Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την European Super League (ESL) στην προσφυγή που είχε κάνει κατά της UEFA. Βάση της ο μονοπωλιακός χαρακτήρας και οι πρακτικές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, η οποία δεν θα μπορεί πια να επιβάλει ποινές στους ως τώρα αποκαλούμενους επαναστάτες (ή αποστάτες) αν τολμήσουν εκ νέου απόσχιση.

Αυτόματα οι ομάδες μπορούν να δημιουργήσαν τη δική τους λίγκα. Κάπως έτσι είχε ξεκινήσει και η Euroleague του μπάσκετ το 2000 με τη φυγή από την αδύναμη, όπως αποδείχθηκε, FIBA. Είναι μια ιστορική απόφαση, αλλά οι νικητές της προσφυγής (για την ώρα) μάλλον μένουν μόνοι τους. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάνταρ Τσέφεριν, φάνηκε να μην τρομάζει.

«Θα παίζουν μόνοι τους»

Κατάλαβε ότι Άγγλοι και Γερμανοί του παραμένουν πιστοί όπως και η μισή ισπανική λίγκα. «Να τους δω να παίζουν μόνοι τους οι δυο τους» είπε με σκωπτικό τόνο αναφερόμενος σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα που είναι οι πρωτεργάτες του κινήματος. Από «Super League» καταλήγει σε «Ζόμπι Λιγκ», έλεγαν στη Νιόν.

Τόνιζαν μάλιστα πως τη European Super League τη θέλουν περισσότερο εκείνοι που έχουν τα μεγαλύτερα χρέη. Αυτοί που ψάχνουν λεφτά για να καλύψουν την τρύπα στα ταμεία τους.

Πρώτη από όλους η Μπαρτσελόνα, αλλά και η Γιουβέντους που έχει ανοικτή διαμάχη με την ιταλική Δικαιοσύνη για τις οικονομικές της ατασθαλίες. Εκείνες μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης που θέλει να κάνει το γενικό κουμάντο και δεν βλέπει ούτε έναν δικό της άνθρωπο στην υψηλή ιεραρχία της συνομοσπονδίας.

Από την άλλη, μπορεί ο έκπτωτος πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, να νιώθει δικαιωμένος στην κόντρα με τον κουμπάρο του και πρόεδρο της UEFA Αλεξάνταρ Τσέφεριν, αλλά η ουσία είναι ποιος θα νικήσει στο τέλος.

«Κατάχρηση εξουσίας»

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) επιβεβαίωσε ότι η UEFA και η FIFA ασκούν «κατάχρηση εξουσίας», δηλαδή μονοπώλιο. Αυτό η ομοσπονδία πρέπει να βρει τρόπο να το αλλάξει. «Ήταν ένα χαστούκι στην UEFA» τόνισε η γαλλική εφημερίδα «L’Εquipe».

Η Παρί Σεν Ζερμέν όμως είναι με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Ο Κελαϊφί γνωρίζει καλά ότι έχει παραβιάσει το financial fair play και δεν έχει πάθει το παραμικρό. Το εκτιμά και μένει στο… σπίτι.

Ομάδες που έτρεξαν να σταθούν στο πλευρό της ESL υπήρξαν. Για παράδειγμα η Μαρσέιγ με τη Νάπολι. Αμφότερες με οικονομικά ελλείμματα. Ο Πάμπλο Λονγκόρια, πρόεδρος της ομάδας της Μασσαλίας, αποκάλυψε με μια δήλωση το πρόβλημα: «Χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο στο ποδόσφαιρο. Είναι μια δύσκολη περίοδος με τα τηλεοπτικά δικαιώματα στα πρωταθλήματα, η αξία κάθε παιχνιδιού έχει μειωθεί». Αρα πάλι πρόβλημα με τα λεφτά.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες όπως η ισπανική και η αγγλική μαζί με την Πρέμιερ στήριξαν την UEFA. Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ίντερ, Ρόμα το δήλωσαν και επίσημα.

Οι τρεις ταχύτητες

Εξάλλου και το σύστημα της ESL δεν διαφέρει και πολύ από το νέο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με τις τρεις κατηγορίες/διοργανώσεις. Αυτό της ESL μάλιστα με τις 16 ομάδες στην πρώτη κατηγορία, τη Star League, μοιάζει απόλυτα κλειστό κλαμπ.

Μπορεί να έχει άνοδο και υποβιβασμό και στις τρεις, αλλά άφησε κενά, με κυριότερο την ημερομηνία έναρξης. Πότε και πώς θα είναι έτοιμη; Συγκεκριμένα, το μοντέλο της θα είναι η Star League με 16 ομάδες σε δύο γκρουπ των 8. Η Gold League, δεύτερη κατηγορία επίσης με 16 ομάδες σε δύο γκρουπ των 8 και η Blue League, η τρίτη στη σειρά με 32 ομάδες, σε 4 γκρουπ των οκτώ.

Τα ματς θα μεταδίδονται δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Unify. Υπάρχει μία ακόμη απορία. Όποιος υπογράψει για την τριετία 2024-27 με την UEFA πώς θα φύγει μετά για τη νέα Super League; Θα πληρώσει τις ρήτρες ή θα παίζει με δύο ομάδες αν υπάρξουν δύο παράλληλες διοργανώσεις (το είχαμε ζήσει με Ευρωλίγκα και Σουπρολίγκα το 2000 στο μπάσκετ).

Η ελάχιστη στήριξη που εμφανίζεται να έχει τώρα το νέο πρότζεκτ δεν σημαίνει ότι τελείωσε οριστικά.

Ο παράγοντας «Αγγλία»

Οι άνθρωποι της Α22, της εταιρείας που τρέχει την ESL, πρέπει να βρουν τρόπο για να πείσουν την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Χωρίς Άγγλους δεν γίνεται διοργάνωση. Το ποιος στηρίζει αυτό το εγχείρημα δεν είναι γνωστό. Το αύριο παραμένει άγνωστο.

Σε κάθε περίπτωση η UEFA θα πρέπει να ξανασκεφθεί τον τρόπο λειτουργίας της και το πώς θα τους έχει όλους ικανοποιημένους. Όλοι θέλουν περισσότερα χρήματα και κόσμο στα γήπεδα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε ζωή στη European Super League. Ο φόβος της υπάρχει. Οι ομάδες θα έχουν λόγο απέναντι στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία και τρόπο για να την πιέζουν και να την απειλούν.

Για τον κόσμο όμως ισχύει αυτό που δήλωσε η ECA, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων: «Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι το ποδόσφαιρο ανήκει στην κοινωνία και όχι στα δικαστήρια».