδάλια, τις υπερμεγέθεις καπελίνες και τα μαύρα α λα Γκρέτα Γκάρμπο γυαλιά. Σύμφωνα με την ίδια, τα πάντα κυλούσαν αργά, δεν μπορούσες εύκολα να συνεννοηθείς με τους ανθρώπους που βρίσκονταν στις υπηρεσίες σου, ενώ περνώντας πριν την κρουαζιέρα από κάποιες μεγάλες πόλεις, ακόμα και αυτή που ζει σε ένα ροζ σύννεφο, σε ένα lifestyle όπου υπάρχουν μόνο κοτρωνοειδή μπιζού Graf και Bvlgari και συλλεκτικές Hermes, κατάλαβε ότι ο απλός κόσμος δεν περνάει και τόσο καλά.
Σαν σκηνή από ταινία… James Bond
Η Εσθήρ μού είπε ότι ένιωθε πάντα κάτι σαν ένα μικρό κύμα φόβου να την ακολουθεί, ιδιαίτερα όταν βρισκόταν σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο. Η επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι δύσκολη, η Αίγυπτος όμως είναι μια χώρα μαγική, πραγματικά κινηματογραφική. Ο Νείλος, οι πυραμίδες, οι αρχαίοι ναοί, τα μουσεία, η ιστορία, όλο αυτό το «μυστήριο» που βγαίνει στην ατμόσφαιρα, όταν όμως είσαι σε συγκεκριμένες, «προστατευμένες», μυθιστορηματικού τύπου περιοχές.
Η Εσθήρ μού έδειξε λίγο αργότερα ένα μακρύ φόρεμα που αγόρασε σε τιρκουάζ χρώμα, one shoulder, που θύμιζε την queen Cleopatra σύμφωνα με την άποψή της. Μμμ! Εγώ θα έλεγα ότι μάλλον μου έφερνε κάτι από την Μπάρμπαρα Μπαχ, όταν μαζί με τον αγαπημένο μου πράκτορα 007 τους κυνηγούσαν οι «κακοί» ανάμεσα στις πυραμίδες. Φαντασμαγορική σκηνή, καθώς το φως του φεγγαριού είχε καλύψει έναν από τους πλέον δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους στον πλανήτη.
Κοιτάζω το vintage κρυστάλλινο ποτήρι. Η τζιτζιμπίρα έχει τελειώσει. Την αντικαθιστώ με ροζ σαμπάνια. Αισθάνομαι λίγο ζαλισμένη από αυτή την «περίεργη συντροφιά» τζιτζιμπίρας με σαμπάνια. Η ζέστη όμως που επικρατεί στη Βουλιαγμένη επιτρέπει τα πάντα. Η φύση έτσι όπως φαίνεται από τις τζαμαρίες είναι γοητευτική με τα ψηλά δέντρα, το καταπράσινο γκαζόν, τα λουλούδια και απέναντι την καταγάλανη θάλασσα. Στο δωμάτιο ηχούν τώρα οι ήχοι της μουσικής της διάσημης Joyce DiDonato. Η μεγαλύτερη μεσόφωνος της εποχής μας τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στην Αθήνα. Superbe!
Η ξυπόλυτη Joyce στην Αφή της Φλόγας
Αχ! Η ξυπόλυτη, υπερταλαντούχα Joyce. Μα τι προσωπικότητα είναι αυτή! Η πολυβραβευμένη, μεγαλύτερη μεσόφωνος της εποχής μας, η οποία λέει (και το κάνει πράξη, αυτό είναι το πιο σημαντικό) «τραγουδάω για τη σωτηρία του πλανήτη», κυκλοφορεί χωρίς παπούτσια όχι μόνο στη σκηνή αλλά και στα gatherings που ακολουθούν.
Η κυρία DiDonato, με τα τρία βραβεία Grammy, είναι πασίγνωστη σε παγκόσμιο επίπεδο για την ακτιβιστική δράση της και τις πανάκριβες παραγωγές που κάνει επιθυμώντας να προβάλλει το εξαίρετο μουσικό και περιβαλλοντολογικό της έργο. Η Joyce, η οποία όταν είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φωτογραφήθηκε και μίλησε αποκλειστικά στο BHMAgazino, πετάει και πάλι στην ελληνική πρωτεύουσα και από εκεί στην Αρχαία Ολυμπία για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Μια εντυπωσιακή τελετή για την οποία θα έρθουν ειδικά στη χώρα μας προσωπικότητες από τη Γαλλία, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώνονται το καλοκαίρι στο Παρίσι.
Η Joyce, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία του περιβάλλοντος, ασχολείται όμως ιδιαίτερα με το ντύσιμό της. Στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας επέλεξε να φορέσει ένα φόρεμα (ειδικά φτιαγμένο για αυτήν) από το διεθνούς φήμης brand Zeus & Dione.
Και μια βόλτα στην Επίδαυρο
Αρκετές από τις προσωπικότητες που επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία «κατηφορίζουν» και στην Επίδαυρο. Η Εσθήρ συνομιλώντας με τον κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι τον ρώτησε αν τα σπίτια που είχαν χτίσει κάποιες προσωπικότητες στον χώρο του Πολιτισμού στην περιοχή υπάρχουν ακόμη. Απάντησε πως τα περισσότερα διατηρούνται «ζωντανά» από τα παιδιά τους, κάποια άλλα όμως έχουν πουληθεί, καθώς οι νεότερες γενιές επέλεξαν το κοντινό Πόρτο Χέλι.
Το Πόρτο-Beverly-Χέλι, το οποίο ετοιμάζεται και πάλι – καθώς το Πάσχα πλησιάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς – να υποδεχθεί τους ισχυρούς του χρήματος αλλά και ξένους που ασχολούνται με το art world. Οπως ο international γκαλερίστας Ταντέους Ρόπακ. (Διατηρούσε κάποτε κατοικία στην Υδρα.) Πού άραγε θα απολαύσουν το φαγητό τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θα βρίσκονται στο Πόρτο Χέλι;
Εκτός από τις κατοικίες με τα σιντριβάνια τύπου Καρακάλλα και τις… ολυμπιακές πισίνες, θα επισκεφθούν τα δύο λαοφιλή ταβερνεία με τις πλαστικές καρέκλες και τα χάρτινα τραπεζομάντιλα με τις τιμές να πετάνε στους ουρανούς… συναντώντας το λίαρ τζετ της grandmother Γερτρούδης…