Οικογενειακές ιστορίες διασήμων. Με χρυσόσκονη στο περιτύλιγμα, αλλά με σάπιο περιεχόμενο. Κάποιες φορές προσβλητικό για τη μνήμη και τη δόξα ενός υπεραθλητή όπως ο Κόμπι Μπράιαντ.
Τέσσερα χρόνια μετά τον αδόκητο χαμό του, μια πληροφορία που έγινε viral προκάλεσε την οργή όλων στις ΗΠΑ. Οι γονείς του, Πάμελα και Τζο Μπράιαντ, αποξενωμένοι από τον γιο τους από τότε που παντρεύτηκε τη Βανέσα Μπράιαντ, φέρονταν να έβγαλαν προς πώληση (με αρχική τιμή μόλις 30.000 δολάρια) το πιστό αντίγραφο από το δαχτυλίδι πρωταθλήματος του 2000 που τους είχε χαρίσει το παιδί τους.
Μετά τη λαϊκή κατακραυγή προέκυψαν οι διευκρινίσεις. Oι γονείς του αείμνηστου Κόμπι ανακοίνωσαν στους «LA Times»: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε καμία ανάμειξη σε αυτή την πώληση. Η ύπαρξη και μόνο της δημοπρασίας άνοιξε ξανά μια βαθιά, οδυνηρή πληγή. Επιζητούμε την ειρήνη και την ευκαιρία να θρηνήσουμε με αξιοπρέπεια».
Σε ποια «βαθιά, οδυνηρή πληγή» αναφέρονται; Μα στο γεγονός ότι είχαν ήδη πουλήσει αυτό το δαχτυλίδι το 2013, παρά τις προσπάθειες του Κόμπι (ακόμη και με δικαστικά μέσα) να τους σταματήσει.
Παρά τη δήλωση της οικογένειας, αλλά και την ανακοίνωση της εταιρείας που διοργανώνει τη δημοπρασία ότι πωλητής του δαχτυλιδιού δεν είναι ο Τζο Μπράιαντ, το κακό είχε γίνει. Από τη στιγμή που δεν ανακοινώθηκε άλλο όνομα, ο κόσμος δεν το πίστεψε και συνεχίζει τα αρνητικά σχόλια. Το σίγουρο είναι ότι η εικόνα μιας ενωμένης οικογένειας είναι σβησμένη από τον χρόνο και τις αντιξοότητές του.
Η αρχή του ρήγματος
Το ρήγμα στην οικογένεια άρχισε το 1998, όταν ο 20χρονος Κόμπι, που τότε ήθελε να γίνει ράπερ και όχι μπασκετμπολίστας, γνώρισε τη 17χρονη Βανέσα Κορνέχο. Από την αρχή οι γονείς του δήλωσαν αρνητικοί στο ειδύλλιό τους. Ωστόσο, τον Μάιο του 2000 ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους για να παντρευτούν τελικά τον Απρίλιο του 2001.
Στους γονείς του δεν άρεσε που ο γιος τους δεν επέλεξε μια Αφροαμερικανίδα, αλλά μια Λατίνα. Στον γάμο ο Τζο και η Παμ δεν είδαν τον γιο τους γαμπρό. Ο Κόμπι αποξενώθηκε από τους γονείς του, οι οποίοι σαν από γινάτι περασμένων αιώνων δεν δέχθηκαν ποτέ τη νύφη τους κι έκλεισαν την πόρτα στον γιο τους.
Η Βανέσα Μπράιαντ ανέλαβε τη διαχείριση του σπιτιού και τα προβλήματα μόνο χειρότερα έγιναν, παρότι ο Μπράιαντ ήταν ήδη σταρ. Ποτέ δεν έλειψε τίποτα στην οικογένειά του, αφού για χρόνια τούς πλήρωνε σπίτια, πολυτελή αυτοκίνητα, όλα τα έξοδα και κάθε τους καπρίτσιο.
Οι δικοί του όμως ήταν μέτρα μακριά από κάθε ματς ή εκδήλωση προς τιμήν του γιου τους. Για την ακρίβεια, όσο πιο μακριά γίνεται από τη Βανέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 οι γονείς του δεν πήγαν να τον δουν ούτε να κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους για το Dear Basketball.
Με τον θάνατό του, η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Μπράιαντ είναι τεράστια. Χρηματικά εκτιμάται σε 600 εκατομμύρια δολάρια. Φαίνεται ότι ούτε οι γονείς του ούτε οι αδερφές του έχουν δει ένα δολάριο από όλα αυτά. Δεν τους λείπουν τα χρήματα, αλλά έχουν «πάθει αμόκ» επειδή το πρόσωπο που διαχειρίζεται την κληρονομιά του είναι η χήρα του, Βανέσα, η οποία φυσικά δεν διατηρεί καμία σχέση με τους γονείς του Κόμπι.
Η πώληση του 2013
Είχε προηγηθεί το 2013 η πιο μεγάλη κρίση στη σχέση τους, όταν οι γονείς του παίκτη έβγαλαν σε δημοπρασία αρκετά από τα προσωπικά αντικείμενα του γιου τους, μεταξύ των οποίων και το ίδιο το δαχτυλίδι από το 2000, που ξαναβγαίνει προς πώληση τώρα.
Ο θυμός του Κόμπι Μπράιαντ τότε ήταν μνημειώδης. Εξέφρασε την οργή του σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Έκανε μέχρι και αγωγή στον οίκο δημοπρασιών. Απαγόρευσε κάθε πώληση, αν και τελικά επήλθε δικαστικός συμβιβασμός με τον οποίο πωλήθηκαν κάποια αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του επίμαχου δαχτυλιδιού.
Τότε οι γονείς του Κόμπι εξέδωσαν μια ανακοίνωση (στο πλαίσιο της δικαστικής απόφασης) στην οποία, όπως και τώρα, είπαν ότι μετανιώνουν για τις πράξεις τους. Το γυαλί όμως είχε ραγίσει για πάντα.
Πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ
Όσον αφορά το ίδιο το αντικείμενο, η σελίδα της δημοπρασίας εξηγούσε ότι το δαχτυλίδι βάρους 60 γραμμαρίων, είναι κατασκευασμένο από χρυσό 14 καρατίων με 40 διαμάντια και στην κοπή γράφει Kobe, ενώ υπάρχουν και αριθμοί με τα στατιστικά των Lakers από το πρωτάθλημα του 2000.
Σε κάθε περίπτωση, η αρχική εντύπωση για την πώληση του κοσμήματος ήταν αρκετή για να στρέψει τους followers του εκλιπόντος εις βάρος των γονιών του. Κάποιοι μάλιστα ενθάρρυναν τη Βανέσα να συμμετάσχει στη δημοπρασία, να πάρει το δαχτυλίδι και να το κρατήσει για πάντα δικό της.
Αν συμμετείχε στη διαδικασία, δεν έγινε γνωστό. Ούτε, εν τέλει, ποιος το απέκτησε. Ο διαγωνισμός έληξε χθες Κυριακή, 31 Μαρτίου. Το δαχτυλίδι πωλήθηκε έναντι ποσού – ρεκόρ 927.000 δολαρίων, με αποτέλεσμα να καταρριφθεί η επίδοση των 705.000 δολαρίων που είχε δημοπρατηθεί το αντίστοιχο του Μπιλ Ράσελ από τους τελικούς του 1957.