Η Κίνα έχει δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα για να αναβαθμίσει το ποδόσφαιρό της: από ακριβές μεταγραφές αστέρων μέχρι πανάκριβες ακαδημίες, ωστόσο η διαφθορά και η έλλειψη εγχώριου ταλέντου έχουν ανατρέψει κάθε προσπάθεια. Τώρα, η Κινεζική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (CFA) προχωρά σε μια ριζική αλλαγή, εγκαινιάζοντας ένα νέο σύστημα αυτο-πρότασης που επιτρέπει σε κάθε ποδοσφαιριστή, άνδρα ή γυναίκα, να υποβάλλει αίτηση για να αξιολογηθεί, καταργώντας τους μεσάζοντες και τα προνόμια στις επιλογές παικτών.

Το σύστημα «Αυτο-Πρότασης» τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου και στοχεύει στη δημοκρατικοποίηση της πρόσβασης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Κίνα. Η εγγραφή είναι απλή. Απαιτείται κινεζικό έγκυρο δελτίο ταυτότητας, δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας ή προηγούμενης εμπειρίας, οι παίκτες δημιουργούν προφίλ, όπου περιγράφουν το ιστορικό τους στο ποδόσφαιρο και τη θέση που αγωνίζονται, ενώ μπορούν να ανεβάσουν βίντεο με τις δεξιότητές τους, που αποτελούν βασικό κριτήριο αξιολόγησης. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι πρέπει να περάσουν δοκιμές φυσικής κατάστασης, όπως σπριντ 30 μέτρων, άλμα εις μήκος από στάση, κάμψεις και έλξεις. Τα αποτελέσματα επαληθεύονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI) και blockchain, ώστε να αποφευχθούν πλαστογραφίες και απάτες.

Ένα επιτελείο ειδικών της CFA εξετάζει τους φακέλους των παικτών και επιλέγει τους πιο ελπιδοφόρους, οι οποίοι μπορεί να κληθούν σε προπονήσεις, τουρνουά ή ακόμα και στις εθνικές ομάδες νέων. Το σύστημα αυτό θεωρητικά καταργεί τα εμπόδια για όσους δεν έχουν γνωριμίες ή στήριξη από ακαδημίες. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την πραγματική του αποτελεσματικότητα. Για τις ιδιωτικές ακαδημίες ποδοσφαίρου, που εδώ και χρόνια αποτελούν τη βάση της ανάπτυξης ταλέντων στην Κίνα, το νέο αυτό σύστημα δεν είναι απαραίτητα θετική εξέλιξη.

Πολλές προϋποθέσεις

Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι, από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανίχνευσης ταλέντων στην Κίνα. Το σύστημα Αυτο-Πρότασης μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν συνδυαστεί με ένα ισχυρό σύστημα πρωταθλημάτων νέων, κάτι που η CFA έχει επίσης υποσχεθεί στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεών της.

Παράλληλα, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το σύστημα θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή ανενεργών ή πρώην επαγγελματιών παικτών στο ποδόσφαιρο. Παρότι η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει ενθουσιασμό, δεν λείπουν οι κίνδυνοι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η έλλειψη ελέγχων μπορεί να οδηγήσει σε παραποιήσεις στοιχείων και ψευδείς αιτήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία του συστήματος.

Επιπλέον, η CFA αντιμετωπίζει εσωτερική αντίσταση από διάφορους φορείς, όπως οι τοπικές ποδοσφαιρικές ενώσεις που φοβούνται ότι θα χάσουν την επιρροή τους στη διαδικασία επιλογής παικτών. Οι ιδιωτικές ακαδημίες ανησυχούν ότι το νέο σύστημα θα μειώσει τον ρόλο τους στην εκπαίδευση και προώθηση νεαρών ταλέντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια προβλήματα είχαν παρατηρηθεί και στην Ιαπωνία το 2001, όταν παίκτες πλαστογράφησαν το ιστορικό τους για να γίνουν δεκτοί σε προγράμματα ανίχνευσης ταλέντων.

Παρά τον τεράστιο πληθυσμό της (1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι), η Κίνα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική εθνική ομάδα, ενώ η συμμετοχή των νέων στο ποδόσφαιρο έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Αθλητισμού της Κίνας.

Η διαφθορά στο κινεζικό ποδόσφαιρο αποτελεί επίσης τεράστιο πρόβλημα. Από το 2010 έως το 2022 περισσότερα από 300 εκατομμύρια γουάν (39 εκατ. ευρώ) δόθηκαν ως δωροδοκίες σε ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Τα σκάνδαλα αυτά υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε κάθε νέα πρωτοβουλία. Παρ’ όλα αυτά, το νέο σύστημα Αυτο-Πρότασης έχει ήδη προκαλέσει τεράστια απήχηση στα social media. Στις κινεζικές πλατφόρμες Douyin και Hupu χιλιάδες παίκτες έχουν δημοσιεύσει τις αιτήσεις τους, ενώ ο «Κριστιάνο Ρονάλντο της Ξιντζιάνγκ» έχει γίνει viral.

Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης θα εξαρτηθεί από το αν θα συνδυαστεί με ένα καλά οργανωμένο σύστημα πρωταθλημάτων νέων. Οπως δήλωσε ο πρώην διεθνής κινέζος ποδοσφαιριστής Φαν Ζιγί: «Δεν χρειαζόμαστε μόνο ποσότητα, αλλά και ποιότητα».