Θα μπορούσε να είναι ερώτηση (όχι ακριβώς για προχωρημένους) σε κάποιο αθλητικό trivial. Και με λίγη φαντασία θα πήγαινε κάπως έτσι: «Πόσοι από τους έντεκα της Ελλάδας που διέλυσαν την Κυριακή στη Γλασκώβη τη Σκωτία αρπάζοντας το εισιτήριο για την Α’ κατηγορία της Nations League, καλά-καλά δεν περπατούσαν το βράδυ που ο Άγγελος Χαριστέας έκανε του ‘κεφαλιού’ του στη Λισαβόνα και η Εθνική μας κατέκτησε το Euro 2004;».

Και κάπου εκεί θα ξεκινούσε το μέτρημα. Δεν ήταν ούτε δύο χρόνων οι, γεννημένοι το 2002, Κωσταντής Τζολάκης και Χρήστος Τζόλης. Δύο και κάτι ο Γιώργος Βαγιαννίδης. Ήταν μηνών ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης και ο Χρήστος Ζαφείρης. Και φυσικά ούτε λόγος, αγέννητοι ο Χρήστος Μουζακίτης (2006) και ο «ουρανοκατέβατος» Κωνσταντίνος Καρέτσας (2007) που μέσα σε λίγες ημέρες έκανε το ποδοσφαιρικό κοινό μιας χώρας να παραμιλά.

Οι οκτώ αυτής της απίθανης «boy band» που υπό τις οδηγίες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πρόλαβαν με συνοπτικές διαδικασίες να πετύχουν κάτι σπουδαίο. Να βάλουν έπειτα από πολλά χρόνια το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο επίκεντρο της συζήτησης. Η Ελλάδα των πιτσιρικάδων που ξαφνικά ήρθαν να μας θυμίσουν όλη εκείνη την αυθεντική ομορφιά που κρύβει το παιχνίδι.

Κάτι σαν… Εθνική Ελπίδων

Και να σου οι αριθμοί να βάζουν φωτιά. Μέσος όρος ηλικίας της ενδεκάδας του Χάμπντεν Παρκ τα 22,7 έτη. Κάτι σε… Εθνική Ελπίδων. Με τη διαφορά πως όλοι αυτοί οι πιτσιρικάδες (καιρό τώρα) έχουν ήδη σκάσει από το αβγό τους.

Ο απίθανος Κωνσταντίνος Καρέτσας έχει 30 συμμετοχές (2 γκολ, 4 ασίστ) με την -επόμενη πρωταθλήτρια Βελγίου- Γκενκ και ομάδες σαν την Μπάγερν Μονάχου δεν τον χάνουν από τα μάτια τους: Κυκλοφορεί η φήμη πως ενδεχόμενη μεταγραφή του το καλοκαίρι μπορεί να διαλύσει κάθε σχετικό (ελληνικό) ρεκόρ ξεπερνώντας τα 50 εκατ. ευρώ.

Ο Χρήστος Μουζακίτης, που ήδη κατέκτησε το Youth League, έχει 30 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό και βρίσκεται σε τροχιά νταμπλ, όπως βεβαίως και ο συμπαίκτης του Κωνσταντής Τζολάκης (36 συμ.) που λίγους μήνες πριν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του Conference League. Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας (41 συμ., φέτος) και ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης έγιναν πρωταθλητές πέρσι με τον ΠΑΟΚ και ο δεύτερος ήδη κάνει καταπληκτική σεζόν στη Βόλφσμπουργκ (27 συμ.).

Ο Χρήστος Τζόλης (45 συμ., 13 γκολ, 10 ασίστ) με την Μπριζ, ο Χρήστος Ζαφείρης (35 συμ., 5 γκολ, 4 ασίστ) με τη Σλάβια Πράγας κι ο 26χρονος Βαγγέλης Παυλίδης (43 συμ., 20 γκολ, 9 ασίστ) της Μπενφίκα (που σε αυτή την Εθνική πρέπει να νιώθει… παππούς) του έδωσαν και κατάλαβε φέτος σε επίπεδο Champions League.

Και φυσικά κάνει και την καλύτερη χρονιά της καριέρας του ο Βαγιαννίδης με τον Παναθηναϊκό. Και σκέφτεσαι κάπου εδώ, ότι ήταν στο παράθυρο του Μάρτη τραυματίας ο 17χρονος Μπάμπης Κωστούλας και έχασε αυτό το προσκλητήριο αλλά θα είναι εκεί στο επόμενο. Και θες να τσιμπηθείς για να βεβαιωθείς ότι δεν πρόκειται για όνειρο.

