Μετά τη νέα ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη Νιούκαστλ στο «Ολντ Τράφορντ» και πριν από το 2-2 στο Άνφιλντ με την πρωτοπόρο Λίβερπουλ, ρώτησαν τον Ρούμπεν Αμορίμ αν η ομάδα του κινδυνεύει με υποβιβασμό. Η απάντηση του Πορτογάλου προπονητή προκάλεσε σοκ: «Νομίζω ότι είναι αυτή μια πιθανότητα. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους φίλους μας»!
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να υποβιβαστεί; Φαντάζει αδιανόητο. Έχει περάσει μισός αιώνας από την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο.
Για την ακρίβεια 51 χρόνια, από τη σεζόν 1973-74, όταν ο πρώην «μπέμπης» Ντένις Λο σκόραρε το νικητήριο γκολ της μισητής Σίτι στο ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής και έριξε την αγαπημένη του ομάδα στα τάρταρα. Η Γιουνάιτεντ είναι μία από τις μόλις έξι ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από συστάσεως της Premier League το 1992.
Είναι δυνατό να συμβεί αυτό εφέτος; Θα ήταν καταστροφικό. Το κύρος του συλλόγου θα υποστεί καίριο πλήγμα, ενώ και η οικονομική ζημιά για αυτό το παγκόσμιο brand θα είναι τεράστια. Όμως γίνονται πράγματα τούτη τη σεζόν που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε.
Οι πιο πολλές ήττες μετά το 1962
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποχαιρέτησε το 2024 στη 14η θέση της βαθμολογίας, τη χειρότερη μετά τη 15η που είχε στο κλείσιμο του 1989. Έχει ηττηθεί σε έξι αγώνες για όλες τις διοργανώσεις μέσα στον Δεκέμβριο. Είναι οι πιο πολλές ήττες που έχει κάνει μέσα σε έναν μήνα από το 1962!
Έχει δεχθεί 18 γκολ μέσα στον Δεκέμβριο και αυτά είναι τα περισσότερα τέρματα που έχει δεχθεί μέσα σε έναν μήνα από το 1964 και μετά. Έχασε τρία διαδοχικά εντός έδρας παιχνίδια για το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 1979, ενώ τρεις διαδοχικές ήττες για την Premier League μέσα στην ίδια σεζόν είχε να υποστεί από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν προπονητής ήταν ο Λουίς φαν Χάαλ.
Και καθώς η συνέχεια δεν προμηνύει τίποτα εύκολο, ευλόγως αναρωτιέται κανείς αν τελικά ο Αμορίμ έχει δίκιο. Η μελέτη των αριθμών μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις.
Το άτυπο όριο της παραμονής
Από το 1995, οπότε οι ομάδες της Premier League αυξήθηκαν σε 20, το όριο της παραμονής υπολογίζεται στους 38 βαθμούς. Αυτή τη συγκομιδή έχουν μεσοσταθμικά οι ομάδες που κατέλαβαν αυτά τα 29 χρόνια τη 17η θέση στη βαθμολογία και εξασφάλισαν την παραμονή τους. Κάποιες έχουν σωθεί και με λιγότερους, όπως η Νότιγχαμ Φόρεστ πέρυσι με 32 βαθμούς, αλλά το όριο είναι συνήθως οι 38.
Η Γιουνάιτεντ έχει αυτή τη στιγμή, ακριβώς στα μισά του πρωταθλήματος, 23 βαθμούς σε 20 αγώνες. Κερδίζει 1,15 βαθμούς ανά αγώνα, πράγμα που σημαίνει ότι αν συνεχίσει να μαζεύει βαθμούς με τον ίδιο ρυθμό, στο τέλος θα έχει συγκεντρώσει 44. Σώζεται, δηλαδή, και μάλιστα σχετικά άνετα.
Εδώ μπαίνει ένας αστερίσκος. Με τον Αμορίμ η Γιουνάιτεντ τα πάει χειρότερα απ’ ό,τι με τον προκάτοχό του Ερικ Τεν Χαχ, καθώς συγκεντρώνει μόλις 0,89 βαθμούς ανά αγώνα. Αν πάει έτσι ως το τέλος, θα μαζέψει συνολικά 39 βαθμούς. Και πάλι σώζεται. Εκτός εάν την πάθει όπως η Γουέστ Χαμ τη σεζόν 2002-03, που υποβιβάστηκε παρότι είχε συγκεντρώσει 42 βαθμούς.
Οι πιθανότητες είναι στο 0,1%
Πάντως, σύμφωνα με τις αναλύσεις, προσμειώσεις και στατιστικές προβολές της εταιρείας Opta, το ενδεχόμενο να υποβιβαστεί η Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Οι πιθανότητες να καταλάβει τη 18η θέση και να πέσει είναι μόλις 0,1%. Οι πιθανότητες να καταλάβει τις δύο τελευταίες θέσεις είναι ακριβώς… μηδέν. Πιο πιθανό είναι να τερματίσει στην 5η θέση (1,3%), παρά να υποβιβαστεί.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αναλύσεις, το πιθανότερο σενάριο είναι η Γιουνάιτεντ να μαζέψει άλλους 28 βαθμούς στον δεύτερο γύρο και να τελειώσει το πρωτάθλημα με 50, τερματίζοντας είτε στη 12η θέση (15,1%) είτε στη 13η (13,9%) είτε στην 11η (12,6%).
Το 1989, όταν είχε κλείσει τον πρώτο γύρο σε χειρότερη θέση από τη σημερινή της (15η), είχε τερματίσει εν τέλει 13η και είχε κερδίσει και το Κύπελλο Αγγλίας. Άρα τα πράγματα δεν είναι όσο μαύρα φαίνονται. Δεν υποβιβάζονται, άλλωστε, τόσο εύκολα ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.