Δύο ιστορικοί σύλλογοι, η Λάτσιο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ετοιμάζονται να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία τους με τη δημιουργία υπερσύγχρονων γηπέδων. Πρόκειται για δύο φιλόδοξα έργα που συνδυάζουν την αθλητική παράδοση με την καινοτομία και τη βιωσιμότητα, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Πρώτη η Λάτσιο βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην απόκτηση του δικού της γηπέδου, καθώς ο πρόεδρος της ομάδας Κλάουντιο Λοτίτο, κατέθεσε τον οικονομικό και χρηματοδοτικό φάκελο για την ανακατασκευή του ιστορικού Σταδίου Φλαμίνιο. Το νέο γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 50.570 θέσεων και κόστος 450 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση σε μια υπερσύγχρονη έδρα κατηγορίας UEFA 4, ικανή να φιλοξενήσει κορυφαίες διοργανώσεις όπως το EURO 2032. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία 4.400 θέσεων στάθμευσης και την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών πάνελ για ενεργειακή αυτονομία.

Παράλληλα, η Λάτσιο προβλέπει σημαντικά έσοδα από VIP θέσεις, ονοματοδοσία γηπέδου, χορηγίες και εκδηλώσεις, ενώ από το 2057 και μετά ο σύλλογος αναμένεται να λαμβάνει royalties ύψους 5,57 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η έγκριση του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρώμης και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς παραμένει αβέβαιη, καθώς το Φλαμίνιο θεωρείται ιστορικό μνημείο και η προσθήκη δεύτερου διαζώματος έχει εγείρει αντιδράσεις. Βέβαια, οι τοπικές κοινότητες ανησυχούν για την πρόταση εφαρμογής ζώνης περιορισμένης κυκλοφορίας (ZTL) τις ημέρες των αγώνων.

Αν όλα προχωρήσουν βάσει χρονοδιαγράμματος, το νέο γήπεδο της Λάτσιο θα είναι έτοιμο το 2029.

Το νέο Ολντ Τράφορντ

Την ίδια στιγμή, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει την κατασκευή ενός νέου, υπερσύγχρονου γηπέδου στη θέση του εμβληματικού Ολντ Τράφορντ. Παρότι το υπάρχον στάδιο παραμένει το μεγαλύτερο στην Αγγλία (74.310 θέσεις), η παλαιότητα των εγκαταστάσεων και οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής έχουν καταστήσει επιτακτική την αναβάθμισή του.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο σενάρια: είτε εκτεταμένη ανακαίνιση είτε ολοκληρωτική κατεδάφιση και ανέγερση νέου σταδίου. Αν επιλεγεί η δεύτερη επιλογή, θα δημιουργηθεί ένα μοντέρνο γήπεδο με όλες τις ανέσεις και εμπορικές χρήσεις, όπως VIP χώροι, εστιατόρια, καταστήματα και επιχειρηματικά κέντρα.

Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε περισσότερα από ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο ακριβά ποδοσφαιρικά πρότζεκτ στον κόσμο. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι η χρηματοδότηση. Με τους αδελφούς Γκλέιζερ να εξετάζουν διαφορετικά οικονομικά μοντέλα, μια πιθανή λύση θα ήταν η εμπλοκή ιδιωτικών επενδυτών ή η χρήση εταιρικών συμφωνιών για τη μετονομασία του γηπέδου.

Η οριστική απόφαση για το νέο στάδιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ, αν το έργο εγκριθεί, η κατασκευή θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια. Οι περιπτώσεις της Λάτσιο και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δείχνουν και πάλι ότι το ποδόσφαιρο εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όπου τα γήπεδα δεν είναι απλώς αγωνιστικοί χώροι, αλλά πολυλειτουργικά κέντρα που συνδυάζουν τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, το μέλλον των δύο πρότζεκτ εξαρτάται από εγκρίσεις, χρηματοδότηση και κοινωνική αποδοχή.

Αν προχωρήσουν, τόσο η Ρώμη όσο και το Μάντσεστερ θα αποκτήσουν νέες εμβληματικές ποδοσφαιρικές έδρες που θα ενισχύσουν την εμπορική και αθλητική δυναμική των ομάδων τους για τις επόμενες δεκαετίες.