Από αυτή την εβδομάδα μπαίνει ξανά στην καθημερινότητά μας, μετά το διάλειμμα για τις καλοκαιρινές διακοπές, το Champions League. Αλλά με μία διαφορά. Δεν είναι το Champions League που ξέραμε τόσα χρόνια.

Η φάση των ομίλων είναι εντελώς αλλαγμένη. Στην πραγματικότητα… δεν υπάρχει πια φάση των ομίλων! Από εκεί και πέρα, από τους «16» και μετά δηλαδή, ο δρόμος προς τον τελικό παραμένει ίδιος, με διπλούς νοκ άουτ αγώνες να δίνουν τις προκρίσεις.

Όμως στην πρώτη φάση έχει συντελεστεί πραγματική κοσμογονία, καθώς η UEFA έχει εμπνευστεί ένα υβρίδιο κανονικής περιόδου (regular season) με τη συμμετοχή όλων των ομάδων σε ένα ενιαίο γκρουπ με ενιαία βαθμολογία αλλά χωρίς να παίζουν όλοι με όλους!

Προτού δούμε πώς γίνεται αυτό, να σημειώσουμε αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας Αλεξάντερ Τσέφεριν, ότι οι αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής του Champions League έγιναν «με πλήρη σεβασμό στις θεμελιώδεις αξίες του ποδοσφαίρου και στην αρχή των ανοικτών διοργανώσεων, με την πρόκριση να βασίζεται σε αθλητικά κριτήρια».

Έγιναν επίσης με στόχο την αύξηση του αριθμού όχι μόνο των αγώνων, αλλά και των ντέρμπι μεταξύ κορυφαίων ομάδων, διότι, ως γνωστόν, περισσότεροι αγώνες και δη εμπορικοί σημαίνουν περισσότερα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγούς, στοίχημα κ.λπ.

H αύξηση των ομάδων

Είναι αλήθεια πως δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την UEFA ότι έχει διάθεση να μετατρέψει το Champions League σε κλειστή λίγκα. Κάθε άλλο.

Με το να αυξήσει τις ομάδες από 32 που ήταν μέχρι πέρυσι σε 36 ανέδειξε νέους τρόπους πρόκρισης στη League Phase δυναμώνοντας το κίνητρο διάκρισης σε όλες τις διοργανώσεις, ευρωπαϊκές και εγχώριες. Έδωσε μία επιπλέον θέση (από τέσσερις έγιναν πέντε) στις πρωταθλήτριες των χωρών που διεκδίκησαν μέσα από το μονοπάτι των πρωταθλητών την πρόκρισή τους από τα προκριματικά του καλοκαιριού κι άλλες δύο θέσεις στις χώρες με την καλύτερη παρουσία στις διασυλλογικές διοργανώσεις την περσινή σεζόν (Ιταλία και Γερμανία, τις θέσεις κάλυψαν η Μπολόνια και η Ντόρτμουντ). Με την τέταρτη θέση πριμοδοτήθηκε η χώρα που βρέθηκε στην 5η θέση της κατάταξης της UEFA κι αυτή ήταν η Γαλλία (Μπρεστ).

Ο στόχος της αύξησης των αγώνων υπηρετείται επίσης πιστά. Μέχρι πέρυσι η πρώτη φάση περιελάμβανε έξι αγωνιστικές με 16 αγώνες σε καθεμιά από αυτές και ολοκληρωνόταν πριν από τα Χριστούγεννα. Από εφέτος οι αγωνιστικές αυξάνονται σε οκτώ, με 18 αγώνες η καθεμιά, και η League Phase θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Είναι επίσης αλήθεια ότι με το προηγούμενο σύστημα έπρεπε συνήθως να περιμένουμε τα νοκ άουτ παιχνίδια από τον Γενάρη και μετά για να δούμε αναμετρήσεις όπως αυτή της Μπάγερν με την Μπαρτσελόνα, που θα παρακολουθήσουμε εφέτος στις 23 Οκτωβρίου ή αυτές της Λίβερπουλ με τη Ρεάλ και της Μπάγερν με την Παρί Σεν Ζερμέν, που θα γίνουν στο τέλος Νοεμβρίου.

