Το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για γκολ που δεν χορταίνεις να το βλέπεις. Όπως αυτό – το πρώτο από τα δύο – που είχε πετύχει ο Έρλινγκ Χάαλαντ στην εύκολη νίκη της Μάντσεστερ Σίτι επί της Σπάρτα Πράγας πριν από δέκα ημέρες για το Champions League. Είναι ένα γκολ που θέλεις να το βλέπεις ξανά και ξανά όχι μόνο για να το απολαύσεις, αλλά και για να το καταλάβεις. Μα, πώς στο καλό το έβαλε;
Η μπάλα ήρθε σε σημείο που ο Χάαλαντ θα μπορούσε κάλλιστα να τη βρει με το κεφάλι. Αποφάσισε να σουτάρει, έστω κι αν το σώμα του δεν ήταν καν στραμμένο προς το τέρμα. Δεν έβλεπε πού σουτάρει. Βρήκε την μπάλα με το σηκωμένο πολύ ψηλά πόδι του και ανάποδη κίνηση. Κίνηση χορευτική. Έργο τέχνης πραγματικό. Η μπάλα έσκασε στο έδαφος και κατέληξε στα δίχτυα.
«Είναι ίδιος με άγαλμα. Τόσο ψηλός και με τόσο πλαστικές κινήσεις» μονολογούσε με θαυμασμό ο προπονητής του Πεπ Γκουαρδιόλα. Και ο συμπαίκτης του Φιλ Φόντεν απορούσε: «Του είπα ότι αν δοκίμαζα να κάνω εγώ κάτι τέτοιο, θα έβγαζα τον γοφό μου! Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει. Φαίνεται πως έχει το ταλέντο να κάνει πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει».
Αυτό το γκολ του Χάαλαντ θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια. Συνδυάζει την ομορφιά της έμπνευσης με τη δυσκολία της εκτέλεσης και αναδεικνύει σε όλο του το μεγαλείο το ταλέντο του σκόρερ. Ακριβώς επειδή είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν σήμερα να βάλουν τέτοιο γκολ (κάποιοι είπαν πως δεν υπάρχει κανείς άλλος εκτός του Χάαλαντ), δεν πρόκειται να ξεχαστεί.
Όπως δεν ξεχάστηκαν αρκετά γκολ που σημειώθηκαν κατά καιρούς. Επιχειρήσαμε να φτιάξουμε μια λίστα με τα επτά καλύτερα τέρματα όλων των εποχών. Βασικό κριτήριο είναι ότι τα θυμόμαστε ακόμα, παρ’ όλο που έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που μπήκαν.
Ντιέγκο Μαραντόνα
Αργεντινή – Αγγλία – 22/6/1986
Το απόλυτο γκολ. Ο Ντιεγκίτο με χάρη και αρχοντιά χόρεψε πάνω στο χορτάρι όλη την άμυνα της Αγγλίας. Και μάλιστα σε προημιτελικό Μουντιάλ. Μερικά λεπτά μετά το «Χέρι του Θεού» είπε να βάλει στους Αγγλους και ένα κανονικό γκολ (όσο μπορεί ένα τέτοιο γκολ να χαρακτηρίζεται «κανονικό») για να τους δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ποιος είναι ο καλύτερος. Και συνέθεσε ένα έπος.
Το γκολ του αιώνα, όπως αποφάνθηκε η FIFA. Ένα γκολ για τους αιώνες, όπως αποφάνθηκαν οι ποδοσφαιρόφιλοι.
