Από εκείνη τη νύχτα Αυγούστου στο Φάληρο κόντρα στην Γκενκ (10/8) και το γκολ του Κώστα Φορτούνη που άνοιξε τον χορό για τον Ολυμπιακό, μέχρι την Τετάρτη (29/5, 22.00, Mega) στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον τελικό του Conference απέναντι στην Φιορεντίνα; Ακριβώς διακόσια ενενήντα τρία βράδια στην πιο απαιτητική περιπλάνηση που μας προέκυψε ποτέ στα Κύπελλα Ευρώπης. Και αν οι αριθμοί επιμένουν θέλοντας να πουν την αλήθεια τους; Τότε το κομπιουτεράκι είναι μάλλον υποχρεωτικό.

Δέκα (με τη Φιορεντίνα που περιμένει για το τάνγκο του Conference League τίτλου) διαφορετικοί αντίπαλοι. Δεκαεννέα ματς σε επτά διαφορετικές χώρες και δύο διαφορετικές διοργανώσεις. Και ήδη 1.750 λεπτά ποδοσφαιρικής μάχης δίχως να υπολογίζονται όσα θα συμβούν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ολα μέρος ενός απαιτητικού format που υπενθυμίζει ότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν αφήνει πολλά στην τύχη.

Μπορεί να σου πάει καλά ένα βράδυ, μπορεί να σου πάει ένα ματς. Αποκλείεται όμως να φτάσεις ως τον τελικό μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης μέσα από ένα ναρκοπέδιο εννέα μηνών δίχως να είσαι τσεκαρισμένος ως το… μεδούλι, ότι αξίζεις μια τέτοια στιγμή: Μια ιστορία που θα διηγούνται οι παππούδες στα εγγόνια τους…

Νύχτες Europa League

Ξεκίνησε ο Ολυμπιακός αυτό το ταξίδι αρχές Αυγούστου αναζητώντας μια θέση στους ομίλους του Europa League. Γνώριζε ότι πρέπει να περάσει από δύο διαφορετικά νοκ άουτ στα πρώτα του επίσημα παιχνίδια της σεζόν. Το κατάφερε με τρεις νίκες, μία ισοπαλία: 1-0 (Φορτούνης) και 1-1 (Αλεξανδρόπουλος 90’+6′) με την Γκενκ που τρεις μήνες πριν είχε χάσει το πρωτάθλημα Βελγίου τελευταία Κυριακή. Και 3-1 (Ελ Κααμπί 2, Φορτούνης), 3-0 (Μασούρας, Μπιέλ, Ρέτσος) την Τσουκαρίτσκι.

Και όταν ήρθε η ώρα της φάσης των ομίλων; Βρέθηκε παρέα στο ίδιο γκρουπ με την – κάτοχο του Conference League νικώντας πέρσι στον τελικό τη Φιορεντίνα – Γουέστ Χαμ, τη Φράιμπουργκ και την Μπάτσκα Τοπόλα. Εκεί όπου μια μεγάλη νίκη επί των Αγγλων (2-1) και τέσσερις βαθμοί με τους Σέρβους (2-2, 5-2) έφεραν το προνόμιο της τρίτης θέσης και της… δεύτερης ευκαιρίας μέσα από το top 24 του Conference League: Πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες ως εκεί στον επίλογο του 2023.

Τα καλύτερα όμως ακόμη δεν μπορούσε να τα φανταστεί κανείς. Οσα συνέβησαν από τα μισά του Φλεβάρη και έπειτα με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στο τιμόνι. Πρόκριση στο top 16 με δύο νίκες (1-0) επί της Φερεντσβάρος του Ντέγιαν Στάνκοβιτς όπου κέρδισε τελικά το πρωτάθλημα της Ουγγαρίας με +15 βαθμούς από τον ανταγωνισμό. Πρόκριση ως τους προημιτελικούς με το «θαύμα θαυμάτων» κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και την ανατροπή του 1-4 στο «Καραϊσκάκης» με 1-6 στη ρεβάνς της Τοπόλα, μιας μικρής πόλης στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία που έγινε εφέτος κάτι σαν το… ερυθρόλευκο εξοχικό. Και βέβαια έπειτα το έπος της Πόλης (του). Διότι πολλοί ήταν εκείνοι που ακούγοντας πως ο Ολυμπιακός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Φενέρμπαχτσε στους «8» σκέφτηκαν ότι το ταξίδι κάπου εκεί τελειώνει, λίγοι όμως υπολόγισαν ότι στην Κωνσταντινούπολη οι Ερυθρόλευκοι κάνουν (και ξανακάνουν) κάτι… μαγικό.

Το έπος της Πόλης

Πρώτο ματς στο Φάληρο 3-2, από 3-0, με την αίσθηση πως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για την πρώτη πρόκριση του Ολυμπιακού σε ημιτελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο Κωνσταντής Τζολάκης όμως είχε αλλιώς την ιστορία στο μυαλό του. Και στο «Σουκρού Σαράτσογλου» έδωσε μια παράσταση που θα μνημονεύεται για χρόνια. Ούτε ένα ούτε δύο: Τρία πέναλτι (Τάντιτς, Ουντέρ, Μπονούτσι) σε πέντε εκτελέσεις σταμάτησε ο χανιώτης πορτιέρο κεφαλαιοποιώντας τις εύστοχες εκτελέσεις του Αγιούμπ Ελ Κααμπί, του Αντρέ Ορτα και του Γιώργου Μασούρα.

Η τέλεια απόδραση (18/4) από την Πόλη και εκείνη η αίσθηση πως τελικά οι Πειραιώτες όλα τα μπορούν. Ακόμη και εκείνα που έμοιαζαν απίθανα πριν από λίγες εβδομάδες. Τι απέμενε ως τελική απόδειξη; Το κρας τεστ κόντρα στη Νο 4 της Αγγλίας. Την καταπληκτική Αστον Βίλα του Ουνάι Εμερι. Το μεγάλο ψάρι στη… μικρή λίμνη. Μια ομάδα επιπέδου Champions League, που ήταν από την πρώτη στιγμή το πολύ μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου

Ελ Κααμπί… σούπερ σταρ

Θα τα σκέφτεται σήμερα όλα αυτά ο Ελ Κααμπί και θα χαμογελά με νόημα: Εγινε ο Μαροκινός ο πρώτος επιθετικός στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που σκόραρε 4+ γκολ απέναντι σε αντίπαλο από την Αγγλία. Το έκανε με χατ τρικ στο έπος του Μπέρμιγχαμ (2-4) και μια από τις μεγαλύτερες νίκες του ελληνικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων. Το συνέχισε με «ντοπιέτα» στη ρεβάνς του «Καραϊσκάκης» και το 2-0 που έστειλε τον Ολυμπιακό με δύο νίκες στον τελικό και το κοινό του… στην τρέλα. Συνολικά οι Πειραιώτες σε αυτά τα οκτώ ματς νοκ άουτ στο Conference League πέτυχαν έξι νίκες και δεκαοκτώ γκολ. Τι άλλο να (τους) ζητήσεις από ένα γκρουπ που εν τω μεταξύ έφτασε ήδη στους 15.000 βαθμούς για τη σεζόν 2023-24, στην ειδική βαθμολογία της UEFA;