Παγκόσμια πρωτοτυπία η βαθμολογία της League Phase

Εκείνο, όμως, που μοιάζει παράταιρο με τις διακηρύξεις περί σεβασμού στις αρχές του ποδοσφαίρου είναι η βαθμολογία, η οποία θα είναι κοινή για τις 36 ομάδες, παρόλο που δεν θα έχουν παίξει όλες εναντίον όλων!

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία! Ο κανόνας λέει ότι η κατάταξη σε ένα γκρουπ διαμορφώνεται από τους βαθμούς που συγκεντρώνουν οι ομάδες έχοντας παίξει τουλάχιστον μία φορά όλες εναντίον όλων.

Αλλά χώρος στο καλεντάρι για ένα πρωτάθλημα 35 αγωνιστικών δεν υπήρχε. Έτσι η UEFA έβαλε τις ομάδες να παίξουν επιλεγμένους αγώνες (κατόπιν κλήρωσης) με αντιπάλους από όλα τα γκρουπ δυναμικότητας και στο τέλος να συγκροτηθεί μια ενιαία βαθμολογία.

Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει ίσους όρους στον ανταγωνισμό, αλλά δεν είναι το ίδιο. Καμία βαθμολογία δεν μπορεί να είναι δίκαιη, αν δεν έχουν παίξει όλοι με όλους.

Όπως και να έχει, οι οκτώ πρώτες ομάδες αυτής της βαθμολογίας θα προκριθούν αυτομάτως στη φάση των «16». Οι ομάδες από την 25η θέση και κάτω θα ολοκληρώσουν στις 29 Ιανουαρίου την ευρωπαϊκή παρουσία τους, αφού δεν προβλέπεται δεύτερη ευκαιρία στο Europa League.

Οι ομάδες από την 9η ως την 24η θέση θα συγκροτήσουν κατόπιν κλήρωσης οκτώ ζευγάρια, οι νικητές των οποίων θα συμπληρώσουν τη φάση των «16». Κι από εκεί και μετά τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως τα ξέρουμε.

Οι αλλαγές αυτές είναι ριζικές και χρειάζονται χρόνο για να κριθούν. Στην UEFA προσδοκούν ότι θα φέρουν βελτίωση της ποιότητας του ανταγωνισμού, μείωση των αδιάφορων αγώνων και αύξηση του ενδιαφέροντος των φιλάθλων μαζί με τη συνεπαγόμενη φυσικά αύξηση των εσόδων. Όλα αυτά, όμως, θα κριθούν στην πράξη…

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου

  • 19:45 Γιουβέντους – Αϊντχόφεν
  • 19:45 Γιουνγκ Μπόις – Άστον Βίλα
  • 22:00 Μπάγερν – Ντινάμο Ζάγκρεμπ
  • 22:00 Μίλαν – Λίβερπουλ
  • 22:00 Ρεάλ Μαδρίτης – Στουτγκάρδη
  • 22:00 Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Λιλ

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου

  • 19:45 Μπολόνια – Σαχτάρ
  • 19:45 Σπάρτα Πράγας – Ζάλτσμπουργκ
  • 22:00 Μπριζ – Ντόρτμουντ
  • 22:00 Σέλτικ – Σλόβαν
  • 22:00 Μάντσεστερ Σίτι – Ίντερ (MEGA)
  • 22:00 Παρί Σεν Ζερμέν – Ζιρόνα

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

  • 19:45 Ερυθρός Αστέρας – Μπενφίκα
  • 19:45 Φέγενορντ – Λεβερκούζεν
  • 22:00 Αταλάντα – Άρσεναλ
  • 22:00 Ατλέτικο Μαδρίτης – Λειψία
  • 22:00 Μονακό – Μπαρτσελόνα
  • 22:00 Μπρεστ – Στουρμ Γκρατς