Βρεθήκαμε με προίκα μια ποδοσφαιρική γενιά που η αντιστοιχία «ηλικία, ταλέντο, παραστάσεις» δεν έχει προηγούμενο. Και με απίθανο ρόστερ με λύσεις σε όλες τις θέσεις του 4-2-3-1 που αποτελεί κάτι σαν τον εθνικό μας σχηματισμό. Τόλμησε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έπειτα από την 0-1 ήττα στο «Καραϊσκάκης» να αφήσει ελεύθερα… όλα τα όμορφα άλογα στην πεδιάδα της Γλασκώβης.

Και όσα συνέβησαν στη ραψωδία του 3-0 αποτελούν την πιο ενδιαφέρουσα υπόσχεση για αυτή τη Gen Z γενιά: ότι μπορεί να κάνει την ποδοσφαιρική ομάδα (μας) «επίσημη αγαπημένη».

Τα στατιστικά ενός θριάμβου

Το τρίγωνο Τζόλης, Κωνσταντέλιας, Καρέτσας πίσω από τον Παυλίδη του «έδωσαν και κατάλαβε». Ο μικρός της Γκενκ στη μόλις δεύτερη συμμετοχή του γενικά, πρώτη στην ενδεκάδα ειδικά, είχε 18/19 (95%) ευστοχία στις μεταβιβάσεις (!), 1 πάσα-κλειδί, 6/12 κερδισμένες μονομαχίες, 1/2 επιτυχημένες ντρίμπλες, 3 κερδισμένα φάουλ και 1 γκολ έργο τέχνης. Κάπως έτσι έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής, αλλά και του Nations League, σε ηλικία μόλις 17 ετών, 4 μηνών και 4 ημερών!

Το προηγούμενο ρεκόρ στην Εθνική το είχε ο Σωτήρης Νίνης, ο οποίος είχε σκοράρει για πρώτη φορά με τη γαλανόλευκη σε φιλικό απέναντι στην Κύπρο το 2008, όντας 18 ετών, 1 μηνός και 18 ημερών.

Σε ό,τι αφορά το Nations League ξεπέρασε τον Γκάβι, ο οποίος είχε πετύχει το ρεκόρ το 2022 με τη φανέλα της Ισπανίας, σε αγώνα κόντρα στην Τσεχία, σκοράροντας σε ηλικία 17 ετών και 10 μηνών.

Ο πραγματικός MVP Γιάννης Κωνσταντέλιας πάλι είχε 1 γκολ και 2 ασίστ σε 73 λεπτά: 18/26 (69%) εύστοχες μεταβιβάσεις, τρεις πάσες-κλειδιά, δημιούργησε 2 μεγάλες ευκαιρίες. Και ο Τζόλης έχοντας κλείσει το σκορ από το 46′; Είχε 53 ενέργειες με την μπάλα, με 33/38 (87%) ευστοχία στις πάσες, 3 πάσες-κλειδιά, 6/9 κερδισμένες μονομαχίες. Κέρδιζαν όλες τις «δεύτερες μπάλες» ο Μουζακίτης με τον Ζαφείρη στη μεσαία γραμμή. Έκαναν τα υπόλοιπα οι τρεις μεσοεπιθετικοί.

Οι επόμενες προκλήσεις

«Συγχαρητήρια. Έχετε μια dream team» παραδέχθηκαν ιπποτικά οι Σκωτσέζοι στο φινάλε. Και έχει σημασία αυτό. Διότι σύντομα θα τους (ξανα)βρούμε μπροστά. Μαζί με τη Δανία και τη Λευκορωσία. Το γκρουπ (μας) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο πρώτος προκρίνεται απευθείας. Ο δεύτερος μπαίνει σε playoffs.

Μια στιγμή όμως, διότι προς το παρόν το αντικείμενο είναι διαφορετικό. Τι σημαίνει η άνοδος στην Α΄ κατηγορία του Nations League; Ουσιαστικά την παρουσία μας στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Πέραν τούδε θα παίξουμε με τους καλύτερους. Και αυτό δεν είναι κακό. Αντίθετα, μοιάζει με επιβεβαίωση πως αυτή η νέα γενιά ποδοσφαιριστών έμαθε γρήγορα πως μπορεί να έχει την ευκαιρία να κάνει ό,τι δεν μπόρεσε η προηγούμενη. Να μας επαναφέρει στο καλεντάρι των μεγάλων διοργανώσεων. Σε εκείνο το τεφτέρι που μένει άγραφο από το Μουντιάλ 2014 και πέρα… Έντεκα χρόνια είναι πολλά. Ποιος ξέρει όμως; Ίσως και να άξιζε όλη αυτή η αναμονή.