«Τρελά» ποσά δαπανώνται κάθε χρόνο στις δύο μεταγραφικές περιόδους, ιδιαίτερα από τα ισχυρά ευρωπαϊκά κλαμπ. Τα εκατομμύρια ευρώ «χορεύουν» στα πόδια των μεγάλων αστέρων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και φυσικά, στο τέλος, το ισοζύγιο των μεταγραφών για πολλές ομάδες έχει αρνητικό πρόσημο.
Τα ποσά που δαπανώνται στην καλοκαιρινή περίοδο είναι πολύ περισσότερα από τη χειμερινή, ωστόσο συχνά και τον Ιανουάριο έχουν πραγματοποιηθεί ιδιαίτερα δαπανηρές μεταγραφές.

Ο απολογισμός

Θα αρχίσουμε με τον απολογισμό της αγοράς για το 2018, χρονιά στην οποία η ομάδα που έβγαλε τα περισσότερα χρήματα από το ταμείο της είναι η Μπαρτσελόνα. Συνολικά 321 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 178 ήταν τον Ιανουάριο του 2018. Θυμίζουμε πως εκείνη την περίοδο οι Μπλαουγκράνα έφεραν στη Βαρκελώνη τον Φελίπε Κουτίνιο, δίνοντας στη Λίβερπουλ 160 εκατ. ευρώ.
Αλλά και η ομάδα του Μερσεϊσάιντ ακολουθεί την Μπαρτσελόνα, καθώς μέσα στο 2018 ξόδεψε 298 εκατ. ευρώ, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, όταν έκανε τον ολλανδό στόπερ Βίρτζιλ φαν Ντάικ την ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού στην Ιστορία. Η Λίβερπουλ έδωσε 84 εκατ. ευρώ στη Σαουθάμπτον για να τον φέρει στο «Ανφιλντ».
Στην τρίτη θέση είναι η Γιουβέντους, η οποία έδωσε συνολικά 257 εκατ. ευρώ Βέβαια, η Γηραιά Κυρία έβγαλε αυτό το καλοκαίρι από το ταμείο της 100 εκατ. ευρώ για να φέρει στην πρωτεύουσα του Πεδεμόντιου τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος θα αμείβεται με 31 εκατ. ευρώ ετησίως!
Την ίδια στιγμή η Ρεάλ Μαδρίτης, κάτοχος του τίτλου στο Τσάμπιονς Λιγκ τα τρία τελευταία χρόνια, δαπάνησε 167 εκατ. ευρώ και είναι μόλις στην 7η θέση! Σύμφωνα πάντως με μια άλλη έρευνα στην Ισπανία, η Ρεάλ έχει ξοδέψει 34% λιγότερα χρήματα από τη μεγάλη αντίπαλό της Μπαρτσελόνα. Στις 20 πρώτες ομάδες με τη μεγαλύτερη μεταγραφική δαπάνη το 2018 συναντάμε κυρίως συλλόγους από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία, με την Πρέμιερ Λιγκ να έχει τις μισές ομάδες! Μονακό (168 εκατ.) και Ντόρτμουντ (103 εκατ.) είναι οι μοναδικοί εκπρόσωποι Γαλλίας και Γερμανίας.
Εχετε σκεφτεί τι μπορεί να έχουν δαπανήσει, όμως, οι ομάδες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιγκών τα τελευταία οκτώ χρόνια; Τα ποσά πραγματικά προκαλούν ζάλη, αρκεί και μόνο να σημειώσουμε ότι η Μάντσεστερ Σίτι, που είναι στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, έχει δώσει περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ! Και όμως δεν έχει κάποια διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έχει κατακτήσει τρεις φορές τον τίτλο στην Αγγλία! Στη δεύτερη θέση και πολύ κοντά στους Πολίτες είναι η Τσέλσι. Από το ταμείο της έχουν βγει περισότερα από 1,3 δισ. ευρώ! Ακολουθεί η Μπαρτσελόνα με 1,258 δισ. (ωστόσο εμπλούτισε τη συλλογή της με πολλούς ευρωπαϊκούς και εγχώριους τίτλους) και η Παρί Σεν Ζερμέν (1,242 δισ. ) που ονειρεύεται κάθε χρόνο το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά αυτό χάνεται, και μάλιστα με απίθανους τρόπους (η απίστευτη ανατροπή που δέχτηκε από την Μπαρτσελόνα πριν από δύο χρόνια).

Αυτοί που εισπράττουν

Δεν είναι όμως μόνο οι ομάδες που ξοδεύουν αυτά τα τεράστια ποσά, αλλά και αυτές που εισπράτουν. Οι σύλλογοι που επενδύουν σε καλούς ποδοσφαιριστές, δαπανώντας λίγα χρήματα, και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή τούς παραχωρούν γεμίζοντας τα ταμεία τους. Η ομάδα που είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι η Μονακό. Οι Μονεγάσκοι έχουν εισπράξει τα τελευταία οκτώ χρόνια 950 εκατ. ευρώ, παραχωρώντας ποδοσφαιριστές όπως οι Φαλκάο, Χάμες Ροδρίγες, το νέο μεγάλο αστέρι του γαλλικού ποδοσφαίρου Κιλιάν Εμπαπέ, ενώ αυτό το καλοκαίρι εισέπραξαν 70 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του Τομάς Λεμάρ στη Μονακό.
Στη δεύτερη θέση είναι η Λίβερπουλ. Και αυτή έχει βάλει στο ταμείο της τεράστια ποσά για την παραχώρηση σπουδαίων ποδοσφαιριστών, με καλύτερη… πελάτισσα την Μπαρτσελόνα, στην οποία έχει δώσει τους Λουίς Σουάρες και Φελίπε Κουτίνιο. Συνολικά, οι Reds έχουν εισπράξει για πώληση ποδοσφαιριστών 683 εκατ. ευρώ. Στην τρίτη θέση είναι η Ρόμα με 680 εκατ., ενώ ακολουθούν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Η ομάδα της Βαρκελώνης είχε ένα τεράστιο deal, χωρίς βεβαια να το θέλει, με την αποχώρηση του Νεϊμάρ για την Παρί Σεν Ζερμέν, έναντι 222 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχει βάλει στο ταμείο της 628 εκατ., τρία περισσότερα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία τα τελευταία χρόνια περισσότερα εισπράττει παρά προσφέρει.
Η Μονακό είναι φυσικά και η κορυφαία ομάδα με πλεονασματικό ισοζύγιο. Ο γαλλικός σύλλογος την τελευταία οκταετία έχει κέρδη 289 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη θέση είναι μία άλλη ομάδα από το Σαμπιονά, η Λιλ, με κέρδη 166 εκατ. ευρώ. Η Γαλλία κυριαρχεί στην πρώτη δεκάδα των κερδισμένων συλλόγων καθώς στη λίστα είναι επίσης οι Λυών, Μονπελιέ και Νις. Η ομάδα πάντως με το μεγαλύτερο κέρδος αυτό το καλακαίρι είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι Βάσκοι είχαν έσοδα 86 εκατ. ευρώ, καθώς εισέπραξαν 80 εκατ. (ποσό της ρήτρας) μόνο από την παραχώρηση του 23χρονου τερματοφύλακα Κεπά στην Τσέλσι. Πρόκειται για την ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην Ιστορία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