Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι πέρασε από βράδυ της Κυριακής στην αιωνιότητα. Σαφώς ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ τους παίνεψε και δεν είχε άδικο όσον αφορά την εικόνα στα γήπεδα με τους θεατές να τα γεμίζουν και να δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες για τους διαγωνιζόμενους αθλητές και αθλήτριες.
Η αθλητική παιδεία των Γάλλων είναι αδιαμφισβήτητη και το βιώσαμε σε πολλά αθλήματα αυτές τις μέρες στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου γέμισαν τα στάδια, τα κλειστά γυμναστήρια και κολυμβητήρια είτε επρόκειτο για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ, είτε για ράγκμπι 7Χ7, τοξοβολία και ξιφασκία στο εντυπωσιακό «Μεγάλο Παλάτι».
Δεν ήταν μόνο στα αθλήματα που είναι παραδοσιακά για τους Γάλλους, ακριβώς όπως η ξιφασκία ή το τένις στο διάσημο Ρολάν Γκαρός, στα οποία ήταν εντυπωσιακή η παρουσία του κοινού. Αυτό συνέβαινε σχεδόν σε όλα τα σπορ και μάλιστα ακόμα και σε αυτά που έγιναν παρουσία κόσμου εκτός σταδίων, όπως για παράδειγμα το σκέιτμπορντ, η αναρρίχηση, το μπάσκετ 3Χ3 και άλλα, τα περισσότερα εκ των οποίων έγιναν στην εμβληματική πλατεία Ομονοίας.
«Πνίγηκαν» στα νερά του Σηκουάνα
Αυτή ήταν μια όμορφη εικόνα για τους διοργανωτές που είχε ανταπόκριση και στους διαγωνιζόμενους αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι με εξαίρεση μεμονωμένα περιστατικά (όπως για παράδειγμα στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι Μαρόκο – Αργεντινή) απόλαυσαν τους Αγώνες.
Όμως υπάρχουν και οι μαύρες τρύπες με τους Γάλλους να «λερώνονται» στις λάσπες του Σηκουάνα από την επιμονή τους (χωρίς να σκεφτούν καν να εφαρμόσουν κάποιο plan B) να κολυμπήσουν εκεί πάση θυσία οι αθλητές και οι αθλήτριες του τριάθλου και της μαραθώνιας κολύμβησης.
Ναι, ο Σηκουάνας είναι εμβληματικός για τους Γάλλους, αλλά και πολύ βρώμικος παρά τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για να καθαριστεί. Χωρίς επιτυχία είναι αλήθεια.
Υπήρχαν τα εξαιρετικά νερά στο Ναυτικό Στάδιο Vaires Sur Marne, εκεί όπου φιλοξενήθηκαν οι αγώνες της κωπηλασίας και θα μπορούσε από την πρώτη στιγμή να μεταφερθεί τόσο το τρίαθλο όσο και η μαραθώνια κολύμβηση.
Οι διοργανωτές προτίμησαν να αναβάλλουν καθημερινά κάθε προπόνηση και των δύο αυτών αγωνισμάτων μέχρι τελευταία στιγμή και απλά να διεξάγουν εκεί τους αγώνες έστω παίρνοντας την εκάστοτε απόφαση ανήμερα και λίγο πριν το αγωνιστικό σκέλος.
Άνθρωποι αρρώστησαν, άλλοι έκαναν εμετό ή είχαν στομαχικές διαταραχές και όμως οι αγώνες δεν μετακινήθηκαν πεισματικά από τα θολά νερά του διάσημου ποταμού. Ακόμα και όταν αποχώρησαν αθλητές και αθλήτριες ή ακόμα και ολόκληρες ομάδες όπως συνέβη στο τρίαθλο!
Δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία αλλαγή στα πλάνα και μάλιστα για κάποιους που αρρώστησαν ειπώθηκε ότι κάτι μπορεί να… έφαγαν που να τους πείραξε.
Προβληματική η φιλοξενία
Με τη μόνη διαφορά ότι και στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου ήταν το βασικό μέρος διατροφής και διαμονής πάνω από 8.000 αθλητών και αθλητριών, υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα σε φαγητό και ύπνο. Ακόμα και μετά τις έντονες παρατηρήσεις των ανθρώπων της ΔΟΕ για το εστιατόριο (έπειτα από παράπονα των αποστολών) δεν ίδρωσε το αφτί των ανθρώπων.
