Η ισπανική Μπέτις ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της μέσω δανείου ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ από την Goldman Sachs. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη σταθεροποίηση των οικονομικών της και στην αύξηση της ρευστότητάς της, επιτρέποντάς της να υλοποιήσει στρατηγικά έργα, όπως η ανακαίνιση του γηπέδου της, «Μπενίτο Βιγιαμαρίν».
Η αναδιάρθρωση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς η Μπέτις αντιμετώπιζε πίεση από προηγούμενα δάνεια με υψηλά επιτόκια και μικρές προθεσμίες αποπληρωμής. Με τη νέα συμφωνία, η ομάδα αποκτά μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία και μπορεί να βελτιώσει τα οικονομικά της μακροπρόθεσμα αφού τα δάνεια συγκεντρώνονται σε ένα μακροπρόθεσμο δάνειο με χαμηλότερο επιτόκιο, δίνοντας στον σύλλογο οικονομική ανάσα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την αύξηση των εσόδων του γηπέδου, με στόχο την αυτοχρηματοδότηση του έργου μέσω των αυξημένων εισπράξεων.
Ο σύλλογος της Ανδαλουσίας στοχεύει σε ετήσια αύξηση των εσόδων από την έδρα της από 30 σε 50 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα συμβάλει σημαντικά στη χρηματοοικονομική σταθερότητά της.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου για την περίοδο 2022-2026, το οποίο περιλαμβάνει βελτιώσεις στις υποδομές και αύξηση των εσόδων από νέες επιχειρηματικές γραμμές, χωρίς να επηρεαστούν οι άλλες δραστηριότητές της.
Η Μπέτις δεν μπόρεσε να αποπληρώσει εύκολα τα προηγούμενα δάνειά της επειδή αυτά είχαν υψηλά επιτόκια και απαιτητικές προθεσμίες αποπληρωμής.
Οι «μεγάλοι» της Ισπανίας
H ισπανική ομάδα είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα συλλόγων που έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά για να χρηματοδοτήσουν σημαντικές υποδομές ή να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Οι Ανδαλουσιανοί δεν είναι ούτε καν η πρώτη ισπανική περίπτωση.
Ήδη η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με χρέος που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η διοίκηση προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χρέους της μέσω διαφόρων δανείων και συμφωνιών, όπως ένα 525 εκατομμυρίων ευρώ, για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της και να επενδύσει στη μελλοντική βιωσιμότητα του συλλόγου, όπως η ανακαίνιση του «Καμπ Νου».
Η Ρεάλ Μαδρίτης, με χρέος περίπου 662 εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε επίσης σε αναδιάρθρωση του χρέους της για να διαχειριστεί τη χρηματοδότηση του έργου ανακαίνισης του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και να παραμείνει ανταγωνιστική.
Πριν από το 2010, η Ατλέτικο Μαδρίτης αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες λόγω των μεγάλων χρεών που είχαν συσσωρευτεί κατά την προσπάθεια να διατηρήσει ανταγωνιστικό ρόστερ. Το χρέος της ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτή προχώρησε σε αναδιάρθρωση χρεών και, με σωστή διαχείριση, κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή του ισπανικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Οι περιπτώσεις σε Βρετανία – Γαλλία
Αντίστοιχα, και εκτός Ιβηρικής, η Τότεναμ δανείστηκε περίπου 637 εκατομμύρια λίρες από τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η HSBC για την κατασκευή του νέου γηπέδου της. Η επένδυση αυτή είχε στόχο τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου γηπέδου που θα προσφέρει περισσότερα έσοδα στην ομάδα από εισιτήρια, εκδηλώσεις και άλλα επιχειρηματικά έργα.
Η City Football Group, η εταιρεία που κατέχει τη Μάντσεστερ Σίτι και άλλους συλλόγους, δανείστηκε περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια το 2021 για να ενισχύσει τις επενδύσεις σε έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέου γηπέδου για την ομάδα τους στο MLS, τη New York City FC.
