Euro 2024: Ο δεκάλογος μιας υπέρλαμπρης γιορτής

Τα στοιχεία που κάνουν ξεχωριστό το Euro 2024 το οποίο άρχισε την Παρασκευή στο Μόναχο - Από τα γερμανικά ρεκόρ και τους μεγάλους σταρ έως το τραγούδι και την «έξυπνη» μπάλα του τουρνουά.

Η γιορτή έχει αρχίσει! Το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Σκωτίας την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο σήμανε την έναρξη του Euro 2024, του μεγάλου εφετινού ποδοσφαιρικού ραντεβού της Γηραιάς Ηπείρου. Η Ελλάδα είναι απούσα – ας όψονται τα πέναλτι στη Γεωργία -, αλλά ας επιστρέψουμε στη Γερμανία κι ας ρίξουμε μια ματιά στα ιδιαίτερα στοιχεία της διοργάνωσης.

Οι μαθουσάλες

Το Euro είναι ένα σόου στο οποίο η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Η εμπειρία μετράει. Συμφωνούν κι επαυξάνουν ο Πέπε (41 ετών) και ο Κριστιάνο Ρονάλντο (39 ετών) που θα είναι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά που θα αγωνισθούν στα γήπεδα της Γερμανίας. Από κοντά ο Κροάτης Λούκα Μόντριτς, ο Γεωργιανός τερματοφύλακας Γκιόργκι Λόρια (πρώην παίκτης του ΟΦΗ και του Ολυμπιακού) και ο Χεσούς Νάβας, όλοι τους στα 38.

Ο αρχισκόρερ

Ο Κριστιάνο θέλει να βρει και πάλι δίχτυα, ενώ είναι ήδη πρώτος σκόρερ στην ιστορία των τελικών φάσεων. Ο πορτογάλος σταρ έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στην Ελλάδα στις 12 Ιουνίου 2004 με ένα γκολ και από τότε έχει σκοράρει άλλα 10 στις επόμενες τέσσερις διοργανώσεις που αγωνίστηκε. Μετράει πια 11 γκολ σε 22 αγώνες, μπροστά από τον Πλατινί (9 γκολ σε 5 αγώνες) και τον Σίρερ (7 γκολ σε 9 αγώνες).

Η πρόβλεψη

Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση δεν λείπουν οι προβλέψεις. Ποια ομάδα θα το πάρει; Ο Ζοζέ Μουρίνιο, νέος τεχνικός της Φενέρμπαχτσε, σε σχόλιό του για το ΤΝΤ προβλέπει τελικό Πορτογαλία – Αγγλία με νικήτρια την εθνική της χώρας του. Για τους περισσότερους όμως η Γαλλία του Κιλιάν Εμπαπέ τα έχει όλα για να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης.

Η έδρα

Όσον αφορά την έδρα, λένε πως παίζει ρόλο, αλλά η Γερμανία ως διοργανώτρια θα πρέπει να σπάσει και την κακή παράδοση. Στις 16 προηγούμενες τελικές φάσεις μόνο τρεις φορές νίκησε ο διοργανωτής. Πρώτη ήταν η Ισπανία το 1964 και μετά η Ιταλία τέσσερα χρόνια αργότερα. Τρίτη και τελευταία ήταν η Γαλλία το 1984. Σε όλη την ιστορία, πάντως, η Γερμανία ήταν η διοργανώτρια χώρα μόνο άλλη μία φορά, αν και αυτή η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό τη σημαία της Δυτικής Γερμανίας το 1988. Η «νατσιονάλμανσαφτ» είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές, συνολικά 13. Ακολουθούν η Ρωσία με 12 και η Ισπανία με 11.

Το τραγούδι

Πάντως, όσοι θα συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή θα είναι on fire. Αυτό (Fire) είναι και το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης με δημιουργούς τους OneRepublic, Meduza και Leony.

