Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από το πρωινό που συνάντησα τη Σανά Αμπουμπκίτ στην παραλία της Γάζας, καθώς έκανε προπόνηση στους αμμόλοφους του προσφυγικού καταυλισμού Ντέιρ αλ Μπάλα, σε απόσταση βολής από τον οικισμό των εβραίων εποίκων του Γκους Κατίφ.
Η 19χρονη Σανά έτρεχε επίσης, με ολόσωμη φόρμα, κόντρα στα στερεότυπα μιας συντηρητικής κοινωνίας που θέλει τις νέες γυναίκες στο σπίτι, όχι στους δρόμους. Η κοπέλα είχε μόνο ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ονειρευόταν τη στιγμή που θα έμπαινε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ως η πρώτη παλαιστίνια αθλήτρια στην ιστορία του θεσμού για να αγωνιστεί στα 800 μέτρα. Το όνειρό της έγινε πραγματικότητα ύστερα από λίγους μήνες.
Η Σανά ήταν η σημαιοφόρος της Παλαιστίνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεν κατάφερε να διακριθεί αγωνιστικά, όμως άνοιξε τον δρόμο, έγινε σύμβολο για χιλιάδες Παλαιστίνιες και συνέχισε να προωθεί τον γυναικείο αθλητισμό στη Γάζα.
Στους εφετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού την Παλαιστίνη εκπροσωπούν οκτώ αθλητές και αθλήτριες, μεταξύ των οποίων η Βάλερι Τάραζι, που έχει τις ρίζες της στη μεγαλύτερη χριστιανική οικογένεια της Γάζας, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ.
«Δεν χρειαζόμαστε τη λύπηση κανενός»
«Είμαι μια από τις πιο τυχερές Παλαιστίνιες επειδή δεν βρίσκομαι εκεί, όμως λυπάμαι ταυτόχρονα που δεν μπορώ να βρίσκομαι εκεί, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Το σκεφτόμαστε καθημερινά, μας βαραίνει, όμως δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας, αγωνιζόμαστε για κάτι πολύ μεγαλύτερο» δήλωσε η κολυμβήτρια.
Από χριστιανική οικογένεια κατάγεται και ο Γιορζ Σάλχι, που θα αγωνιστεί στη σκοποβολή με τουφέκι σε κινούμενο στόχο (sceet). Μέλος της παλαιστινιακής διασποράς είναι επίσης ο κολυμβητής Γιαζάν αλ Μπαουάντ που κατάγεται από τη Δυτική Όχθη, γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία και μεγάλωσε στο Ντουμπάι. «Για εμάς δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός, είναι ένα μέσο για να δείξουμε στον κόσμο ότι και εμείς είμαστε άνθρωποι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα» είπε.
«Δεν χρειαζόμαστε τη λύπηση κανενός, έχουμε αξιοπρέπεια. Φέρνουμε στο Παρίσι ένα μήνυμα ειρήνης, θέλουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά της Παλαιστίνης που βλέπουν τα όνειρά τους να διαλύονται από τις βόμβες» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Νάντερ Ζαγιούσι.
Μακρόν: Καλοδεχούμενοι οι Ισραηλινοί
Η Παλαιστινιακή Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε τον αποκλεισμό του Ισραήλ επικαλούμενη τη συνέχιση των ισραηλινών επιχειρήσεων και του μακελειού στη Γάζα, ενώ γάλλοι αριστεροί βουλευτές χαρακτήρισαν ανεπιθύμητους τους ισραηλινούς αθλητές. Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές ότι οι Ισραηλινοί είναι καλοδεχούμενοι στο Παρίσι, ενώ απέρριψε ως «ανεύθυνες και επικίνδυνες» τις αιτιάσεις της Αριστεράς.
Το Ισραήλ έστειλε στους Ολυμπιακούς του Παρισιού 88 αθλητές που θα αγωνιστούν σε 15 αθλήματα. Στην αποστολή συμμετέχει ο ολυμπιονίκης και προπονητής της εθνικής ομάδας τζούντο Ορέν Σμάντγκα, του οποίου ο γιος σκοτώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες πολεμώντας στη Γάζα. «Θα πάρουμε μέρος στους Αγώνες με το κεφάλι ψηλά» δήλωσε ο Σμάντγκα.
