Η Ουντινέζε δεν είναι μόνο μια μηχανή παραγωγής ταλέντων. Επενδύει σε όλους τους τομείς. Η ιταλική ομάδα εργάζεται πάνω στο πρότζεκτ Stadio 2.0, την εξέλιξη του γηπέδου «Φρίουλι», το οποίο ήδη αποτελεί ιστορικό ορόσημο ως το δεύτερο γήπεδο ιδιοκτησίας συλλόγου στην Ιταλία μετά από εκείνο της Γιουβέντους.
Το έργο, αν και καθυστέρησε για επτά χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας, πλέον έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις και προχωρά. Παράλληλα, η Ουντινέζε γιορτάζει την αναγνώρισή του από την UEFA, καθώς το Σούπερ Καπ της Ευρώπης για το 2025 θα διεξαχθεί στο γήπεδο στις 13 Αυγούστου.
Μετά την εξασφάλιση του δικαιώματος επιφανείας για 99 χρόνια από τον δήμο, η Ουντινέζε ολοκλήρωσε το 2016 την ανακαίνιση του γηπέδου, επενδύοντας συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ.
Το γήπεδο είναι πρωτοποριακό σε θέματα ενεργειακής βιωσιμότητας και διαθέτει premium υποδομές, όπως χώρο φιλοξενίας 800 θέσεων, sky boxes για 150 άτομα, καθώς και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου ακόμη και στις πιο οικονομικές θέσεις.
Η πρώτη ανακαίνιση
Το 2013-14, πριν από την ανακαίνιση, τα έσοδα από το γήπεδο ήταν 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα έχουν φτάσει στα 11 εκατομμύρια, τα οποία αναλύονται σε 6,3 εκατ. από εισιτήρια, 2,6 εκατ. από φιλοξενία, 1 εκατ. από τα δικαιώματα ονομασίας (Bluenergy), 1 εκατ. από πρόσθετες πηγές εσόδων.
Ταυτόχρονα διοργανώνονται περισσότερες από 150 εκδηλώσεις ετησίως, όπως εταιρικές εκδηλώσεις και συναυλίες, που αποφέρουν σημαντικά έσοδα.
Η αναβάθμιση του γηπέδου προβλέπει τη χρήση των διαθέσιμων 20.000 τ.μ. για εμπορικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Μόνο 1.500 τ.μ. θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικά καταστήματα, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα φιλοξενήσουν εστιατόρια, χώρους εργασίας, συνεδριακά κέντρα, μουσείο αθλητισμού, γυμναστήριο και ιατρικό κέντρο αποκατάστασης, δομές φιλοξενίας για επισκέπτες και ομάδες.
Η Ουντινέζε θέλει να καταστήσει το γήπεδο έναν ζωντανό χώρο 365 μέρες τον χρόνο. Το έργο θα απαιτήσει επένδυση 20-30 εκατομμυρίων ευρώ και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 2 ετών από την έναρξη των εργασιών. Μετά την ολοκλήρωσή του τα ετήσια έσοδα του γηπέδου αναμένεται να διπλασιαστούν, φτάνοντας τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρότζεκτ Stadio 2.0 δεν αφορά μόνο ένα γήπεδο, αλλά αποτελεί μια στρατηγική επένδυση για την οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη της Ουντινέζε. Για να στηρίξει το έργο, ο σύλλογος του Φρίουλι πήρε τρία δάνεια αξίας 28 εκατομμυρίων.
Η παραχώρηση του δικαιώματος επιφανείας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (99 χρόνια) εξισώνει το γήπεδο με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει ο ιταλικός σύλλογος, ο οποίος κατά συνέπεια έχει αυξήσει σημαντικά την κεφαλαιοποίησή του.
Το 2020 η Ουντινέζε εκμεταλλεύτηκε τον νόμο για την επανεκτίμηση των εταιρικών περιουσιακών στοιχείων: με βάση την ανεξάρτητη αξιολόγηση από την εταιρεία Patat & Tuti, το στάδιο ανατιμήθηκε κατά 49,3 εκατομμύρια. Πράξη που με τη διάθεση των σχετικών αποθεματικών συνέβαλε στην ενοποίηση της καθαρής περιουσίας του συλλόγου, ίση με 112 εκατ.
Το σκέφτονται και άλλοι
Ο σύλλογος του Ούντινε ακολουθεί το μοντέλο της Γιουβέντους. Όπως και το πρότζεκτ του Stadio 2.0 της Ουντινέζε, το «Allianz Stadium» αξιοποιείται όλο τον χρόνο, φιλοξενώντας συναυλίες, εταιρικές εκδηλώσεις, μουσειακές εκθέσεις (J Museum) και άλλες δραστηριότητες, που αποφέρουν επιπλέον έσοδα στη Γηραιά Κυρία.
Η επιτυχία του «Allianz Stadium» ενέπνευσε άλλες ιταλικές ομάδες, όπως η Ρόμα, η Μίλαν και η Φιορεντίνα, να εξετάσουν την κατασκευή ιδιόκτητων γηπέδων για να αυξήσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία και βιωσιμότητα.
Παρ’ όλο που το «Allianz Stadium» είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος και έσοδα από το «Φρίουλι» της Ουντινέζε, και τα δύο γήπεδα αποτελούν παραδείγματα επιτυχημένων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων. Το κοινό στοιχείο τους είναι ότι ενισχύουν την οικονομική ανεξαρτησία των συλλόγων, μειώνουν την εξάρτηση από τρίτους και προάγουν τη βιωσιμότητα του ιταλικού ποδοσφαίρου.