Η Ρεάλ Μαδρίτης συνεχίζει να κυριαρχεί όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά και στο οικονομικό σκέλος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Football Benchmark, ο ισπανικός σύλλογος κατέχει την πρώτη θέση σε έσοδα και αξία ρόστερ, αυξάνοντας τη διαφορά του από τους υπόλοιπους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Με συνολικά έσοδα ύψους 1,065 δισ. ευρώ για τη σεζόν 2023-24, η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που ξεπέρασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ σε λειτουργικά έσοδα. Αυτή η οικονομική επίδοση την κατατάσσει ως την πιο ισχυρή ομάδα ανάμεσα στους πρωταθλητές των έξι κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Στην ίδια λίστα βρίσκονται η Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί Σεν Ζερμέν, η Ίντερ, η Αϊντχόφεν και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 838 εκατ. ευρώ σε έσοδα, με τη Ρεάλ να έχει αυξήσει τη διαφορά στα 227 εκατ. ευρώ, έναντι των μόλις 4 εκατ. ευρώ που ήταν η διαφορά την προηγούμενη σεζόν.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Παρί Σεν Ζερμέν με 806 εκατ. ευρώ, ενώ η Ιντερ, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ξεπέρασε τη Γιουβέντους στην Ιταλία με 399 εκατ. ευρώ.

Η εκτόξευση της Ρεάλ Μαδρίτης

Η σημαντική αύξηση των εσόδων της Ρεάλ Μαδρίτης αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ανακαίνιση του «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Οι αγώνες στο νέο υπερσύγχρονο γήπεδο απέφεραν έσοδα 251 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 83 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις VIP θέσεις. Παράλληλα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα αυξήθηκαν κατά 8%, ενώ τα εμπορικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 26% χάρη στην κατάκτηση του Champions League και τη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων merchandise.

Η οικονομική κυριαρχία της Ρεάλ δεν περιορίζεται μόνο στα έσοδα, αλλά επεκτείνεται και στην αξία του ρόστερ της. Με τη μεταγραφή του Κιλιάν Εμπαπέ, η συνολική εκτίμηση του ρόστερ της ομάδας ανέρχεται στα 1,364 δισ. ευρώ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Μάντσεστερ Σίτι με 1,231 δισ. ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν με 1,041 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ομάδες που κατέκτησαν τα εθνικά τους πρωταθλήματα έχουν και τα πιο πολύτιμα ρόστερ στις χώρες τους.

Παρά τις υψηλές επενδύσεις, η Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει ιδιαίτερα αποδοτική στη διαχείριση του μισθολογικού κόστους της. Με συνολικά έξοδα προσωπικού 505 εκατ. ευρώ, η ομάδα διατηρεί έναν λόγο κόστους-εσόδων στο 47%, την πιο αποδοτική αναλογία μεταξύ των κορυφαίων συλλόγων.

Αντίθετα, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας ξεπερνούν το όριο του 70% (με ποσοστά 83% και 89% αντίστοιχα), γεγονός που καθιστά τη μαδριλένικη ομάδα πρότυπο οικονομικής διαχείρισης στο ποδόσφαιρο.

Οι πιο ισχυροί οικονομικά σύλλογοι

Εκτός των πρωταθλητών, η μελέτη της Football Benchmark εξετάζει και τους οικονομικά πιο ισχυρούς συλλόγους της Ευρώπης. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατατάσσεται τέταρτη σε έσοδα με 770 εκατ. ευρώ, ενώ η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 759 εκατ. ευρώ. Η καταλανική ομάδα μείωσε το μισθολογικό της κόστος κατά 26% (476 εκατ. ευρώ), αλλά παραμένει μία από τις ομάδες με τις μεγαλύτερες καθαρές ζημιές, ύψους 91 εκατ. ευρώ, μαζί με τη Γιουβέντους (199 εκατ. ευρώ) και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (132 εκατ. ευρώ).

Οι λίστες αυτές, πέρα από ότι δείχνουν τα ιλιγγιώδη ποσά που κινούνται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, υπογραμμίζουν και τη σημασία της αναμέτρησης της προσεχούς Τετάρτης στο «Μπερναμπέου», όπου η Ρεάλ υποδέχεται τη Σίτι. Διότι η κληρωτίδα και η ζωή τα έφεραν έτσι ώστε οι δύο ακριβότερες ομάδες της ηπείρου να διεκδικούν την ίδια θέση στους «16» του εφετινού Champions League…