Λιονέλ Μέσι
Μπαρτσελόνα – Χετάφε – 18/4/2007
Δεν είναι ο Μέσι που ξέρουμε σήμερα. Είναι ο Μέσι των 20 ετών, που είναι ήδη βασικός στην Μπαρτσελόνα, αλλά έχει πολλά ακόμα να αποδείξει. Και παίρνει την μπάλα λίγο κάτω από τη σέντρα, ντριμπλάρει δύο αντιπάλους του και ξεχύνεται με ορμή μπροστά. Εξω από την περιοχή περνάει άλλους δύο αντιπάλους, περνάει και τον τερματοφύλακα και σχεδόν μπαίνει με την μπάλα στα δίχτυα. Το κοινό τρελαίνεται. Λες και είδε μπροστά του τον κλώνο του Ντιέγκο Μαραντόνα. Μήπως είδε κάτι παραπάνω;
Μάρκο Φαν Μπάστεν
Ολλανδία – ΕΣΣΔ – 25/6/1988
Στη σέντρα του Μιούρεν από δεξιά ο Φαν Μπάστεν είναι τοποθετημένος στο δεύτερο δοκάρι, αλλά πολύ πλάγια, λίγο πιο μπροστά από τη γραμμή του άουτ. Αλλος στη θέση του θα κατέβαζε την μπάλα. Εκείνος δεν το σκέφτηκε στιγμή. Απευθείας βολέ και η μπάλα στην απέναντι γωνία… συστημένη. Ο θρυλικός Ντασάεφ απλώς παρακολουθεί. Με αυτό το αριστούργημα η Ολλανδία σφραγίζει τη νίκη της στον τελικό του Euro και ο Φαν Μπάστεν τη θέση του στο πάνθεον των κορυφαίων επιθετικών στην ιστορία.
Ζινεντίν Ζιντάν
Ρεάλ – Λεβερκούζεν – 15/5/2002
Η μπάλα πέφτει από πολύ ψηλά και ο «Ζιζού» την περιμένει μόνος στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Αν προσπαθήσει οποιοσδήποτε άλλος να κάνει αυτό που σκέφτηκε εκείνος, πιθανότερη κατάληξη θα είναι το… τσάμικο. Εκείνος, όμως, είναι ο Μπαρίσνικοφ του ποδοσφαίρου. Στρίβει το κορμί του και σουτάρει με τη μία, βρίσκοντας την μπάλα στο σημείο ακριβώς που πρέπει. Ο γκολκίπερ της Λεβερκούζεν δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το γκολ αυτό κρίνει τον τελικό του Champions League. Πώς να το ξεχάσεις;
Ρομπέρτο Κάρλος
Βραζιλία – Γαλλία – 3/6/1997
Σουτ από τα 35-40 μέτρα έχουν μπει κάμποσα. Με τέτοιο φάλτσο κανένα. Η μπάλα αρχικά έχει κατεύθυνση για άουτ και μάλιστα για… πολύ άουτ. Αίφνης, όμως, στρίβει στον αέρα και καταλήγει στη γωνία του Μπαρτέζ, που μένει εμβρόντητος. Είναι προφανές πως δεν περίμενε να πάρει τέτοια τροχιά. Το γκολ εξέπληξε ακόμα και τους επιστήμονες, που προσπάθησαν το επόμενο διάστημα να εξηγήσουν μέσω των νόμων της φυσικής πώς ήταν δυνατό να δώσει ο Βραζιλιάνος τέτοιο φάλτσο στην μπάλα.
Ντένις Μπέργκαμπ
Aρσεναλ – Νιουκάστλ – 2/3/2002
Ρωτήστε τον Νίκο Νταμπίζα, που τότε έπαιζε στη Νιουκάστλ. Αυτός μάρκαρε τον Μπέργκαμπ όταν είδε την μπάλα να φεύγει από δεξιά του, τον Ολλανδό από αριστερά του και τους δύο μαζί να εμφανίζονται πίσω του χωρίς να έχει προλάβει να συνειδητοποιήσει πώς έγινε όλο αυτό. O «Ντένις ο τρομερός» είχε δείξει σε πολλές περιπτώσεις τις απεριόριστες δυνατότητές του, αλλά η συγκεκριμένη ντρίμπλα άφησε εποχή. Το πλασέ μετά ήταν εύκολη υπόθεση, το γκολ συνολικά θύμισε χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ…
Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς
Σουηδία – Αγγλία – 14/11/2012
Είναι ο Ζλάταν, είναι ο ένας και μοναδικός, αλλά σε αυτή τη φάση ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο γκολκίπερ της Αγγλίας Τζο Χαρτ διώχνει την μπάλα με το κεφάλι, αλλά της δίνει ύψος. Η φάση εκτυλίσσεται περίπου δέκα μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή και πλάγια, πολύ μακριά από το τέρμα. Η μπάλα πέφτει από ψηλά και ο Ζλάταν, αντί να την κατεβάσει, οριζοντιώνεται και σουτάρει απευθείας με ένα ανεπανάληπτο ανάποδο ψαλίδι. Το γκολ αφήνει όλο τον κόσμο άφωνο. Τότε και τώρα.