Πρόκειται για μια «εθνική αποστολή» εν μέσω απειλών για τη χώρα και τους αθλητές της, τόνισε η πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ισραήλ Γιαέλ Αράντ.
«Η πρώτη μας νίκη είναι ότι είμαστε παρόντες, ότι δεν παραιτηθήκαμε μετά την 7η Οκτωβρίου (σ.σ. επίθεση της Χαμάς) και συμμετείχαμε σε εκατοντάδες αθλητικές συναντήσεις» τόνισε η Αράντ, η οποία είχε κερδίσει το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο του Ισραήλ το 1992.
«Φέρνουμε μαζί μας τους ομήρους, τους πεσόντες, τις οικογένειες. Τους έχουμε όλους στην καρδιά μας» είπε η Αράντ, ενώ η μητέρα της νεαρής ομήρου Ρόμι Γκόνεν προέτρεψε τους αθλητές να δείξουν σε όλους πως κανένας δεν μπορεί να γονατίσει το Ισραήλ.
Οι μνήμες του Μονάχου
Μισό αιώνα μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς του Μονάχου από την παλαιστινιακή οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης», η ισραηλινή αποστολή βρίσκεται σε ενισχυμένο κλοιό ασφαλείας στο Παρίσι.
Το πολιτικό κλίμα επιδεινώθηκε από δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για παλαιότερες αναρτήσεις του τζουντόκα Πίτερ Πάλτσικ, ολυμπιονίκη του Τόκιο και σημαιοφόρου της αποστολής στο Παρίσι, υπέρ του βομβαρδισμού της Γάζας. «Από εμένα σε εσάς με ευχαρίστηση» είχε γράψει ο Πάλτσικ πάνω από μια φωτογραφία με οβίδες απευθυνόμενος στη Χαμάς.
Ο Πάλτσικ και ο κολυμβητής Μεϊρόν Τσερούτι, που επίσης ορίστηκε σημαιοφόρος του Ισραήλ, έλαβαν μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους προσκαλούν στην… κηδεία τους, ενώ στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο με απειλές ότι «το Παρίσι θα πνιγεί στο αίμα».
Οι ισραηλινοί ποδοσφαιριστές αποδοκιμάστηκαν στον πρώτο αγώνα που έδωσαν με το Μάλι. Θεατές ξεδίπλωσαν παλαιστινιακές σημαίες, ωστόσο δεν υπήρξαν σοβαρά επεισόδια. Έχουμε συνηθίσει να μας εμπλέκουν στις συγκρούσεις, είχε πει αναχωρώντας για τη Γαλλία η ισραηλινή ολυμπιονίκης Ινμπάρ Λανίρ, σημειώνοντας πως «ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει γιατί είναι πάνω από την πολιτική, τους πολέμους και το μίσος. Αισθάνομαι ασφαλής και υπερήφανη που θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου» πρόσθεσε.
Στη δημοσιογραφική αποστολή του Mega στη Γάζα την άνοιξη του 2004, ο αρχηγός της Χαμάς Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι διαβεβαίωσε πως η οργάνωση δεν θα μετέφερε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τη σύγκρουση με το Ισραήλ. Λίγες ημέρες αργότερα σκοτώθηκε και ο ίδιος από ισραηλινό πύραυλο σε μια «στοχευμένη επιχείρηση». Δεν έγινε η παραμικρή επίθεση στην Αθήνα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.
Αναζητώντας τη Σανά
Δεν κατάφερα να μάθω πού βρίσκεται σήμερα η Σανά, αν είναι μεταξύ των 39.000 νεκρών και 90.000 τραυματιών που μετρούν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας ή μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων. Ανάμεσα στα θύματα είναι περίπου 300 αθλητές, προπονητές και άλλα στελέχη, ενώ έχουν καταστραφεί όλες οι αθλητικές υποδομές, από το στάδιο Γιαρμούκ μέχρι τα τοπικά γραφεία της Ολυμπιακής Επιτροπής.