Η Λέστερ χρησιμοποίησε μελλοντικά έσοδα από μεταγραφές και τηλεοπτικά δικαιώματα ως εγγύηση για να εξασφαλίσει δάνειο και να χρηματοδοτήσει το νέο της προπονητικό κέντρο.
Το 2005 η οικογένεια Γκλέιζερ αγόρασε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και χρησιμοποίησαν ένα μεγάλο δάνειο για να ολοκληρώσουν την εξαγορά. Η ομάδα «κληρονόμησε» χρέη που άγγιζαν τα 741 εκατομμύρια λίρες, οπότε ο δανεισμός κρίθηκε απαραίτητος.
Η Ρέιντζερς αντιμετώπισε οικονομική κατάρρευση το 2012, όταν τέθηκε σε καθεστώς διαχείρισης λόγω μεγάλων χρεών. Το χρέος της έφτασε τα 134 εκατομμύρια λίρες, και η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που η ομάδα υποβιβάστηκε στη χαμηλότερη κατηγορία του σκωτσέζικου πρωταθλήματος. Η Ρέιντζερς ανασυγκροτήθηκε και κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή, αλλά αυτή η εμπειρία έδειξε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κακή οικονομική διαχείριση.
Πριν από την εξαγορά της από την Qatar Sports Investments το 2011, η Παρί Σεν Ζερμέν αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά ζητήματα. Η εξαγορά και η επένδυση από το Κατάρ μετέτρεψαν τη γαλλική ομάδα σε έναν από τους πιο ισχυρούς οικονομικά συλλόγους στον κόσμο. Πώς λειτουργεί η αναδιάρθρωση; Οι ομάδες χρησιμοποιούν τα δάνεια για να ενισχύσουν την εμπορική τους δραστηριότητα και τις συνεργασίες, αυξάνοντας τα έσοδα από διαφημίσεις, χορηγίες και άλλες πηγές εισοδήματος.
Γιατί η αναδιάρθρωση χρεών είναι λύση
Πολλοί ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν αναδιαρθρώσει τα χρέη τους τα τελευταία χρόνια για να διαχειριστούν οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από υψηλά έξοδα, επενδύσεις σε υποδομές και απώλειες εσόδων λόγω της πανδημίας.
Υπάρχει όμως κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των συλλόγων που αναδιάρθρωσαν μεγάλα χρέη; Ναι, ειδικά αν δεν καταφέρουν να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους ή αν προκύψουν απρόβλεπτες οικονομικές προκλήσεις.
Δεν είναι λίγες οι ομάδες οι οποίες στηρίζονται σε μελλοντικά έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και εισιτήρια για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Αν αυτές οι πηγές εσόδων μειωθούν, οι σύλλογοι μπορεί να δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
Παράλληλα, υπάρχουν τα υψηλά λειτουργικά έξοδα. Οι σύλλογοι συνεχίζουν να έχουν μεγάλα κόστη, όπως τα συμβόλαια παικτών και το κόστος λειτουργίας των γηπέδων. Εάν οι οικονομικές συνθήκες χειροτερέψουν ή τα έσοδα μειωθούν θα υπάρξει σοβαρή οικονομική πίεση.
Αν και οι σύλλογοι αυτοί λαμβάνουν δάνεια με την προσδοκία ανάπτυξης των εσόδων, απρόβλεπτοι παράγοντες (όπως η πανδημία COVID-19 ή οι αλλαγές στη ζήτηση για εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα) μπορούν να μειώσουν τα έσοδα, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Η αναδιάρθρωση χρεών μπορεί να σώσει έναν σύλλογο βραχυπρόθεσμα, η μακροπρόθεσμη επιτυχία όμως εξαρτάται από την καλή διαχείριση και τη δημιουργία βιώσιμων πηγών εσόδων.