Το ποδόσφαιρο φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Είναι ένα παιχνίδι που θέλει να δει όλος ο πλανήτης. Ρίβερ Πλέιτ εναντίον Μπόκα Τζούνιορς, δεύτερος τελικός του περίφημου Copa Libertadores. Οι κορυφαίες ομάδες της Αργεντινής, «αιώνιοι» αντίπαλοι, σε ένα ντέρμπι απίστευτα μεγάλης αντιπαλότητας. Αν κάποιος ταξίδεψε αυτές τις ημέρες στη Μαδρίτη, θα παρατήρησε αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Αλλωστε, ρίχνοντας μια ματιά στις σελίδες του ισπανικού Τύπου, η θεματολογία αφορά περισσότερο τη βία στο ποδόσφαιρο, την κατάσταση στα γήπεδα της Αργεντινής και ό,τι έχει να κάνει με τους οπαδούς και λιγότερο με την προετοιμασία των δύο ομάδων.
Ενας διπλός τελικός που ήδη έχει περάσει από χίλια κύματα. Ο πρώτος, στο «Μπομπονέρα», αναβλήθηκε και διεξήχθη την επομένη λόγω ισχυρής καταιγίδας στο Μπουένος Αϊρες.
Ο δεύτερος μπήκε σε αναμονή μετά την επίθεση των οπαδών της Ρίβερ Πλέιτ στο πούλμαν της αποστολής της Μπόκα Τζούνιορς. Υπήρξαν υλικές ζημιές αλλά και τραυματισμοί ποδοσφαιριστών. Αρχικά μετατέθηκε για την επομένη, στη συνέχεια αναβλήθηκε και τελικά κατέληξε να διεξαχθεί απόψε στη Μαδρίτη.
Η απόφαση της CONMEBOL να ορίσει την έδρα του αγώνα στο «Μπερναμπέου» δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Κάθε άλλο μάλιστα. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν όχι μόνο οι ουδέτεροι, αλλά και οι ίδιοι οι σύλλογοι. Στο τέλος, όμως, το πήραν απόφαση και μπήκαν στο αεροπλάνο για να μεταβούν στην Ισπανία.
«Κόκκινος συναγερμός»
Με τη διεξαγωγή του αγώνα στο «Μπερναμπέου», η ισπανική αστυνομία κατέστρωσε το σχέδιο για την ομαλή διεξαγωγή του αλλά και την τήρηση της τάξης στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας. Ο «κόκκινος συναγερμός» χτύπησε με την ενημέρωση από τις Αρχές της Αργεντινής πως πολλοί σκληροπυρηνικοί οπαδοί, οι barrabravas, και των δύο ομάδων ήταν έτοιμοι να «πετάξουν» για τη Μαδρίτη.
Ενα από τα ονόματα που προκαλούσαν τρόμο στους αστυνομικούς ήταν του Ραφαέλ Ντι Σέο, του επικεφαλής των σκληρών οπαδών της Μπόκα Τζούνιορ. Ενας τύπος που έμεινε τρία χρόνια στη φυλακή για συμμετοχή σε επεισόδια. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και του αργεντίνικου Τύπου, για να γίνει κάποιος αρχηγός των οπαδών χρησιμοποιεί κάθε τρόπο και μέσο… Στον Ντι Σέο έχει απαγορευτεί η είσοδος στα γήπεδα λόγω των ποινικών υποθέσεων που αντιμετωπίζει, ωστόσο πήρε άδεια να ταξιδέψει στη Μαδρίτη. Ομως τελικά και σύμφωνα με τον δικηγόρο του θα παραμείνει στο Μπουένος Αϊρες.
Ενας άλλος επίσης διεκδικητής της εξουσίας των οπαδών, ο Μαξιμιλάνο Ματσάρο, πήρε την άδεια για ταξιδέψει στη Μαδρίτη. Αυτός μπήκε στο αεροπλάνο, αλλά μόλις αυτό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Barajas οι Αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα και τον έστειλαν πίσω στην Αργεντινή.
Δυνάμεις ασφαλείας
Το αποψινό παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί από την ισπανική αστυνομία ως υψηλού κινδύνου αθλητικό γεγονός. Η La Castellana, ο μεγαλύτερος κεντρικός δρόμος της Μαδρίτης, θα είναι το σύνορο που θα χωρίζει τους οπαδούς των δύο ομάδων. Εκεί θα υπάρχει ισχυρή δυναμη ασφαλείας ώστε να μη συναντηθούν οι οπαδοί. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν στα χέρια τους εισιτήριο του αγώνα. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή η ισπανική αστυνομία έχει αρχίσει να παρακολουθεί τους οπαδούς της Ράγιο Βαγεκάνο, οι οποίοι έχουν αδελφοποιηθεί με αυτούς της Ρίβερ Πλέιτ. Μάλιστα, οι οπαδοί της ισπανικής ομάδας έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ολες αυτές τις ημέρες οι ισπανικές αρχές είχαν επαφές με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αργεντινής, οι οποίες έχουν στείλει στη Μαδρίτη αρκετά στελέχη τους ώστε να προσφέρουν κάθε βοήθεια στην προσπάθεια να μη δημιουργηθούν επεισόδια. Υπολογίζεται ότι οι συνολικός αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων θα ξεπεράσει τις 2.500.
Η φράση που ακούγεται συχνά στην Αργεντινή είναι «για την αντιμετώπιση του φαινομένου των barrabravas πρέπει να κάνουμε ό,τι και οι Αγγλοι με τους χούλιγκανς». Ωστόσο, προσθέτουν, πως αυτό είναι πολύ δύσκολο, παρότι συχνά ταξιδεύουν στην Αργεντινή και δίνουν συμβουλές για αυτό το θέμα ειδικοί από την Ευρώπη που ασχολούνται με την αθλητική βία. Ο Ολλανδός Οτο Ανταγκ, που είχε ασχοληθεί με το θέμα της Αργεντινής το 2009, σχολίασε: «Στην Ευρώπη οι οπαδοί δεν έχουν σχέση με αυτό που αποκαλούμε σύστημα. Αυτό όμως ισχύει στην Αργεντινή και μπορεί να συνδέονται ακόμα και με άτομα της πολιτικής. Και αυτός είναι ο λόγος που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος».