Ο Γιουσέιν Μπολτ το έβλεπε και δεν το πίστευε. Ήθελε να μπει μέσα και να τρέξει ο ίδιος. Η παράδοση χάλασε. Ο κόσμος διάβαζε την είδηση και νόμιζε ότι είναι fake news.
Η Τζαμάικα αποκλείστηκε από τον τελικό στη σκυταλοδρομία 4×100 μ. των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Έκπληξη μεγατόνων. Είναι δυνατόν; Η ομάδα των Ακίμ Μπλέικ, Τζελάνι Γουόκερ, Τζελάνι Γκόρντον και Κισέιν Τόμσον τερμάτισε τέταρτη στη σειρά τους με χρόνο 38.45, χάνοντας την πρόκριση για μόλις έξι εκατοστά του δευτερολέπτου.
Η νίκη στη σειρά πήγε στην Κίνα με χρόνο 38.24, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τον Καναδά. Η Τζαμάικα εκτός τελικού. Αυτό έγραψε. Δεν ήταν λάθος. Όλοι κοιτούσαν απορημένοι.
Η Τζαμάικα έχει κατακτήσει χρυσά μετάλλια σε αυτή την κατηγορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, του 2012 και του 2016. Μπολτ παρόντος.
Δεν αρκεί πάντα η φανέλα
Η αποτυχία αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια που η Τζαμάικα δεν μπήκε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στη μικρή σκυταλοδρομία. Μια dream team έζησε έναν εφιάλτη. Γιατί;
Υπήρξαν αρκετές δηλώσεις και αναφορές που εξέτασαν τους λόγους πίσω από αυτό το στραπάτσο. Παρ’ όλο που δεν υπήρξαν συγκεκριμένα σχόλια για εσωτερικά προβλήματα ή φθορά στην ομάδα, ορισμένα άρθρα στη χώρα της Καραϊβικής επισημαίνουν προβλήματα στη σκυτάλη και στην απόδοση κατά τη διάρκεια των προκριματικών.
Το καμάρι τους έμεινε στην ίδια τάξη. Από την αρχή υπήρχαν ανησυχίες για τη συνοχή και τη χημεία της ομάδας, αλλά όλοι πίστευαν ότι το ταλέντο και η δύναμή τους στο τρέξιμο θα ξεπερνούσε κάθε πρόβλημα. Έστω θα ήταν μία από τις οκτώ ομάδες του τελικού.
Η Τζαμάικα είχε μακρά ιστορία επιτυχιών στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Η φανέλα όμως δεν αρκεί πάντα. Μετά την αποχώρηση του Μπολτ από τον ενεργό αθλητισμό, η χώρα συνέχισε να παράγει κορυφαίους σπρίντερ που διακρίθηκαν σε διεθνείς διοργανώσεις.
Υπερβολική σιγουριά ή τέλος εποχής; Μάλλον έτυχε. Δεν απέτυχε. Ακόμα και ο Γιουσέιν Μπολτ ξεκίνησε στραβά στους πρώτους Ολυμπιακούς του. Θυμηθείτε το: τέσσερα χρόνια πριν γίνει διεθνής διασημότητα, έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς στα 200 μέτρα στην Αθήνα. Βγήκε αθόρυβα στον πρώτο γύρο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, όμως, η δύναμη της φύσης μετέτρεψε την ολυμπιακή πίστα στη δική του προσωπική σκηνή ακολουθούμενη από ένα φεστιβάλ χορού γεμάτο ρέγκε και από την εμβληματική πόζα νίκης – αναπαράσταση της κίνησης ενός τοξότη.
Ο Ασάφα Πάουελ, ο θρύλος πριν από τον θρύλο του Μπολτ, παραμένει αισιόδοξος. «Θα δούμε την Τζαμάικα να πανηγυρίζει ξανά» είπε. «O κόσμος έχει συνηθίσει να βλέπει τους Τζαμαϊκανούς να κερδίζουν και να το γιορτάζουν. Οι σπρίντερ μας θα επανέλθουν».
Πρώτη «απουσία» μετά το 1976!
H αποτυχία πάντως ήταν γενική. Και στους άνδρες και στις γυναίκες. Οι συνεχείς τραυματισμοί και η απουσία μεγάλων αθλητριών όπως η Ελεν Τόμσον-Χέρα, η Σερίκα Τζάκσον και η Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις άφησαν «γυμνή» στα σπριντ και τη γυναικεία ομάδα της Τζαμάικας, η οποία πέρασε μεν στον τελικό των 4×100, αλλά έμεινε εκτός βάθρου.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της πτώσης, η τελευταία φορά που η χώρα της Καραϊβικής δεν είχε μετάλλιο ούτε στα 100 ούτε στα 200 μέτρα γυναικών σε Ολυμπιακούς ήταν στο Μόντρεαλ το 1976! Αντίθετα, πριν από τρία χρόνια οι Τζαμαϊκανές είχαν πάρει και τις τρεις πρώτες θέσεις στα 100 μέτρα.
Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τους φίλους της Τζαμάικας. Οι προσδοκίες για την επιτυχία των σπρίντερ ήταν υψηλές, δεδομένης της μακράς ιστορίας επιτυχιών της χώρας στον στίβο. Οι οπαδοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και σε διάφορες πλατφόρμες ειδήσεων, τονίζοντας την ανάγκη ανανέωσης και καλύτερης προετοιμασίας της ομάδας για μελλοντικές διοργανώσεις.
Μπορεί το κρίκετ να είναι επισήμως αναγνωρισμένο ως το εθνικό σπορ της, αλλά για τον κόσμο ο στίβος μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα σήμερα, ιδίως λόγω των διαδοχικών επιτυχιών σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα.
Ποιοι έσωσαν την παρτίδα
Η νησιωτική χώρα των τριών εκατομμυρίων ψυχών, πάντως, δεν έμεινε χωρίς μετάλλια. Μπορεί οι σπρίντερ της να παραήταν… χαλαροί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η Τζαμάικα όμως κατέκτησε συνολικά 6 μετάλλια, όλα στον στίβοQ ένα χρυσό από τον Ρότζε Στόνα στη δισκοβολία, τρία ασημένια (Κισέιν Τόμπσον στα 100 μέτρα ανδρών, Γουέιν Πίκοκ στο μήκος πίσω από τον Μίλτο Τεντόγλου και Σανιέκα Ρίκετς στο τριπλούν γυναικών) και δύο χάλκινα με τον Ρατζίντα Κάμπελ στη σφαιροβολία και τον Ρασίντ Μπρόντμπελ στα 110 με εμπόδια.
Αυτές οι επιτυχίες, παρά τις προκλήσεις και τους τραυματισμούς που αντιμετώπισε η ομάδα, διατήρησαν την Τζαμάικα ως μια σημαντική δύναμη στον στίβο, αν και η συνολική της παρουσία δεν ήταν τόσο επιτυχημένη όσο σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τα «παιδιά» του Μπολτ και της Φρέιζερ-Πράις θα πρέπει να περιμένουν τους Αγώνες του Λος Άντζελες για να επιχειρήσουν την επάνοδό τους στην κορυφή των σπριντ.