Εβαλε στα ταμεία της 208 εκατομμύρια λίρες. Που σημαίνει 243 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα σε δέκα μέρες. Στην Τσέλσι αποφάσισαν… επανάσταση και άρχισαν να πουλάνε τον έναν μετά τον άλλον τους ποδοσφαιριστές τους προκειμένου να απαλλαγούν από συμβόλαια παικτών που έπαιρναν πολλά αλλά έδιναν λίγα. Αποφάσισαν να γεμίσουν τα ταμεία τους πριν τα ανοίξουν για να τα διαχειριστεί ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο και να φτιάξει την ομάδα όπως εκείνος επιθυμεί. Και επί της ουσίας να τη φτιάξει από την αρχή. Το έκαναν και για αγωνιστικούς λόγους, αφού οι παίκτες που έχουν πουληθεί έμοιαζαν να έχουν κάνει τον κύκλο τους στο Λονδίνο και η περσινή σεζόν δεν άρεσε σε κανέναν. Το έκαναν και για να ισορροπήσουν έναν ισολογισμό που έδειχνε να ξεφεύγει τα τελευταία χρόνια, δίχως να… επιστρέφει κάτι πίσω σε επίπεδο αγωνιστικών επιτυχιών.

Ποιους και πόσο

Ποιους πούλησε και πόσο η Τσέλσι μέσα σε λίγες μέρες; Τον Εντουάρντ Μεντί έναντι 16 εκατομμυρίων στην Αλ Αχλί. Τον Καλιντού Κουλιμπαλί στην Αλ Χιλάλ έναντι 20 εκατομμυρίων. Τον Χακίμ Ζίγιες στην Αλ Νασρ που πλήρωσε 8 εκατομμύρια. Τον Ματέο Κόβασιτς στη Μάντσεστερ Σίτι, με το deal να κλείνει στα 25 εκατομμύρια και να τον μετατρέπει σε αντι-Γκιντογκάν. Τον Κάι Χάβερτς στην Αρσεναλ, σε μια εντυπωσιακή συμφωνία μεταξύ των δύο… μεγάλων του Λονδίνου που έκλεισε στα 65 εκατομμύρια. Τον Μέισον Μάουντ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για άλλα 60 εκατομμύρια και τον Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ στη Μίλαν έναντι 15 εκατομμυρίων. Μέσα σε αυτούς βάλτε και τον Ενγκολό Καντέ που έμεινε ελεύθερος.

Πρόκειται για ένα… extreme makeover, για μια μεγάλη εκκαθάριση. Για κάποιους πρόκειται για το τέλος μιας εποχής. Πλέον, μονάχα τέσσερις από τους ποδοσφαιριστές που ήταν βασικοί στον νικηφόρο τελικό του Champions League ενάντια στη Μάντσεστερ Σίτι το 2021 βρίσκονται ακόμα στο «Στάμφορντ Μπριτζ»! Πρόκειται για τους Τιάγκο Σίλβα, Ρις Τζέιμς και Μπεν Τσίλγουελ, με τον… αστερίσκο να μπαίνει δίπλα στο όνομα του Θέσαρ Αθπιλικουέτα, καθώς έχει συμβόλαιο για έναν χρόνο ακόμα αλλά πιθανότατα θα αποχωρήσει και εκείνος μέσα στις επόμενες μέρες. Και απ’ την ενδεκάδα του τελικού θα απομείνουν μόλις τρεις.

Ενας δεινός διαπραγματευτής

Ο Τοντ Μπόλι μπορεί να μην έχει προλάβει ακόμα να αγαπηθεί όσο αγαπήθηκε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς στην μπλε πλευρά του Λονδίνου. Αλλά αποδεικνύει πως δεν είναι… τυχαίος και πως αποτελεί έναν από τους καλύτερους διαπραγματευτές. Ο Μάουντ είχε ένα συμβόλαιο το οποίο ολοκληρωνόταν σε δέκα μήνες, αλλά ο Μπόλι βρήκε τον τρόπο να τον πουλήσει και να βάλει στα ταμεία της ομάδας 72 εκατομμύρια. Προσέξτε: 72 εκατομμύρια για παίκτη που σε μερικούς μήνες μπορούσε να φύγει χωρίς ο σύλλογος να εισπράξει ούτε ευρώ. Εντυπωσιακό όπως κι αν το δει κανείς. Ο Μπόλι δεν είναι η πρώτη φορά που εντυπωσιάζει. Οταν ανέλαβε την Τσέλσι και προκειμένου να… ντριμπλάρει το Financial Fair Play, θέσπισε τα οκταετή συμβόλαια! Επαιρνε ποδοσφαιριστές και τους έδινε μεγάλα συμβόλαια προκειμένου να μοιράζονται τα χρήματα σε πολλά χρόνια. Και να μην πέσει στις… δαγκάνες της UEFA και του FFP, αφού με αυτόν τον τρόπο δεν μετράει όλο το ποσό από την πρώτη χρονιά.

Για παράδειγμα, ο Εντσο Φερνάντες έχει συμβόλαιο έως το 2032. Ο Μούντρικ, για τον οποίο έγινε «πόλεμος» ανάμεσα σε Τσέλσι και Αρσεναλ, υπέγραψε συμβόλαιο 7,5+1 ετών με τους «μπλε», ρίχνοντας ουσιαστικά άγκυρα στο Λονδίνο έως και το 2030! Τα 70 εκατομμύρια (τα έξτρα 30 έχουν να κάνουν με τα μπόνους) που δαπανήθηκαν για τον Μούντρικ, ουσιαστικά θα χωριστούν στα σίγουρα 7,5 χρόνια που θα μείνει στο Λονδίνο ο ουκρανός εξτρέμ. Πιο απλά, η Τσέλσι για τον Μούντρικ θα γράφει στα… μείον της, κάθε τέλος του έτους, περίπου 7 εκατομμύρια τον χρόνο συν το ετήσιο συμβόλαιο. Πρόκειται για ένα τέχνασμα το οποίο τόσα χρόνια τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είχαν αφήσει ανεκμετάλλευτο. Αυτή η κίνηση του Μπόλι, μάλιστα, έκανε την UEFA να αλλάξει τον κανονισμό. Και αναμένεται να επιβάλει στις ομάδες να υπογράφουν συμβόλαια μάξιμουμ μέχρι πέντε χρόνια. Η απόφαση πάρθηκε ώστε να μη γίνει «μόδα» αυτή η νέα τακτική της Τσέλσι με τα συμβόλαια. Μια τακτική η οποία ωστόσο έχει ήδη κάνει τη δουλειά για τους «μπλε», καθώς ο Μπόλι έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τα 2/3 του rebuilding που προσπαθεί να κάνει στους «μπλε» του Λονδίνου.

Το «χτίσιμο» ενός δικτύου ομάδων

Ποιο είναι το επόμενο βήμα του Μπόλι; Να φτιάξει ένα δίκτυο ομάδων ανά τον κόσμο, στα πρότυπα της Μάντσεστερ Σίτι. Ηδη απέκτησε τη Στρασμπούργκ στη Γαλλία, επενδύοντας τα χρήματα που πήρε για την πώληση του Χάβερτς. Συζητεί να αγοράσει τη Ρίο Αβε στην Πορτογαλία. Ενα δίκτυο που θα φτάσει σε όλον τον κόσμο από έναν άνθρωπο που όταν εμφανίστηκε άρχισε να σκορπά αλόγιστα, αλλά πλέον έχει καταλάβει πώς… παίζεται το παιχνίδι του ποδοσφαίρου και του μεταγραφικού κόσμου.