Σύλλογοι και απόντες

Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ θα έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα τελικά με 13 παίκτες. Με 12 ακολουθούν Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Μεγάλοι απόντες υπάρχουν αφού για διάφορους λόγους δεν θα δώσουν το «παρών» παίκτες όπως οι Κουρτουά, Μπουσκέτς, Στέρλινγκ, Γιορίς, Ντε Γιονγκ, Βαράν, Μπενζεμά, Πογκμπά, Ρόντρι, Τζόρντι Αλμπα, Ασένσιο, Μαγκουάιρ, Χέντερσον, Ράσφορντ, Γκρίλις, Ατσέρμπι, Μπονούτσι, Ιμόμπιλε και Βεράτι.

Οι τιτλούχοι

Αν η Γερμανία, που δεν είναι και στα καλύτερά της, κατακτήσει το τρόπαιο για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, τότε θα γίνει η μόνη ομάδα με τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους (συνυπολογίζοντας τους τίτλους της Δυτικής Γερμανίας). Να αναφέρουμε ότι η Γερμανία είναι η ομάδα που έχει παίξει τους περισσότερους τελικούς, συνολικά έξι.

Μέχρι σήμερα μόνο 10 χώρες έχουν στεφθεί πρωταθλήτριες Ευρώπης. Μία από αυτές βέβαια είναι η Ελλάδα. Η λίστα είναι μικρή και πολύτιμη: Γερμανία (1972, 1980 και 1996) και Ισπανία (1964, 2008 και 2012) σε τρεις περιπτώσεις, Ιταλία (1968 και 2020) και Γαλλία (1984 και 2000) δύο φορές και Ρωσία (1960), Τσεχία (1976), Πορτογαλία (2016), Ολλανδία (1988), Δανία (1992) και Ελλάδα (2004) με έναν τίτλο η καθεμία.

Πόλεις και γήπεδα

Τη μεγάλη γιορτή θα φιλοξενήσουν δέκα πόλεις από επτά εκ των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε Βερολίνο (Olympiastadion), Κολωνία (RheinEnergieStadion), Ντόρτμουντ (Signal Iduna Park), Ντίσελντορφ (Merkur Spiel-Arena), Φρανκφούρτη (Waldstadion), Γκελζενκίρχεν (Veltins-Arena), Αμβούργο (Volksparkstadion), Λειψία (Red Bull Arena), Μόναχο (Allianz Arena) και Στουτγάρδη (Stuttgart Arena).

Η τεχνολογία

Να σημειωθεί εξάλλου ότι η εφαρμογή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο συνεχίζεται. Μετά την εφαρμογή του VAR ή του ημιαυτόματου οφσάιντ, το Euro 2024 θα έχει μια έξυπνη μπάλα που θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από το εναρκτήριο σφύριγμα της διοργάνωσης, στο Γερμανία – Σκωτία. Η μπάλα, που ονομάζεται Fussballliebe Pro, διαθέτει τεχνολογία Connected Ball και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία λογισμικού Kinexon, η οποία είναι υπεύθυνη για την αποστολή δεδομένων σε διαιτητές VAR σε πραγματικό χρόνο.

Τα λεφτά

Ας τελειώσουμε με το οικονομικό κομμάτι. Η συμμετοχή θα αποφέρει χρηματικά έπαθλα αφού η UEFA θα μοιράσει 331 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο για τη συμμετοχή, καθένας από τους 24 συμμετέχοντες στο Euro Cup θα λάβει 9,25 εκατομμύρια, ποσό στο οποίο πρέπει να προστεθούν το εκατομμύριο που δίνει η UEFA για νίκη στη φάση των ομίλων και τα 500.000 ευρώ σε περίπτωση ισοπαλίας.

Το επιπλέον έπαθλο για την πρόκριση στη φάση των 16 είναι 1,5 εκατομμύρια. Η πρόκριση στα προημιτελικά είναι 2,5 εκατομμύρια και 4 για τα ημιτελικά. Οι ομάδες που θα προκριθούν στον τελικό έχουν εγγυημένα πέντε εκατομμύρια. Η ομάδα που θα καταφέρει να σηκώσει το Euro στους ουρανούς του Βερολίνου στις 14 Ιουλίου θα βάλει στα ταμεία της 8 εκατομμύρια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.