Ούτε όταν για παράδειγμα ο Ιταλός χρυσός ολυμπιονίκης της κολύμβησης Τόμας Τσεκόν εθεάθη (και φωτογραφήθηκε μάλιστα από άλλους αθλητές) να κοιμάται σε ένα παρτέρι του Ολυμπιακού Χωριού έχοντας ήδη αναφέρει ότι ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες στα δωμάτια.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας αποκάλυψε ότι δύσκολα μπόρεσε σε όλη τη διάρκεια να κοιμηθεί πάνω από 4 ώρες τη μέρα και δεν ήταν ο μόνος τόσο από την ελληνική αποστολή όσο και από αρκετές ξένες και δεν είχε να κάνει με το αν τα κρεβάτια ήταν ανθεκτικά για… συνευρέσεις αθλητών γιατί στις πρώτες μέρες είχε ειπωθεί και αυτό.
Κενά και απειρία στις υπηρεσίες Τύπου
Όσον αφορά τις υπηρεσίες Τύπου θα παραθέσουμε την άποψη δύο συναδέλφων της «Daily Mail» τους οποίους συναντήσαμε στο πυγμαχικό ρινγκ σε έναν αγώνα της Ιμάν Κελίφ, της Αλγερινής που έγινε θέμα με το αν θα έπρεπε να αγωνίζεται στην κατηγορία των γυναικών.
«Πρόκειται ίσως για τη χειρότερη διοργάνωση σε υπηρεσίες Τύπου εδώ και πολλά χρόνια» μας είπαν και δεν είχε να κάνει μόνο με το… ζεστό (στην κωπηλασία το διαπιστώσαμε) νερό που είχαν για πόσιμο σε κάποιες εγκαταστάσεις. Είχε να κάνει και με έλλειψη ενημέρωσης πολλές φορές για το πού είναι η μεικτή ζώνη, το Κέντρο Τύπου, η αίθουσα συνέντευξης Τύπου.
Έλληνας που εργάζεται εδώ και τρία χρόνια στο Μιλάνο εν όψει των επόμενων χειμερινών Αγώνων (Μιλάνο – Κορτίνα) είχε έρθει ως παρατηρητής και με διαφόρους υπεύθυνους εγκαταστάσεων που συζητούσε του έλεγαν το ίδιο πρόβλημα: «Δεν υπήρξε σωστή εκπαίδευση του προσωπικού, γιατί ήταν και περιορισμένο το μπάτζετ σε πολλές περιπτώσεις».
Συνάδελφος δημοσιογράφος από την «Equipe» χωρίς να προσπαθήσει να χρυσώσει το χάπι μάς είπε ότι και η ΔΟΕ έχει κόψει πάρα πολύ τις παροχές και αυτό βγήκε εις βάρος των υπηρεσιών Τύπου σε αρκετά σημεία.
Η εξαφανισμένη και οι βρεγμένοι
Σοκ προκάλεσε επίσης το ότι η Τζαμαϊκανή Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις των τεσσάρων χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων δεν συμμετείχε στα ημιτελικά των 100 μέτρων και αποκλείστηκε κατηγορώντας τους διοργανωτές ότι τη γύριζαν γύρω-γύρω από το γήπεδο και δεν την άφηναν να μπει (εδώ φταίει βέβαια και η ομοσπονδία της Τζαμάικας αλλά και η ίδια που πήγε μόνη της εκτός αποστολής), σε μία υπόθεση με αρκετό μυστήριο.
Τέλος, το φιάσκο της Τελετής Έναρξης (χωρίς να σχολιάζουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, για το οποίο έγινε επίσης χαμός) με φωτογράφους, επισήμους και θεατές των 5.000+ ευρώ εισιτηρίων (οι οποίοι είδαν μάλιστα ουσιαστικά τηλεοπτικά σε γιγαντοοθόνες όλα τα σημαντικά κομμάτια της τελετής!) να είναι εκτεθειμένοι στην μπόρα και να καλύπτονται μόνο ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ορισμένοι «Αθάνατοι» και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ήταν ένα ακόμη από τα σημαντικά «φάουλ» των διοργανωτών.