Καλά τα πετροδόλαρα, αλλά η κατάσταση είναι ανυπόφορη στην Αραβία. Οι μεγάλοι αστέρες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που είπαν το «ναι» στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που τους έδωσαν οι Σαουδάραβες τώρα φαίνεται πως το έχουν μετανιώσει.
Χρειάστηκε μισή σεζόν ο Καρίμ Μπενζεμά για να συνειδητοποιήσει ότι η Σαουδική Αραβία δεν είναι το μέρος όπου θα έπρεπε να είχε πάει αφού έγραψε ιστορία με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Η «βασίλισσα» τού πρότεινε ανανέωση, αλλά μια σπουδαία πρόταση από την Αλ Ιτιχάντ τον έκανε να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή, απορρίπτοντας νέο συμβόλαιο. Ήταν πολλά τα λεφτά και θα είχε και την ηρεμία του.
Στην αρχή φαινόταν ότι ήταν ο ιδανικός προορισμός για τον Γάλλο ποδοσφαιριστή, αλλά τα κακά αποτελέσματα προκάλεσαν κριτική που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει, κλείνοντας τα κοινωνικά του δίκτυα κι αναζητώντας μια επιστροφή στην Ευρώπη για να τελειώσει την καριέρα του.
Ο περίπατος που φαντάστηκε δεν έγινε ποτέ. Μπορεί το επίπεδο ποδοσφαιρικά να είναι χαμηλό, αλλά όποιος πληρώνει έχει απαιτήσεις.
Δύσκολη η προσαρμογή
Εκτός από τον Μπενζεμά, υπάρχουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές που μετάνιωσαν πολύ για το γεγονός πως μπήκαν στο αεροπλάνο για τη Σαουδική Αραβία. Οι μισθοί εκατομμυριούχων και οι συνθήκες διαβίωσης δεν ήταν τα πάντα για τον Ρομπέρτο Φιρμίνο ή τον Τζόρνταν Χέντερσον.
Ο Βρετανός μέσος, πρώην αρχηγός της Λίβερπουλ, είχε συμφωνήσει να αμειφθεί με 40 εκατομμύρια στην Αλ Ετιφάκ, αλλά δεν κατάφερε να προσαρμοστεί ούτε στο κλίμα της χώρας ούτε στην ομάδα. Επιπλέον, η χαμηλή προσέλευση σε αγώνες, με μέσο όρο 7.800 θεατών σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 35.000 ατόμων, οδήγησε τον Άγγλο να εξετάσει σοβαρά την επιλογή της επιστροφής στην Ευρώπη κι εν τέλει να κλείσει στον Άγιαξ!
Η κατάσταση του Φιρμίνο μοιάζει περισσότερο με αυτή του Μπενζεμά. Έφτασε ως σταρ στην Αλ Αχλί και παρότι ξεκίνησε πολύ καλά, δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει την απόδοσή του, περνώντας πολλά παιχνίδια στον πάγκο. Επίσης, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στη ζωή της Τζέντα και θέλει να επιστρέψει εκεί όπου ήταν πραγματικά χαρούμενος.
Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία.
Κίνδυνος κυρώσεων
Το πρόβλημα γι’ αυτούς τους ποδοσφαιριστές είναι ότι εφόσον αποχωρούν νωρίτερα, παίρνοντας πίσω την υπογραφή τους, κινδυνεύουν με σοβαρές κυρώσεις από την Εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Φιρμίνο υπέγραψε μέχρι το 2026 για 20 εκατομμύρια. Χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος κερδίζει 200 «χαρτιά» τη σεζόν. Επιπλέον, υπέγραψε και μέχρι το 2026, οπότε θα πρέπει να βρει λύση με τον σύλλογο. Για τον Χέντερσον δεν έγινε γνωστό, αν εν τέλει κατέβαλε τα 8 εκατομμύρια της σχετικής ρήτρας προκειμένου ν’ αποδεσμευτεί χωρίς χρονοτριβή.
Οι Άραβες βέβαια δεν έχουν χαρεί καθόλου με όσα ακούγονται. Αν όμως ο Μπενζεμά τους πει «αντίο» θα προσφέρουν τα λεφτά του στον Μο Σάλαχ της Λίβερπουλ.
Προβλέπεται «έξοδος»
To σίγουρο είναι ότι πολλοί παίκτες σκέφτονται ήδη να φύγουν από τη Σαουδική Αραβία. Τους αποθαρρύνει το κλίμα, η κουλτούρα, ο λίγος κόσμος στα γήπεδα και το πρόβλημα με τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.
Καλά είναι τα λεφτά, αλλά είχαν μάθει διαφορετικά. Από τη φινετσάτη Ευρώπη το πέρασμα στην Αραβία είναι εξαιρετικά δύσκολο. Τα λεφτά είναι πολλά, αλλά οι ειδικοί των μεταγραφών λένε πως το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούσε να γίνει μια πραγματική έξοδος.
Όλα αυτά βέβαια στα λόγια. Τα λεφτά είναι πολλά και το ρίσκο μεγάλο. Οι Σαουδάραβες δεν δείχνουν να ενοχλούνται. Αντιθέτως δίνουν κι άλλα λεφτά. Παντού. Ακόμη και για να φέρουν ξένους στην 3η κατηγορία ή και για το πρωτάθλημα γυναικών.
Τέσσερα χιλιάρικα τον μήνα και όλα πληρωμένα δεν τα λες και λίγα. Στην Ελλάδα ένας παίκτης που αγωνίζεται στην τρίτη εθνική ή παίρνει το βασικό ή πολύ λιγότερα (όταν τα παίρνει). Ποιος κάνει τη θυσία;
Να σημειωθεί βέβαια ότι για το πρωτάθλημα γυναικών στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία, υπάρχει προϋπόθεση από τους Σαουδάραβες οι παίκτριες να έχουν κληθεί από την εθνική ομάδα της χώρας τους στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Δεν μένουν στους παίκτες
Οι Άραβες πάντως δεν αρκούνται μόνο σε μεταγραφές παικτών. Κυνηγούν κι άλλες ειδικότητες. Η τελευταία υπογραφή είναι αυτή του αθλητικού διευθυντή της Μπέτις, Ραμόν Πλάνες. Η Αλ Ιτιχάντ του Μπενζεμά έχει κάνει μια προσφορά στον Ισπανό παράγοντα στα δύο εκατομμύρια καθαρά ετησίως, ποσό που είναι εκτός αγοράς για την Μπέτις ή για οποιονδήποτε άλλον στη Λίγκα.
Πριν από τον Πλάνες η Αλ Ιτιχάντ είχε ήδη υπογράψει τον γιατρό της Σεβίλλης, Χουάν Χοσέ Χιμένεθ. Λίγοι είναι εκείνοι που θα πουν «όχι». Μέχρι να πάρουν τον δρόμο του γυρισμού όλα είναι λόγια και γκρίνια.